Πώς διασφαλίζεται η μείωση στον ΕΝΦΙΑ

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς διασφαλίζεται η μείωση στον ΕΝΦΙΑ
Μέσα από την πλατφόρμα MyProperty.gr όσοι έχουν ασφαλισμένες κατοικίες μπορούν να κάνουν αίτηση για να «γλιτώσουν» μέρος του ΕΝΦΙΑ.

Μέσα από την πλατφόρμα MyProperty.gr όσοι έχουν ασφαλισμένες κατοικίες μπορούν να κάνουν αίτηση για να «γλιτώσουν» μέρος του ΕΝΦΙΑ. Για πρώτη φορά μέσα στο 2024 τέθηκε σε εφαρμογή το μέτρο μείωσης του φόρου των ιδιοκτητών ακινήτων που μπορεί να φτάσει έως και το 10% και αφορά σε σπίτια τα οποία ήταν ασφαλισμένα τον προηγούμενο χρόνο.

Παρόλο που το μέτρο θα μπορούσε να αφορά περίπου 1 εκατ. κατοικίες, καθώς τόσες είναι οι ασφαλισμένες, αναμένεται εν τέλει ο αριθμός των δικαιούχων να είναι πολύ μικρότερος, καθώς μόλις το 51,8% των ασφαλισμένων σπιτιών, σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, πληροί την προϋπόθεση του να είναι ασφαλισμένο και για τους τρεις κινδύνους (πλημμύρα, φωτιά, σεισμό). Σε πολλές περιπτώσεις πολίτες που έλαβαν από την ΑΑΔΕ μήνυμα για να αιτηθούν της έκπτωσης συνειδητοποίησαν ότι απορρίπτονται. Ο λόγος ήταν ότι δεν υπήρχε η κάλυψη της πλημμύρας και αυτό γιατί όσοι ιδιοκτήτες ήταν σε όροφο δεν συμπεριελάμβαναν την κάλυψη αυτή στα συμβόλαιά τους.

Υπολογίζεται ότι από τις περίπου 6,3 κατοικίες στην Ελλάδα οι 983.361 έχουν κάλυψη για το κτίριο και ειδικότερα: οι 508.908 έχουν κάλυψη για ακραία καιρικά φαινόμενα και για σεισμό, οι 215.815 έχουν μόνο για σεισμό, οι 142.910 μόνο για καιρικά φαινόμενα. Επίσης περίπου 100.000 σπίτια έχουν ασφάλιση μόνο για περιεχόμενο. Συνολικά δηλαδή βάσει των στοιχείων της ΕΑΕΕ περίπου 450.000 ιδιοκτήτες δεν μπορούν να πάρουν τη μείωση.

Μία άλλη αιτία που χάνεται η μείωση είναι πως το ασφαλισμένο κεφάλαιο που φαίνεται στο ασφαλιστήριο δεν καλύπτει την αξία ανακατασκευής 900 ευρώ ανά τ.μ. και σε αυτή την περίπτωση πρόβλημα δημιουργούν οι βοηθητικοί χώροι οι ο οποίοι μεν συνυπολογίζονται αλλά η αξία ανακατασκευής τους είναι πολύ μικρότερη από αυτή του σπιτιού.

Τι σημαίνει η έκπτωση στην πράξη:

Η έκπτωση φτάνει έως και το 10% του ΕΝΦΙΑ. Δηλαδή σε μία ασφαλισμένη κατοικία στον Άλιμο 120 τ.μ. με ΕΝΦΙΑ 300 ευρώ, ο ιδιοκτήτης κερδίζει έως 30 ευρώ, εφόσον είχε ασφαλισμένο το σπίτι του και τους 12 μήνες του 2023 και για τους τρεις κινδύνους όλο το διάστημα. Η μείωση λειτουργεί αναλογικά. Δηλαδή αν το είχε ασφαλισμένο για 8 μήνες θα πάρει μείωση 7,5% κ.οκ.

Τι πρέπει να ξέρετε:

Δικαιούχοι είναι μόνο τα φυσικά πρόσωπα που έχουν δικαίωμα σε κατοικία, ωστόσο μείωση στον ΕΝΦΙΑ μπορούν να λάβουν και αυτοί που σαν λήπτης της ασφάλισης φαίνεται νομικό πρόσωπο αλλά δικαίωμα στην κατοικία έχει φυσικό πρόσωπο.

Βασικές προϋποθέσεις για να ενταχθεί ο ιδιοκτήτης στο μέτρο είναι η κατοικία του να ήταν ασφαλισμένη τουλάχιστον για 3 μήνες μέσα στο 2023 και για τους τρεις κινδύνους.

Η ασφάλιση πρέπει να καλύπτει το σύνολο της αξίας ανακατασκευής του σπιτιού. Για φέτος η αξία ανακατασκευής της κατοικίας ορίζεται σε 900 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και από του χρόνου θα είναι 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Λόγου χάρη ασφαλισμένη κατοικία 110 τ.μ. που έχει ασφαλισμένο κεφάλαιο στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο 100.000 ευρώ (110x900=99.000) δικαιούται τη μείωση. Αν ήταν ασφαλισμένη όμως κάτω από 99.000 ευρώ δεν θα έπαιρνε τη μείωση.

Πως υποβάλλεται η αίτηση:

Μέσα από την πλατφόρμα myPROPERTY γίνεται ψηφιακά η αίτηση με κωδικούς taxisnet. Στις περιπτώσεις που οι ιδιοκτήτες είναι δύο ή περισσότεροι ή άλλος ασφαλίζει την κατοικία και σε άλλον ανήκει θα πρέπει να δηλωθούν τα σχετικά ΑΦΜ στην ενότητα «Συνιδιοκτήτες / Τρίτα πρόσωπα». Με το σύμβολο + συμπληρώνονται ο/οι ΑΦΜ του/ων συνιδιοκτητών που κατέχουν δικαίωμα επί της ασφαλισμένης κατοικίας που αφορά το ασφαλιστήριο συμβόλαιο. Η διαδικασία επαναλαμβάνεται για κάθε ασφαλιστήριο συμβόλαιο που υπάρχουν συνιδιοκτήτες. Στη συνέχεια η ΑΑΔΕ θα ενημερώσει με μήνυμα τους κατόχους αυτών των ΑΦΜ να μπουν για να αποδεχτούν και εκείνοι τη διαδικασία.

Η αίτηση μέσα από το MyProperty γίνεται πολύ γρήγορα και εύκολα, ενώ εμφανίζεται και το ποσοστό έκπτωσης πριν την ολοκλήρωση της. Αναμένεται να δούμε πόσοι συνολικά θα είναι οι δικαιούχοι από τον πρώτο χρόνο που εφαρμόζεται το μέτρο, ωστόσο εκτιμάται ότι τις επόμενες χρονιές πολλοί ιδιοκτήτες, που δεν θα πάρουν φέτος την έκπτωση θα προβούν σε διορθωτικές κινήσεις για να τη δικαιούνται το 2025.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

19:52

Βουλή: Υπερψηφίστηκε επί της Αρχής το ν/σ του ΥΠΕΘΟΟ - Έρχονται βελτιώσεις

19:42

Ευρωαγορές: Με «κόκκινη πινελιά» στα ταμπλό το κλείσιμο της εβδομάδας

19:30

UniCredit: Ανεβάζει στο 42,5% τη συμμετοχή στην Commerzbank

19:13

Τετραμερής των ΥΠΕΞ Αιγύπτου, Πακιστάν, Τουρκίας και Σ. Αραβίας την Κυριακή

18:59

Lidl Ελλάς: Επένδυση 14,8 εκατ. ευρώ για το νέο κατάστημα στη Σαντορίνη

18:47

Κόστα: «Η ΕΕ πρέπει να μπορεί να μεταφέρει απευθείας τις δικές της θέσεις στη Μόσχα»

18:34

Μακρόν: Οι Ευρωπαίοι θα βρίσκονται στις ειρηνευτικές συνομιλίες για την Ουκρανία

18:20

Μητσοτάκης: Αποκλιμακώνονται οι τιμές στην αντλία - «Παράθυρο» ελληνικής συμμετοχής σε αποστολή στο Ορμούζ

18:07

Δήμας: Κοινή βούληση Ελλάδας -Βουλγαρίας-Ρουμανίας για τον διάδρομο Μαύρης Θάλασσας-Αιγαίου

17:54

Χρηματιστήριο: Άλμα τζίρου και εβδομαδιαία κέρδη 2,24% για τον Γενικό Δείκτη

17:43

Κυρανάκης: Στις κάλπες του 2027 το μήνυμά μας για μία ακόμα πιο ισχυρή Ελλάδα

17:35

Οι δισεκατομμυριούχοι μέτοχοι της SpaceX - Η σχέση τους με τον Έλον Μασκ

17:22

Τζιτζικώστας: Κορυφαία προτεραιότητα της ΕΕ ο κάθετος διάδρομος Ελλάδα- Βουλγαρία- Ρουμανία

17:16

Ανελκυστήρες: Λήγει στις 30 Ιουνίου η προθεσμία για την απογραφή - Δεν θα δοθεί άλλη παράταση

17:10

Παπαθανάσης: Χρηματοδότηση δυο νέων αθλητικών υποδομών στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

17:02

Ο «χάρτης» πληρωμών από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ έως 26 Ιουνίου

16:50

Αγροτικές επιδοτήσεις: Τι σημαίνει κάθε μέρα καθυστέρησης για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2026;

16:42

Ρωσία σε Ευρώπη: Ναι στις συνομιλίες, όχι στα τελεσίγραφα

16:37

Όφελος 714 εκατ. ευρώ για καταναλωτές και οικονομία από τις παρεμβάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού

16:26

Κατσαφάδος: Επιτάχυνση της Κρατικής Αρωγής στη Θεσσαλία - Διπλασιασμός ρυθμού αποζημιώσεων για τον Daniel

16:14

Κλειστή η Wall Street λόγω Juneteenth

16:13

Πανελλήνιες 2026: Την Πέμπτη ανακοινώνονται οι βαθμολογίες των υποψηφίων

16:05

Το κοινό τρόφιμο που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του στόματος

16:02

Ισραήλ και Χεζμπολάχ συμφώνησαν σε κατάπαυση πυρός

15:59

Χαρδούβελης (ΕΤΕ): Με τη δημιουργία του ΤΕΑ–ΕΤΕ η ασφάλιση του προσωπικού μπαίνει σε νέα εποχή

15:46

Μετρό Αθήνας: 149,5 εκατ. για την αναβάθμιση συρμών και εγκατάσταση κλιματιστικών

15:33

Ο Ιταλός ΥΠΕΞ ματαίωσε επίσκεψη στις ΗΠΑ λόγω των δηλώσεων Τραμπ για Μελόνι

15:32

Πώς διασώζεται η 1η κατοικία από πλειστηριασμό: O φορέας απόκτησης και επαναμίσθωσης ακινήτων

15:20

Ο ΑΔΜΗΕ επενδύει στη νέα γενιά έργων με ισχυρή ώθηση από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου

15:19

Η Χεζμπολάχ λέει ότι οι μαχητές της «θα υπερασπιστούν τη γη και τον λαό τους»


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider