Γάζα: Η στρατιωτική βία σταμάτησε – Η κοινωνική βία συνεχίζει

Νίκος Βασιλόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γάζα: Η στρατιωτική βία σταμάτησε – Η κοινωνική βία συνεχίζει
Άρματα μάχης του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας
Η στρατιωτική βία σταμάτησε, οι αναταραχές στις πόλεις συνεχίζουν. Το Ιράν στηρίζει πιο ενεργητικά πλέον την Παλαιστίνη και η Ιορδανία πιέζεται

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής μπήκε σε ισχύ η εκεχειρία μεταξύ του κράτους του Ισραήλ και των Παλαιστινίων, η οποία αφορά μόνο τη σύγκρουση μεταξύ του Ισραηλινού Στρατού (IDF) και των δυνάμεων της Χαμάς (και δευτερευόντως της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ). Σήμερα, η κοινωνική βία συνεχίζει, καθώς οι συγκρούσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων πολιτών δεν κοπάζουν, ενώ η Αστυνομία επενέβη με δακρυγόνα στο Τέμενος Αλ-Ακσά, όπου Παλαιστίνιοι μουσουλμάνοι είχαν συγκεντρωθεί για την προσευχή της Παρασκεύης.

Μια συμφωνία ειρήνης γραμμένη σε ρυζόχαρτο…

Όπως είχαμε γράψει στο insider.gr από την αρχή της νέας κρίσης στο παλαιστινιακό, η εκεχειρία ήταν αναμενόμενο να υπογραφεί στο Κάιρο, σχηματικά, λόγω του κομβικού ρόλου της Αιγύπτου και των επαφών που έχει με τη Χαμάς, αλλά και με το κράτος του Ισραήλ. Η εκεχειρία που τέθηκε σε ισχύ δεν επηρεάζει τελικά τις «Συμφωνίες του Αβραάμ», όπως όλα δείχνουν, γιατί από τις χώρες του Κόλπου και της Μ. Ανατολής μόνο η Αίγυπτος «πήρε επάνω της» το θέμα της εκεχειρίας και δευτερευόντως η Τυνησία, οι οποίες δεν εμπλέκονται στις εν λόγω συμφωνίες. Το σίγουρο είναι ότι η εκεχειρία δεν σημαίνει απαραίτητα πλήρη απόσυρση των στρατιωτικών δυνάμεων από την περιοχή.

Καθώς ο Μπένγιαμιν Νετανιάχου προανήγγειλε νέο γύρο βίας σε περίπτωση επίθεσης από τη Χαμάς (όσο διαρκεί η εκεχειρία) η Χαμάς θεωρεί ότι η εκεχειρία είναι νίκη της Παλαιστίνης. Τα νούμερα είναι αρνητικά πάντως. Πάνω από 18 κτίρια που αφορούν δημοσιογραφικές υπηρεσίες είναι κατεστραμμένα, πλήρης καταστροφή για τουλάχιστον 1 νοσοκομείο, το κτίριο του Υπουργείου Υγείας και σημαντικό μέρος του οδικού δικτύου. Οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, επίσης, δεν μπαίνουν καν στη ζυγαριά.

Το ζήτημα με την ευθραυστότητα της συμφωνίας εκεχειρίας δεν αφορά μόνο τους άμεσα εμπλεκόμενους αλλά και τους σκιώδεις συμπρωταγωνιστές της επίτευξης αυτής της συμφωνίας. Η Ιορδανία, για παράδειγμα, που εργάστηκε σκληρά για την εκεχειρία, δέχεται πλέον πιέσεις από το εσωτερικό της, όπου περίπου το ήμισυ του πληθυσμού των 10 εκατομμυρίων της Ιορδανίας είναι παλαιστινιακής καταγωγής, συμπεριλαμβανομένων και 2,2 εκατομμυρίων Παλαιστινίων προσφύγων.

Η πίεση που δέχεται αφορά να τραβήξει στα άκρα την ειρήνη που έχει η ίδια με το Ισραήλ, από το 1994, και να απελάσει τον Ισραηλινό πρέσβη από το Αμμάν, καθώς και να τερματιστεί η συνθήκη ειρήνης αλλά και να αρθεί η ενεργειακή συμφωνία μεταξύ των δύο κρατών που περιλαμβάνει 10 δισεκατομμύρια δολάρια για εισαγωγή ισραηλινού αερίου.

Μέχρι στιγμής το κοινοβούλιο στην Ιορδανία από σήμερα έχει αποφασίσει υπέρ αυτών των ακραίων μέτρων, αλλά ο βασιλιάς Αμπντάλλα αρνείται να βάλει τη χώρα του σε επιπλέον περιπέτειες. Θυμάται πιθανά την πικρή γεύση που του άφησε μια αντίστοιχη κίνηση απέλασης του Ισραηλινού πρέσβη το 2018, την οποία πληρώνει ακόμα.

Και στο βάθος το Ιράν

Το Ιράν, το οποίο αυτό το διάστημα κρατά μια συγκρατημένη στάση, ξεκίνησε τις συμβολικές κινήσεις υποστήριξης της Παλαιστίνης. Μετά από την αποκάλυψη ενός drone μεγάλων αποστάσεων το οποίο ονόμασε "Γάζα", όπως αναφέρουν πηγές από την Παλαιστίνη, είναι πίσω και από την κίνηση που αναμένεται να κάνει άμεσα η Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία θα καταθέσει αναφορά κατά του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, για εγκλήματα πολέμου στη Γάζα. Σύμφωνα με την αναφορά -την οποία περιμένουμε να δούμε ολοκληρωμένη- η Παλαιστινιακή Αρχή θεωρεί ότι πάνω από 20 οικογένειες εξολοθρεύτηκαν από ισραηλινά πυρά ολοσχερώς, ενώ η καταστροφή υποδομών είναι τέτοια που δύσκολα θα επισκευαστούν σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γάζα: Νέες συγκρούσεις μετά την εκεχειρία

Γάζα: Eπίσημη η κατάπαυση τους πυρός - Τι λένε τρίτες δυνάμεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider