Fed: Οι χρησμοί Πάουελ για τα επιτόκια - Τι εμποδίζει προς το παρόν τη μείωση

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Fed: Οι χρησμοί Πάουελ για τα επιτόκια - Τι εμποδίζει προς το παρόν τη μείωση
Ο πρόεδρος της Fed ξεκαθάρισε ωστόσο ότι δεν θα πάμε σε άνοδο των επιτοκίων, αν και ο πληθωρισμός παραμένει υπερβολικά υψηλός. Εάν η Fed μείωνε φέτος, αυτό θα το έκανε μόνο για να ελαφρύνει την αμερικανική κυβέρνηση στην αποπληρωμή του τεράστιου χρέους της, λέει διαχειριστής κεφαλαίου.

Λεπτές ισορροπίες κράτησε ο πρόεδρος της Fed, Tζερόμ Πάουελ, ο οποίος τελικά δεν εμφανίστηκε τόσο επιθετικός όσο ανέμεναν οι αγορές, στέλνοντας το μήνυμα ότι οι επιτοκιακές μειώσεις απλά θα καθυστερήσουν χωρίς να «φύγουν από το τραπέζι». Απλά δεν διευκρίνισε πόσο θα καθυστερήσουν.

Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά το ανακοινωθέν της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, η οποία διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια για 6η διαδοχική συνεδρίαση, ο Πάουελ εμφανίστηκε «συγκρατημένα επιθετικός», αφήνοντας ανοικτό και το ενδεχόμενο να μην υπάρξει καθόλου μείωση των επιτοκίων φέτος.

Αυτό ωστόσο που καθησύχασε την αγορά ήταν η δήλωσή του πως είναι απίθανο να αυξηθούν τα επιτόκια, ένα σενάριο που είχε αρχίσει να συζητείται τον τελευταίο καιρό, μετά τα υψηλά στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Αυτός είναι και ο λόγος που ο Dow Jones ενισχύθηκε προς στιγμή χθες όσο μιλούσε ο Πάουελ περισσότερο από 500 μονάδες βάσης, για να περιορίσει όμως εν συνεχεία τα κέρδη του.

Υπερβολικά υψηλός ο πληθωρισμός

Τόσο στην ομιλία Πάουελ όσο και στο ίδιο το ανακοινωθέν της Fed υπογραμμίζονται εμφατικά οι νέες ανησυχίες για την πορεία του πληθωρισμού, καθώς στις αρχές του 2024 η πρόοδος αποκλιμάκωσης περιήλθε σε στασιμότητα. Η κεντρική τράπεζα θα χρειαστεί περισσότερες ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός μειώνεται προς το στόχο του 2% για να μπορέσει να αποκτήσει το βαθμό εμπιστοσύνης που χρειάζεται για να κάνει κίνηση μείωσης των επιτοκίων. Αυτό σημαίνει, όπως ανέφερε ξεκάθαρα ο Πάουελ, ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα για μεγαλύτερο του αναμενομένου διάστημα. «Θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να αποκτήσουμε την εμπιστοσύνη που χρειάζεται», χωρίς ωστόσο να προσδιορίζει το χρονικό διάστημα, διατηρώντας αμφίβολη την χρονική στιγμή της μείωσης των επιτοκίων.

Οι δηλώσεις του έφθασαν έως ενός σημείου, σύμφωνα με αναλυτές, που σημαίνει ότι απέφυγε να δώσει ξεκάθαρο σήμα για μείωση των επιτοκίων φέτος - είπε απλώς ότι η Fed κλίνει σε επιτοκιακή μείωση - ούτε και δήλωσε ξεκάθαρα ότι τα επιτόκια έχουν φθάσει στην κορύφωσή τους, όπως είχε κάνει παλαιότερα.

Το γεγονός ότι ο πληθωρισμός παραμένει υπερβολικά υψηλός αποτυπώνεται και στο ανακοινωθέν, σε δύο μικρές αλλά εμφατικές αλλαγές: στην επαναλαμβανόμενη φράση «ο πληθωρισμός αποκλιμακώνεται, αλλά παραμένει υψηλός», προστέθηκε ότι «υπάρχει έλλειψη προόδου», ενώ η φράση «οι κίνδυνοι όσον αφορά στην επίτευξη του στόχου για την απασχόληση και τον πληθωρισμό κινούνται προς μία καλύτερη ισορροπία άλλαξε ως εξής: «οι κίνδυνοι αυτοί κινούνταν προς μία καλύτερη ισορροπία το προηγούμενο έτος». «O πληθωρισμός παραμένει υψηλός», σημειώνει η Fed, επαναλαμβάνοντας μία φράση που πολλοί αναλυτές θεωρούσαν ότι θα έπρεπε να αποσυρθεί ως προάγγελος ότι επίκειται η πρώτη μείωση των επιτοκίων.

Πηγή: Associated Press

Αναφορικά με την αμερικανική οικονομία, ο Πάουελ είπε ότι συνεχίζει να παρουσιάζει σταθερή ανάπτυξη χάρη στην ισχυρή αγορά εργασίας, τη σταθερή κατανάλωση και τις επενδύσεις, ενώ απέκλεισε εντελώς τον κίνδυνο του στασιμοπληθωρισμού.

Αλλαγές στο QT

Έκπληξη προκάλεσε η επιβράδυνση του ρυθμού συρρίκνωσης του ισολογισμού της Fed, σήμερα στα 7,4 τρισ. δολάρια, κάτι που επίσης έδωσε ανάσα στην αγορά και ώθησε σε άνοδο τις τιμές των αμερικανικών κρατικών ομολόγων και αναμένεται να συμβάλει στην περαιτέρω αποκλιμάκωση των αποδόσεων. Η Φέντεραλ Ριζέρβ ανακοίνωσε ότι θα επιβραδύνει το μηνιαίο ρυθμό αγορών κρατικών ομολόγων έως τη λήξη τους στα 25 δισ. δολάρια από τα 60 δισ. σήμερα αρχής γινομένης από την 1η Ιουνίου, τη στιγμή που αναλυτές περίμεναν ότι οι αγορές θα μειώνονταν στα 30 δισ. δολάρια.

Οι αγορές των τίτλων εξασφαλισμένων με υποθήκη θα παραμείνουν στα 35 δισ.δολάρια μηνιαίως. Αυτό αποφασίστηκε προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα δεν θα ξεμείνει από ρευστότητα και δεν θα υπάρξουν διαταραχές, όπως συνέβη το 2019 στη διάρκεια του τελευταίου γύρου ποσοτικής σύσφιγξης της Fed.

Αξιωματούχοι της Fed τόνισαν ωστόσο ότι η απόφαση για επιβράδυνση του ρυθμού συρρίκνωσης του προγράμματος ποσοτικής σύσφιγξης είναι ανεξάρτητο από τις επιτοκιακές μειώσεις και τον χρόνο που θα γίνουν.

Τώρα, οι traders θεωρούν ότι η πρώτη μείωση θα γίνει μετά το καλοκαίρι, πιθανόν το Σεπτέμβριο και ενδεχομένως άλλη μία έως το τέλος του έτους, εξέλιξη που σημαίνει μία μεγάλη μετατόπιση των προσδοκιών όταν αρχικά όλα έδειχναν ότι η πρώτη μείωση θα γινόταν το Μάρτιο. Σύμφωνα με την αγορά προθεσμιακών συμβολαίων, οι αγορές δίδουν μία πιθανότητα 50% για μείωση το Σεπτέμβριο. Οι επιτοκιακές μειώσεις που είχε σηματοδοτήσει ο Πάουελ το Δεκέμβριο εξαρτιώνταν τα μέγιστα από τη συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, κάτι που όμως δεν συνέβη.

Η Fed και το υψηλό χρέος

Ο μοναδικός λόγος για τον οποίο η Fed ενδεχομένως να προχωρούσε σε μείωση των επιτοκίων φέτος θα ήταν για να βοηθήσει στην αποπληρωμή των τόκων από το τεράστιο αμερικανικό χρέος, σύμφωνα με τον διαχειριστή του Latitude Investment Management, Φρέντι Λέ. Ο διαχειριστής κεφαλαίου θεωρεί ότι το σημερινό επίπεδο των επιτοκίων είναι «τέλειο» για να ισορροπήσει τον πληθωρισμό με τις προοπτικές ανάπτυξης της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη. «Πιστεύω ότι θα ήταν ουτοπία να πιστέψουμε ότι σε έναν κόσμο που ο πληθωρισμός είχε υποχωρήσει, αλλά παρουσιάζει ξανά ενδείξεις αναζωπύρωσης, κυρίως λόγω της ισχυρής οικονομίας με τα τεράστια μέτρα στήριξης από πίσω, οι τιμές καταναλωτή θα αποκλιμακωθούν σημαντικά», είπε χαρακτηριστικά.

«Με βάση την εμπειρία των τελευταίων 15 ετών, δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάποια λογική από πλευράς οικονομίας για μείωση των επιτοκίων. Ο λόγος που η Fed θα μπορούσε να μειώσει είναι επειδή η αμερικανική κυβέρνηση δεν μπορεί πλέον να υποστεί αυτά τα υψηλά επιτόκια και αυτός είναι ένας πολύ τρομακτικός λόγος για να μειωθούν τα επιτόκια», εξήγησε.

Η αμερικανική κυβέρνηση πληρώνει τώρα περισσότερα για να εξυπηρετήσει το τεράστιο χρέος της που έχει ξεπεράσει τα 34 τρισ. δολάρια, μετά τις ραγδαίες επιτοκιακές αυξήσεις, τις μειώσεις φόρων και τα τεράστια προγράμματα στήριξης της οικονομίας στη διάρκεια της πανδημίας. Πρόσφατη ανάλυση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κογκρέσου έδειξε ότι οι ομοσπονδιακές δαπάνες για τις έντοκες πληρωμές αναμένεται να εκτιναχθούν στα 870 δισ.δολάρια φέτος, που σημαίνει αύξηση 32% από τα 659 δισ.δολάρια πέρυσι.

Στο ερώτημα εάν πιστεύει ότι το αμερικανικό χρέος μπορεί να πάψει να είναι ελκυστικό σε κάπους βασικούς θεσμικούς επενδυτές, ο Λε απάντησε: «Ναι και η λύση θα ήταν είτε να μάθουμε να ζούμε με πολύ υψηλότερες αποδόσεις είτε με πολύ λιγότερες κρατικές δαπάνες, επειδή αυτό θα μείωνε τις εκδόσεις χρέους και θα έλυνε το πρόβλημα με διαφορετικό τρόπο», τόνισε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πάουελ (Fed): O πληθωρισμός παραμένει πολύ υψηλός - Απίθανη μια αύξηση των επιτοκίων

Γκεοργκίεβα: Δικαίως η Fed δεν είναι ακόμη έτοιμη να μειώσει τα επιτόκια

gazzetta
gazzetta reader insider insider