Να εξελίξουμε το οικοσύστημα καινοτομίας σε εθνικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Να εξελίξουμε το οικοσύστημα καινοτομίας σε εθνικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα
H ανάπτυξη εθνικών οικοσυστημάτων που ενθαρρύνουν την έρευνα και τη καινοτομία είναι μία μακρόχρονη διαδικασία που απαιτεί σημαντικούς πόρους, όχι μόνο από την πολιτεία αλλά και από την ιδιωτική πρωτοβουλία.

H ανάπτυξη εθνικών οικοσυστημάτων που ενθαρρύνουν την έρευνα και τη καινοτομία είναι μία μακρόχρονη διαδικασία που απαιτεί σημαντικούς πόρους, όχι μόνο από την πολιτεία αλλά και από την ιδιωτική πρωτοβουλία. Απαιτείται αποτελεσματικός συντονισμός δυνάμεων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ενώ η τελική επιτυχία εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από αστάθμητους παράγοντες, ακόμα και τη συγκυρία.

Ο ΣEB θεωρεί ότι η αύξηση της καινοτομικής ικανότητας των ελληνικών επιχειρήσεων μπορεί να καταστεί εθνικό πλεονέκτημα μόνο αν η οικονομία της χώρας αποκτήσει συλλογικά την ικανότητα να καινοτομεί. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με ένα ισχυρό οικοσύστημα που θα είναι ικανό να μεγενθύνει τη προσφορά αξίας των ελληνικών επιχειρήσεων διεθνώς και να αναβαθμίσει το οικονομικό και αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας.

Για αυτό το λόγο, ο ΣΕΒ έχει αναλάβει πολύπλευρη δράση για να υποστηρίξει τόσο τα μέλη του όσο και τις τεχνολογικές και καινοτόμες επιχειρήσεις της χώρας:

Προωθεί τη συνεργασία μεταξύ των παικτών του οικοσυστήματος, όπως ερευνητικές ομάδες, spin-offs, startups και επιχειρήσεις. Στα πλαίσια αυτά έχουν υλοποιηθεί πλήθος εκδηλώσεων όπως τα Innovation Ready workshops και τα Business Days όπου οι συμμετέχουσες εταιρείες διερευνούν συνέργειες. Πέραν των ευκαιριών δικτύωσης σε αυτές τις πρωτοβουλίες, ο Σύνδεσμος έχει, ήδη, βοηθήσει 15 νεοφυή και 25 μεγαλύτερα μέλη του να συζητήσουν συνεργασίες, μετρώντας μέσα στους τελευταίους μήνες 7 προχωρημένες συζητήσεις.

Διευκολύνει συνέργειες και συνεργασίες για έρευνα και ανάπτυξη. Οι επιχειρήσεις-μέλη του ΣΕΒ συνεργάζονται με τα ελληνικά πανεπιστήμια και διασυνδέουν την επιχειρηματικότητα με την έρευνα. Η συνεργασία, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει την υλοποίηση βιομηχανικών διδακτορικών που ουσιαστικά επιτρέπει στη πανεπιστημιακή αριστεία να αντιμετωπίσει σύγχρονες τεχνολογικές προκλήσεις με βιομηχανική χρηματοδότηση. Ήδη μετρούνται τουλάχιστον 10 συνυποβολές για χρηματοδότηση βιομηχανικών διδακτορικών, προϊόντος των δράσεων του ΣΕΒ.

Βοηθάει τις επιχειρήσεις να προσελκύσουν νέο και να διατηρήσουν το υπάρχον ανθρώπινο δυναμικό. Ο Σύνδεσμος βοηθά το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας να αναπτυχθεί, ενώ στηρίζει την αναζήτηση στελεχών υψηλής ειδίκευσης. Με εκπαιδευτικές δράσεις που απευθύνονται στα μέλη του, τα μέλη του Elevate Greece αλλά και σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε τομείς με στρατηγική προτεραιότητα για την Ελλάδα, όπως οι υπηρεσίες υγείας και οι βιοεπιστήμες, ο ΣΕΒ έχει βοηθήσει πολλές νεοφυείς εταιρείες να εξελίξουν τις διοικητικές και επιχειρηματικές ικανότητες των στελεχών τους. Επίσης, με την πλατφόρμα αναζήτησης προσωπικού υψηλών δεξιοτήτων, IG@Work, τα μέλη του ΣΕΒ έχουν ήδη διαθέσει 1217 κενές θέσεις εργασίας, ενώ πάνω από 700 εργαζόμενοι υψηλής εξειδίκευσης έχουν αποστείλει βιογραφικό για να συνεχίσουν την καριέρα τους στην Ελλάδα της καινοτομίας και της βιομηχανίας.

Ενημερώνει το διεθνές κοινό για τη πρόοδο της χώρας, και ενεργοποιεί τους Έλληνες της Διασποράς. Μέσα από το δίκτυο των Innovative Greeks, ο ΣΕΒ έχει δημιουργήσει μια παγκόσμια κοινότητα Ελλήνων από τον χώρο της καινοτομίας στην οποία προβάλει ιστορίες επιτυχίας, αναδεικνύει τα επιτεύγματα του οικοσυστήματος και ενημερώνει για τις εξελίξεις. Ταυτόχρονα, στα επιχειρηματικά podcasts των innovative Greeks έχουν, ήδη, παρουσιαστεί οι περιπτώσεις 13 Ελλήνων και ξένων που έχουν διακριθεί για τις ικανότητες και επιτυχίες τους. Αυτές οι πρωτοβουλίες δημιουργούν διεθνώς μια θετική αντίληψη για το οικοσύστημα καινοτομίας της Ελλάδας, την οποία, οι επιχειρηματικές προσπάθειες που ξεπερνούν τα εθνικά σύνορα αξιοποιούν ολοένα και περισσότερο.

Τα τελευταία χρόνια οι συνθήκες στο οικοσύστημα καινοτομίας έχουν βελτιωθεί ουσιαστικά. Και αυτή η βελτίωση έχει οδηγήσει σε μεγάλες επιτυχίες, ιδιαιτέρως τεχνολογικών εταιρειών. Το σίγουρο είναι ότι εφόσον συνεχίσουμε τη συλλογική μας προσπάθεια, θα μπορέσουμε, συνεπικουρούμενοι της παγκόσμιας συγκυρίας – αλματώδεις τεχνολογικές ανακαλύψεις και διαθέσιμα κεφάλαια, να επιτύχουμε πολλά περισσότερα, πολύ γρηγορότερα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:52

Ουκρανία: Ο επικεφαλής του Ukroboronprom υπέβαλε παραίτηση μετά από έκρηξη σε αποθήκη

23:39

Γαλλία: Έξι συλλήψεις για τη φωτιά στο Φοντενεμπλό

23:26

ΠΟΥ: Η επιδημία Έμπολα στο Κονγκό ίσως ξεπερνά έως και 4 φορές τις επίσημες εκτιμήσεις

23:13

Κέρδη στη Wall Street με «πάσα» από ΔΤΚ και τσιπ: Επί τάπητος οι τράπεζες - «Μαύρη Τρίτη» για IBM

23:02

ΟΗΕ: Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για ιρανικές πτήσεις στην Υεμένη - Τι ζητεί η Ελλάδα

22:51

Σε ισχύ ο ναυτικός αποκλεισμός των ιρανικών λιμανιών από ΗΠΑ - Νέες αμερικανικές αεροπορικές επιθέσεις

22:36

Βενεζουέλα: Στους 4.734 οι νεκροί από τους σεισμούς - Σχεδόν 17.000 οι τραυματίες

22:22

IPO σχεδιάζει και η DeepSeek

22:10

Κλήρωση Τζόκερ 14/07/2026: Οι αριθμοί που κερδίζουν το 1 εκατ. ευρώ

21:56

Bloomberg: Σε προχωρημένες συζητήσεις για εξαγoρά της Delivery Herο η Uber

21:42

Λαμία: Υπό έλεγχο και σε φάση εκτόνωσης τα κρούσματα σαλμονέλωσης

21:28

Κλήρωση Eurojackpot: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 40 εκατ. ευρώ

21:14

Βρετανία και ΕΕ υπέγραψαν επίσημα συνθήκη για το Γιβραλτάρ

21:00

Κίνα: Οι ΗΠΑ οδήγησαν τη Μέση Ανατολή «σε έναν επικίνδυνο γκρεμό»

20:49

Ισπανία: Καταδικάστηκε ο αδελφός του Πέδρο Σάντσεθ - Αποκλεισμός από δημόσια αξιώματα για 9 έτη

20:36

Ο Τραμπ ζήτησε από Νετανιάχου να αποσύρει τον ισραηλινό στρατό από Λίβανο και Συρία

20:23

Συνολικά 45 πυρκαγιές σε 24 ώρες - SOS στις περιοχές πολύ υψηλού κινδύνου

20:11

Rebound 1,5% για χρυσό με ώθηση από τον αμερικανικό πληθωρισμό

20:00

Η παγίδα πίσω από την έμπνευση του Τραμπ για «διόδια» στο Ορμούζ

19:52

Ο ποδοσφαιρικός αγώνας που προκάλεσε πόλεμο και τον θάνατο 3.000 ανθρώπων

19:46

Αποζημίωση 5,6 εκατ. δολαρίων στη συγγραφέα Ε. Τζιν Κάρολ από Τραμπ

19:31

Μ. Ανατολή: Εκρήξεις στα νησιά Κεσμ και Κις στο Ιράν, αναφορές για πλήγματα στο Κουβέιτ

19:23

ΣΥΡΙΖΑ: Παρελθόν από την ΚΟ και ο βουλευτής Γιώργος Ψυχογιός - Η τρίτη αποχώρηση σε μία ημέρα

19:20

Συγκρατημένα κέρδη στις ευρωαγορές

19:17

Η Seanergy Maritime αντλεί 100 εκατ. ευρώ μέσω εταιρικού ομολόγου στη Euronext Athens

19:15

Εμπρησμός Marfin: Στην φυλακή οι δύο κατηγορούμενοι - Εκδίδεται στην Ελλάδα η 46χρονη

19:07

Μπαμπ ελ Μαντέμπ: Το Ιράν μετατρέπει σε «όπλο» το στενό που ελέγχει την είσοδο στην Ερυθρά

18:59

Κούβα: Τρίτο γενικό μπλακάουτ μέσα σε διάστημα εννέα ημερών στο νησί

18:53

Νέα σημαντική διεθνής διάκριση για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών από την Air Transport Research Society

18:48

Σε υψηλό 1 μήνα το πετρέλαιο: Ανθεκτικά τα κέρδη παρά την αναδίπλωση Τραμπ


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider