Πάουελ: Δεν είμαι ακόμη βέβαιος για τον πληθωρισμό

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πάουελ: Δεν είμαι ακόμη βέβαιος για τον πληθωρισμό
Οι επενδυτές επικεντρώνονται στο κατά πόσον οι αξιωματούχοι θα δώσουν περισσότερες ενδείξεις στη συνεδρίαση του Ιουλίου σχετικά με μια πιθανή μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο.

«Πιστεύω ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί», δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ που την Τετάρτη βρίσκεται ενώπιον των νομοθετών της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων στη Βουλή των Αντιπροσώπων μετά τη χθεσινή του κατάθεση.

Ωστόσο, δεν είναι ακόμη βέβαιος ότι η αύξηση των τιμών επιβραδύνεται επαρκώς προς τον στόχο του 2%.

«Το ερώτημα είναι αν είμαστε πεπεισμένοι ότι αποκλιμακώνεται προς τον στόχο του 2%. Και δεν είμαι έτοιμος να το πω αυτό με σιγουριά», εξήγησε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πρόσφατες μετρήσεις για την εξέλιξη των τιμών έδειξαν «ήπια περαιτέρω πρόοδο». Έτσι, «περισσότερα καλά στοιχεία» θα ενίσχυαν την εμπιστοσύνη της κεντρικής τράπεζας.

Παράλληλα, απέφυγε να δώσει ισχυρά μηνύματα για τα επιτόκια, αν και τόνισε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αντιμετωπίζουν κινδύνους τόσο αν κινηθούν πολύ γρήγορα, όσο και αν λάβουν δράση πολύ αργά. Τα σχόλια του Πάουελ υποδηλώνουν ότι η FOMC είναι απίθανο να μειώσει τα επιτόκια κατά τη διήμερη συνεδρίαση στις 30-31 Ιουλίου.

«Η Fed έχει «αρκετό δρόμο ακόμα» για τη συρρίκνωση του χαρτοφυλακίου της»

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) έχει «αρκετό δρόμο μπροστά της» για μειώσει το τεράστιο χαρτοφυλάκιό της σε κρατικά ομόλογα και MBS (Mortgage Backed Securities - Ασφάλειες Ενυπόθηκων Δανείων), ύψους πολλών τρισ. δολαρίων, διαμήνυσε ο Τζερόμ Πάουελ.

«Έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο αλλά πιστεύω ότι έχουμε αρκετή απόσταση ακόμα να διανύσουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά. Όπως μεταδίδει το Bloomberg, τα χαρτοφυλάκια της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ έχουν συρρικνωθεί κατά περίπου 1,7 τρισ. δολάρια μέχρι στιγμής. Οι αξιωματούχοι αναμένουν να συρρικνώσουν τον ισολογισμό σημαντικά περισσότερο, με την αποδέσμευση των ομολόγων και MBS που αγόρασε ώστε να σταθεροποιήσει τις αγορές και να στηρίξει την οικονομία κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Όπως επεσήμανε ο Πάουελ, οι αξιωματούχοι κινούνται αργά και προσεκτικά σε αυτή τη διαδικασία για να αποτρέψουν την πτώση των τιμών των ομολόγων πολύ χαμηλά επίπεδα, καθώς θέλουν να αποφύγουν μια επανάληψη των γεγονότων του 2019, όταν η έλλειψη αποθεμάτων οδήγησε σε εκτίναξη του βραχυπρόθεσμου κόστους δανεισμού. «Το να πάμε λίγο πιο αργά μπορεί στην πραγματικότητα να μας επιτρέψει να πάμε πιο μακριά», ανέφερε ο Πάουελ στην κατάθεσή του.

Τραπεζικοί κανόνες

Για μία ακόμα φορά, ο Πάουελ επανέλαβε ότι οι αξιωματούχοι είναι πολύ κοντά στο να συμφωνήσουν σε μία πολιτική που θα υποχρεώνει τις τράπεζες να διατηρούν σημαντικά περισσότερα κεφάλαια, που θα σηματοδοτούσε μία σημαντική νίκη για τις τράπεζες στη Wall Street. Συγκεκριμένα υποστήριξε ότι μια αναθεωρημένη εκδοχή της πρότασής τους, η οποία θα υποχρεώσει τους μεγαλύτερους αμερικανικούς δανειστές να διατηρούν έως και 19% περισσότερα κεφάλαια για την αποφυγή ζημιών, βρίσκεται σε συζητήσεις με άλλους τραπεζικούς οργανισμούς και θα εκδοθεί πολύ σύντομα. «Οι τράπεζες θα πρέπει να πορευτούν με αυτές τις αλλαγές για πολύ καιρό», εξήγησε.

Ενδείξεις για τον Σεπτέμβριο

Οι επενδυτές επικεντρώνονται στο κατά πόσον οι αξιωματούχοι θα δώσουν περισσότερες ενδείξεις στη συνεδρίαση του Ιουλίου σχετικά με μια πιθανή μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο. Ενώ η αγορά εργασίας έχει αποδεχτεί ανθεκτική στην πίεση των υψηλότερων επιτοκίων, η άνοδος του ποσοστού ανεργίας αυξάνει την πίεση που ασκείται στους αξιωματούχους της Fed να αρχίσουν να μειώνουν το κόστος δανεισμού. Ο προτιμώμενος από τη Fed δείκτης πληθωρισμού αυξήθηκε κατά 2,6% για το έτος έως τον Μάιο, από 7,1% τον Ιούνιο του 2022. Η ανεργία παρ' όλο που παραμένει σε χαμηλά επίπεδα στο 4,1%, αυξήθηκε και τους τρεις τελευταίους μήνες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider