Τα μηνύματα (για την Αθήνα) από τον νέο Προϋπολογισμό του Βερολίνου

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Στο Γενικό Λογιστήριο ολοκληρώνουν τον νέο πολυετή προϋπολογισμό που πρέπει να καταθέσουν στις Βρυξέλλες έως το τέλος του μήνα, όπως όλα τα κράτη – μέλη με βάση τους… απερχόμενους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ. Κάποια κράτη έχουν ήδη στείλει τον σχεδιασμό τους, ανάμεσα σε αυτά και η Γερμανία. Προβλέπει λοιπόν πως τελικά (και φέτος) η γερμανική οικονομία θα δεχθεί πιέσεις που θα οδηγήσουν σε οριακή ανάπτυξη κατά 0,2%, έναντι ύφεσης 0,3% το 2023 και σε άνοδο του ΑΕΠ 1% το 2025 και 0,7% την τριετία 2026-2028. Η κατανάλωση και οι εισαγωγές της (που μειώθηκαν πέρυσι) θα αυξηθούν οριακά κυρίως λόγω της ενίσχυσης των μισθών στον ιδιωτικό τομέα και άρα των εισοδημάτων. Όλα αυτά στο «κανονικό» σενάριο γιατί όπως αναφέρεται «το επίπεδο αβεβαιότητας γύρω από τις οικονομικές προβλέψεις παραμένει υψηλό. Υπάρχουν καθοδικοί κίνδυνοι που προκύπτουν κυρίως από γεωπολιτικούς παράγοντες».

Αυτά από το Βερολίνο, γιατί από τις Βρυξέλλες, στην έκθεση για τις μακροοικονομικές ανισορροπίες της Ελλάδας (που συντάσσεται ετησίως με βάση τους κανόνες της ΕΕ) αναφέρεται πως η μεγάλη διασύνδεση «με τις οικονομίες της Γερμανίας, της Ιταλίας και ορισμένων κρατών εκτός της ΕΕ καθιστά την Ελλάδα ευάλωτη σε επιπτώσεις που προκύπτουν από τις οικονομικές εξελίξεις σε αυτές τις οικονομίες» Λέει πως η χώρα μας εξαρτάται ιδιαίτερα από γερμανικά και ιταλικά αγαθά και υπηρεσίες, ενώ η Γερμανία και η Ιταλία είναι κύριοι προορισμοί για τις εξαγωγές της Ελλάδας», βάζοντας μάλιστα στο «κάδρο» και τη διασύνδεση με Κίνα και Ρωσία. 

Με άλλα λόγια, το διεθνές περιβάλλον φέτος δεν αναμένεται «ρόδινο». Κάθε άλλο. Ειδικά  σε κράτη από τα οποία η Ελλάδα περιμένει πολλά. Όχι μόνο για να αυξηθούν οι εξαγωγές μας αλλά και για να διασφαλισθούν οι – εξαιρετικά κρίσιμοι  – τουριστικοί στόχοι της χρονιάς.

Και καλά η Γερμανία, δηλώνει πως θα πορευθεί με οριακά ελλείμματα έως το 2028, καθώς…. μπορεί (λόγω χαμηλού χρέους). Θα έχει ελλείμματα για να τροφοδοτήσει το τεράστιο πρόγραμμα επενδύσεων – παραγωγικών και αμυντικών -  που σχεδιάζει. Η Ελλάδα θα πρέπει όμως να παράγει υψηλά πλεονάσματα και έχει πολύ μεγάλες ανάγκες (και επενδυτικά και κοινωνικά) να καλύψει για να κλείσει τις πληγές της πολυετούς κρίσης και για να ακολουθήσει τις ταχύτατες αλλαγές σε διάφορα πεδία (τεχνολογίας, κλίματος, άμυνας κλπ).

Προφανώς τα κονδύλια της ΕΕ είναι μία πηγή που πρέπει να αξιοποιηθεί πλήρως (ταμείο ανάκαμψης, ΕΣΠΑ κλπ). Αλλά πρέπει να βρεθούν και άλλα χρήματα. Και εδώ το σημείο κλειδί είναι στη βέλτιστη αξιοποίηση των κρατικών δαπανών αλλά και το να υπάρχουν επιπλέον έσοδα. Όχι από φόρους, αλλά από αυτά που δεν…. φτάνουν στα κρατικά ταμεία.

Στο 21% περίπου είναι η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα λέει η Κομισιόν στην ίδια έκθεση και η πάταξή της (και με την έμφαση στις ηλεκτρονικές συναλλαγές που  δρομολογείται) είναι μία πολύ κρίσιμη μάχη. Όχι μόνο για να υπάρχουν λεφτά για επενδύσεις, αλλά και για να στηριχθεί το διαθέσιμο εισόδημα με τη μείωση των «βαρών», φορολογικών και ασφαλιστικών που επωμίζονται όσοι είναι «ορατοί», για να μπορεί να ασκηθεί ισχυρότερη κοινωνική πολιτική και για να διασφαλισθεί η ίδια η λειτουργία της αγοράς μέσω μίας υγιούς εγχώριας κατανάλωσης. Γιατί είπαμε, τα μηνύματα από Γερμανία δεν είναι και πολύ ευοίωνα. 

Όλες οι ειδήσεις

19:27

Μητσοτάκης: Μεταβαίνει την Κυριακή στο Μεσολόγγι

19:23

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Συνελήφθησαν η ανιψιά του Κασέμ Σολεϊμανί και η κόρη της

19:12

Εκρήξεις ακούγονται στην Ιερουσαλήμ - Τουλάχιστον 5 τραυματίες στο Τελ Αβίβ από ιρανικούς πυραύλους

19:00

«Σφίγγει» η δημοσιονομική «θηλιά» στα κράτη – Στο «κόκκινο» Ιταλία, Γαλλία

18:51

Ηράκλειο: Θανάσιμος τραυματισμός ηλικιωμένου, που έπεσε από τα ενετικά τείχη

18:36

Ανάρτηση του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Γ. Μυλωνάκη για δημοσίευμα της εφημερίδας Documento

18:30

Θεσσαλονίκη: Ελεύθερη αφέθηκε η γνωστή influencer Ιωάννα Τούνη με προφορική εντολή εισαγγελέα

18:13

ΔΝΤ προς BoJ: Συνεχίστε να αυξάνετε τα επιτόκια

17:39

Τραμπ: Το Ιράν έχει 48 ώρες για συμφωνία - Μετά η κόλαση θα ξεσπάσει επάνω τους

17:29

Νεκρή γυναίκα στην Κόρινθο από κατάρρευση μπαλκονιού

17:00

Χωρίς προσανατολισμό η ευρωπαϊκή «πυξίδα ανταγωνιστικότητας»

16:51

Ιράν: Με νέο αντιαεροπορικό σύστημα το πλήγμα στο αμερικανικό μαχητικό

16:45

Τουρνάς: Ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας βρίσκεται πλέον σε ένα ώριμο στάδιο

16:33

DW: Ποιος (δεν) φοβάται να φορολογήσει τους πλούσιους;

16:17

Στην Κωνσταντινούπολη ο Ζελένσκι για συνομιλίες με τον Ερντογάν

16:10

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη η γνωστή influencer Ιωάννα Τούνη

15:44

Γαλλία: Δάνεια της κυβέρνησης προς μικρές επιχειρήσεις που πλήττονται απ' το ενεργειακό κόστος

15:32

Bloomberg: Αύξηση απασχόλησης και μείωση ανεργίας στις ΗΠΑ τον Μάρτιο

15:17

Ιράν: Επέτρεψε τη διέλευση πλοίων που μεταφέρουν απαραίτητα αγαθά στα λιμάνια του μέσω των Στενών του Ορμούζ

15:12

Ιράκ: Η Βαγδάτη έκλεισε το νότιο συνοριακό πέρασμα Σαλαμτσέχ με το Ιράν

14:48

Μπουκώρος: Τηλεφώνησα στον ΟΠΕΚΕΠΕ για νόμιμο αίτημα νεαρού ζευγαριού

14:36

Υπ. Εργασίας: Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ για την περίοδο 6 έως 9 Απριλίου

14:19

Καλαφάτης: Καινοτομία παντού - Ευημερία για όλους

14:08

Κοντογεώργης: Η παράταση της κρίσης πιέζει την οικονομία και θα απαιτηθεί περαιτέρω προστασία για τους πιο αδύναμους

13:59

Τραμπ: Ζητά 152 εκατ. δολάρια για την επαναλειτουργία του Αλκατράζ ως φυλακή

13:49

Κ. Αχ. Καραμανλής: Δεν θα είμαι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές

13:36

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 23χρονος που έτρεχε με 170χλμ/ώρα στην Ε.Ο. Θεσσαλονίκης - Μουδανιών

13:29

Ταιβάν: Έχει λάβει διαβεβαιώσεις για απρόσκοπτο εφοδιασμό με LNG από χώρα μεγάλο παραγωγό

13:03

Σχοινάς: Θα σηκώσω κάθε πέτρα για να βρω τι χρειαζόμαστε ώστε η φωνή της ελληνικής γεωργίας να ακουστεί δυνατά

13:00

Ακίνητα: Ώριμη αλλά ελκυστική έναντι Ευρωπαϊκών η Ελληνική αγορά prime γραφείων, logistics, big boxes - Συναλλαγές 1,5 δισ.

gazzetta
gazzetta reader insider insider