Την πιθανότητα να υπάρξουν ευρύτερες επιπτώσεις από τις αμερικανικές επιθέσεις στο Ιράν, πέρα από το πεδίο της αγοράς, καθώς η παγκόσμια αβεβαιότητα κλιμακώνεται, προειδοποίησε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.
«Το εξετάζουμε αυτό ως μια ακόμη πηγή αβεβαιότητας σε ένα εξαιρετικά αβέβαιο περιβάλλον», δήλωσε σε συνέντευξή της στο Bloomberg TV τη Δευτέρα. Το μεγαλύτερο σοκ μέχρι στιγμής έχει παρατηρηθεί στις τιμές της ενέργειας, τις οποίες το ΔΝΤ παρακολουθεί στενά, αλλά «θα μπορούσαν να υπάρξουν δευτερογενείς και τριτογενείς επιπτώσεις. Αν υποθέσουμε ότι υπάρχουν περισσότερες αναταράξεις που επηρεάζουν τις προοπτικές ανάπτυξης στις μεγάλες οικονομίες, τότε έχετε trigger impact από τις αναθεωρήσεις προς τα κάτω των προοπτικών της παγκόσμιας ανάπτυξης» επισήμανε.
Το ΔΝΤ υποβάθμισε ήδη τον Απρίλιο τις προοπτικές παγκόσμιας ανάπτυξης για φέτος, όταν προειδοποίησε ότι η «επανεκκίνηση» του παγκόσμιου εμπορίου υπό την ηγεσία των ΗΠΑ θα επιβραδύνει την ανάπτυξη. Η Γκεοργκίεβα εκτιμά ότι τα δύο πρώτα τρίμηνα του 2025 έχουν δείξει ότι η τάση αυτή διατηρείται και ενώ ο κόσμος πιθανότατα θα αποφύγει μια ύφεση, υπάρχει επίσης μεγαλύτερη αβεβαιότητα, η οποία έχει την τάση να περιορίζει τις προοπτικές ανάπτυξης.
Ο κόσμος προετοιμάζεται για την αντίδραση του Ιράν μετά τις πρωτοφανείς αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της χώρας οι οποίες προκάλεσαν ανησυχία στους εμπόρους και τις κυβερνήσεις παγκοσμίως. Η απόφαση του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναπτύξει βόμβες που καταστρέφουν καταφύγια για να χτυπήσει τοποθεσίες στο Ιράν ώθησε τη Μέση Ανατολή σε αχαρτογράφητο έδαφος και αύξησε τους γεωπολιτικούς κινδύνους σε μια εποχή που η παγκόσμια οικονομία αντιμετώπιζε ήδη σοβαρή αβεβαιότητα σχετικά με τις εμπορικές εντάσεις.
«Προσεύχομαι όχι»
Πιο άμεσα, η Γκεοργκίεβα υπογράμμισε ότι το ΔΝΤ εξετάζει ιδιαίτερα το πώς η εξελισσόμενη σύγκρουση θα επηρεάσει τα ασφάλιστρα κινδύνου για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Στην αγορά πετρελαίου, οι όγκοι των δικαιωμάτων προαίρεσης εκτοξεύονται και η καμπύλη των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης έχει μετατοπιστεί για να αντανακλά τις εντάσεις σχετικά με τις πιο σφιχτές βραχυπρόθεσμες προμήθειες.
«Ας δούμε πώς θα εξελιχθούν τα γεγονότα», δήλωσε η Γκεοργκίεβα, προσθέτοντας ότι παρακολουθεί εάν ενδέχεται να υπάρξουν διαταραχές στις οδούς παροχής ενέργειας ή επιπτώσεις σε άλλες χώρες. «Προσεύχομαι όχι».
Όσο για την ίδια την οικονομία των ΗΠΑ, η επικεφαλής του ΔΝΤ δήλωσε ότι βλέπει τη συνέχιση της αποπληθωριστικής πολιτικής, αν και η χώρα δεν βρίσκεται σε κατάσταση όπου η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αισθάνεται άνετα να μειώσει τα επιτόκια αυτή τη στιγμή.
«Αυτό που περιμένουμε προς το τέλος του έτους είναι ενδεχομένως η Fed να κρίνει ότι ίσως έχει έρθει η ώρα για κάποια προσαρμογή των επιτοκίων προς τα κάτω», δήλωσε η Γκεοργκίεβα, τονίζοντας ότι η ισχυρή αγορά εργασίας των ΗΠΑ και οι σταθερές αυξήσεις μισθών βοηθούν τους καταναλωτές.
Παράλληλα, προειδοποίησε ότι όσο μεγαλύτερη είναι η μεταβλητότητα, τόσο χειρότερη είναι η κατάσταση για τις επιχειρήσεις.
«Όταν υπάρχει αβεβαιότητα, τι συμβαίνει; Οι επενδυτές δεν επενδύουν, οι καταναλωτές δεν καταναλώνουν και αυτό κρατάει χαμηλά τις προοπτικές ανάπτυξης» κατέληξε.