Κομισιόν: «Πράσινο φως» στην αλλαγή των οροσήμων - Ανοίγει ο δρόμος για την 4η δόση

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κομισιόν: «Πράσινο φως» στην αλλαγή των οροσήμων - Ανοίγει ο δρόμος για την 4η δόση
Την τροποποίηση του ελληνικού σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αίτημα το οποίο είχε υποβάλλει η Ελλάδα στις 5 Ιουνίου 2024.

Την τροποποίηση του ελληνικού σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αίτημα το οποίο είχε υποβάλλει η Ελλάδα στις 5 Ιουνίου 2024. Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις είναι τεχνικού χαρακτήρα και ακολουθούν τη συνολική αναθεώρηση του ελληνικού σχεδίου, η οποία εγκρίθηκε από το Συμβούλιο στις 8 Δεκεμβρίου 2023.

Με αυτόν τον τρόπο, ανοίγει ο δρόμος για την έγκριση της 4ης δόσης επιχορηγήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης, χωρίς η Ελλάδα να υποβάλλει αίτημα για λιγότερα χρήματα, ούτε να ζητήσει περίοδο χάριτος για κάποιες από τις υποχρεώσεις στο πλαίσιο των διευκολύνσεων που δίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας περιλαμβάνει 35,95 δισ. ευρώ: 17,7 δισ. ευρώ σε δάνεια και 18,2 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις. Το σχέδιο περιλαμβάνει 381 ορόσημα και στόχους και καλύπτει 75 μεταρρυθμίσεις και 103 επενδύσεις.

Όπως είχε αναφέρει το insider.gr, η τροποποίηση που εγκρίθηκε από την Κομισιόν αφορά στη αντικατάσταση δύο οροσήμων -από τα συνολικά 20 που εκκρεμούσαν για την 4η δόση- με ένα ορόσημο της πέμπτης δόσης των επιχορηγήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και ένα ακόμη της έκτης δόσης που έχουν ήδη εκπληρωθεί

Συγκεκριμένα, τα ορόσημα που εκκρεμούσαν ήταν η συμπλήρωση συγκεκριμένου αριθμού αιτήσεων στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Επιχειρώ» για την ενεργειακή αναβάθμιση των επιχειρήσεων, καθώς και στην υπογραφή των συμβάσεων για τη Διπλή Ανάπλαση. Τα εκπληρωμένα ορόσημα που αντικατέστησαν τα παραπάνω ήταν η ψηφιοποίηση της ΔΥΠΑ (ορόσημο της πέμπτης αίτησης) και η αναδιάρθρωση και ενίσχυση των εσόδων του λογαριασμού ΑΠΕ - ΣΗΘΥΑ (ορόσημο της έκτης αίτησης).

Το τέταρτο αίτημα για τις επιχορηγήσεις, ύψους 1 δισ. ευρώ έρχεται να προστεθεί στο τέταρτο αίτημα για τα δάνεια ύψους 2,3 δισ. ευρώ που υπέβαλλε η χώρα μας τον Απρίλιο. Έτσι, οι εκταμιεύσεις προς την Ελλάδα στο πλαίσιο του Ταμείου, που αναμένονται τους επόμενους μήνες, ανέρχονται πλέον σε 3,3 δισ. ευρώ. Με τους πόρους αυτούς, η συνολική ρευστότητα από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης θα ανέλθει σε 18,2 δισ. ευρώ, δηλαδή περισσότερο από το μισό του συνολικού διαθέσιμου προϋπολογισμού

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider