ESM: Η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει χαμηλά επιτόκια δανεισμού

Viber Whatsapp Μοιράσου το
ESM: Η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει χαμηλά επιτόκια δανεισμού

Με τον δανεισμό της από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, η Ελλάδα εξασφαλίζει χαμηλά μέσα επιτόκια για πολλά χρόνια, ώστε οι χρηματοδοτικές της ανάγκες να είναι διαχειρίσιμες, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του οργανισμού, Ρολφ Στράουχ.

Σε άρθρο του στο περιοδικό Eurofi, ο Στράουχ διαβεβαίωσε ότι η ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ δεν εμπεριέχει κάποιον άμεσο κίνδυνο βιωσιμότητας του χρέους για καμία χώρα της Ευρωζώνης.

«Δεδομένης της αναπτυξιακής επίδοσης και της διάρθρωσης του χρέους, η ομαλοποίηση της πολιτικής δεν θέτει άμεσο κίνδυνο για τη βιωσιμότητα για οποιαδήποτε χώρα της Ευρωζώνης. Πολλές χώρες εκμεταλλεύθηκαν τα χαμηλά επιτόκια των προηγούμενων ετών για να επιμηκύνουν τη διάρκεια αποπληρωμής του χρέους τους. Επομένως, οι αλλαγές στη νομισματική πολιτική θα οδηγήσουν μόνο σταδιακά σε αυξημένο κόστος επιτοκίων», αναφέρει ο Ρ. Στράουχ.

Ωστόσο, σημείωσε, υπάρχει ανάγκη να μάθουμε από το παρελθόν και να δημιουργήσουμε τον αναγκαίο χώρο πολιτικής για την αντιμετώπιση περιόδων ασθενέστερης ανάπτυξης στο μέλλον. «Οι χώρες με υψηλά επίπεδα χρέους, χαμηλό μακροπρόθεσμο δυνητικό ρυθμό ανάπτυξης και οι μικρές οικονομίες με υψηλές διακυμάνσεις στην παραγωγή τους πρέπει να δημιουργήσουν δημοσιονομικά ‘μαξιλάρια' για να αποφύγουν μία δημοσιονομική σύσφιξη σε μελλοντικές υφέσεις», τόνισε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider