Μητσοτάκης: Η αποκλιμάκωση δεν δικαιολογεί κανέναν εφησυχασμό στην πανδημία

Μαρία Νταλιάνη
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μητσοτάκης: Η αποκλιμάκωση δεν δικαιολογεί κανέναν εφησυχασμό στην πανδημία

Με λιγότερη «δοσολογία» κλασσικής αντιπαράθεσης αλλά μπόλικες ειδήσεις οι πολιτικοί αρχηγοί αντάλλαξαν χθες απόψεις, στοιχεία, προτάσεις και μπόλικη …κριτική χθες στην συζήτηση στην Βουλή με επίκεντρο την πανδημία. Τις ειδήσεις έβγαλε ο Πρωθυπουργός, ο οποίος όμως έδωσε τον τόνο λέγοντας ότι η αποκλιμάκωση της κατάστασης δεν δικαιολογεί κανέναν εφησυχασμό.

Στην συνέχεια προχώρησε σε ανακοινώσεις θετικών μέτρων (ενοίκια, καταβολή επιδομάτων ανεργίας, και άνοιγμα του λιανεμπορίου), έκανε όσους έλαβαν επιστρεπτέα προκαταβολή να ελπίζουν υιοθετώντας την πρόταση της Φώφης Γεννηματά και άφησε γενναιόδωρα τον πολιτικό του αντίπαλο να βάλει «γκολ» παίρνοντας πίσω για δέκα ημέρες (και βλέπουμε) την αύξηση του προστίμου, από τα 300 στα 500 ευρώ. Ο κ. Μητσοτάκης σε αυτή την αντιπαράθεση επέλεξε να μην οδηγήσει σε οξύτητα., παρ’ ότι σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο κ. Τσίπρας επέλεξε τις υπερβολές, ανακρίβειες, επιλεκτικά στοιχεία, και παντελή έλλειψη οποιασδήποτε ουσιαστικής δημιουργικής πρότασης.

Δεν απέφυγε όμως τον πειρασμό να …σπείρει λίγη διχόνοια ακόμα μεταξύ ΚΙΝΑΛ και Συριζα με την φράση «μερικές φορές βλέπετε το μέγεθος των κομμάτων δεν είναι κατ’ ανάγκη ανάλογο με την ποιότητα του πολιτικού λόγου» όταν επέλεξε να πλέξει το εγκώμιο της κ. Γεννηματά και να υιοθετήσει την άποψή της για την επιστρεπτέα προκαταβολή έναντι αυτής του κ. Τσίπρα.

Τον τελευταίο όμως τον αποζημίωσε και με το παραπάνω στο τέλος, όταν «πήρε πίσω» την αύξηση του προστίμου για παραβάτες των μέτρων του κορονοϊού από τα 300 στα 500 ευρώ που είχε ανακοινώσει ο ίδιος στην πρωτολογία του.

Ο Πρωθυπουργός απάντησε σε χαμηλούς τόνους ακόμα και σε προκλήσεις, όπως αυτή του ο κ. Βαρουφάκη όταν του είπε ότι «θα φύγει νύχτα», ενώ δεν «τσίμπησε» ούτε στο «είστε ανεύθυνος» του Αλέξη Τσίπρα. Στον πρώτο απάντησε λέγοντας «κύριε Βαρουφάκη, δεν ξέρω αν η κυβέρνηση αυτή θα φύγει βράδυ, αυτό το οποίο μπορώ να σας πω είναι ότι κάθε κυβέρνηση, σε μία δημοκρατική πολιτεία, φεύγει ή ανανεώνει την εμπιστοσύνη της το βράδυ των εκλογών. Αυτό θα συμβεί και με τη δική μας κυβέρνηση όταν έρθει η ώρα των εκλογών στο τέλος της τετραετίας. Θα θέσουμε στην κρίση του ελληνικού λαού το έργο μας και είτε ο ελληνικός λαός θα μας επιβραβεύσει, είτε θα επιβραβεύσει κάποιον άλλον. Έτσι λειτουργούν οι συντεταγμένες Δημοκρατίες και παρά την δεκαετή κρίση, η οποία μας ταλάνισε και σε ένα βαθμό τα απόνερά της ακόμη μας ταλανίζουν, η Ελληνική Δημοκρατία βγήκε πιο ισχυρή από αυτή την βαθιά περιπέτεια. Ο Κοινοβουλευτισμός βγήκε πιο ισχυρός. Η ελληνική κοινωνία σήμερα, εκτίμησή μου είναι αυτή, πιστεύω ότι θα συμφωνήσετε και εσείς, σε πολλές εκφάνσεις της είναι πιο ώριμη από πολλές άλλες περιπέτειες. Ίσως είναι το τραύμα της κρίσης, αυτό που μας ανάγκασε να ωριμάσουμε βίαια».

Ενώ στο «είστε ανεύθυνος» του κ. Τσίπρα απάντησε με σειρά στοιχείων για επίμαχα θέματα της πανδημίας:

  • Για την κατάσταση στην Ελλάδα

Με τους χάρτες του ECDC ανά χείρας τόνισε ότι μόνο η Ελλάδα και η Φινλανδία είναι κίτρινες και έχουν και ορισμένες Περιφέρειες πράσινες. «Το Νοέμβριο βρεθήκαμε αντιμέτωποι με το δεύτερο κύμα της πανδημίας, το οποίο αποτυπώθηκε σε μια ταχύτατη αύξηση των νοσηλευομένων συμπολιτών μας και μία πολύ απότομη αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων που συμπαρέσυρε νομοτελειακά και την αύξηση του αριθμού των θανάτων. Στις αρχές Δεκεμβρίου υπήρξε πολύ μεγάλη αύξηση στον αριθμό νοσηλειών -κοντά στις 4.500- ακολούθησε μια αποκλιμάκωση και σήμερα νοσηλεύονται 1.690 συμπολίτες μας με Covid Στο ίδιο διάστημα ο αριθμός των διασωληνωμένων -για Covid ξεπέρασε τους 600 διασωληνωμένους, στη συνέχεια άρχισε αποκλιμάκωση και σήμερα έχουμε περίπου 300. Σε ό,τι αφορά τις απώλειες ανθρώπινων ζωών η χώρα μας από την έναρξη της πανδημίας βρίσκεται στην 21η θέση από το τέλος. Είμαστε η 5η λιγότερο κακή χώρα στο επίπεδο των θανάτων, με 518 συμπολίτες μας ανά 1.000.000 πληθυσμό. Μάλιστα, προχθές η Ελλάδα ήταν η χώρα με τους λιγότερους θανάτους σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Την ίδια στιγμή, ο δείκτης θετικότητας, δηλαδή το ποσοστό των θετικών τεστ επί του συνόλου των τεστ που γίνονται είναι πια κάτω του 3% και τις τελευταίες δέκα μέρες και βαίνει μειούμενος. Η αποκλιμάκωση αυτή, όμως δεν δικαιολογεί κανέναν, απολύτως εφησυχασμό. Έχουμε δε ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες τα πήγαιναν καλά, αλλά είχαν πολύ γρήγορη αύξηση των κρουσμάτων από τη στιγμή που υπήρξε μία χαλάρωση. Ο αριθμός των νοσηλευομένων ασθενών έχει μειωθεί σημαντικά σε όλη την επικράτεια».

  • Για τη Θεσσαλονίκη

Ούτε ο ίδιος ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προτείνει ποτέ λήψη πιο δραστικών μέτρων νωρίτερα , ενώ παρ’ ότι κάποιοι λοιμωξιολόγοι ζητούσαν να κλείσει η Θεσσαλονίκη νωρίτερα. Η εισήγηση όμως της Επιτροπής δεν ήταν αυτή. Ο κ. Μητσοτάκης παραδέχτηκε πως σε ότι αφορά τους θανάτους πράγματι την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου και την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου η χώρα ήταν πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο «Σε όλο όμως το υπόλοιπο διάστημα ήμασταν καλύτερα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το γεγονός ότι από μια περιπέτεια η οποία κρατάει ένα χρόνο, απομονώνει μια εβδομάδα είναι άδικο, αναξιοπρεπές και κατώτερο των περιστάσεων. Και σίγουρα δεν τιμά τιμά τον αγώνα των υγειονομικών οι οποίοι σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους».

  • Για το Εθνικό Σύστημα Υγείας

Το Σύστημα Υγείας έχει ενισχυθεί και σε υποδομές και σε υγειονομικό προσωπικό. «Άφησαν, μετά την τραγική διακυβέρνησή τους, ένα διαλυμένο Ε.Σ.Υ.. και μόλις 557 κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. Σήμερα έχουμε 1.295 κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και στους επόμενους δύο μήνες θα προστεθούν ακόμα 150 χάρη στη δωρεά του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος». Αυτή τη στιγμή , έχουμε 424 κενά κρεβάτια, σε Μ.Ε.Θ. όταν στο παρελθόν ι κάθε χειμώνα όταν είχαμε την εποχική γρίπη υπήρχαν αναμονές στις εντατικές που συχνά έφταναν και τις 30 ημέρες. Έχουν προσληφθεί περισσότεροι από 7.000 υγειονομικοί και το Σύστημα Υγείας θα ενισχυθεί με επιπλέον 1.420 γιατρούς και 2.250 νοσηλευτές με έμφαση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Και ο Προϋπολογισμός του 2021 για την υγεία φτάνει στα 4,3 δισεκατομμύρια, το μεγαλύτερο κονδύλι της τελευταίας 5ετίας».

  • Για τις οδηγίες των ειδικών

Η κυβέρνηση ακολουθεί κατά γράμμα τις υποδείξεις των ειδικών της Επιστημονικής Επιτροπής με εξαίρεση μία φορά μόνο, όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός, που ελήφθησαν πιο αυστηρά μέτρα από αυτά τα οποία είχαν εισηγηθεί οι ειδικοί και αφορούσαν στο 1ο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου. Όμως, δεν πρέπει να παραλείπεται ότι η Επιστημονική Επιτροπή ξεπερνά τους 30 ειδικούς διαφόρων τομέων και δεν συμφωνούν πάντα όλοι με όλους.

  • Για τον εμβολιασμό

Ήδη ολοκληρώνεται η θωράκιση των υγειονομικών στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, και ξεκινά η διαδικασία εμβολιασμού για τους πολίτες άνω των 85 ετών. H Ελλάδα βρίσκεται περίπου στον ευρωπαϊκό μέσο όρο σχετικά με την ταχύτητα των εμβολιασμών, η οποία είναι απολύτως εξαρτημένη από τα εμβόλια τα οποία είναι διαθέσιμα. Μέχρι χθες έγιναν 75.276 εμβολιασμοί.

  • Για αργό ρυθμό στους εμβολιασμούς

Οι εμβολιασμοί -όπως επεσήμανε ο Πρωθυπουργός- προχωρούν τόσο γρήγορα όσο μας επιτρέπουν οι δόσεις που παραλαμβάνουμε. Τα εμβόλια που γίνονται αυτή τη στιγμή είναι σε δύο δόσεις και κατά συνέπεια, «δεν μπορούμε να ξοδέψουμε όλα όσα έχουμε στη διάθεσή μας σήμερα, καθώς δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα εάν οι εταιρείες μπορούν να τηρήσουν τις παραδόσεις για τις οποίες έχουν δεσμευτεί. Δυστυχώς, χθες, η Pfizer ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή Ένωση και όλα τα κράτη-μέλη ότι θα παραδώσει λιγότερα εμβόλια από αυτά τα οποία είχαν προγραμματιστεί για τον επόμενο μήνα. Εάν είχαμε προχωρήσει με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα προεξοφλώντας ότι θα λαμβάναμε τα εμβόλια της Pfizer, υπήρχε ο κίνδυνος να μην έχουμε εμβόλια για τη δεύτερη δόση σε αυτούς που κάναμε την πρώτη» τόνισε.

  • Για την επάρκεια των εμβολίων

Η χώρα μας μέσω της αναλογικής προαγοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει σήμερα, σήμερα, εξασφαλίσει ποσότητες για 15.300.000 εμβολιασμούς, είπε ο κ. Μητσοτάκης. Σε ότι αφορά την φημολογία ότι η Γερμανία εξασφάλισε περισσότερα εμβόλια απ’ ότι προβλέπεται είπε ότι εάν υπάρχουν χώρες οι οποίες έχουν παραβιάσει την ευρωπαϊκή συμφωνία και έχουν αγοράσει πρόσθετα εμβόλια εις βάρος των υπολοίπων κρατών-μελών, αυτό είναι απολύτως κατακριτέο. «Υπάρχει η φημολογία ότι η Γερμανία έχει αγοράσει πρόσθετες δόσεις, πέρα και πάνω από το ευρωπαϊκό πλαίσιο. Δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη. Είναι κάτι το οποίο το ερευνά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε περίπτωση που ισχύει θα είναι σίγουρα ένα χτύπημα στην προσπάθεια ευρωπαϊκής αλληλεγγύης από τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή χώρα και θα σίγουρα μια πράξη καταδικαστέα» ανέφερε.

  • Για τη διαδικασία απόκτησης εμβολίων

«Πάλι καλά που δεν ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ να κρατικοποιηθεί η Pfizer και η Astra Zeneca με ένα νόμο και με ένα άρθρο. Φαίνεται όμως ότι στο ΣΥΡΙΖΑ μετά τα λεφτόδεντρα, ανακάλυψαν και τα εμβολιόδεντρα. Αυτά είναι αστεία πυροτεχνήματα. Δείχνουν μία ανεξήγητη αφέλεια, μία διάθεση παραπληροφόρησης της κοινής γνώμης. Και η ανεδαφικότητα τους καταδείχθηκε αμέσως από τις ίδιες τις φαρμακοβιομηχανίες, που δηλώνουν σοβαρή άγνοια για τα ισχύοντα στο διεθνές ερευνητικό περιβάλλον».

  • Στόχοι του εμβολιασμού για ανοσία του πληθυσμού

Εντός του επόμενου μήνα θα τεθούν σε λειτουργία 4 μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, που θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν 20.000 εμβολιασμούς ημερησίως, πέρα από τους εμβολιασμούς οι οποίοι θα γίνονται στις υπόλοιπες εμβολιαστικές γραμμές. Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021 εκτιμάται ότι θα φτάσουν στη χώρα μας 4.600.000 δόσεις εμβολίων. Είναι λοιπόν εφικτό μέχρι τα τέλη Μαρτίου να εμβολιάσουμε κοντά στα 2.000.000 συμπολίτες μας και αυτός είναι ο στόχος μας. Κατά συνέπεια, όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι ο εφικτός ο εθνικός στόχος, στις αρχές του καλοκαιριού ο πληθυσμός μας να είναι ασφαλής.

  • Πιστοποιητικό εμβολιασμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο

Εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαιρέτισε την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη και κάλεσε όλες τις χώρες της Ε.Ε. για ένα κοινά αναγνωρισμένο πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider