Δένδιας: Οι διερευνητικές με την Τουρκία δεν είναι το μεγάλο βήμα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δένδιας: Οι διερευνητικές με την Τουρκία δεν είναι το μεγάλο βήμα

Οι διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι ένα σημαντικό, αλλά «δεν είναι το μεγάλο βήμα», τόνισε σε συνέντευξή του στο Euronews, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. Επισήμανε πως η Τουρκία ήταν εκείνη που διέκοψε τις συναντήσεις το 2016 και όχι η Ελλάδα, σημειώνοντας ότι το σημαντικό είναι ότι οι συνομιλίες αυτές ξανάρχισαν. Ήταν μια συνάντηση «επανασύνδεσης», θα δούμε πού θα οδηγηθούμε, προσέθεσε.

Εστιάζοντας στη θετική πλευρά, ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε ως κάτι εξαιρετικά σημαντικό ότι η Τουρκία αποφάσισε ότι η διπλωματία των κανονιοφόρων δεν οδηγεί σε τίποτα και επανέρχεται σε μια προσπάθεια να επιτύχει μια συναντίληψη με την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Ελπίζω ότι μπορούμε να το αξιοποιήσουμε. Διότι αυτό θα είναι το συμφέρον των κοινωνιών μας, το συμφέρον της Ευρώπης, το συμφέρον της Τουρκίας, το συμφέρον της Ελλάδας, το συμφέρον της Κύπρου» συμπλήρωσε. Ξεκαθαρίζοντας εκ νέου τη φύση των διερευνητικών, είπε πως δεν είναι διαπραγματεύσεις. «Είναι συνομιλίες σε επίπεδο πρέσβεων, οι οποίες προσπαθούν να καθορίσουν τους όρους αναφοράς με σκοπό τη διενέργεια πραγματικών διαπραγματεύσεων» εξήγησε περαιτέρω.

Αναφερόμενος στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ τη Δευτέρα, ο κ. Δένδιας είπε πως έγινε περιγραφή της αναστροφής στην τουρκική πολιτική, από την ισχύ της διπλωματίας των κανονιοφόρων σε κάποιου είδους προσπάθεια να πείσει όλους ότι η Τουρκία γίνεται ένας κανονικός συνομιλητής και πρόκειται να συζητήσει μαζί μας στη βάση του διεθνούς δικαίου. Σημείωσε ότι οι κυρώσεις δεν περιλαμβάνονταν στην ημερήσια διάταξη και δεν συζητήθηκαν. «Ας περιμένουμε και να δούμε τι πρόκειται να κάνουν οι Τούρκοι. Αλλά μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι. Και πάλι αυτό δεν σημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν διατηρεί τις κυρώσεις ως ενδεχόμενο μέσο αντίδρασης έναντι της Τουρκίας, αν η τελευταία παραβιάσει ξανά το διεθνές δίκαιο» προσέθεσε.

Ερωτηθείς ειδικότερα αν οι κυρώσεις παραμένουν στο τραπέζι, ο κ. Δένδιας τόνισε πως για να μην εφαρμοστούν θα πρέπει η Τουρκία να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο.

Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Τουρκίας και τον Τούρκο ομόλογό του, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα δουν ξεκάθαρα ποιο είναι το συμφέρον της τουρκικής κοινωνίας και σημείωσε πως ο ίδιος συγκαταλέγεται σε εκείνους που πιστεύουν ότι το πραγματικό συμφέρον της τουρκικής κοινωνίας είναι η διατήρηση καλών σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Και ίσως, ποιος ξέρει, κάποια στιγμή στο μέλλον ίσως γίνουν μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά αυτό θα σημαίνει στενότερες σχέσεις και πλήρη ευθυγράμμιση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο» συμπλήρωσε, υπενθυμίζοντας ότι το ευρωπαϊκό κεκτημένο περιλαμβάνει επίσης τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS). Συνεπώς, διαμήνυσε, η Τουρκία θα πρέπει τελικά να συμμορφωθεί με αυτή τη σειρά κανόνων, κάτι το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει στην επίλυση των διαφορών μας.

Σε ό,τι αφορά την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας, τόνισε πως συνιστά κυριαρχικό δικαίωμα της χώρας μας και θα το ασκήσει όταν η ελληνική κυβέρνηση κρίνει ότι είναι η κατάλληλη στιγμή. Επίσης, εκτός αυτού, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί επί αυτής της βάσης με την Τουρκία ή επί αυτού του ζητήματος με οποιονδήποτε άλλο.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη νέα αμερικανική κυβέρνηση, ο Νίκος Δένδιας είπε πως προσβλέπουμε στη συνεργασία μαζί τους, όχι γιατί περιμένουμε χάρες από αυτούς, αλλά γιατί η συνεργασία με ανθρώπους που γνωρίζουν την περιοχή θα βοηθήσει πάρα πολύ στην επίλυση των υφιστάμενων διαφορών.

Εν συνεχεία, αναφέρθηκε στη σημασία των σχέσεων της ΕΕ με τις ΗΠΑ. Είναι πολύ σημαντικό η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες να βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος, τόνισε και προσέθεσε πως «υπάρχει βαθιά συναντίληψη μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτό είναι κάτι που μπορούμε να αξιοποιήσουμε».

Ερωτηθείς αν μπορεί η Τουρκία να αποκλειστεί από τις συμφωνίες που έχει συνάψει η Ελλάδα με πολλές χώρες της Ανατολικής Μεσογείου για την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων, ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε: «Δεν θέλουμε να αποκλείσουμε την Τουρκία από οτιδήποτε. Αυτό είναι απολύτως λάθος. Μάλλον ακριβώς το αντίθετο. Θέλουμε να συμμετέχει η Τουρκία σε όλα. Αλλά βάσει ενός συνόλου κανόνων. Και ποιοι είναι αυτοί οι κανόνες; Οι κανόνες του διεθνούς δικαίου. Η Ελλάδα θα ήθελε να έχει μια εγκάρδια αμοιβαία επωφελή σχέση με την Τουρκία. Νομίζω ότι αυτό το δρόμο πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα, αυτό το δρόμο πρέπει να ακολουθήσει η Τουρκία, αυτό το δρόμο πρέπει να ακολουθήσουν όλοι. Δεν προσπαθούμε λοιπόν να αποκλείσουμε την Τουρκία. Αλλά η Τουρκία πρέπει να καταλάβει, ότι για να γίνει μέλος των χωρών της μεγάλης συναντίληψης που βλέπουν τα πράγματα με τον ίδιο τρόπο, πρέπει να τηρεί το διεθνές δίκαιο».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider