Η αποθήκευση ενέργειας ως απαραίτητος μοχλός περαιτέρω ανάπτυξης των ΑΠΕ

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η αποθήκευση ενέργειας ως απαραίτητος μοχλός περαιτέρω ανάπτυξης των ΑΠΕ
8 Απριλίου 2024: 6 ώρες με σχεδόν μηδενικές τιμές, οι ΑΠΕ καλύπτουν πάνω από το 90% της ζήτησης ενέργειας, φτάνοντας στον αριθμό ρεκόρ των 118GWh ημερήσιας ηλεκτροπαραγωγής.

8 Απριλίου 2024: 6 ώρες με σχεδόν μηδενικές τιμές, οι ΑΠΕ καλύπτουν πάνω από το 90% της ζήτησης ενέργειας, φτάνοντας στον αριθμό ρεκόρ των 118GWh ημερήσιας ηλεκτροπαραγωγής.

Συγκυριακό το φαινόμενο ή μια τάση που επαναλαμβάνεται όλο και περισσότερο;

Α’ τρίμηνο 2024: 33 ώρες με σχεδόν μηδενικές τιμές με το μερίδιο ΑΠΕ να ανέρχεται σε εύρος από 78% έως 88%.

Είναι γεγονός λοιπόν ότι η αγορά της ενέργειας αλλάζει τάχιστα, η ραγδαία ανάπτυξη των ΑΠΕ έχει μεταμορφώσει την δυναμική των τιμών και γίνεται μεγάλη συζήτηση για τις περικοπές στην παραγωγή από τον Διαχειριστή και την έλλειψη εσόδων λόγω των μηδενικών τιμών, οι οποίες πια λαμβάνουν μια κρίσιμη μάζα.

Οι προκλήσεις που δημιουργούνται από την παραπάνω συνθήκη είναι πολλές, όπως η διαχείριση της ζήτησης, η ανάγκη για μια παράλληλη αγορά OTC, η ανάπτυξη των κατάλληλων δικτύων και διασυνδέσεων. Στο παρόν άρθρο επικεντρώνομαι στην αποθήκευση ενέργειας, καθώς ήδη έχουν γίνει 2 επιτυχείς διαγωνισμοί με τάση μεγάλης μείωσης των τιμών και ο τομέας αναγνωρίζεται από όλους τους αρμόδιους φορείς ως ένας απαραίτητος μοχλός της περαιτέρω ανάπτυξης των ΑΠΕ.

Οι 2 πρώτοι διαγωνισμοί μπαταριών κρίνονται επιτυχείς, αφού κατάφεραν να μειώσουν κατά πολύ την αρχική τιμή που είχε δώσει το Υπουργείο, αλλά θα πρέπει να προχωρήσουν γρήγορα όλα τα απαραίτητα βήματα για την εγκατάσταση και λειτουργία τους και μέσα στα στενά χρονικά περιθώρια που έχουν δοθεί από το RRF.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να διεξαχθεί και ο τρίτος διαγωνισμός, ο οποίος θα αφορά μπαταρίες διάρκειας τεσσάρων ωρών συνολικής ισχύος 300 MW. Καθώς αλλάζει το τοπίο παραγωγής στην Ελλάδα και το λιγνιτικό πεδίο στην Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη μεταμορφώνεται σε φωτοβολταϊκό πεδίο, ο διαγωνισμός αυτός θα αφορά κατά κύριο λόγο τις περιοχές αυτές. Οι μεγάλες χρονικά αποθηκεύσεις των 4 ωρών είναι απαραίτητες, καθώς έχουν την δυνατότητα για μεγαλύτερο time shift, δηλαδή την μετατόπιση έγχυσης ΑΠΕ σε ώρες με μεγαλύτερες τιμές της αγοράς ενέργειας.

Το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για τις μπαταρίες αποτυπώνεται και στις 786 άδειες έργων με συσσωρευτές, συνολικής ισχύος στα 39 GW έως τον Φεβρουάριο του 2024, όταν ο στόχος για το 2030 ανέρχεται «μόλις» στα 3.1 GW. Θετικά κρίνονται τα επόμενα βήματα της πολιτείας σχετικά με την προώθηση εγκατάστασης σταθμών ΑΠΕ με αποθήκευση με χορήγηση ενίσχυσης για την απελευθέρωση ηλεκτρικού χώρου και την ενσωμάτωση περισσότερων νέων έργων στο δίκτυο.

Τις εξελίξεις στον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας, στις ΑΠΕ και στα δίκτυα καθώς και αλληλένδετες θεματικές θα αναλύσουμε στο 9th HAEE Energy Transition Symposium “Striving for Stability in a Highly Uncertain Energy World”, το οποίο για 9η συνεχή χρονιά διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Ενεργειακής Οικονομίας στις 22-24 Μαΐου 2024 στο Maroussi Plaza Centre στην Αθήνα. Στο Συνέδριο θα παραβρεθούν σημαίνουσες προσωπικότητες από το χώρο της πολιτικής, της βιομηχανίας, της έρευνας και της επιχειρηματικότητας που δραστηριοποιούνται στο διεθνές, ευρωπαϊκό και ελληνικό γίγνεσθαι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

13:45

Γαλλία: Υψηλό 19 μηνών για τον πληθωρισμό τον Μάρτιο - Ράλι 7,3% στην ενέργεια

13:40

Λαβρόφ: «Τα σχέδια των ΗΠΑ για αλλαγή καθεστώτος σε Ιράν και Βενεζουέλα αφορούσαν το πετρέλαιο»

13:36

Οι αποτυχίες γύρω από τη 17 Νοέμβρη και οι απόρρητες εκθέσεις της ΚΥΠ

13:33

Σε τροχιά για «βουτιά» 17ετίας στον μήνα ο χρυσός - Πτώση 14,6% τον Μάρτιο

13:28

Blink Charging Hellas: Εγκατέστησε πάνω από 90 σταθμούς φόρτισης το 2025

13:18

Γεωπολιτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και επιπτώσεις στη διεθνή ισορροπία

13:15

Χατζηδάκης: «Δεν είναι ώρα για εκλογές, έχουμε πολλά και δύσκολα θέματα να αντιμετωπίσουμε»

13:06

Στις 9 Μαΐου στο Λονδίνο το Rebrain Greece με τη συμμετοχή 35 κορυφαίων ομίλων επιχειρήσεων

13:05

Ο πρόεδρος της Express Service Κυριάκος Ραπτόπουλος στον εορτασμό την ελληνικής ημέρας ανεξαρτησίας στο Λευκό Οίκο

13:00

ΥΠΕΞ: «Η Ελλάδα θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα μεταφοράς του Αγίου Φωτός»

12:45

Κακοκαιρία Erminio: Σε «Red Code» Αττική και άλλες 6 περιοχές

12:40

«Καμπανάκι» Κομισιόν για «παρατεταμένη αναστάτωση» στις αγορές ενέργειας

12:32

Αύξηση 4,5% στον όγκο των λιανικών πωλήσεων τον Ιανουάριο

12:27

Τσιάρας: «Ανάγκη να μειωθεί το κόστος παραγωγής και να στηριχθούν οι Ευρωπαίοι παραγωγοί»

12:19

ΥΠΕΞ: Ανανεώθηκε το πρόγραμμα βίζα express για Τούρκους πολίτες

12:13

Ειδική διατραπεζική αργία στις 3 και 6 Απριλίου λόγω του Καθολικού Πάσχα

12:11

Μ. Ανατολή: Eκρήξεις στο Ντουμπάι και πυραυλική επίθεση στα ΗΑΕ - Ιρανικό χτύπημα σε τάνκερ του Κουβέιτ

12:08

Μητσοτάκης για Θάνο Οικονομόπουλο: «Η δημοσιογραφία αποχαιρετά μία από τις πιο δυνατές πένες»

12:06

Πληθωρισμός Μαρτίου: Άνοδος 3,3% για τον εναρμονισμένο δείκτη στην Ελλάδα - Αύξηση 7% στην ενέργεια

11:57

ΔΥΠΑ: Προπληρωμή επιδομάτων και Δώρου Πάσχα από 2 Απριλίου

11:55

UBS: Μεγάλα περιθώρια ανόδου για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών

11:50

Η Ιταλία δεν έδωσε την αναγκαία άδεια για να χρησιμοποιηθεί η βάση του ΝΑΤΟ στη Σικελία

11:42

Μαρινάκης: Αν δεν πέτυχουμε αυτοδυναμία, μόνο με το ΠΑΣΟΚ μπορούμε να συζητήσουμε

11:41

Η Πέτη Πέρκα πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Αριστεράς

11:36

Πρώτο κατάστημα στη Μάλτα για τη Hans & Gretel

11:33

Κακοκαιρία Erminio: Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν - Κλειστά τα σχολεία σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα

11:33

Πιερρακάκης για Τέμπη: Το Δημόσιο δεν θα ασκήσει ένδικα μέσα για τις αποζημιώσεις

11:33

Η JTI Hellas δίνει μπόνους έως 3 μισθούς και 20 εβδομάδες επιπλέον γονικής άδειας στους εργαζόμενους της

11:29

Σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον Κυρ. Μητσοτάκη για την ακρίβεια

11:22

ΕΥ: Οι επικεφαλής φορολογικών διευθύνσεων στρέφονται στο AI

gazzetta
gazzetta reader insider insider