Η αποθήκευση ενέργειας ως απαραίτητος μοχλός περαιτέρω ανάπτυξης των ΑΠΕ

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η αποθήκευση ενέργειας ως απαραίτητος μοχλός περαιτέρω ανάπτυξης των ΑΠΕ
8 Απριλίου 2024: 6 ώρες με σχεδόν μηδενικές τιμές, οι ΑΠΕ καλύπτουν πάνω από το 90% της ζήτησης ενέργειας, φτάνοντας στον αριθμό ρεκόρ των 118GWh ημερήσιας ηλεκτροπαραγωγής.

8 Απριλίου 2024: 6 ώρες με σχεδόν μηδενικές τιμές, οι ΑΠΕ καλύπτουν πάνω από το 90% της ζήτησης ενέργειας, φτάνοντας στον αριθμό ρεκόρ των 118GWh ημερήσιας ηλεκτροπαραγωγής.

Συγκυριακό το φαινόμενο ή μια τάση που επαναλαμβάνεται όλο και περισσότερο;

Α’ τρίμηνο 2024: 33 ώρες με σχεδόν μηδενικές τιμές με το μερίδιο ΑΠΕ να ανέρχεται σε εύρος από 78% έως 88%.

Είναι γεγονός λοιπόν ότι η αγορά της ενέργειας αλλάζει τάχιστα, η ραγδαία ανάπτυξη των ΑΠΕ έχει μεταμορφώσει την δυναμική των τιμών και γίνεται μεγάλη συζήτηση για τις περικοπές στην παραγωγή από τον Διαχειριστή και την έλλειψη εσόδων λόγω των μηδενικών τιμών, οι οποίες πια λαμβάνουν μια κρίσιμη μάζα.

Οι προκλήσεις που δημιουργούνται από την παραπάνω συνθήκη είναι πολλές, όπως η διαχείριση της ζήτησης, η ανάγκη για μια παράλληλη αγορά OTC, η ανάπτυξη των κατάλληλων δικτύων και διασυνδέσεων. Στο παρόν άρθρο επικεντρώνομαι στην αποθήκευση ενέργειας, καθώς ήδη έχουν γίνει 2 επιτυχείς διαγωνισμοί με τάση μεγάλης μείωσης των τιμών και ο τομέας αναγνωρίζεται από όλους τους αρμόδιους φορείς ως ένας απαραίτητος μοχλός της περαιτέρω ανάπτυξης των ΑΠΕ.

Οι 2 πρώτοι διαγωνισμοί μπαταριών κρίνονται επιτυχείς, αφού κατάφεραν να μειώσουν κατά πολύ την αρχική τιμή που είχε δώσει το Υπουργείο, αλλά θα πρέπει να προχωρήσουν γρήγορα όλα τα απαραίτητα βήματα για την εγκατάσταση και λειτουργία τους και μέσα στα στενά χρονικά περιθώρια που έχουν δοθεί από το RRF.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να διεξαχθεί και ο τρίτος διαγωνισμός, ο οποίος θα αφορά μπαταρίες διάρκειας τεσσάρων ωρών συνολικής ισχύος 300 MW. Καθώς αλλάζει το τοπίο παραγωγής στην Ελλάδα και το λιγνιτικό πεδίο στην Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη μεταμορφώνεται σε φωτοβολταϊκό πεδίο, ο διαγωνισμός αυτός θα αφορά κατά κύριο λόγο τις περιοχές αυτές. Οι μεγάλες χρονικά αποθηκεύσεις των 4 ωρών είναι απαραίτητες, καθώς έχουν την δυνατότητα για μεγαλύτερο time shift, δηλαδή την μετατόπιση έγχυσης ΑΠΕ σε ώρες με μεγαλύτερες τιμές της αγοράς ενέργειας.

Το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για τις μπαταρίες αποτυπώνεται και στις 786 άδειες έργων με συσσωρευτές, συνολικής ισχύος στα 39 GW έως τον Φεβρουάριο του 2024, όταν ο στόχος για το 2030 ανέρχεται «μόλις» στα 3.1 GW. Θετικά κρίνονται τα επόμενα βήματα της πολιτείας σχετικά με την προώθηση εγκατάστασης σταθμών ΑΠΕ με αποθήκευση με χορήγηση ενίσχυσης για την απελευθέρωση ηλεκτρικού χώρου και την ενσωμάτωση περισσότερων νέων έργων στο δίκτυο.

Τις εξελίξεις στον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας, στις ΑΠΕ και στα δίκτυα καθώς και αλληλένδετες θεματικές θα αναλύσουμε στο 9th HAEE Energy Transition Symposium “Striving for Stability in a Highly Uncertain Energy World”, το οποίο για 9η συνεχή χρονιά διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Ενεργειακής Οικονομίας στις 22-24 Μαΐου 2024 στο Maroussi Plaza Centre στην Αθήνα. Στο Συνέδριο θα παραβρεθούν σημαίνουσες προσωπικότητες από το χώρο της πολιτικής, της βιομηχανίας, της έρευνας και της επιχειρηματικότητας που δραστηριοποιούνται στο διεθνές, ευρωπαϊκό και ελληνικό γίγνεσθαι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

12:25

Νέα παραπλανητικά SMS από τα «ΕΛΤΑ» για δήθεν «χαμένα πακέτα»

12:19

Άλμα για τις μετοχές εξόρυξης μετά τη δημιουργία αποθέματος κρίσιμων ορυκτών 12 δισ. από τον Τραμπ

12:19

Μαρινάκης: Η συνταγματική αναθεώρηση απαιτεί ουσιαστική συναίνεση - Δεν αποτελεί πολιτικό αντίπαλο η κ. Καρυστιανού

12:16

ΙΟΒΕ: Υποχώρησε το οικονομικό κλίμα, με εξασθένιση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης

12:14

Δένδιας: Στρατηγικός ο ρόλος της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο

12:08

Πιερρακάκης: Στρατηγικής σημασίας για τη θέση της Ελλάδας η συνεργασία με ΕΤΕπ

12:06

ΕΤΕ: Πώς οι ΜμΕ απορρόφησαν τις πιέσεις των δασμών - Ανθεκτικότητα και προοπτικές σε περιβάλλον αβεβαιότητας

11:54

Real Consulting: Δημιουργεί Πρότυπο Κέντρο Καινοτομίας στα Ιωάννινα

11:41

Ράφα: Δώδεκα Παλαιστίνιοι τραυματίες πέρασαν στην Αίγυπτο

11:31

Έρευνα EY-Parthenon: Οι CEOs επιμένουν σε AI, μετασχηματισμό και συγχωνεύσεις - εξαγορές

11:29

Γεωργιάδης για καθηκοντολόγιο Μαιών: Τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει

11:21

ΧΑ: Συνεχίζει σε... ανηφόρα ο Γενικός Δείκτης, νέα υπεραπόδοση στις τράπεζες

11:20

Κέρδη στις ευρωαγορές με ώθηση από την ανάκαμψη των μετάλλων

11:13

Η ΕΕΕΠ ενισχύει τον μηχανισμό δημοσίων συμβάσεων – Νέα σύμβαση για επιτάχυνση και αναβάθμιση των διαγωνιστικών διαδικασιών

11:03

Υπερταμείο: Το αποτύπωμα στις εθνικές υποδομές το 2025 – Οι διαγωνισμοί και οι δράσεις που «τρέχουν»

10:53

Κωνσταντοπούλου για μήνυση Γεωργιάδη: «Είναι κότα, θα μπορούσε να το είχε κάνει εδώ και τρεις μήνες»

10:42

Ζελένσκι: Για τη Ρωσία είναι πιο σημαντική η τρομοκρατία από τη διπλωματία - Συνάντηση με Ρούτε

10:40

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου: Παραμένει η δεύτερη πιο συχνή αιτία θανάτου

10:34

Στις αγορές η Alpha Bank με 7ετές ομόλογο, δυνατότητα πρόωρης ανάκλησης σε ακριβότερο τίτλο

10:33

Μέσα σε ένα έτος 1,6 εκατ. Βρετανοί έλαβαν τα φάρμακα για την παχυσαρκία, σύμφωνα με νέα έρευνα

10:33

Στάση εργασίας 12:00-15:00 από ΑΔΕΔΥ στην Αττική για 13ο και 14ο μισθό

10:28

Πληθωρισμός στη Γαλλία: Αιφνίδια αποκλιμάκωση σε χαμηλό πενταετίας - Στο 0,4% τον Ιανουάριο

10:14

Ιράν: Μεγάλη φωτιά σε αγορά στην Τεχεράνη

10:10

Τα ευρωπαϊκά καζίνο μπαίνουν σε αυστηρότερο καθεστώς ελέγχων

10:09

Επιστημονική συνεργασία ΔΥΠΑ - ΕΚΠΑ για τις σύγχρονες προκλήσεις της απασχόλησης

10:09

EFSA: Μείωσε στο ήμισυ το επιτρεπόμενο όριο της τοξίνης κερεουλίδη στα βρεφικά γάλατα

09:59

ΚΕΦΙΜ: Σε κάποιο στάδιο υλοποίησης το 88% των προτάσεων Πισσαρίδη για δημοσιονομική ισορροπία

09:55

Υποχώρησε στο 30,7% ο πληθωρισμός στην Τουρκία τον Ιανουάριο

09:53

Nintendo: Στα 5,2 δισ. δολάρια τα έσοδα το γ' τρίμηνο - Διατηρεί το forecast για Switch 2

09:44

Παπαθανάσης: Νέες δράσεις για ισότητα των φύλων και καταπολέμηση της βίας σε ΑΕΙ μέσω ΕΣΠΑ

gazzetta
gazzetta reader insider insider