Διεθνή
18-05-2021 | 21:24

Ανησυχία για την ινδική μετάλλαξη του κορονοϊού στη Γερμανία

Newsroom
Μοιράσου το
Ανησυχία για την ινδική μετάλλαξη του κορονοϊού στη Γερμανία
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Καλύτερη μεν η κατάσταση στην Γερμανία λόγω των εμβολιασμών, αλλά υπάρχουν ακόμη μεγάλα περιθώρια εξάπλωσης της ινδικής παραλλαγής του κορονοϊού με κίνδυνο να ξεσπάσει το τέταρτο κύμα τη επιδημίας. Ο εμβολιασμός με όλα τα εμβόλια μπορεί όμως να προσφέρει προστασία. Η χαλάρωση των μέτρων μόνο σε εξωτερικούς χώρους, ανοίγει το δρόμο για περαιτέρω χαλάρωση το καλοκαίρι, σύμφωνα με τον αρμόδιο για θέματα Υγείας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) και καθηγητή λοιμωξιολογίας Καρλ Λάουτερμπαχ.

«Στην Γερμανία, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων συνεχίζει να μειώνεται και η εκστρατεία εμβολιασμού συνεχίζεται, αν και αργά. Πρόκειται για μια κατάσταση που μας δίνει ελπίδα για κανονικότητα και χαλάρωση. Ωστόσο, η εξάπλωση της ινδικής παραλλαγής θα μπορούσε να προκαλέσει ένα τέταρτο κύμα κορονοϊού, διότι η πρόοδος του εμβολιασμού είναι πολύ αργή και η παραλλαγή αυτή έχει από καιρό φτάσει στη Γερμανία. Προς το παρόν, υπάρχει ακόμη πολύ μεγάλο περιθώριο εξάπλωσης της ινδικής παραλλαγής. Αυτό θα αλλάξει σε εμάς κατά τα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου. Τότε θα έχουμε φτάσει σε μια κρίσιμη στιγμή με τους εμβολιασμούς, ειδικά με τον πρώτο εμβολιασμό, ο οποίος είναι σημαντικός», είπε ο Λάουτερμπαχ σε συνέντευξή του στο δίκτυο RTL.

«Το πόσο πιο μεταδοτική μπορεί να είναι η ινδική παραλλαγή του ιού σε σχέση με με τη βρετανική δεν έχει ακόμη αποδειχθεί οριστικά. Υπάρχουν στοιχεία τα οποία δείχνουν ότι θα μπορούσε να είναι περίπου κατά 50% πιο μεταδοτική από την βρετανική, αλλά αυτές είναι προσωρινές μελέτες. Σε κάθε περίπτωση, η ταχύτερη πρόοδος του εμβολιασμού θα διασφαλίσει επίσης τον περιορισμό της ινδικής παραλλαγής», πρόσθεσε.

«Αυτήν την χρονική στιγμή, θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε ότι τα εμβόλια της Moderna και της Biontech έχουν ιδιαίτερα ισχυρή επίδραση, αλλά και η επίδραση του εμβολίου της AstraZeneca είναι επίσης πιθανώς αρκετά υψηλή ώστε να αποφευχθούν σοβαρές συνέπειες στην υγεία», είπε ο λοιμωξιολόγος και πολιτικός τονίζοντας τον επείγοντα χαρακτήρα του εμβολιασμού.

«Παρά τον πιθανό κίνδυνο από την εξάπλωση των παραλλαγών, μπορεί όμως κανείς να τολμήσει να ανοίξει ορισμένους τομείς της ζωής: Δεν πρέπει όμως να χαλαρώσουμε πολύ γρήγορα! Αυτό που θα θεωρούσα ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι να ανοίξουμε γρήγορα τους εσωτερικούς χώρους των εστιατορίων και των κέντρων γυμναστικής. Ο κίνδυνος μόλυνσης σε αυτούς τους χώρους παραμένει ο μεγαλύτερος. Εάν βασιστούμε σε μεγάλο βαθμό στην χαλάρωση σε εξωτερικούς χώρους, τουλάχιστον για τις επόμενες εβδομάδες, τότε πιθανότατα είμαστε σχετικά ασφαλείς στο δρόμο προς το καλοκαίρι», κατέληξε ο Λάουτερμπαχ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γερμανία: Αισιοδοξία αλλά και προσοχή συστήνει η Α. Μέρκελ για την χαλάρωση των μέτρων

Το CDU προειδοποιεί κατά της χαλάρωσης για τον κορονοϊο στη Γερμανία

Γερμανία: Προς «άνοιγμα» των εμβολίων για όλους τους ενήλικες από τις 7 Ιουνίου

MUST READ

Πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό: Ελλάδα και Γερμανία ολοκλήρωσαν τη διαδικασία προσομοίωσης

Γερμανία: Κάτω από το όριο του 100 τα κρούσματα στις περισσότερες περιφέρειες