Παγκόσμια Οικονομική Συγκυρία: Ένας γρίφος περιβεβλημένος από ένα μυστήριο, εγκλωβισμένος σε ένα αίνιγμα

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Παγκόσμια Οικονομική Συγκυρία: Ένας γρίφος περιβεβλημένος από ένα μυστήριο, εγκλωβισμένος σε ένα αίνιγμα
«Η φράση αυτή από τον Ουίνστον Τσώρτσιλ, την οποία είχε χρησιμοποιήσει για να περιγράψει την πάλαι ποτέ Σοβιετική Ένωση, αποτελεί κατά την άποψη μου την καλύτερη περιγραφή της τρέχουσας οικονομικής συγκυρίας σε παγκόσμιο επίπεδο».

Παγκόσμια Οικονομική Συγκυρία: Ένας γρίφος περιβεβλημένος από ένα μυστήριο, εγκλωβισμένος σε ένα αίνιγμα

• Η φράση αυτή από τον Ουίνστον Τσώρτσιλ, την οποία είχε χρησιμοποιήσει για να περιγράψει την πάλαι ποτέ Σοβιετική Ένωση, αποτελεί κατά την άποψη μου την καλύτερη περιγραφή της τρέχουσας οικονομικής συγκυρίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Ξεκινώντας από τις ΗΠΑ, η ανάλυση μας αναδεικνύει ότι στην παρούσα φάση στην αμερικανική οικονομία συνυπάρχουν δυο διαφορετικοί οικονομικοί κύκλοι, το χάσμα μεταξύ των οποίων όχι μόνο δεν φαίνεται να γεφυρώνεται αλλά αντίθετα αναμένουμε να διευρυνθεί ακόμα περισσότερο. Πιο συγκεκριμένα ο κλάδος της μεταποίησης έχει ήδη αφήσει πίσω του τα υψηλά επίπεδα του τρέχοντος κύκλου και βρίσκεται πλέον στη φάση της επιβράδυνσης. Ταυτόχρονα και μια σειρά άλλων μακροοικονομικών μεταβλητών ακολουθεί τη μεταποίηση στη φάση της θετικής αλλά επιβραδυνόμενης ανάπτυξης.

• Στον αντίποδα, ο κλάδος των υπηρεσιών στις ΗΠΑ που όχι μόνο βρίσκεται στο ανοδικό φάσμα του κύκλου, καταγράφοντας κάθε μήνα νέα υψηλά, αλλά αναμένουμε να συνεχίσει την ανοδική του πορεία περαιτέρω. Η αποκλίνουσα αυτή τροχιά μεταξύ μεταποίησης και υπηρεσιών έρχεται να περιπλακεί ακόμα περισσότερο από τη ραγδαία επιδείνωση του δείκτη προσδοκιών των νοικοκυριών, ο οποίος- προτού καν καταγραφεί η επίπτωση της μετάλλαξης «Όμικρον»- έχει ήδη επανέλθει σε αρνητικά επίπεδα συρρίκνωσης.

• Το σκηνικό αυτό περιπλέκει αφάνταστα τις αποφάσεις νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής εγκλωβίζοντας τις αγορές σε δύο διαφορετικές αναγνώσεις, μια βραχυχρόνιου και μια μακροχρόνιου χρονικού ορίζοντα. Βραχυπρόθεσμα οι αγορές έχουν αναθεωρήσει τις προσδοκίες τους προς μια περισσότερο περιοριστική νομισματική πολιτικής, με προσδοκίες για αυξήσεις επιτοκίων ακόμα και μέσα στο β΄ εξάμηνο του 2022. Ταυτόχρονα όμως πιστεύουν ότι οι αναπτυξιακές δυνατότητες παραμένουν περιορισμένες, με συνέπεια την παραμονή των μακροχρόνιων επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα.

• Εάν καταγραφούν οι προβλέψεις μας για λελογισμένη επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης στις ΗΠΑ από το 5,7% το 2021 στο 3,9% το 2022, τότε οι αγορές είναι πιθανό να επιβεβαιωθούν. Ο κίνδυνος ωστόσο ελλοχεύει στο γεγονός ότι το 2022 τόσο η νομισματική όσο και η δημοσιονομική πολιτική θα αρχίσουν να λειτουργούν ανασχετικά στην οικονομική δραστηριότητα. Οποιαδήποτε λοιπόν ταχύτερη επιβράδυνση πιστεύουμε ότι θα οδηγήσει τόσο τη Fed όσο και τις αγορές σε μια ριζική αναθεώρηση των προσδοκιών τους για επικείμενη αύξηση των επιτοκίων.

• Η οικονομία της Ευρωζώνης που όπως έχουμε αναφέρει επανειλημμένα ακολουθεί τις εξελίξεις στις ΗΠΑ με μια χρονική υστέρηση βρίσκεται στη φάση της ανάπτυξης. Ωστόσο και εδώ καταγράφουμε για πρώτη φορά τα πρώτα σημάδια «κόπωσης» του ανοδικού κύματος. Παράλληλα, στην Ευρωζώνη κορυφώνονται αυτή τη στιγμή οι πληθωριστικές πιέσεις τη στιγμή που η ΕΚΤ καλείται να πάρει κρίσιμες αποφάσεις αναφορικά με την πορεία της ποσοτικής χαλάρωσης και της νομισματικής πολιτικής. Συστηματικά η άποψη μας τείνει προς την ανάγκη διατήρησης της επεκτατικής νομισματικής πολιτικής καθώς στην Ευρωζώνη ο δομικός πληθωρισμός παραμένει χαμηλός, ο δείκτης μισθών που υπόκεινται σε συλλογικές διαπραγματεύσεις δεν καταγράφει καμία αυξητική τάση και η δημοσιονομική πολιτική αναμένεται να στραφεί σε πιο συντηρητική κατεύθυνση από το 2022 και έπειτα. Το εάν το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ υιοθετεί την άποψη μας ή όχι θα φανεί στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις αρχής γενομένης από τη συνεδρίαση στις 16 Δεκεμβρίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

13:40

Ουκρανία: Ο πόλεμος έχει προκαλέσει την εκπομπή 311 εκατ. τόνων ισοδύναμου CO2

13:34

Το Facebook δημιουργεί αθάνατα προφίλ για τους χρήστες

13:26

Η HELLENiQ ENERGY δώρισε εξοπλισμό στις φοιτητικές εστίες του ΑΠΘ

13:22

Μητσοτάκης: Στα τέλη Μαρτίου η απόφαση για τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού

13:12

Ζελένσκι προς Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Το δάνειο 90 δισ. ευρώ, εγγύηση της ανθεκτικότητάς μας

13:12

Η Metlen αναλαμβάνει νέο υβριδικό έργο 198 MW στο Ηνωμένο Βασίλειο

13:12

Την Πέμπτη συνεδριάζει υπό τον Κυρ. Μητσοτάκη το Υπουργικό Συμβούλιο

13:04

Επένδυση 1,5 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό καταστήματος της Lidl Ελλάς στην Ιερισσό

12:52

Έχετε κρυπτονομίσματα; Υπολογίστε τον φόρο σας

12:47

Ρούτε: «Οι σύμμαχοι της Ουκρανίας οφείλουν να βοηθούν καθημερινά μέχρι να τελειώσουν οι σφαγές»

12:45

«Πράσινο φως» από Κομισιόν για 400 εκατ. ευρώ στη βιομηχανία για «καθαρές» επενδύσεις

12:44

Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ: Εντός της ημέρας τα πορίσματα των κομμάτων

12:41

ΣτΕ: Αντισυνταγματικές οι μειώσεις αποδοχών των υπαλλήλων του υπουργείου Εξωτερικών

12:40

O Μακρόν υπογραμμίζει την «τριπλή αποτυχία» της Ρωσίας στην Ουκρανία

12:36

ΒΙΚΟΣ: Το φυσικό μεταλλικό νερό που εμπιστεύονται οι Έλληνες - και όχι τυχαία

12:35

Κρεμλίνο: «Οι στόχοι της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν έχουν ακόμα επιτευχθεί»

12:29

Μαύρος (ΔΕΗ): «Έχουμε διπλασιάσει την εγκατεστημένη ισχύ μας στη Ρουμανία»

12:25

Η FedEx στρέφεται κατά της κυβέρνησης Τραμπ για να της επιστραφούν δασμοί

12:24

Έρευνα - ορόσημο φωτίζει την διαφορετική ανάπτυξη του εγκεφάλου στο σύνδρομο Down

12:20

Ελάφρυνση 3,7 δισ. ευρώ για τους καταναλωτές έως το 2034 από τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις του ΑΔΜΗΕ

12:20

Το Revolut Pay ενσωματώνεται στις επιλογές πληρωμής του efood

12:13

Μητσοτάκης: «Επαναβεβαιώνουμε την ακλόνητη υποστήριξή μας στην ανεξαρτησία της Ουκρανίας»

12:12

Ανοίγουν αύριο 5 φυσικά καταστήματα Shein στη Γαλλία

12:08

H ΑΒ Βασιλόπουλος επιταχύνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό των καταστημάτων της

11:46

Η Βρετανία επιβάλλει κυρώσεις στη ρωσική Transneft

11:39

Η ΕΕ συνεχίζει να στηρίζει την Ουκρανία: «Ο επιτιθέμενος δεν μπορεί να ανταμειφθεί» και «τα σύνορα δεν αλλάζουν με τη βία»

11:33

Ουκρανία - Ρωσία: Τέσσερα χρόνια πολέμου σε πέντε σημαντικές φάσεις

11:30

Ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας αποτρέπει τις γυναίκες να κάνουν παιδιά - Και αυτό θα μπορούσε να σημάνει οικονομική καταστροφή

11:21

Διάστημα: Έλληνες αστρονόμοι μελετούν την εξέλιξη ενός υπεργίγαντα αστέρα σε πραγματικό χρόνο

11:21

ΧΑ: Νέες πιέσεις στις τράπεζες, στήριξη στον Γενικό Δείκτη από μη τραπεζικά blue chips

gazzetta
gazzetta reader insider insider