Το τρίπτυχο του ΔΝΤ για την άμεση αντιμετώπιση του κοροναϊού

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το τρίπτυχο του ΔΝΤ για την άμεση αντιμετώπιση του κοροναϊού
Το ΔΝΤ έχει ήδη ανακοινώσει πρόγραμμα – μαμούθ, ύψους 50 δισ. δολαρίων, για τη στήριξη των πιο αδύναμων χωρών που πλήττονται από την ταχεία εξάπλωση του κοροναϊού.

«Περιορίστε τον ιό. Γιατρέψτε τους ασθενείς. Στηρίξτε εργαζόμενους και επιχειρήσεις». Αυτό είναι το τρίπτυχο αντιμετώπισης του κοροναϊού που προκρίνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο δημοσίευσε ανάλυση στελεχών του για τις προτεραιότητες στον τρόπο χειρισμού της κρίσης.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι πριν ελάχιστα 24ωρα, το ΔΝΤ ανακοίνωσε πρόγραμμα – μαμούθ, ύψους 50 δισ. δολαρίων, για τη στήριξη των πιο αδύναμων χωρών που πλήττονται από την ταχεία εξάπλωση του κοροναϊού.

Ποιες είναι οι προτεραιότητες των κυβερνήσεων

Οι επικεφαλής του Τμήματος Δημοσιονομικών Υποθέσεων του ΔΝΤ Βιτόρ Γκασπάρ και Πάολο Μάουρο αναφέρουν εμφατικά στη συγκεκριμένη ανάλυση πως απόλυτη προτεραιότητα για τις εθνικές κυβερνήσεις και την παγκόσμια κοινότητα είναι αφενός να αποτρέψουν τους πολίτες να νοσήσουν και αφετέρου να θεραπεύσουν εκείνους που ήδη έχουν νοσήσει.

«Οι περισσότερες δαπάνες για την υγεία μπορούν να σώσουν ζωές», αναφέρουν σε ανάλυση τους, σημειώνοντας πως δεδομένης της ραγδαίας εξάπλωσης του ιού, πρέπει να διασφαλιστεί ότι τα εθνικά συστήματα υγείας δεν θα συγκλονιστούν. «Οι δαπάνες για την υγεία πρέπει να πραγματοποιούνται ανεξάρτητα από το πόσο χώρο στον προϋπολογισμό μπορεί να έχει μια χώρα. Οι χώρες με χαμηλό εισόδημα χρειάζονται επειγόντως επιχορηγήσεις ή δάνεια μηδενικού επιτοκίου για τη χρηματοδότηση των δαπανών για την υγεία που ενδεχομένως δεν θα μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά», ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Να υπάρξουν σχέδια προστασίας πολιτών και επιχειρήσεων

Πέρα από τη στήριξη των εθνικών συστημάτων υγείας το ΔΝΤ επικεντρώνει στην ανάγκη σχεδίου προστασίας των πολιτών και των επιχειρήσεων.

«Οι κυβερνήσεις πρέπει να προστατεύσουν τους ανθρώπους από τον οικονομικό αντίκτυπο αυτής της παγκόσμιας κρίσης στην υγεία. Αυτοί που χτυπήθηκαν σκληρότερα δεν πρέπει να χρεοκοπούν και να χάνουν το βιοπορισμό τους χωρίς καμιά δική τους υπαιτιότητα. Ένα οικογενειακό εστιατόριο σε μια χώρα που εξαρτάται από τον τουρισμό ή οι εργαζόμενοι ενός εργοστασίου που κλείνει λόγω τοπικής καραντίνας θα χρειαστούν υποστήριξη για να αντιμετωπίσουν την κρίση», σημειώνουν τα στελέχη του ΔΝΤ.

Στη βάση αυτή προτείνουν διάφορους τρόπους για την στήριξη ατόμων και επιχειρήσεων , επικαλούμενοι βέλτιστες πρακτικές. Όπως αναφέρουν, ανά περίπτωση θα πρέπει να υπάρξει έκτακτη επιδότηση εργαζομένων για την καταπολέμηση της μόλυνσης. Για παράδειγμα φέρνουν τη Γαλλία, την Ιαπωνία και την Κορέα οι οποίες χορηγούν επιδοτήσεις σε επιχειρήσεις για να δίνουν άδειες σε ασθενείς ή άτομα που κινδυνεύουν να νοσήσουν ώστε να μείνουν στα σπίτια τους.

Ακόμη, το ΔΝΤ συστήνει την παροχή φορολογικών ελαφρύνσεων για άτομα και επιχειρήσεις που δεν μπορούν να πληρώσουν. Ενδεικτικά αναφέρουν πως η Κίνα χαλάρωσε τη φορολογική επιβάρυνση για τις επιχειρήσεις στις πλέον ευάλωτες περιοχές και κλάδους της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων των μεταφορών, του τουρισμού και των ξενοδοχείων, ενώ επιτρέπει την προσωρινή αναστολή πληρωμής των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης από τις επιχειρήσεις.

Μια ακόμη προτεραιότητα που θέτει το ΔΝΤ είναι η δημιουργία σχεδίου επιχειρησιακής συνέχειας. «Είτε είστε υπουργείο Οικονομικών είτε φορολογική ή τελωνειακή διοίκηση, πρέπει να παρέχετε υπηρεσίες σε πολίτες, φορολογούμενους και εισαγωγείς σε περίπτωση εκτεταμένης μόλυνσης, βασιζόμενοι όσο το δυνατόν περισσότερο σε ηλεκτρονικά μέσα», σημειώνει η ανάλυση του ΔΝΤ και φέρνει ως παράδειγμα τις ΗΠΑ, όπου ο Ομοσπονδιακός Οργανισμός Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης συντονίζει τη συνέχεια των δραστηριοτήτων στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

«Ορισμένα από τα μέτρα αυτά μπορούν να πραγματοποιηθούν μέσω διοικητικών μέσων και άλλα θα απαιτούσαν και έναν προϋπολογισμό έκτακτης ανάγκης, ο οποίος θα βοηθούσε στο να αποτυπωθεί το συνολικό δημοσιονομικό κόστος», τονίζεται σχετικά στην ανάλυση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider