Ντάιμον: Το χειρότερο σενάριο ο στασιμοπληθωρισμός - Ανοιχτό το ενδεχόμενο ανώμαλης προσγείωσης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ντάιμον: Το χειρότερο σενάριο ο στασιμοπληθωρισμός - Ανοιχτό το ενδεχόμενο ανώμαλης προσγείωσης
Ανοιχτό το ενδεχόμενο μίας «ανώμαλης προσγείωσης» της αμερικανικής οικονομίας από τον CEO της JPMorgan Chase.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο μίας «ανώμαλης προσγείωσης» της αμερικανικής οικονομίας άφησε ο διευθύνοντας σύμβουλος της JPMorgan Chase Τζέιμι Ντάιμον, καθώς η ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη εξακολουθεί να παλεύει με τον υψηλό πληθωρισμό.

Μιλώντας στο συνέδριο JPMorgan Global China που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στην Σαγκάη, ο πρόεδρος του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος αναφέρθηκε στις εξελίξεις σχετικά με την πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την προοπτική μίας «ανώμαλης προσγείωσης» τόνισε: «Φυσικά και θα μπορούσαμε να δούμε μία ανώμαλη προσγείωση. Πώς θα μπορούσε κάποιος που διαβάζει ιστορία να πει ότι δεν υπάρχει περίπτωση;».

Μάλιστα ο Ντάιμον τόνισε πως το χειρότερο σενάριο για την αμερικανική οικονομία είναι αυτό του «στασιμοπληθωρισμού», όπου ο πληθωρισμός συνεχίζει να αυξάνεται, αλλά η ανάπτυξη επιβραδύνεται εν μέσω υψηλών ποσοστών ανεργίας.

«Το χειρότερο σενάριο για όλους μας είναι αυτό που ονομάζετε στασιμοπληθωρισμός: υψηλά επιτόκια, ύφεση. Πιστεύω ότι οι πιθανότητες για κάτι τέτοιο είναι μεγαλύτερες από ό,τι πιστεύουν οι άλλοι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο CEO της τράπεζας, προσθέτοντας ωστόσο πως «οι καταναλωτές βρίσκονται ακόμα σε καλή κατάσταση, ακόμα κι αν η οικονομία βρεθεί σε υφεσιακό έδαφος».

Ο Ντάιμον επισήμανε το γεγονός πως το ποσοστό ανεργίας παραμένει κάτω από το 4% εδώ και περίπου δύο χρόνια, την στιγμή που μισθοί, τιμές κατοικιών και μετοχών ανεβαίνουν.

Fed και επιτόκια

Αναφορικά με το ύψος των επιτοκίων και τα επόμενα βήματα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, ο CEO της JP Morgan ανέφερε ότι τα επιτόκια θα μπορούσαν ακόμα να αυξηθούν «λίγο». «Νομίζω ότι ο πληθωρισμός είναι πιο επίμονος από ό,τι πιστεύουν οι περισσότεροι. Νομίζω ότι οι πιθανότητες για νέες αυξήσεις είναι υψηλότερες από ό,τι πιστεύουν άλλοι, κυρίως επειδή το τεράστιο ποσό της δημοσιονομικής νομισματικής τόνωσης από τον καιρό της πανδημίας εξακολουθεί να βρίσκεται στην οικονομία».

Ερωτηθείς για την προοπτική και το χρονοδιάγραμμα των μειώσεων των επιτοκίων, ο Ντάιμον είπε ότι οι προσδοκίες της αγοράς «είναι αρκετά αισιόδοξες, από την άλλη αλλά «δεν έχουν πάντα δίκιο». «Πολλοί εκτιμούσαν πως ο πληθωρισμός θα παραμείνει στο 2% όλο αυτό το διάστημα. Μετά ανέμεναν ότι θα πάει στο 6%, μετά είπαν ότι θα πάει στο 4%... Ήταν 100% λάθος σχεδόν κάθε φορά. Γιατί πιστεύετε ότι οι τωρινές εκτιμήσεις είναι σωστές;»

Σύμφωνα με το CME FedWatch Tool, περίπου οι μισοί από τους εμπόρους που ερωτήθηκαν αναμένουν μία μείωση 25 μονάδων βάσης έως τον Σεπτέμβριο, ενώ η Fed είχε προβλέψει μειώσεις 0,75% κατά το 2024, αλλά μόνο στην περίπτωση που το επέτρεπαν οι συνθήκες.

Σημειώνεται πως τα πρακτικά από την προηγούμενη συνεδρίαση της Fed τον Μάιο που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη έδειξαν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ανησυχούν περισσότερο για τον πληθωρισμό, με τα μέλη της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC) να αναφέρουν ότι δεν είχαν εμπιστοσύνη στο σενάριο χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής και μείωσης των επιτοκίων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ακόμα ένα ορόσημο για την Nvidia - Η μετοχή ξεπέρασε τα 1.000 δολάρια

Ο Ντάιμον καλεί επειγόντως τις ΗΠΑ να καταπιαστούν με το ζήτημα του ελλείμματος

gazzetta
gazzetta reader insider insider