Να εξελίξουμε το οικοσύστημα καινοτομίας σε εθνικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Να εξελίξουμε το οικοσύστημα καινοτομίας σε εθνικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα
H ανάπτυξη εθνικών οικοσυστημάτων που ενθαρρύνουν την έρευνα και τη καινοτομία είναι μία μακρόχρονη διαδικασία που απαιτεί σημαντικούς πόρους, όχι μόνο από την πολιτεία αλλά και από την ιδιωτική πρωτοβουλία.

H ανάπτυξη εθνικών οικοσυστημάτων που ενθαρρύνουν την έρευνα και τη καινοτομία είναι μία μακρόχρονη διαδικασία που απαιτεί σημαντικούς πόρους, όχι μόνο από την πολιτεία αλλά και από την ιδιωτική πρωτοβουλία. Απαιτείται αποτελεσματικός συντονισμός δυνάμεων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ενώ η τελική επιτυχία εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από αστάθμητους παράγοντες, ακόμα και τη συγκυρία.

Ο ΣEB θεωρεί ότι η αύξηση της καινοτομικής ικανότητας των ελληνικών επιχειρήσεων μπορεί να καταστεί εθνικό πλεονέκτημα μόνο αν η οικονομία της χώρας αποκτήσει συλλογικά την ικανότητα να καινοτομεί. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με ένα ισχυρό οικοσύστημα που θα είναι ικανό να μεγενθύνει τη προσφορά αξίας των ελληνικών επιχειρήσεων διεθνώς και να αναβαθμίσει το οικονομικό και αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας.

Για αυτό το λόγο, ο ΣΕΒ έχει αναλάβει πολύπλευρη δράση για να υποστηρίξει τόσο τα μέλη του όσο και τις τεχνολογικές και καινοτόμες επιχειρήσεις της χώρας:

Προωθεί τη συνεργασία μεταξύ των παικτών του οικοσυστήματος, όπως ερευνητικές ομάδες, spin-offs, startups και επιχειρήσεις. Στα πλαίσια αυτά έχουν υλοποιηθεί πλήθος εκδηλώσεων όπως τα Innovation Ready workshops και τα Business Days όπου οι συμμετέχουσες εταιρείες διερευνούν συνέργειες. Πέραν των ευκαιριών δικτύωσης σε αυτές τις πρωτοβουλίες, ο Σύνδεσμος έχει, ήδη, βοηθήσει 15 νεοφυή και 25 μεγαλύτερα μέλη του να συζητήσουν συνεργασίες, μετρώντας μέσα στους τελευταίους μήνες 7 προχωρημένες συζητήσεις.

Διευκολύνει συνέργειες και συνεργασίες για έρευνα και ανάπτυξη. Οι επιχειρήσεις-μέλη του ΣΕΒ συνεργάζονται με τα ελληνικά πανεπιστήμια και διασυνδέουν την επιχειρηματικότητα με την έρευνα. Η συνεργασία, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει την υλοποίηση βιομηχανικών διδακτορικών που ουσιαστικά επιτρέπει στη πανεπιστημιακή αριστεία να αντιμετωπίσει σύγχρονες τεχνολογικές προκλήσεις με βιομηχανική χρηματοδότηση. Ήδη μετρούνται τουλάχιστον 10 συνυποβολές για χρηματοδότηση βιομηχανικών διδακτορικών, προϊόντος των δράσεων του ΣΕΒ.

Βοηθάει τις επιχειρήσεις να προσελκύσουν νέο και να διατηρήσουν το υπάρχον ανθρώπινο δυναμικό. Ο Σύνδεσμος βοηθά το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας να αναπτυχθεί, ενώ στηρίζει την αναζήτηση στελεχών υψηλής ειδίκευσης. Με εκπαιδευτικές δράσεις που απευθύνονται στα μέλη του, τα μέλη του Elevate Greece αλλά και σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε τομείς με στρατηγική προτεραιότητα για την Ελλάδα, όπως οι υπηρεσίες υγείας και οι βιοεπιστήμες, ο ΣΕΒ έχει βοηθήσει πολλές νεοφυείς εταιρείες να εξελίξουν τις διοικητικές και επιχειρηματικές ικανότητες των στελεχών τους. Επίσης, με την πλατφόρμα αναζήτησης προσωπικού υψηλών δεξιοτήτων, IG@Work, τα μέλη του ΣΕΒ έχουν ήδη διαθέσει 1217 κενές θέσεις εργασίας, ενώ πάνω από 700 εργαζόμενοι υψηλής εξειδίκευσης έχουν αποστείλει βιογραφικό για να συνεχίσουν την καριέρα τους στην Ελλάδα της καινοτομίας και της βιομηχανίας.

Ενημερώνει το διεθνές κοινό για τη πρόοδο της χώρας, και ενεργοποιεί τους Έλληνες της Διασποράς. Μέσα από το δίκτυο των Innovative Greeks, ο ΣΕΒ έχει δημιουργήσει μια παγκόσμια κοινότητα Ελλήνων από τον χώρο της καινοτομίας στην οποία προβάλει ιστορίες επιτυχίας, αναδεικνύει τα επιτεύγματα του οικοσυστήματος και ενημερώνει για τις εξελίξεις. Ταυτόχρονα, στα επιχειρηματικά podcasts των innovative Greeks έχουν, ήδη, παρουσιαστεί οι περιπτώσεις 13 Ελλήνων και ξένων που έχουν διακριθεί για τις ικανότητες και επιτυχίες τους. Αυτές οι πρωτοβουλίες δημιουργούν διεθνώς μια θετική αντίληψη για το οικοσύστημα καινοτομίας της Ελλάδας, την οποία, οι επιχειρηματικές προσπάθειες που ξεπερνούν τα εθνικά σύνορα αξιοποιούν ολοένα και περισσότερο.

Τα τελευταία χρόνια οι συνθήκες στο οικοσύστημα καινοτομίας έχουν βελτιωθεί ουσιαστικά. Και αυτή η βελτίωση έχει οδηγήσει σε μεγάλες επιτυχίες, ιδιαιτέρως τεχνολογικών εταιρειών. Το σίγουρο είναι ότι εφόσον συνεχίσουμε τη συλλογική μας προσπάθεια, θα μπορέσουμε, συνεπικουρούμενοι της παγκόσμιας συγκυρίας – αλματώδεις τεχνολογικές ανακαλύψεις και διαθέσιμα κεφάλαια, να επιτύχουμε πολλά περισσότερα, πολύ γρηγορότερα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

12:55

Γερμανία: Οι αρχές επικήρυξαν τους δράστες του μπλακ άουτ στο Βερολίνο με ένα 1 εκατ. ευρώ

12:51

Μητσοτάκης: Μονόδρομος η εφαρμογή των μέτρων βιοασφάλειας - Τι συζητήθηκε στη σύσκεψη στο Μαξίμου

12:41

Piraeus Securities: Υψηλά διψήφια κέρδη για τις ελληνικές μετοχές το 2026 – Τα 6 top picks

12:27

Πού βρίσκεται σήμερα η ελληνική σημαία που κατέβασαν οι Τούρκοι από τα Ίμια

12:22

Διάστημα: Λεπτομερής χάρτης της σκοτεινής ύλης στο Σύμπαν

12:17

Γεωργιάδης: 5.000 νέες προσλήψεις στην Υγεία το 2026 - Αύξηση 30% στην αμοιβή γιατρών ΕΟΠΥΥ

12:16

Παπασταύρου για ξενοδοχείο στη Μήλο: Προχωρούμε στις απαραίτητες ενέργειες για αναστολή των οικοδομικών εργασιών

12:15

Η εξάπλωση της καρδιακής ανεπάρκειας έχει πάρει τη μορφή πανδημίας

12:08

ESM: Στην ελίτ των ισχυρών της Ευρωζώνης τα ελληνικά ομόλογα - Ρεκόρ 15ετίας για το spread

12:08

Εμπορικό Συνέδριο REVOIL 2026

12:02

Πραγματικότητα η απαγόρευση του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη

11:54

Γ. Μιχαλόπουλος: «Δομικό στοιχείο οικονομικής σταθερότητας ο χρηματοοικονομικός εγγραμματισμός»

11:49

Deal στα αθλητικά είδη: Η Anta αποκτά το 29% της Puma έναντι 1,5 δισ. ευρώ

11:42

Γροιλανδία: Οι πρωθυπουργοί Δανίας και Γροιλανδίας θα βρεθούν στο Βερολίνο και το Παρίσι

11:35

Σε τροχιά αναβάθμισης από την MSCI το ΧΑ - Ξεκινά διαβούλευση με ορίζοντα τον Μάρτιο

11:34

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε τουλάχιστον ένα «βλήμα» προς τη θάλασσα της Ιαπωνίας

11:31

Γερμανία για deal ΕΕ - Ινδίας: Νέες ευκαιρίες ανάπτυξης και ποιοτικής απασχόλησης

11:30

ΔΕΔΔΗΕ: Απολύτως νόμιμο το έργο στον Υμηττό

11:23

Μπρατάκος: Έξι παρεμβάσεις για οδική αποσυμφόρηση στην Αττική με ταυτόχρονη λειτουργία της αγοράς

11:18

ΔΥΠΑ: Στον Βόλο η 51η «Ημέρα Καριέρας» - Πάνω από 1.000 θέσεις εργασίας

11:14

Υψηλή διάκριση της Πειραιώς από το CDP με βαθμολογία «A-» για τις περιβαλλοντικές επιδόσεις της

11:12

Μητσοτάκης για Ολοκαύτωμα: Μισαλλοδοξία, ρατσισμός και αντισημιτισμός δεν έχουν θέση στις κοινωνίες μας

11:11

Κεφαλογιάννης: Έχουμε κάνει άλματα στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας

11:10

ΧΑ: Σε αλλεπάλληλα υψηλά ο Γενικός Δείκτης, «έπιασε» και τις 2.300 μονάδες

11:04

Το 2025 έκλεισε με το καλύτερο δ’ τρίμηνο σε παραγωγή στην ιστορία της Energean

10:57

V Tourism AE: Διευκρινίσεις για τη λειτουργία και την επέκταση του Domes White Coast Milos

10:56

Eldorado: Νέες ανακαλύψεις χρυσού, αργύρου και χαλκού στη Χαλκιδική

10:54

Νέα άνοδος στις ευρωαγορές με «αέρα» από Ινδία - Ράλι 20% για Puma

10:38

Πύργος Ηλείας: Δέντρο έπεσε σε τρένο προς Κατάκολο, τραυματίστηκε ο μηχανοδηγός

10:35

Είναι σε θέση οι ΗΠΑ να βάλουν τέλος στη βία των τζιχαντιστών στη Νιγηρία;

gazzetta
gazzetta reader insider insider