Πολιτική | Διεθνή
14-06-2021 | 19:48

Κάλεσμα Μακρόν σε ΗΠΑ για αντιμετώπιση της τρομοκρατίας στη Δ. Αφρική

Newsroom
Μοιράσου το
Κάλεσμα Μακρόν σε ΗΠΑ για αντιμετώπιση της τρομοκρατίας στη Δ. Αφρική
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, κάλεσε τις ΗΠΑ και τη Νότια Αφρική να στηρίξουν τις προσπάθειες της Γαλλίας για αντιμετώπιση της τρομοκρατίας στην περιοχή της Δυτικής Αφρικής.

Μιλώντας μετά από τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών του NATO, ο Μακρόν ανέφερε πως έλαβε διαβεβαιώσεις από τους συμμάχους για στήριξη των Γάλλων στρατιωτικών στην περιοχή του Σαχέλ.

Ο Γάλλος πρόεδρος συμπλήρωσε ότι αναμένει συμμετοχή και άλλων χωρών της Αφρικής κατά της τρομοκρατίας στην εν λόγω περιοχή.

Οι επαφές με Ερντογάν για τη Λιβύη

Ακόμα, ο Μακρόν δήλωσε πως έλαβε τη διαβεβαίωση από τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν ότι θέλει να αποχωρήσουν οι ξένοι μισθοφόροι από το λιβυκό έδαφος το συντομότερο δυνατόν.

«Συμφωνήσαμε να εργαστούμε για την απόσυρση (των ξένων μισθοφόρων). Όμως αυτό δεν εξαρτάται μόνο από εμάς τους δύο. Αλλά μπορώ να σας πω ότι ο πρόεδρος Ερντογάν επιβεβαίωσε στη συνάντησή μας την επιθυμία του να αποχωρήσουν από το λιβυκό έδαφος, όσο το δυνατόν συντομότερα, οι ξένοι μισθοφόροι, οι ξένοι μαχητές», είπε ο Μακρόν.

Ο Γάλλος πρόεδρος έκανε αυτές τις δηλώσεις μετά την πρώτη συνάντηση που είχε με τον Ερντογάν εδώ και πάνω από έναν χρόνο, καθώς οι σχέσεις του Παρισιού με την Άγκυρα επιδεινώθηκαν, σε μεγάλο βαθμό λόγω της κρίσης στη Λιβύη.

Η Τουρκία ανέπτυξε στρατό στη Λιβύη, με βάση μια συμφωνία με την προηγούμενη κυβέρνηση της χώρας αυτής. Έστειλε επίσης χιλιάδες Σύρους μαχητές στη Λιβύη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.