Η αποθήκευση ενέργειας ως απαραίτητος μοχλός περαιτέρω ανάπτυξης των ΑΠΕ

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η αποθήκευση ενέργειας ως απαραίτητος μοχλός περαιτέρω ανάπτυξης των ΑΠΕ
8 Απριλίου 2024: 6 ώρες με σχεδόν μηδενικές τιμές, οι ΑΠΕ καλύπτουν πάνω από το 90% της ζήτησης ενέργειας, φτάνοντας στον αριθμό ρεκόρ των 118GWh ημερήσιας ηλεκτροπαραγωγής.

8 Απριλίου 2024: 6 ώρες με σχεδόν μηδενικές τιμές, οι ΑΠΕ καλύπτουν πάνω από το 90% της ζήτησης ενέργειας, φτάνοντας στον αριθμό ρεκόρ των 118GWh ημερήσιας ηλεκτροπαραγωγής.

Συγκυριακό το φαινόμενο ή μια τάση που επαναλαμβάνεται όλο και περισσότερο;

Α’ τρίμηνο 2024: 33 ώρες με σχεδόν μηδενικές τιμές με το μερίδιο ΑΠΕ να ανέρχεται σε εύρος από 78% έως 88%.

Είναι γεγονός λοιπόν ότι η αγορά της ενέργειας αλλάζει τάχιστα, η ραγδαία ανάπτυξη των ΑΠΕ έχει μεταμορφώσει την δυναμική των τιμών και γίνεται μεγάλη συζήτηση για τις περικοπές στην παραγωγή από τον Διαχειριστή και την έλλειψη εσόδων λόγω των μηδενικών τιμών, οι οποίες πια λαμβάνουν μια κρίσιμη μάζα.

Οι προκλήσεις που δημιουργούνται από την παραπάνω συνθήκη είναι πολλές, όπως η διαχείριση της ζήτησης, η ανάγκη για μια παράλληλη αγορά OTC, η ανάπτυξη των κατάλληλων δικτύων και διασυνδέσεων. Στο παρόν άρθρο επικεντρώνομαι στην αποθήκευση ενέργειας, καθώς ήδη έχουν γίνει 2 επιτυχείς διαγωνισμοί με τάση μεγάλης μείωσης των τιμών και ο τομέας αναγνωρίζεται από όλους τους αρμόδιους φορείς ως ένας απαραίτητος μοχλός της περαιτέρω ανάπτυξης των ΑΠΕ.

Οι 2 πρώτοι διαγωνισμοί μπαταριών κρίνονται επιτυχείς, αφού κατάφεραν να μειώσουν κατά πολύ την αρχική τιμή που είχε δώσει το Υπουργείο, αλλά θα πρέπει να προχωρήσουν γρήγορα όλα τα απαραίτητα βήματα για την εγκατάσταση και λειτουργία τους και μέσα στα στενά χρονικά περιθώρια που έχουν δοθεί από το RRF.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να διεξαχθεί και ο τρίτος διαγωνισμός, ο οποίος θα αφορά μπαταρίες διάρκειας τεσσάρων ωρών συνολικής ισχύος 300 MW. Καθώς αλλάζει το τοπίο παραγωγής στην Ελλάδα και το λιγνιτικό πεδίο στην Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη μεταμορφώνεται σε φωτοβολταϊκό πεδίο, ο διαγωνισμός αυτός θα αφορά κατά κύριο λόγο τις περιοχές αυτές. Οι μεγάλες χρονικά αποθηκεύσεις των 4 ωρών είναι απαραίτητες, καθώς έχουν την δυνατότητα για μεγαλύτερο time shift, δηλαδή την μετατόπιση έγχυσης ΑΠΕ σε ώρες με μεγαλύτερες τιμές της αγοράς ενέργειας.

Το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για τις μπαταρίες αποτυπώνεται και στις 786 άδειες έργων με συσσωρευτές, συνολικής ισχύος στα 39 GW έως τον Φεβρουάριο του 2024, όταν ο στόχος για το 2030 ανέρχεται «μόλις» στα 3.1 GW. Θετικά κρίνονται τα επόμενα βήματα της πολιτείας σχετικά με την προώθηση εγκατάστασης σταθμών ΑΠΕ με αποθήκευση με χορήγηση ενίσχυσης για την απελευθέρωση ηλεκτρικού χώρου και την ενσωμάτωση περισσότερων νέων έργων στο δίκτυο.

Τις εξελίξεις στον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας, στις ΑΠΕ και στα δίκτυα καθώς και αλληλένδετες θεματικές θα αναλύσουμε στο 9th HAEE Energy Transition Symposium “Striving for Stability in a Highly Uncertain Energy World”, το οποίο για 9η συνεχή χρονιά διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Ενεργειακής Οικονομίας στις 22-24 Μαΐου 2024 στο Maroussi Plaza Centre στην Αθήνα. Στο Συνέδριο θα παραβρεθούν σημαίνουσες προσωπικότητες από το χώρο της πολιτικής, της βιομηχανίας, της έρευνας και της επιχειρηματικότητας που δραστηριοποιούνται στο διεθνές, ευρωπαϊκό και ελληνικό γίγνεσθαι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

15:02

Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη με τους Πρέσβεις: Προτεραιότητα η ασφάλεια των Ελλήνων στη Μέση Ανατολή

15:01

Η Qatar Energy σταματά την παραγωγή LNG μετά από ιρανικές επιθέσεις

14:56

Άμεση ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών από τον πρωθυπουργό για Μ. Ανατολή ζητά ο Ανδρουλάκης

14:52

Ρωσία: ΗΠΑ και Ισραήλ βύθισαν τη Μέση Ανατολή «σε μια άβυσσο ανεξέλεγκτης κλιμάκωσης»

14:51

Δυσαρέσκεια της Λευκωσίας προς το Λονδίνο για τις βρετανικές βάσεις

14:50

Κεφαλογιάννης για αντιπυρική περίοδο: Η πρόληψη δεν είναι επιλογή αλλά υποχρέωση

14:43

Ισραηλινή πρεσβεία: Η Ελλάδα εντός εμβέλειας των βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν

14:36

Ιράν: Απουσία Χαμενεΐ, ο Λαριτζανί αναδεικνύεται σε ρυθμιστή εξουσίας

14:29

Φον ντερ Λάιεν: Η σταθερότητα στη Μέση Ανατολή είναι κρίσιμη

14:26

Το οπλοστάσιο του Ιράν προκαλεί τρόμο: Βεληνεκές και στρατηγική

14:20

Μαρινάκης: Δεν υπάρχει λόγος παραπάνω ανησυχίας και καλλιέργειας φόβου στους πολίτες

13:43

Δύο τραυματίες από την επίθεση άνδρα με μαχαίρι στο Εδιμβούργο

13:39

Ρωσία: Σε διαρκή επικοινωνία με το Ιράν για την «αναμφισβήτητη επιθετικότητα» κατά της Τεχεράνης

13:35

Η Ελλάδα στέλνει δύο φρεγάτες και δύο F-16 στην Κύπρο

13:34

Οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν πως στοχοθέτησαν τα γραφεία του Νετανιάχου

13:31

Ινστιτούτο Τσίπρα: Το αφήγημα περί «φθηνής ενέργειας» στην Ελλάδα είναι εντελώς ανακριβές και παραπλανητικό

13:22

Σαουδική Αραβία: Διακόπηκαν ορισμένες δραστηριότητες στο διυλιστήριο της Saudi Aramco

13:19

Νέα εθελούσια έξοδος από Εθνική - Τι προβλέπει, «ταβάνι» οι 300.000 ευρώ

13:16

Χειμερινές εκπτώσεις: Πτώση τζίρου για τις μισές επιχειρήσεις, 1 στις 3 ζητούν μείωση της διάρκειας του θεσμού

13:02

ΔΕΗ και Georgetown συνεργάζονται για τη δημιουργία νέου Πανεπιστημίου στην Ελλάδα

12:56

Κύπρος: Aντιμετωπίστηκαν δυο drones στο Ακρωτήρι - Eκκενώνεται το αεροδρόμιο της Πάφου

12:45

Βρετανία: Ακύρωση πτήσεων EasyJet προς την Κύπρο μέχρι την Πέμπτη

12:45

Πανευρωπαϊκές πρωτιές της Ελλάδας που ξαφνιάζουν

12:43

Γερμανία: Δεν θα συμμετάσχουμε στις στρατιωτικές επιθέσεις εναντίον του Ιράν

12:41

Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Innovis Pharma από την PharmaPath

12:36

Το Telegram αναδείχθηκε η ταχύτερα αναπτυσσόμενη πηγή απάτης για το 2025

12:21

Αγαπηδάκη: Καλλιεργούμε μια κουλτούρα ενημέρωσης και προστασίας της υγείας

12:21

«Καμπανάκι» Goldman Sachs: To φυσικό αέριο στην Ευρώπη μπορεί να εκτιναχθεί 130%

12:19

Κομισιόν: Δεν υπάρχουν άμεσες συνέπειες για την ασφάλεια της τροφοδοσίας σε πετρέλαιο

12:17

ΟΠΑΠ: Ολοκληρώθηκε η εισφορά συμμετοχών

gazzetta
gazzetta reader insider insider