Πώς διασφαλίζεται η μείωση στον ΕΝΦΙΑ

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς διασφαλίζεται η μείωση στον ΕΝΦΙΑ
Μέσα από την πλατφόρμα MyProperty.gr όσοι έχουν ασφαλισμένες κατοικίες μπορούν να κάνουν αίτηση για να «γλιτώσουν» μέρος του ΕΝΦΙΑ.

Μέσα από την πλατφόρμα MyProperty.gr όσοι έχουν ασφαλισμένες κατοικίες μπορούν να κάνουν αίτηση για να «γλιτώσουν» μέρος του ΕΝΦΙΑ. Για πρώτη φορά μέσα στο 2024 τέθηκε σε εφαρμογή το μέτρο μείωσης του φόρου των ιδιοκτητών ακινήτων που μπορεί να φτάσει έως και το 10% και αφορά σε σπίτια τα οποία ήταν ασφαλισμένα τον προηγούμενο χρόνο.

Παρόλο που το μέτρο θα μπορούσε να αφορά περίπου 1 εκατ. κατοικίες, καθώς τόσες είναι οι ασφαλισμένες, αναμένεται εν τέλει ο αριθμός των δικαιούχων να είναι πολύ μικρότερος, καθώς μόλις το 51,8% των ασφαλισμένων σπιτιών, σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, πληροί την προϋπόθεση του να είναι ασφαλισμένο και για τους τρεις κινδύνους (πλημμύρα, φωτιά, σεισμό). Σε πολλές περιπτώσεις πολίτες που έλαβαν από την ΑΑΔΕ μήνυμα για να αιτηθούν της έκπτωσης συνειδητοποίησαν ότι απορρίπτονται. Ο λόγος ήταν ότι δεν υπήρχε η κάλυψη της πλημμύρας και αυτό γιατί όσοι ιδιοκτήτες ήταν σε όροφο δεν συμπεριελάμβαναν την κάλυψη αυτή στα συμβόλαιά τους.

Υπολογίζεται ότι από τις περίπου 6,3 κατοικίες στην Ελλάδα οι 983.361 έχουν κάλυψη για το κτίριο και ειδικότερα: οι 508.908 έχουν κάλυψη για ακραία καιρικά φαινόμενα και για σεισμό, οι 215.815 έχουν μόνο για σεισμό, οι 142.910 μόνο για καιρικά φαινόμενα. Επίσης περίπου 100.000 σπίτια έχουν ασφάλιση μόνο για περιεχόμενο. Συνολικά δηλαδή βάσει των στοιχείων της ΕΑΕΕ περίπου 450.000 ιδιοκτήτες δεν μπορούν να πάρουν τη μείωση.

Μία άλλη αιτία που χάνεται η μείωση είναι πως το ασφαλισμένο κεφάλαιο που φαίνεται στο ασφαλιστήριο δεν καλύπτει την αξία ανακατασκευής 900 ευρώ ανά τ.μ. και σε αυτή την περίπτωση πρόβλημα δημιουργούν οι βοηθητικοί χώροι οι ο οποίοι μεν συνυπολογίζονται αλλά η αξία ανακατασκευής τους είναι πολύ μικρότερη από αυτή του σπιτιού.

Τι σημαίνει η έκπτωση στην πράξη:

Η έκπτωση φτάνει έως και το 10% του ΕΝΦΙΑ. Δηλαδή σε μία ασφαλισμένη κατοικία στον Άλιμο 120 τ.μ. με ΕΝΦΙΑ 300 ευρώ, ο ιδιοκτήτης κερδίζει έως 30 ευρώ, εφόσον είχε ασφαλισμένο το σπίτι του και τους 12 μήνες του 2023 και για τους τρεις κινδύνους όλο το διάστημα. Η μείωση λειτουργεί αναλογικά. Δηλαδή αν το είχε ασφαλισμένο για 8 μήνες θα πάρει μείωση 7,5% κ.οκ.

Τι πρέπει να ξέρετε:

Δικαιούχοι είναι μόνο τα φυσικά πρόσωπα που έχουν δικαίωμα σε κατοικία, ωστόσο μείωση στον ΕΝΦΙΑ μπορούν να λάβουν και αυτοί που σαν λήπτης της ασφάλισης φαίνεται νομικό πρόσωπο αλλά δικαίωμα στην κατοικία έχει φυσικό πρόσωπο.

Βασικές προϋποθέσεις για να ενταχθεί ο ιδιοκτήτης στο μέτρο είναι η κατοικία του να ήταν ασφαλισμένη τουλάχιστον για 3 μήνες μέσα στο 2023 και για τους τρεις κινδύνους.

Η ασφάλιση πρέπει να καλύπτει το σύνολο της αξίας ανακατασκευής του σπιτιού. Για φέτος η αξία ανακατασκευής της κατοικίας ορίζεται σε 900 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και από του χρόνου θα είναι 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Λόγου χάρη ασφαλισμένη κατοικία 110 τ.μ. που έχει ασφαλισμένο κεφάλαιο στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο 100.000 ευρώ (110x900=99.000) δικαιούται τη μείωση. Αν ήταν ασφαλισμένη όμως κάτω από 99.000 ευρώ δεν θα έπαιρνε τη μείωση.

Πως υποβάλλεται η αίτηση:

Μέσα από την πλατφόρμα myPROPERTY γίνεται ψηφιακά η αίτηση με κωδικούς taxisnet. Στις περιπτώσεις που οι ιδιοκτήτες είναι δύο ή περισσότεροι ή άλλος ασφαλίζει την κατοικία και σε άλλον ανήκει θα πρέπει να δηλωθούν τα σχετικά ΑΦΜ στην ενότητα «Συνιδιοκτήτες / Τρίτα πρόσωπα». Με το σύμβολο + συμπληρώνονται ο/οι ΑΦΜ του/ων συνιδιοκτητών που κατέχουν δικαίωμα επί της ασφαλισμένης κατοικίας που αφορά το ασφαλιστήριο συμβόλαιο. Η διαδικασία επαναλαμβάνεται για κάθε ασφαλιστήριο συμβόλαιο που υπάρχουν συνιδιοκτήτες. Στη συνέχεια η ΑΑΔΕ θα ενημερώσει με μήνυμα τους κατόχους αυτών των ΑΦΜ να μπουν για να αποδεχτούν και εκείνοι τη διαδικασία.

Η αίτηση μέσα από το MyProperty γίνεται πολύ γρήγορα και εύκολα, ενώ εμφανίζεται και το ποσοστό έκπτωσης πριν την ολοκλήρωση της. Αναμένεται να δούμε πόσοι συνολικά θα είναι οι δικαιούχοι από τον πρώτο χρόνο που εφαρμόζεται το μέτρο, ωστόσο εκτιμάται ότι τις επόμενες χρονιές πολλοί ιδιοκτήτες, που δεν θα πάρουν φέτος την έκπτωση θα προβούν σε διορθωτικές κινήσεις για να τη δικαιούνται το 2025.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

19:08

Σνάμπελ (ΕΚΤ) για πόλεμο στη Μέση Ανατολή: Δεν υπάρχει λόγος να βιαστούμε να δράσουμε

19:04

Αεροπορικά πλήγματα σε υποδομές του Ιράν - Απειλούν να πλήξουν βιομηχανίες στην περιοχή οι Φρουροί

18:55

Ιράν: Πάνω από 300 Αμερικανοί στρατιωτικοί έχουν τραυματιστεί από την έναρξη του πολέμου

18:47

CrediaBank: «Πράσινο φως» από τη ΓΣ για ΑΜΚ έως 300 εκατ. ευρώ

18:46

Real Consulting: Από 30 Μαρτίου στο ταμπλό οι νέες μετοχές από την ΑΜΚ

18:37

Όταν έχεις δεμένα τα χέρια

18:34

ΓΕΒΚΑ: Αύξηση 77% στα καθαρά κέρδη το 2025 - Πρόταση για μέρισμα €0,1 ανά μετοχή

18:27

Ρουμπινί: Ο Τραμπ θα κλιμακώσει τον πόλεμο - Ρίσκο για στασιμοπληθωρισμό της δεκαετίας του 1970

18:22

Οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν εκατοντάδες πυραύλους Tomahawk εναντίον του Ιράν

18:12

Κινεζικά πλοία προσπάθησαν ανεπιτυχώς να περάσουν από τα Στενά του Ορμούζ

18:09

Κακό το one size fits for all, χειρότερο το too little too late

17:55

CNL Capital: Έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου έως 200.000 ευρώ

17:51

Έναρξη συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ για την εντατικοποίηση επιστροφών παράνομων μεταναστών

17:49

Axios: Δριμύ «κατηγορώ» Βανς σε Νετανιάχου - «Πούλησες εύκολο πόλεμο στον Τραμπ»

17:49

ΗΠΑ: Σε χαμηλό τριμήνου υποχώρησε η καταναλωτική εμπιστοσύνη

17:46

Κικίλιας: «Άσκηση ετοιμότητας του Λιμενικού με σενάριο πλήγματος σε δεξαμενόπλοιο»

17:35

Πιερρακάκης: Στοχευμένα, δίκαια, αποτελεσματικά μέτρα στήριξης με έμφαση στα πιο ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις

17:29

Νέα βουτιά στο Χρηματιστήριο της Αθήνας – Στους χειρότερους μήνες της δεκαετίας ο Μάρτιος

17:06

e-ΕΦΚΑ - ΔΥΠΑ: Ο «χάρτης» των πληρωμών έως τις 3 Απριλίου

16:53

Δημοσιεύθηκαν τα εγκεκριμένα, νέα προγράμματα κατάρτισης της ΔΥΠΑ

16:42

Formula1 και Allwyn επεκτείνουν τη συνεργασία τους με νέα πολυετή συμφωνία

16:36

Συμφωνία ΔΕΣΦΑ και Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον Κάθετο Διάδρομο

16:28

Eurobank: Επέλεξε την Knowcrunch για τις εκπαιδεύσεις των στελεχών της στο AI

16:18

Microsoft: Η μετοχή οδεύει για το χειρότερο τρίμηνο από το 2008 - Το «διπλό χτύπημα» που δέχεται το AI

16:16

Ευρωπαϊκές Εποπτικές Αρχές: Σημείο καμπής για τις αγορές ο πόλεμος στο Ιράν – Συστήνουν επαγρύπνηση, τι λένε για τράπεζες και private credit

16:10

Νέες απώλειες στην Wall Street - Προς 5η σερί εβδομάδα απωλειών ο S&P 500

16:08

Ραγδαία αύξηση στις φυλακισμένες γυναίκες παγκοσμίως - Το 80% αναπτύσσει ψυχιατρικές διαταραχές λόγω εγκλεισμού

16:05

Προς την 4η συνεχόμενη εβδομάδα απωλειών του ο χρυσός παρά τα σημερινά κέρδη

16:03

Γερμανός ΥΠΕΞ: Η κρίση στη Μέση Ανατολή να μην αποσπάσει την προσοχή μας από την Ουκρανία

15:56

Ιράν: Τα αμερικανοισραηλινά πλήγματα έχουν προκαλέσει ζημιές σε 120 μουσεία και ιστορικά κτήρια

gazzetta
gazzetta reader insider insider