Τσιάρας: «Στοχευμένη προσπάθεια παραπληροφόρησης του ΣΥΡΙΖΑ για 35.000 πλειστηριασμούς»

Μαρία Νταλιάνη
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τσιάρας: «Στοχευμένη προσπάθεια παραπληροφόρησης του ΣΥΡΙΖΑ για 35.000 πλειστηριασμούς»

«Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να λαμβάνει αποφάσεις με κριτήριο τον πιο αδύναμο» διαβεβαίωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο υπουργός, απαντώντας στην αξιωματική αντιπολίτευση που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι θα γίνουν 35.000 πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας κάλεσε την αντιπολίτευση να δει τα επίσημα στοιχεία από την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους λέγοντας ότι στην ηλεκτρονική πλατφόρμα έχουν ήδη υποβληθεί 20.554 αιτήσεις επαναπροσδιορισμού από οφειλέτες που είχαν ενταχθεί στο νόμο Κατσέλη. Ενώ κατηγόρησε τον Συριζα πως «το να μιλάτε για 35.000 πλειστηριασμούς είναι στοχευμένη προσπάθεια παραπληροφόρησης της κοινής γνώμης».

Όπως είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία λόγω της πανδημίας και του lockdown πάνω από 20.000 οφειλέτες πήγαν και έκαναν αίτηση επαναπροσδιορισμού στην πλατφόρμα, ενώ 6.300 περιπτώσεις έχουν ολοκληρωθεί και κοινοποιηθεί από τα οικεία Ειρηνοδικεία. «Στις 15 Ιανουαρίου έληγε η προθεσμία μόνο για όσους η αρχική αίτηση ήταν πριν από το 2015. Ποιόν πάτε να κοροϊδέψετε;» τόνισε ο κ. Τσιάρας σημειώνοντας ότι «γνωρίζω ότι η κ. Εφη Αχτσιόγλου είναι νομικός, εγώ δεν πιστεύω ότι δεν γνωρίζει τι συμβαίνει, και πιστεύω ότι έχει μάθει και οικονομικά. Ας σταματήσουμε όμως να αναπαράγουμε ως ψεύδη διάφορα. Να σταματήσετε να επενδύετε στην τρομοκράτηση των πολιτών και της κοινής γνώμης. 20757 μοναδικά ΑΦΜ από τους 37.000 υπόχρεους έχουν υποβάλλει αίτηση οι 8.085 είναι σε αρχικό στάδιο, οι 4.180 έχουν οριστικά υποβληθεί από πληρεξούσιο δικηγόρο στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, 18.456 έχουν εγγραφεί, ενώ 5.905 έχουν ακυρωθεί. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να λαμβάνει αποφάσεις με κριτήριο τον πιο αδύναμο και να δίνει χρόνο στους δικηγόρους να εξοικειωθούν με την πλατφόρμα» επισήμανε παρουσιάζοντας την τροπολογία που παρατείνει έως τέλος του Ιανουαρίου τον επαναπροσδιορισμό αιτήσεων του νόμου Κατσέλη (3869/2010). Η τροπολογία ψηφίζεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής.

Τι είπε χθες η Έφη Αχτσιόγλου

«Δεκάδες χιλιάδες πολίτες, οι οποίοι έχουν κάνει αίτηση υπαγωγής στον νόμο Κατσέλη(νόμος 3869/2010)και προστατεύονται παρότι η υπόθεσή τους δεν έχει ακόμη εκδικαστεί, κινδυνεύουν σε λίγες μέρες χωρίς καμία ευθύνη τους να χάσουν την προστασία της πρώτης κατοικίας τους και να οδηγηθούν σε πλειστηριασμούς, με σαφή μεθόδευση της κυβέρνησης, κατ’ απαίτηση των τραπεζών.

Η κυβέρνηση έδωσε μια ασφυκτική προθεσμία στους πολίτες να υποβάλουν εκ νέου αιτήσεις σε πλατφόρμα με σειρά δικαιολογητικών, που θα έπρεπε να συγκεντρώσουν από τις δημόσιες υπηρεσίες που υπολειτουργούν εν μέσω λοκ-ντάουν, πράγμα αντικειμενικά αδύνατο. Το αποτέλεσμα είναι ότι σε 3 ημέρες η προθεσμία λήγει, και από τους 40.000 ανθρώπους έχουν κατορθώσει να υποβάλουν οριστικές αιτήσεις μόλις 4.400.

Η κυβέρνηση εν πλήρει συνειδήσει επιλέγει μετά τις 15 Ιανουαρίου να οδηγήσει πάνω από 35.000 πολίτες και νοικοκυριά εκτός προστασίας, με αποτέλεσμα αυτομάτως τα σπίτια τους να μπορούν να πλειστηριαστούν.

Μετά τον νέο πτωχευτικό που οδηγεί σε γενικευμένη πτώχευση το σύνολο των πολιτών που οφείλουν, η κυβέρνηση επιχειρεί εν κρυπτώ να πετάξει εκτός προστασίας και όσους πολίτες είχαν προσφύγει στο νόμο Κατσέλη. Απαιτούμε τώρα να μπει τέλος στην απαράδεκτη αυτή κυβερνητική μεθόδευση που απειλεί περισσότερες από 35.000 κύριες κατοικίες πολιτών»

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider