Πρακτικά Fed: Ανησυχία για την έλλειψη προόδου στον πληθωρισμό

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πρακτικά Fed: Ανησυχία για την έλλειψη προόδου στον πληθωρισμό
Ενώ ο πληθωρισμός είχε υποχωρήσει τον περασμένο χρόνο, τους τελευταίους μήνες υπήρξε έλλειψη περαιτέρω προόδου προς τον στόχο του 2% αναφέρουν τα πρακτικά.

Δεν είχαν την απαραίτητη βεβαιότητα για να προχωρήσουν στις μειώσεις των επιτοκίων τα μέλη της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, αναφέρουν χαρακτηριστικά τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της 30ης Απριλίου- 1ης Μαΐου που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη. Σε αυτά αποτυπώθηκε, για μία ακόμη φορά, η ανησυχία τους για την πορεία του πληθωρισμού αλλά και το πότε θα ήταν η σωστή στιγμή για να χαλαρώσουν την νομισματική πολιτική τους.

Σε εκείνη τη συνεδρίαση, η επιτροπή χάραξης πολιτικής (FOMC) είχε διατηρήσει τα βασικά της επιτόκια αμετάβλητα για έκτη διαδοχική συνεδρίαση, με το βραχυπρόθεσμου κόστους δανεισμού να παραμένει στο εύρος του 5,25% - 5,5%, όπως είχαν διαμορφωθεί από τον Ιούλιο του 2023. Στην ανακοίνωσή της η Fed είχε κάνει λόγο για «έλλειψη περαιτέρω προόδου» για την επαναφορά του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%. Όλοι οι δείκτες των εκθέσεων που είχαν προηγηθεί, έδειχναν ότι οι αυξήσεις των τιμών ήταν πολύ πιο μπροστά από αυτό το όριο, με τον πληθωρισμό να αποδεικνύεται πιο πεισματάρης από ό,τι περίμεναν οι αξιωματούχοι στην πορεία των πρώτων μηνών του 2024.

«Οι συμμετέχοντες παρατήρησαν ότι ενώ ο πληθωρισμός είχε υποχωρήσει τον περασμένο χρόνο, τους τελευταίους μήνες υπήρξε έλλειψη περαιτέρω προόδου προς τον στόχο του 2% της Επιτροπής», αναφέρουν τα πρακτικά. «Τα πρόσφατα μηνιαία στοιχεία έδειξαν σημαντικές αυξήσεις στον πληθωρισμό των τιμών τόσο των αγαθών όσο και των υπηρεσιών», τονίζεται.

«Οι συμμετέχοντες εκτίμησαν ότι η διατήρηση του τρέχοντος εύρους στόχου για το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων σε αυτή τη συνάντηση υποστηρίχθηκε από αλληλεπιδραστικά στοιχεία που υποδηλώνουν συνεχή σταθερή οικονομική ανάπτυξη», επισημαίνεται στα πρακτικά.

Ανοδικός κίνδυνος πληθωρισμού;

Μάλιστα, ορισμένα στελέχη της Fed στη συνεδρίαση σημείωσαν αρκετούς ανοδικούς κινδύνους για τον πληθωρισμό, ιδιαίτερα από γεωπολιτικά γεγονότα, και σημείωσαν την πίεση που ασκούσε ο πληθωρισμός στους καταναλωτές, ιδιαίτερα σε αυτούς που βρίσκονται στο χαμηλότερο άκρο της μισθολογικής κλίμακας.

Είναι χαρακτηριστικό πως ορισμένα μέλη «ανέφεραν την προθυμία τους για περαιτέρω αυστηροποίηση της πολιτικής σε περίπτωση που οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό επαληθευτούν με τρόπο που μια τέτοια ενέργεια καταστεί κατάλληλη», αναφέρεται στα πρακτικά.

Ορισμένοι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι η αύξηση του πληθωρισμού στις αρχές του έτους θα μπορούσε να προέρχεται από εποχιακές στρεβλώσεις, ενώ εξέφρασαν επίσης την ανησυχία τους ότι οι καταναλωτές καταφεύγουν σε πιο επικίνδυνες μορφές χρηματοδότησης για να τα βγάλουν πέρα καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις εξακολουθούν να υφίστανται.

«Πολλοί συμμετέχοντες παρατήρησαν σημάδια ότι τα οικονομικά των νοικοκυριών με χαμηλό και μέτριο εισόδημα δέχονταν ολοένα και μεγαλύτερη πίεση, την οποία οι συμμετέχοντες θεωρούσαν ως αρνητικό κίνδυνο για τις προοπτικές για την κατανάλωση», αναφέρουν τα πρακτικά. «Επισήμαναν την αυξημένη χρήση πιστωτικών καρτών και τις υπηρεσίες buy-now-pay-late, καθώς και αυξημένα ποσοστά παραβατικότητας για ορισμένα είδη καταναλωτικών δανείων».

Οι αξιωματούχοι ήταν σε μεγάλο βαθμό αισιόδοξοι για τις προοπτικές ανάπτυξης αν και περίμεναν κάποια συγκράτηση φέτος. Δήλωσαν επίσης ότι αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει τελικά στον στόχο του 2%, αλλά ήταν αβέβαιοι για το πόσο θα διαρκέσει αυτό και πόσο αντίκτυπο έχουν τα υψηλά ποσοστά στη διαδικασία. Η μετανάστευση αναφέρθηκε σε πολλές περιπτώσεις ως παράγοντας που συμβάλλει τόσο στην τόνωση της αγοράς εργασίας όσο και στη διατήρηση των επιπέδων κατανάλωσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider