Η αποθήκευση ενέργειας ως απαραίτητος μοχλός περαιτέρω ανάπτυξης των ΑΠΕ

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η αποθήκευση ενέργειας ως απαραίτητος μοχλός περαιτέρω ανάπτυξης των ΑΠΕ
8 Απριλίου 2024: 6 ώρες με σχεδόν μηδενικές τιμές, οι ΑΠΕ καλύπτουν πάνω από το 90% της ζήτησης ενέργειας, φτάνοντας στον αριθμό ρεκόρ των 118GWh ημερήσιας ηλεκτροπαραγωγής.

8 Απριλίου 2024: 6 ώρες με σχεδόν μηδενικές τιμές, οι ΑΠΕ καλύπτουν πάνω από το 90% της ζήτησης ενέργειας, φτάνοντας στον αριθμό ρεκόρ των 118GWh ημερήσιας ηλεκτροπαραγωγής.

Συγκυριακό το φαινόμενο ή μια τάση που επαναλαμβάνεται όλο και περισσότερο;

Α’ τρίμηνο 2024: 33 ώρες με σχεδόν μηδενικές τιμές με το μερίδιο ΑΠΕ να ανέρχεται σε εύρος από 78% έως 88%.

Είναι γεγονός λοιπόν ότι η αγορά της ενέργειας αλλάζει τάχιστα, η ραγδαία ανάπτυξη των ΑΠΕ έχει μεταμορφώσει την δυναμική των τιμών και γίνεται μεγάλη συζήτηση για τις περικοπές στην παραγωγή από τον Διαχειριστή και την έλλειψη εσόδων λόγω των μηδενικών τιμών, οι οποίες πια λαμβάνουν μια κρίσιμη μάζα.

Οι προκλήσεις που δημιουργούνται από την παραπάνω συνθήκη είναι πολλές, όπως η διαχείριση της ζήτησης, η ανάγκη για μια παράλληλη αγορά OTC, η ανάπτυξη των κατάλληλων δικτύων και διασυνδέσεων. Στο παρόν άρθρο επικεντρώνομαι στην αποθήκευση ενέργειας, καθώς ήδη έχουν γίνει 2 επιτυχείς διαγωνισμοί με τάση μεγάλης μείωσης των τιμών και ο τομέας αναγνωρίζεται από όλους τους αρμόδιους φορείς ως ένας απαραίτητος μοχλός της περαιτέρω ανάπτυξης των ΑΠΕ.

Οι 2 πρώτοι διαγωνισμοί μπαταριών κρίνονται επιτυχείς, αφού κατάφεραν να μειώσουν κατά πολύ την αρχική τιμή που είχε δώσει το Υπουργείο, αλλά θα πρέπει να προχωρήσουν γρήγορα όλα τα απαραίτητα βήματα για την εγκατάσταση και λειτουργία τους και μέσα στα στενά χρονικά περιθώρια που έχουν δοθεί από το RRF.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να διεξαχθεί και ο τρίτος διαγωνισμός, ο οποίος θα αφορά μπαταρίες διάρκειας τεσσάρων ωρών συνολικής ισχύος 300 MW. Καθώς αλλάζει το τοπίο παραγωγής στην Ελλάδα και το λιγνιτικό πεδίο στην Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη μεταμορφώνεται σε φωτοβολταϊκό πεδίο, ο διαγωνισμός αυτός θα αφορά κατά κύριο λόγο τις περιοχές αυτές. Οι μεγάλες χρονικά αποθηκεύσεις των 4 ωρών είναι απαραίτητες, καθώς έχουν την δυνατότητα για μεγαλύτερο time shift, δηλαδή την μετατόπιση έγχυσης ΑΠΕ σε ώρες με μεγαλύτερες τιμές της αγοράς ενέργειας.

Το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για τις μπαταρίες αποτυπώνεται και στις 786 άδειες έργων με συσσωρευτές, συνολικής ισχύος στα 39 GW έως τον Φεβρουάριο του 2024, όταν ο στόχος για το 2030 ανέρχεται «μόλις» στα 3.1 GW. Θετικά κρίνονται τα επόμενα βήματα της πολιτείας σχετικά με την προώθηση εγκατάστασης σταθμών ΑΠΕ με αποθήκευση με χορήγηση ενίσχυσης για την απελευθέρωση ηλεκτρικού χώρου και την ενσωμάτωση περισσότερων νέων έργων στο δίκτυο.

Τις εξελίξεις στον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας, στις ΑΠΕ και στα δίκτυα καθώς και αλληλένδετες θεματικές θα αναλύσουμε στο 9th HAEE Energy Transition Symposium “Striving for Stability in a Highly Uncertain Energy World”, το οποίο για 9η συνεχή χρονιά διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Ενεργειακής Οικονομίας στις 22-24 Μαΐου 2024 στο Maroussi Plaza Centre στην Αθήνα. Στο Συνέδριο θα παραβρεθούν σημαίνουσες προσωπικότητες από το χώρο της πολιτικής, της βιομηχανίας, της έρευνας και της επιχειρηματικότητας που δραστηριοποιούνται στο διεθνές, ευρωπαϊκό και ελληνικό γίγνεσθαι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Bally’s Intralot: Παράταση προθεσμίας δεσμευτικής προσφοράς για την evoke plc

23:46

Βουλή: Κατατέθηκε η τροπολογία για επιτάχυνση της ποινικής διαδικασίας για υποθέσεις βουλευτών

23:32

Η Μέρκελ επικρίνει την EE για έλλειψη διπλωματικών προσπαθειών με τη Ρωσία

23:25

Επεισοδιακές διαδηλώσεις για τις τιμές καυσίμων στην Κένυα - 4 νεκροί, πάνω από 30 τραυματίες

23:18

Επιφυλακτικότητα και μικτά πρόσημα στην Wall Street

23:01

Ράλι για το πετρέλαιο εν μέσω ανησυχιών για τη Μέση Ανατολή

22:44

ΕΕ: Στασιμοπληθωριστικό σοκ «βλέπει» ο Ντομπρόβσκις - «Μικρά περιθώρια για μέτρα στήριξης»

22:34

Τραμπ: «Ανέβαλα την προγραμματισμένη για αύριο επίθεση στο Ιράν»

22:27

Τσίπρας: Την επόμενη Τρίτη στην πλατεία Θησείου οι ανακοινώσεις για το νέο κόμμα

22:18

Σμπώκου (ΣΕΤΕ): Το ζητούμενο της επόμενης μέρας είναι η θωράκιση του ελληνικού τουρισμού

22:11

WSJ: Ο Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο να φτιάξει ένα ελικοδρόμιο στον Λευκό Οίκο

22:08

ΗΑΕ: Αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση στον πυρηνικό σταθμό του Μπαράκα μετά την επιδρομή drone

22:01

Έχασε τη δίκη με τον Σαμ Άλτμαν της OpenAI o Έλον Μασκ

21:39

Πρέσβης Ισραήλ: Παρά τις προκλήσεις, η σχέση με την Ελλάδα εμβαθύνθηκε

21:32

ΚΥΣΕΑ: Επιστρέφουν στη βάση τους οι Patriot από Κάρπαθο και Διδυμότειχο

21:22

ΗΠΑ: Την Παρασκευή στον Λευκό Οίκο η ορκωμοσία του νέου επικεφαλής της Fed

21:21

Μητσοτάκης στον ΣΕΤΕ: Η κρίση στην Μέση Ανατολή μπορεί να δημιουργεί και κάποιες παραπάνω ευκαιρίες για τον ελληνικό τουρισμό

21:14

Ο πρόεδρος του Λιβάνου υπόσχεται να σταματήσει τον πόλεμο με το Ισραήλ

20:56

Μπακογιάννης: «Επικίνδυνη η οικονομική πολιτική της δημοτικής Αρχής Δούκα»

20:45

Γεραπετρίτης: «Η “Γαλάζια Πατρίδα” δεν έχει έρεισμα στο διεθνές δίκαιο»

20:30

ΗΠΑ: «Ανεπαρκής η νέα πρόταση του Ιράν, υπάρχει κίνδυνος να ξαναρχίσει ο πόλεμος»

20:16

BofA: Tο Brent στα 90 δολάρια είναι το καλύτερο σενάριο για το πετρέλαιο

20:08

Βενιζέλος: Η κοινωνία είναι δυσαρεστημένη, φοβισμένη και καχύποπτη απέναντι στο αφήγημα που επιχειρείται να της επιβληθεί

20:01

Η διεθνής αγορά κρατικών ομολόγων σε δίνη: Εκτίναξη αποδόσεων, πληθωρισμός και γεωπολιτικοί κίνδυνοι

19:49

ΗΠΑ: Ένας νεκρός από χανταϊό στο Κολοράντο - Μέτρα για τον Έμπολα λαμβάνουν τα CDC

19:45

Global Sumud Flotilla: Το Ισραήλ αναχαίτισε 28 από τα σκάφη του στολίσκου

19:39

Συγκρατημένες απώλειες για τα ελληνικά ομόλογα παρά το διεθνές sell off

19:37

Χαρδούβελης: Η Ελλάδα πρέπει να κάνει το μεγάλο «μπαμ»

19:35

Μπρατάκος: Η καινοτομία γεννιέται από τη τόλμη των νέων να μετατρέπουν ιδέες σε αξία

19:33

Μανχάταν: Σε ύψη ρεκόρ το μέσο ενοίκιο - Ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 5.000 δολάρια

reader insider