Στην τελική ευθεία ο πολυετής προϋπολογισμός – Οι προβλέψεις για το 2024

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στην τελική ευθεία ο πολυετής προϋπολογισμός – Οι προβλέψεις για το 2024
Μέχρι αύριο Μ. Τρίτη 30 Απριλίου θα πρέπει να κατατεθεί στις Βρυξέλλες το Μεσοπρόθεσμο με τους δεσμευτικούς στόχους διετίας.

Στην τελική ευθεία η ανακοίνωση του πολυετούς προϋπολογισμού που πρέπει να κατατεθεί από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών (ΥΠΕΘΟ) στις Βρυξέλλες, ουσιαστικά μέχρι αύριο που λήγει ο Απρίλιος. Ήδη άλλες χώρες της ΕΕ έχουν καταθέσει τους δικούς τους προϋπολογισμούς.

Το Μεσοπρόθεσμο πρόκειται να κατατεθεί με βάση τους ισχύοντες μέχρι φέτος δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ουσιαστικά θα αλλάξει το φθινόπωρο, αφού ολοκληρωθούν οι σχετικές διαβουλεύσεις ανάμεσα στα κράτη – μέλη της ΕΕ. Ωστόσο, θα περιλαμβάνει δεσμευτικούς δημοσιονομικούς στόχους για την επόμενη διετία.

Ειδικότερα για φέτος, αναμένεται πως, μετά από τις καλύτερες των αναμενομένων επιδόσεων του 2023 για το πρωτογενές πλεόνασμα, ο στόχος θα μπει οριακά υψηλότερα από το 2,1% του ΑΕΠ, ενώ ο στόχος για το έλλειμμα γενικής κυβέρνησης θα παραμένει αμετάβλητος στο 1,1% του ΑΕΠ.

Οι προβλέψεις για το δημόσιο χρέος φέτος αναμένονται επίσης στα ίδια επίπεδα σε αξία αλλά οριακά υψηλότερες ως αναλογία του ΑΕΠ από τις προβλέψεις του κρατικού προϋπολογισμού. Και αυτό κατά βάση λόγω του «παρονομαστή», δηλαδή του ΑΕΠ μετά και από την βραδύτερη του αναμενόμενου ανάπτυξη της προηγούμενης χρονιάς. Κρίσιμο είναι το που θα τεθεί ο «πήχης» για την ανάπτυξη φέτος και αν θα είναι διαφορετικός από το 2,9% που προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός.

Τα επόμενα βήματα

Αν και ο πολυετής προϋπολογισμός θα δώσει μια εικόνα των στόχων, το βάρος θα πέσει στον τετραετή προϋπολογισμό που θα πρέπει να κατατεθεί το φθινόπωρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση με βάση τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες που πλέον θα παρακολουθούν την αύξηση των δαπανών.

Έτσι, αναμένεται η ανακοίνωση των νέων προβλέψεων της Κομισιόν και μετά, μέσα στον Ιούλιο, η ανακοίνωση της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα όρια δαπανών. Θα ακολουθήσουν οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στα κράτη-μέλη το καλοκαίρι και τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο (τυπικά υπάρχει προθεσμία για 20 Σεπτεμβρίου αλλά δεν αποκλείεται να δοθεί πανευρωπαϊκά παράταση) θα κατατεθεί ο τετραετής κρατικός προϋπολογισμός.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πάρε δώσε για τα μερίσματα – Στα παρά ένα τα αποτελέσματα – Πιέσεις στους servicers

Εφορία: Σαρωτικοί έλεγχοι για αδήλωτα εισοδήματα και ακίνητα - Στόχος εισπράξεις 1,7 δισ.

gazzetta
gazzetta reader insider insider