Παγκόσμια Οικονομική Συγκυρία: Ένας γρίφος περιβεβλημένος από ένα μυστήριο, εγκλωβισμένος σε ένα αίνιγμα

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Παγκόσμια Οικονομική Συγκυρία: Ένας γρίφος περιβεβλημένος από ένα μυστήριο, εγκλωβισμένος σε ένα αίνιγμα
«Η φράση αυτή από τον Ουίνστον Τσώρτσιλ, την οποία είχε χρησιμοποιήσει για να περιγράψει την πάλαι ποτέ Σοβιετική Ένωση, αποτελεί κατά την άποψη μου την καλύτερη περιγραφή της τρέχουσας οικονομικής συγκυρίας σε παγκόσμιο επίπεδο».

Παγκόσμια Οικονομική Συγκυρία: Ένας γρίφος περιβεβλημένος από ένα μυστήριο, εγκλωβισμένος σε ένα αίνιγμα

• Η φράση αυτή από τον Ουίνστον Τσώρτσιλ, την οποία είχε χρησιμοποιήσει για να περιγράψει την πάλαι ποτέ Σοβιετική Ένωση, αποτελεί κατά την άποψη μου την καλύτερη περιγραφή της τρέχουσας οικονομικής συγκυρίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Ξεκινώντας από τις ΗΠΑ, η ανάλυση μας αναδεικνύει ότι στην παρούσα φάση στην αμερικανική οικονομία συνυπάρχουν δυο διαφορετικοί οικονομικοί κύκλοι, το χάσμα μεταξύ των οποίων όχι μόνο δεν φαίνεται να γεφυρώνεται αλλά αντίθετα αναμένουμε να διευρυνθεί ακόμα περισσότερο. Πιο συγκεκριμένα ο κλάδος της μεταποίησης έχει ήδη αφήσει πίσω του τα υψηλά επίπεδα του τρέχοντος κύκλου και βρίσκεται πλέον στη φάση της επιβράδυνσης. Ταυτόχρονα και μια σειρά άλλων μακροοικονομικών μεταβλητών ακολουθεί τη μεταποίηση στη φάση της θετικής αλλά επιβραδυνόμενης ανάπτυξης.

• Στον αντίποδα, ο κλάδος των υπηρεσιών στις ΗΠΑ που όχι μόνο βρίσκεται στο ανοδικό φάσμα του κύκλου, καταγράφοντας κάθε μήνα νέα υψηλά, αλλά αναμένουμε να συνεχίσει την ανοδική του πορεία περαιτέρω. Η αποκλίνουσα αυτή τροχιά μεταξύ μεταποίησης και υπηρεσιών έρχεται να περιπλακεί ακόμα περισσότερο από τη ραγδαία επιδείνωση του δείκτη προσδοκιών των νοικοκυριών, ο οποίος- προτού καν καταγραφεί η επίπτωση της μετάλλαξης «Όμικρον»- έχει ήδη επανέλθει σε αρνητικά επίπεδα συρρίκνωσης.

• Το σκηνικό αυτό περιπλέκει αφάνταστα τις αποφάσεις νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής εγκλωβίζοντας τις αγορές σε δύο διαφορετικές αναγνώσεις, μια βραχυχρόνιου και μια μακροχρόνιου χρονικού ορίζοντα. Βραχυπρόθεσμα οι αγορές έχουν αναθεωρήσει τις προσδοκίες τους προς μια περισσότερο περιοριστική νομισματική πολιτικής, με προσδοκίες για αυξήσεις επιτοκίων ακόμα και μέσα στο β΄ εξάμηνο του 2022. Ταυτόχρονα όμως πιστεύουν ότι οι αναπτυξιακές δυνατότητες παραμένουν περιορισμένες, με συνέπεια την παραμονή των μακροχρόνιων επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα.

• Εάν καταγραφούν οι προβλέψεις μας για λελογισμένη επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης στις ΗΠΑ από το 5,7% το 2021 στο 3,9% το 2022, τότε οι αγορές είναι πιθανό να επιβεβαιωθούν. Ο κίνδυνος ωστόσο ελλοχεύει στο γεγονός ότι το 2022 τόσο η νομισματική όσο και η δημοσιονομική πολιτική θα αρχίσουν να λειτουργούν ανασχετικά στην οικονομική δραστηριότητα. Οποιαδήποτε λοιπόν ταχύτερη επιβράδυνση πιστεύουμε ότι θα οδηγήσει τόσο τη Fed όσο και τις αγορές σε μια ριζική αναθεώρηση των προσδοκιών τους για επικείμενη αύξηση των επιτοκίων.

• Η οικονομία της Ευρωζώνης που όπως έχουμε αναφέρει επανειλημμένα ακολουθεί τις εξελίξεις στις ΗΠΑ με μια χρονική υστέρηση βρίσκεται στη φάση της ανάπτυξης. Ωστόσο και εδώ καταγράφουμε για πρώτη φορά τα πρώτα σημάδια «κόπωσης» του ανοδικού κύματος. Παράλληλα, στην Ευρωζώνη κορυφώνονται αυτή τη στιγμή οι πληθωριστικές πιέσεις τη στιγμή που η ΕΚΤ καλείται να πάρει κρίσιμες αποφάσεις αναφορικά με την πορεία της ποσοτικής χαλάρωσης και της νομισματικής πολιτικής. Συστηματικά η άποψη μας τείνει προς την ανάγκη διατήρησης της επεκτατικής νομισματικής πολιτικής καθώς στην Ευρωζώνη ο δομικός πληθωρισμός παραμένει χαμηλός, ο δείκτης μισθών που υπόκεινται σε συλλογικές διαπραγματεύσεις δεν καταγράφει καμία αυξητική τάση και η δημοσιονομική πολιτική αναμένεται να στραφεί σε πιο συντηρητική κατεύθυνση από το 2022 και έπειτα. Το εάν το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ υιοθετεί την άποψη μας ή όχι θα φανεί στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις αρχής γενομένης από τη συνεδρίαση στις 16 Δεκεμβρίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:54

Γαλλία: Η χώρα καταγράφει ρεκόρ 35 συνεχόμενων ημερών βροχοπτώσεων

23:49

Το eBay εξαγοράζει την Depop - Άλμα 17% για την ιδιοκτήτρια Etsy

23:42

ΟΗΕ: Το Ισραήλ διεξάγει «σταδιακή ντε φάκτο προσάρτηση» της Δυτικής Όχθης

23:33

Ιράν: ΝΟΤΑΜ για προγραμματισμένες εκτοξεύσεις πυραύλων την Πέμπτη

23:26

Επικριτικός ο Ζελένσκι για την έκβαση των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη

23:15

Άνοδος στη Wall Street με ώθηση από τεχνολογία παρά την «διχασμένη» Fed

22:54

Λευκός Οίκος: «Προς το συμφέρον» της Κούβας να ξεκινήσει σύντομα μεγάλες αλλαγές

22:40

To ιταλικό δημόσιο θα πρέπει να αποζημιώσει την ΜΚΟ Sea Watch με 76.000 ευρώ

22:26

Άνοδος 2% για τον χρυσό με τις γεωπολιτικές εντάσεις στο επίκεντρο

22:11

Κεφαλογιάννη: «Η Ελλάδα και η Ισπανία αποτελούν στρατηγικούς εταίρους στον τουρισμό»

21:50

Τοποθέτηση καμερών σε έξι κεντρικούς δρόμους της Αθήνας και 10 λεωφορεία

21:33

Πρακτικά Fed: Μεγαλώνει το χάσμα ανάμεσα στους αξιωματούχους για τα επιτόκια

21:23

«Απαράδεκτο» χαρακτηρίζει ο Πούτιν το αμερικανικό εμπάργκο στην Κούβα

21:07

Έρευνα Microsoft: Το γυαλί αξιόπιστο υλικό για μακροπρόθεσμη αποθήκευση δεδομένων

20:52

O Μάρκο Ρούμπιο συνομιλεί μυστικά με τον εγγονό του Ραούλ Κάστρο

20:46

Κυρανάκης: «Με το railway.gov.gr ο σιδηροδρομος αποκτά μια ισχυρή δικλείδα ασφαλείας»

20:40

Υπόθεση Έπστιν: Η εισαγγελέας του Παρισιού καλεί πιθανά θύματα να καταθέσουν

20:33

Προφυλακιστέος ο ιδιοκτήτης της Βιολάντα μετά την απολογία του

20:26

Δύο εργάτες νεκροί από ηλεκτροπληξία σε διαμέρισμα στη Βάρη

20:09

Η γεωπολιτική σημασία του ουρανίου και το θρίλερ με το Νίγηρα

20:08

Κλείνει η ελληνική υπηρεσία της Deutsche Welle - Εκτεταμένες περικοπές κόστους

20:03

Ευρωαγορές: «Φρέσκο» ρεκόρ για τον Stoxx 600, «βουτιά» 7% της Bayer

19:45

Μητσοτάκης: Στόχος μου να ενισχύσω τη στρατηγική εταιρική σχέση Ελλάδας - Ινδίας

19:34

Ράιτ προς ΔΟΕ: Επικεντρωθείτε στην ενεργειακή ασφάλεια και μην ασχολείστε με την κλιματική αλλαγή

19:14

Κεραμέως: Η ανεργία στην Ελλάδα χαμηλότερη από Ισπανία, Σουηδία, Φιλανδία και Γαλλία

19:06

ΕΧΑΕ: Άλμα 82,7% στα καθαρά κέρδη το 2025 - Προτεινόμενο μέρισμα 0,11 ευρώ ευρώ ανά μετοχή

19:05

Πετρέλαιο: Κέρδη 4% με φόντο τις «εύθραυστες» συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν

18:55

Οικονομικός σύμβουλος Τραμπ: «Ντροπή» η μελέτη της Fed για τον αντίκτυπο των δασμών

18:44

Σάλος στην Ισπανία: Παραιτήθηκε ο υπαρχηγός της αστυνομίας έπειτα από κατηγορίες αστυνομικού για βιασμό

18:38

Ξένοι κατάσκοποι βλέπουν στο Telegram μηνύματα Ρώσων στρατιωτών, λέει υπουργός

gazzetta
gazzetta reader insider insider