Βιβλιοπαρουσίαση: «Η Αυτοκρατορία του Βαμβακιού» του Sven Beckert

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Βιβλιοπαρουσίαση: «Η Αυτοκρατορία του Βαμβακιού» του Sven Beckert
Γερμανικής καταγωγής ο συγγραφέας, ειδικεύεται στη μελέτη του καπιταλισμού.

Η επιστημονική Ελληνική Εταιρεία Οικονομικής Ιστορίας οργάνωσε στις 13 Ιουνίου 2023, την παρουσίαση της Ελληνικής μετάφρασης του βιβλίου «Η Αυτοκρατορία του Βαμβακιού. Μια παγκόσμια ιστορία» του Καθηγητή του Πανεπιστημίου Harvard, Sven Beckert.

Γερμανικής καταγωγής ο συγγραφέας, ειδικεύεται στη μελέτη του καπιταλισμού. Όπως μας εξήγησε η πορεία του καπιταλισμού είναι ταυτόσημη με την πορεία του εμπορίου του βαμβακιού, αφού αυτό είναι το πρώτο προϊόν που κυριολεκτικά «λάδωσε» τα γρανάζια των μηχανών όταν ξεκίνησε την πορεία του ο καπιταλισμός.

Η παρουσίαση ήταν για όλους εμάς που έχουμε ασχοληθεί ή ευεργετηθεί από το βαμβάκι συναρπαστική. Αισθανθήκαμε μέρος μιας παγκόσμιας αλυσίδας που περιλαμβάνει τα πάντα: χρήμα, δύναμη, σκλαβιά, βία, βίλες, πολιτικές παρεμβάσεις, τεχνολογία, γνώση, δημιουργία δικτύων πάσης φύσεως.

Το ιδιαίτερα προσεγμένο βιβλίο, σε μετάφραση Πελαγίας Μαρκέτου, είναι συναρπαστικό και διαβάζεται οπουδήποτε. Ακόμη και στο βαμβακοχώραφο, μόνο που χρειάζεται προσοχή μην απορροφηθείς και ξεχάσεις να κάνεις την αλλαγή στα νερά, όπως περίπου συνέβη στον γράφοντα.

Σε πολύ προσιτή τιμή των 25 ευρώ, οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης δείχνουν το δρόμο και την ευαισθησία τους απέναντι στη γνώση. Τις ευχαριστούμε θερμά.

Στη συνέχεια, έγινε προσπάθεια συρραφής κάποιων χαρακτηριστικών φράσεων του βιβλίου, κυρίως από το κεφάλαιο 8 «Πως παγκοσμιοποιήθηκε το βαμβάκι ως εμπόρευμα», ώστε να μεταφερθούν καίριες σκέψεις του συγγραφέα. Εργασία επικίνδυνη, αλλά πως να αναλάβεις το ρίσκο να μεταφέρεις σε μια σελίδα ένα πυκνό κείμενο 650 σελίδων;

Το εμβληματικό γνώρισμα, σύμφωνα με τον συγγραφέα, της πρώτης νεωτερικής βιομηχανικής μεταποίησης στον κόσμο, ήταν ο παγκόσμιος χαρακτήρας της. Οι βασικοί δημιουργοί της παγκοσμιοποίησης δεν ήταν ούτε οι ιδιοκτήτες φυτειών, ούτε οι βιομήχανοι, που συχνά είχαν τοπικιστική νοοτροπία, αλλά οι έμποροι του διαμετακομιστικού εμπορίου που ειδικεύονταν στη δημιουργία δικτύων που συνέδεαν τους καλλιεργητές, τους βιομηχάνους και τους καταναλωτές (σελ. 329).

Το Λίβερπουλ, θα μπορούσε κάλλιστα να συμπεριληφθεί στα θαύματα του κόσμου, αλλά δεν ανήκε στο είδος που προτιμούν οι τουρίστες. Η ιδιοφυία των εμπόρων του, συνίστατο στην ικανότητά τους να συνδυάζουν την ημερομίσθια εργασία αλλά και τη δουλεία, την εκμηχάνιση αλλά και την αποβιομηχάνιση, το ελεύθερο εμπόριο αλλά και την αυτοκρατορία, τη βία αλλά και το συμβόλαιο (σελ. 292). Ηταν το επίκεντρο μιας αυτοκρατορίας που άπλωνε τα δίχτυα της σε όλη την υφήλιο. Όσο το λιμάνι του αποτελούσε σκηνή τιτάνιας μυϊκής εργασίας, το νευρικό σύστημα της πόλης ήταν το εμπορευματικό χρηματιστήριο του βαμβακιού. Η συγκέντρωση των δικτύων του βαμβακιού σε μια πόλη, οδήγησε σε νέες ιεραρχίες εξουσίας.

Επιπλέον, στο εμπόριο του βαμβακιού στηριζόταν οι σπουδαιότερες οικονομίες του κόσμου τον 19ο αιώνα το σημαντικότερο εξαγωγικό προϊόν της Γαλλίας ήταν τα υφάσματα. Το 40% των βρετανικών εξαγωγών ήταν βαμβακερά προϊόντα. Το ακατέργαστο βαμβάκι ήταν το σημαντικότερο εξαγωγικό προϊόν των ΗΠΑ.

Η δουλεία ήταν στενά συνυφασμένη με την καλλιέργεια αλλά και εμπορία του βαμβακιού. Για να επιτύχει η γαμήλια σύζευξη της δουλείας και της βιομηχανίας, χρειάστηκε πρώτα οι έμποροι να αναμεταδώσουν επικερδώς το μοντέλο της εκμηχανισμένης παραγωγής και του βιομηχανικού καπιταλισμού στον παγκόσμιο αγροτικό χώρο (σελ. 301). Ετσι, βοήθησαν την Ευρώπη να υπερβεί τους περιορισμούς που έθεταν οι πόροι της.

Οι ανάγκες των βιομηχάνων υποχρέωσαν τους βαμβακομεσίτες να αναζητήσουν νέες θεσμικές λύσεις. Αντί να επιθεωρούν αυτοπροσώπως κάθε σάκο βαμβακιού, άρχισαν να αγοράζουν δείγματα. Μέχρι το 1790, δεν είχε γίνει καμία προσπάθεια να καταρτιστεί μια κλίμακα ποιοτικών διαβαθμίσεων.

Χάρη στο μονοπώλιο της παγκόσμιας αγοράς βαμβακιού, οι έμποροι του Λίβερπουλ κερδοσκοπούσαν με τρόπους τους οποίους ελάχιστοι έμποροι αξιοποίησαν στην ιστορία. Μέσω πολύπλοκων ενεργειών χρηματοδοτήθηκε μια τεράστια επέκταση του φυτειακού συμπλέγματος, επιτρέποντας την εκχέρσωση γαιών και την αγορά σκλάβων και τροφοδοτώντας εντέλει τεράστιες επιχειρήσεις βάμβακος. Ηταν ελάχιστες οι περιοχές στον κόσμο-αν υπήρξαν ποτέ- που άντλησαν τόσο μεγάλες και συγκεντρωμένες επενδύσεις κεφαλαίου, όσο η ζώνη των φυτειών στις ΗΠΑ κι ελάχιστες περιοχές υπήρξαν πηγή τέτοιων κολοσσιαίων κερδών.

Το παγκόσμιο βαμβακεμπόριο, στηριζόταν στην πίστωση και η πίστωση στην εμπιστοσύνη. Η τελευταία στηριζόταν στην πληροφορία. Όπου σπάνιζαν αξιόπιστες πληροφορίες, το κενό ερχόταν να το καλύψουν οι φήμες και το κουτσομπολιό. Το πραγματικό βαρυσήμαντο στοιχείο για τους εμπόρους δεν ήταν η εγγύτητα στις βαμβακοπαραγωγικές ή τις βαμβακοβιομηχανικές περιοχές αλλά η πρόσβαση στην ενημέρωση. (σελ. 333).

Φημισμένο παράδειγμα εμπορικού οίκου στο διακομετακομηστικό εμπόριο ήταν κατά τον 19 αιώνα ο Οίκος των Ράλληδων. Η αυτοκρατορία τους απλωνόταν σε ολόκληρο το κόσμο, ορμώμενη από τη Χίο. Οι αδελφοί Ιωάννης και Στρατής, πήγαν στο Λονδίνο για να ξεκινήσουν το εμπόριο. Ο Στρατής άνοιξε υφασματεμπορικό οίκο στο Μάντσεστερ, και ο Ιωάννης στην Οδησσό, αφήνοντας πίσω στο Λονδίνο τον αδελφό τους Παντιά Στεφάνου. Ο τέταρτος αδελφός, Τομαζής, που ήδη ζούσε στην Πόλη, άνοιξε γραφείο στη Περσία και ο πέμπτος Αυγουστής στη Μασσαλία. Ετσι στην δεκαετία του 1860 ο Οίκος Ράλλη, είχε αντιπροσώπους και παραρτήματα σε ολόκληρο τον τότε κόσμο του βαμβακεμπορίου. Μαζί με άλλους 11 ελληνικούς εμπορικούς οίκους, κατόρθωσαν το 1839 να θέσουν υπό έλεγχο το 33% του εξαγωγικού βαμβακεμπορίου της Αιγύπτου, έχοντας επικεφαλής τον οίκο Αδελφοί Τοσίτσα και Σια, που εξήγαγε το 11% του αιγυπτιακού βαμβακιού!

Ελπίζουμε να πήρατε αρκετά ερεθίσματα για να συνεχίσετε μόνοι σας.

Μέσα από τις σελίδες της Αυτοκρατορίας του Βάμβακος, ζήσαμε στιγμές που είχαμε ακούσει, είχαμε διαβάσει αποσπασματικά εδώ κι εκεί, είχαμε βιώσει σαν παιδιά στα σπίτια που το βαμβάκι ήταν το κύριο εισόδημα.

Ετσι λοιπόν, η κάθοδός μας στην Αθήνα για να παρακολουθήσουμε την ομιλία του Sven Beckert, είχε τη μορφή προσκυνήματος σε κάτι που μας μεγάλωσε, μας σπούδασε, μας πρόκοψε! Σε καμία περίπτωση μνημόσυνου, αφού το βαμβάκι δεν θα πεθάνει ποτέ για εμάς! Τα τότε κέρδη σε χρήμα, υποδομές και γνώση, μας δίνουν τα εφόδια να συνεχίσουμε στο μέλλον με άλλες καλλιέργειες.

Οταν συζητήσαμε με τον κ. Beckert στο περιθώριο της ομιλίας, η καλλιέργεια βάμβακος στην Ελλάδα ότι πια δεν συμφέρει, Μμς απάντησε ότι είναι απολύτως φυσιολογικό. «Δες τε, κάτι αντίστοιχο δεν συμβαίνει τώρα και με τη διεθνή επέκταση του ελαιόλαδου;» συμπλήρωσε. Αυτό σαν τροφή για σκέψη από ένα διακεκριμένο επιστήμονα.

Κατόπιν τούτου, θεωρώ πραγματική τιμή μου που έχω ένα βιβλίο υπογεγραμμένο από τον συγγραφέα!

Καλή σας ανάγνωση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

15:56

Καλάθι ΔΕΘ: Φοροελαφρύνσεις με «μπόνους» στους συνεπείς - Πώς και για ποιους επαγγελματίες καταργείται σταδιακά το τεκμαρτό εισόδημα

15:49

Η Τεχεράνη επέτρεψε σε ιρακινά πετρελαιοφόρα να διέλθουν από τα Στενά του Ορμούζ

15:35

Θεσσαλονίκη: Νυχτερινός αποκλεισμός στην Περιφερειακή Οδό τη Δευτέρα 24 Αυγούστου

15:17

Το οικονομικό crash test του Τραμπ: Xρέος 40 τρισ. δολ, επιτόκιο στεγαστικών 6,7% και ντίζελ 5 δολαρίων

15:10

Ρωσία: Τουλάχιστον 6 νεκροί σε σειρά πληγμάτων από ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη

14:50

Πρόεδρος βενζινοπωλών: Πάνω από 2 ευρώ η βενζίνη – «Άμεση ανάγκη για μέτρα πριν από την 1η Σεπτεμβρίου»

14:42

Ο στρατηγός που έχασε τον γιο του και απειλεί να γκρεμίσει τον Νετανιάχου από την εξουσία

14:31

Σουηδία: Στο μικροσκόπιο της αστυνομίας διαδικτυακές κοινότητες μετά τον θάνατο 17χρονης σε σχολείο

14:12

Ισπανία: Eπτά τραυματίες από σφοδρές βροχοπτώσεις – Εκκενώθηκε κάμπινγκ

13:59

Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ προειδοποιεί το Ισραήλ για επικίνδυνη κλιμάκωση με την Τουρκία

13:47

Χαλκιδική: Απαγόρευση κυκλοφορίας σε δασικές περιοχές αύριο λόγω κινδύνου πυρκαγιάς

13:34

Τι σκέφτεται ο Τραμπ για την Κορέα

13:15

Euronext Athens: Στην τελική ευθεία η επιστροφή στις ανεπτυγμένες αγορές

13:02

Σιδηρόδρομος: Η (κυβερνητική) λίστα με τα μεγάλα έργα ανά την Ελλάδα - Η πρόοδος και τα χρονοδιαγράμματα

12:54

ΠΑΣΟΚ: Στον «αέρα» την Κυριακή το νέο vidcast για την Παιδεία

12:36

Ιός Δυτικού Νείλου: Κορύφωση για ακόμη 2 με 3 εβδομάδες – Τα συμπτώματα που πρέπει να μας θορυβήσουν

12:27

Οι διαιτητές κερδίζουν έως και 3.000 δολάρια ανά αγώνα - Γιατί έχουν βαρεθεί και τα παρατάνε

12:11

«Τουρισμός για Όλους 2026-2027»: Πάνω από 1,15 εκατ. αιτήσεις – Πότε αναμένεται η κλήρωση

11:52

Φονέας: Η παραλία με την άγρια ομορφιά στη Μεσσηνιακή Μάνη

11:36

ΟΑΣΘ: Έρχονται 12 νέες γραμμές λεωφορείων από 1η Σεπτεμβρίου

11:20

Θεσσαλονίκη: Χειροπέδες σε 60χρονο με ένταλμα σύλληψης και Ερυθρά Αγγελία της Interpol

11:09

Τι επιλέγουν να σπουδάσουν οι νέοι στην ΕΕ: Το χάσμα των δύο φύλων στα.. πτυχία - Η εικόνα στην Ελλάδα

10:58

Ουκρανία: Επίσκεψη του Γερμανού ΥΠΕΞ Βάντεφουλ στο Κίεβο

10:44

Προσωρινό «ΟΚ» από το Ανώτατο Δικαστήριο για την αίθουσα χορού στο Λευκό Οίκο - «Ευγνώμων» δηλώνει ο Τραμπ

10:36

ΔΕΘ: «Φρούριο» η Θεσσαλονίκη – Πάνω από 3.500 αστυνομικοί επί ποδός

10:30

Ουκρανία: Τουλάχιστον 16 νεκροί και πάνω από 130 τραυματίες από ρωσικό πλήγμα σε εμπορικό κέντρο

10:21

Τραμπ: Επιλογή Μπέσεντ η παρέμβαση στην αγορά ομολόγων

10:01

Η περιορισμένη χωρητικότητα κρατά ψηλά τους ναύλους των containers

09:39

Αυξημένη κίνηση στα λιμάνια της Αττικής – 80.000 ταξιδιώτες φεύγουν για τις τελευταίες ημέρες του Αυγούστου

09:35

ΗΠΑ και Ιράν ανταλλάσσουν σκληρά μηνύματα ενόψει των νέων αμερικανικών οικονομικών κυρώσεων


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider