Η αποθήκευση ενέργειας ως απαραίτητος μοχλός περαιτέρω ανάπτυξης των ΑΠΕ

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η αποθήκευση ενέργειας ως απαραίτητος μοχλός περαιτέρω ανάπτυξης των ΑΠΕ
8 Απριλίου 2024: 6 ώρες με σχεδόν μηδενικές τιμές, οι ΑΠΕ καλύπτουν πάνω από το 90% της ζήτησης ενέργειας, φτάνοντας στον αριθμό ρεκόρ των 118GWh ημερήσιας ηλεκτροπαραγωγής.

8 Απριλίου 2024: 6 ώρες με σχεδόν μηδενικές τιμές, οι ΑΠΕ καλύπτουν πάνω από το 90% της ζήτησης ενέργειας, φτάνοντας στον αριθμό ρεκόρ των 118GWh ημερήσιας ηλεκτροπαραγωγής.

Συγκυριακό το φαινόμενο ή μια τάση που επαναλαμβάνεται όλο και περισσότερο;

Α’ τρίμηνο 2024: 33 ώρες με σχεδόν μηδενικές τιμές με το μερίδιο ΑΠΕ να ανέρχεται σε εύρος από 78% έως 88%.

Είναι γεγονός λοιπόν ότι η αγορά της ενέργειας αλλάζει τάχιστα, η ραγδαία ανάπτυξη των ΑΠΕ έχει μεταμορφώσει την δυναμική των τιμών και γίνεται μεγάλη συζήτηση για τις περικοπές στην παραγωγή από τον Διαχειριστή και την έλλειψη εσόδων λόγω των μηδενικών τιμών, οι οποίες πια λαμβάνουν μια κρίσιμη μάζα.

Οι προκλήσεις που δημιουργούνται από την παραπάνω συνθήκη είναι πολλές, όπως η διαχείριση της ζήτησης, η ανάγκη για μια παράλληλη αγορά OTC, η ανάπτυξη των κατάλληλων δικτύων και διασυνδέσεων. Στο παρόν άρθρο επικεντρώνομαι στην αποθήκευση ενέργειας, καθώς ήδη έχουν γίνει 2 επιτυχείς διαγωνισμοί με τάση μεγάλης μείωσης των τιμών και ο τομέας αναγνωρίζεται από όλους τους αρμόδιους φορείς ως ένας απαραίτητος μοχλός της περαιτέρω ανάπτυξης των ΑΠΕ.

Οι 2 πρώτοι διαγωνισμοί μπαταριών κρίνονται επιτυχείς, αφού κατάφεραν να μειώσουν κατά πολύ την αρχική τιμή που είχε δώσει το Υπουργείο, αλλά θα πρέπει να προχωρήσουν γρήγορα όλα τα απαραίτητα βήματα για την εγκατάσταση και λειτουργία τους και μέσα στα στενά χρονικά περιθώρια που έχουν δοθεί από το RRF.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να διεξαχθεί και ο τρίτος διαγωνισμός, ο οποίος θα αφορά μπαταρίες διάρκειας τεσσάρων ωρών συνολικής ισχύος 300 MW. Καθώς αλλάζει το τοπίο παραγωγής στην Ελλάδα και το λιγνιτικό πεδίο στην Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη μεταμορφώνεται σε φωτοβολταϊκό πεδίο, ο διαγωνισμός αυτός θα αφορά κατά κύριο λόγο τις περιοχές αυτές. Οι μεγάλες χρονικά αποθηκεύσεις των 4 ωρών είναι απαραίτητες, καθώς έχουν την δυνατότητα για μεγαλύτερο time shift, δηλαδή την μετατόπιση έγχυσης ΑΠΕ σε ώρες με μεγαλύτερες τιμές της αγοράς ενέργειας.

Το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για τις μπαταρίες αποτυπώνεται και στις 786 άδειες έργων με συσσωρευτές, συνολικής ισχύος στα 39 GW έως τον Φεβρουάριο του 2024, όταν ο στόχος για το 2030 ανέρχεται «μόλις» στα 3.1 GW. Θετικά κρίνονται τα επόμενα βήματα της πολιτείας σχετικά με την προώθηση εγκατάστασης σταθμών ΑΠΕ με αποθήκευση με χορήγηση ενίσχυσης για την απελευθέρωση ηλεκτρικού χώρου και την ενσωμάτωση περισσότερων νέων έργων στο δίκτυο.

Τις εξελίξεις στον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας, στις ΑΠΕ και στα δίκτυα καθώς και αλληλένδετες θεματικές θα αναλύσουμε στο 9th HAEE Energy Transition Symposium “Striving for Stability in a Highly Uncertain Energy World”, το οποίο για 9η συνεχή χρονιά διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Ενεργειακής Οικονομίας στις 22-24 Μαΐου 2024 στο Maroussi Plaza Centre στην Αθήνα. Στο Συνέδριο θα παραβρεθούν σημαίνουσες προσωπικότητες από το χώρο της πολιτικής, της βιομηχανίας, της έρευνας και της επιχειρηματικότητας που δραστηριοποιούνται στο διεθνές, ευρωπαϊκό και ελληνικό γίγνεσθαι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

19:34

Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου χαιρετίζει τη συμφωνία Ιράν - ΗΠΑ

19:29

BEYOND Leadership Dialogue 2026: Η τεχνητή νοημοσύνη στο επίκεντρο ενός διεθνούς διαλόγου

19:18

Ευρωαγορές: Σε ιστορικό υψηλό ο Stoxx 600 μετά τη συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν

19:10

ΥΠΑΑΤ: Παρατείνεται η διάθεση 79 στρατιωτικών κτηνιάτρων για την ευλογιά και τον αφθώδη πυρετό

19:03

Έπεσαν οι υπογραφές για το μνημόνιο κατανόησης ΗΠΑ - Ιράν

18:45

Την Τρίτη θα επισκεφθεί τον Δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης ο Μητσοτάκης

18:40

HELLENiQ ENERGY: Επεκτείνει τη στρατηγική συνεργασία της με τη Chevron και στο "Block 10"

18:37

Γεραπετρίτης - Χαφτάρ: Ελλάδα και Ανατολική Λιβύη ενισχύουν τη συνεργασία τους

18:34

Σε εξέλιξη πυρκαγιές σε Σκόπελο και Δυτική Αχαΐα

18:16

Νέο κόμμα για να ενώσει τους εξόριστους Ρώσους ιδρύει ο Γιάσιν

18:05

Χρηματιστήριο: Νέα άνοδος με αυξημένο τζίρο - Τριήμερο άλμα 7,12% στις τράπεζες

18:00

Ένας νεκρός από ισραηλινή επιδρομή στον Λίβανο - Πρώτη θανατηφόρα επίθεση μετά την ανακοίνωση συμφωνίας

17:55

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον Χαφτάρ, υπαρχηγό Γενικής Διοίκησης Λιβυκού Εθνικού Στρατού

17:50

Σε ΦΕΚ η παράταση καθαρισμού και δήλωσης οικοπέδων έως τις 22 Ιουνίου 2026

17:37

Βρετανία: Το Εφετείο επικύρωσε την απαγόρευση της Palestine Action

17:32

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2026: Από 26 έως 29 Ιουνίου η ανακοίνωση των βαθμολογιών

17:22

Ρωσικό στρατηγικό βομβαρδιστικό συνετρίβη σε εκπαιδευτική πτήση στη Σιβηρία - Επέζησε το πλήρωμα

17:15

Έρευνα Public και Truberries: 85% των Ελλήνων στρέφονται στα βιβλία για να αποδράσουν από την καθημερινότητα

17:13

ΝΒΑ: Πόσα χρήματα θα κερδίσει κάθε παίκτης των Νικς για την κατάκτηση του τίτλου

16:58

Wall Street: Ρεκόρ χτυπά ο Dow Jones με «καύσιμο» από Ιράν - Άλμα 8% για SpaceX

16:50

Κεραμέως: Τα 10 πιο σημαντικά ορόσημα της διετίας στο υπουργείο Εργασίας

16:43

Maersk: Χαιρετίζει συμφωνία Ιράν-ΗΠΑ, χωρίς όμως αλλαγές στις δραστηριότητες στη Μέση Ανατολή

16:43

Βρετανία: Ένοχος Ουκρανός για εμπρηστικές επιθέσεις σε κατοικία που σχετίζεται με τον Στάρμερ

16:40

Θεοδωρικάκος: Δύο χρόνια δημιουργικού έργου με αποτελέσματα - 915 επενδύσεις, 15.000 νέες θέσεις εργασίας

16:36

Επιστρέφει στη φυλακή ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος

16:29

Μιχαηλίδου: Στα 525 ευρώ το μήνα το επίδομα αναδοχής παιδιού έως την ενηλικίωση

16:26

ENOTHTA: Πάνω από 27% η παραβατικότητα στην εφαρμογή ψηφιακής κάρτας εργασίας

16:25

Εγκρίθηκαν τα αιτήματα Chevron - HELLENiQ ENERGY για το Block 10

16:20

Επόμενος κοινοτικός προϋπολογισμός: Το «πώς» το ξέρουμε, το «πόσα» συζητάμε

16:19

Γερμανία: Συγκρατημένη αισιοδοξία για πολιτικούς και επιχειρήσεις μετά τη συμφωνία ΗΠΑ - Ιράν


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider