JP Morgan: «Πρεμιέρα» της Ελλάδας στις αγορές το 2021 με 10ετές ή 30ετές - Πού θα φτάσουν τα ομόλογα

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
JP Morgan: «Πρεμιέρα» της Ελλάδας στις αγορές το 2021 με 10ετές ή 30ετές - Πού θα φτάσουν τα ομόλογα
Σύμφωνα με τη JP Morgan, ο ΟΔΔΗΧ θα επιστρέψει στις αγορές μέσω της έκδοσης νέου 10ετούς ομολόγου, ενώ αν το επιτρέψουν οι συνθήκες θα δοκιμαστεί μια πιο μακροπρόθεσμη έκδοση διάρκειας 30 ετών κατά το α' τρίμηνο.

Μεγαλύτερο «βάθος» στο ελληνικό χρέος φαίνεται πως θα δώσει από το νέο έτος ο ΟΔΔΗΧ και το οικονομικό επιτελείο, μετά και την δεύτερη επέκταση του έκτακτου προγράμματος για την πανδημία PEPP (Pandemic Emergency Purchase Programme) της Ευρωπαϊκή Κεντρικής Τράπεζας, κατά 500 δισ. ευρώ στα 1,85 τρισ. ευρώ.

Έτσι, σύμφωνα με τη JP Morgan, ο ΟΔΔΗΧ θα επιστρέψει στις αγορές μέσω της έκδοσης νέου 10ετούς ομολόγου, ενώ αν το επιτρέψουν οι συνθήκες θα δοκιμαστεί μια πιο μακροπρόθεσμη έκδοση διάρκειας 30 ετών κατά το α' τρίμηνο. Παράλληλα, όπως επισημαίνει η αμερικανική τράπεζα, η συνολική εκδοτική δραστηριότητα της χώρας για το 2021 θα φτάσει τα 10 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 9 δισ. ευρώ θα αφορούν καθαρές εκδόσεις, καθώς υπάρχει και 1 δισ. ευρώ από ομόλογο λήξης.

Από την άλλη ωστόσο, ο συνολικός όγκος πρόσθετων αγορών δια χειρός ΕΚΤ (με τις λήξεις να επανεπενδύονται μέχρι το τέλος του 2023 και με βάση το capital key της Ελλάδας,) μπορεί να φτάσει τα 19 δισ. ευρώ (πλην των εντόκων γραμματίων), έχοντας έτσι αρνητικό «ισοζύγιο» 9 δισ. ευρώ κάτι που συνεπάγεται ότι η Ελλάδα δεν εκμεταλλεύεται στο επακρόν το «μπαζούκα» της Φρανκφούρτης, με την τελευταία να μην βρίσκει άλλο χαρτί στην αγορά.

Εκτός αυτού, όπως επισημαίνει η JP, η Κριστίν Λαγκάρντ δεν έχει πει ακόμη την τελευταία της λέξη καθώς ο χαμηλός πληθωρισμός θα την οδηγήσει πιθανότατα σε μία νέα αύξηση είτε του PEPP είτε του APP (αγορά στοιχείων ενεργητικού), κατά 500 δισ. ευρώ, κάτι που θα πρέπει να εξετάσει το οικονομικό επιτελείο.

Για το επόμενο διάστημα, η JP Morgan εκτιμά ότι το spread του εγχώριου 10ετούς θα κινηθεί πτωτικά από τις 125 μ.β έναντι του γερμανικού τίτλου, στις 110 μ.β. το Μάρτιο του 2021, στις 100 μ.β. τον Ιούνιο, φτάνοντας στις 90 - 100 μ.β. από τον Σεπτέμβριο έως το τέλος του 2021.

Σε ό,τι αφορά το υφιστάμενο ευνοϊκό πλαίσιο στο πρόγραμμα TLTRO III τo οποίo έχει επιτύχει την εξισορρόπηση των ζημιών στις τράπεζες από τις απώλειες λόγω των αρνητικών επιτοκίων στις καταθέσεις τους, η αμερικανική τράπεζα εκτιμά πως θα οδηγήσει σε πρόσθετη ικανότητα δανεισμού περίπου 290 δισ. ευρώ από τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Για την Ελλάδα τα συνολικά TLTROs των ελληνικών τραπεζών διαμορφώνονται στα 55 δισ. ευρώ, εκ των οποίων έχει γίνει χρήση των 38 δισ. ευρώ, ενώ εκκρεμούν άλλα 17 δισ. ευρώ. Με βάση το 55% αυτών που μπορούν να γίνουν αποδεκτά, οι ελληνικές τράπεζες καλύπτουν το 69% από 76% που ήταν με βάση το 50%.

insider

Από την άλλη, JP Morgan εκτιμά πως η ελληνική οικονομία θα «τρέξει» με ένα ρυθμό της τάξεως του 5% το 2021 με το έλλειμα του προϋπολογισμού να φτάνει στο υψηλό 6,3% και το πρωτογενές έλλειμμα στο 3,6%. Το δημόσιο χρέος θα ξεπεράσει το 200% φτάνοντας το 201% του ΑΕΠ με το ποσοστό ανεργίας να αναμένεται να διαμορφωθεί στο 16,7%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider