Τα μηνύματα (για την Αθήνα) από τον νέο Προϋπολογισμό του Βερολίνου

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Στο Γενικό Λογιστήριο ολοκληρώνουν τον νέο πολυετή προϋπολογισμό που πρέπει να καταθέσουν στις Βρυξέλλες έως το τέλος του μήνα, όπως όλα τα κράτη – μέλη με βάση τους… απερχόμενους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ. Κάποια κράτη έχουν ήδη στείλει τον σχεδιασμό τους, ανάμεσα σε αυτά και η Γερμανία. Προβλέπει λοιπόν πως τελικά (και φέτος) η γερμανική οικονομία θα δεχθεί πιέσεις που θα οδηγήσουν σε οριακή ανάπτυξη κατά 0,2%, έναντι ύφεσης 0,3% το 2023 και σε άνοδο του ΑΕΠ 1% το 2025 και 0,7% την τριετία 2026-2028. Η κατανάλωση και οι εισαγωγές της (που μειώθηκαν πέρυσι) θα αυξηθούν οριακά κυρίως λόγω της ενίσχυσης των μισθών στον ιδιωτικό τομέα και άρα των εισοδημάτων. Όλα αυτά στο «κανονικό» σενάριο γιατί όπως αναφέρεται «το επίπεδο αβεβαιότητας γύρω από τις οικονομικές προβλέψεις παραμένει υψηλό. Υπάρχουν καθοδικοί κίνδυνοι που προκύπτουν κυρίως από γεωπολιτικούς παράγοντες».

Αυτά από το Βερολίνο, γιατί από τις Βρυξέλλες, στην έκθεση για τις μακροοικονομικές ανισορροπίες της Ελλάδας (που συντάσσεται ετησίως με βάση τους κανόνες της ΕΕ) αναφέρεται πως η μεγάλη διασύνδεση «με τις οικονομίες της Γερμανίας, της Ιταλίας και ορισμένων κρατών εκτός της ΕΕ καθιστά την Ελλάδα ευάλωτη σε επιπτώσεις που προκύπτουν από τις οικονομικές εξελίξεις σε αυτές τις οικονομίες» Λέει πως η χώρα μας εξαρτάται ιδιαίτερα από γερμανικά και ιταλικά αγαθά και υπηρεσίες, ενώ η Γερμανία και η Ιταλία είναι κύριοι προορισμοί για τις εξαγωγές της Ελλάδας», βάζοντας μάλιστα στο «κάδρο» και τη διασύνδεση με Κίνα και Ρωσία. 

Με άλλα λόγια, το διεθνές περιβάλλον φέτος δεν αναμένεται «ρόδινο». Κάθε άλλο. Ειδικά  σε κράτη από τα οποία η Ελλάδα περιμένει πολλά. Όχι μόνο για να αυξηθούν οι εξαγωγές μας αλλά και για να διασφαλισθούν οι – εξαιρετικά κρίσιμοι  – τουριστικοί στόχοι της χρονιάς.

Και καλά η Γερμανία, δηλώνει πως θα πορευθεί με οριακά ελλείμματα έως το 2028, καθώς…. μπορεί (λόγω χαμηλού χρέους). Θα έχει ελλείμματα για να τροφοδοτήσει το τεράστιο πρόγραμμα επενδύσεων – παραγωγικών και αμυντικών -  που σχεδιάζει. Η Ελλάδα θα πρέπει όμως να παράγει υψηλά πλεονάσματα και έχει πολύ μεγάλες ανάγκες (και επενδυτικά και κοινωνικά) να καλύψει για να κλείσει τις πληγές της πολυετούς κρίσης και για να ακολουθήσει τις ταχύτατες αλλαγές σε διάφορα πεδία (τεχνολογίας, κλίματος, άμυνας κλπ).

Προφανώς τα κονδύλια της ΕΕ είναι μία πηγή που πρέπει να αξιοποιηθεί πλήρως (ταμείο ανάκαμψης, ΕΣΠΑ κλπ). Αλλά πρέπει να βρεθούν και άλλα χρήματα. Και εδώ το σημείο κλειδί είναι στη βέλτιστη αξιοποίηση των κρατικών δαπανών αλλά και το να υπάρχουν επιπλέον έσοδα. Όχι από φόρους, αλλά από αυτά που δεν…. φτάνουν στα κρατικά ταμεία.

Στο 21% περίπου είναι η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα λέει η Κομισιόν στην ίδια έκθεση και η πάταξή της (και με την έμφαση στις ηλεκτρονικές συναλλαγές που  δρομολογείται) είναι μία πολύ κρίσιμη μάχη. Όχι μόνο για να υπάρχουν λεφτά για επενδύσεις, αλλά και για να στηριχθεί το διαθέσιμο εισόδημα με τη μείωση των «βαρών», φορολογικών και ασφαλιστικών που επωμίζονται όσοι είναι «ορατοί», για να μπορεί να ασκηθεί ισχυρότερη κοινωνική πολιτική και για να διασφαλισθεί η ίδια η λειτουργία της αγοράς μέσω μίας υγιούς εγχώριας κατανάλωσης. Γιατί είπαμε, τα μηνύματα από Γερμανία δεν είναι και πολύ ευοίωνα. 

Όλες οι ειδήσεις

23:45

Ινδία: Τουλάχιστον 33 νεκροί από πλημμύρες και κατολισθήσεις

23:40

Nvidia: «Εκτοξεύτηκαν» 59% τα κέρδη β' τριμήνου στα 26,42 δισ. δολάρια - Άλμα 56% στα data centers

23:35

Γερμανία, Πολωνία και Γαλλία υποστηρίζουν τον πρόεδρο της Μολδαβίας ενόψει των βουλευτικών εκλογών

23:20

Ισραήλ: Απαιτεί την απόσυρση της έκθεσης που κηρύσσει κατάσταση λιμού στη Γάζα

23:05

Wall Street: Νέο ιστορικό υψηλό για τον S&P 500 - Στο επίκεντρο η Nvidia

22:50

Συρία: Το Ισραήλ εξαπολύει σειρά πληγμάτων σε πρώην στρατώνες νοτιοδυτικά της Δαμασκού

22:33

Δεύτερη διαδοχική μέρα απωλειών για το πετρέλαιο

22:17

Δούκας: Θα χυθεί άπλετο φως για το παράνομο νεκροταφείο ζώων στο Άλσος Χωροφυλακής

21:56

Οριοθετήθηκε η πυρκαγιά στη Σαλαμίνα - Παραμένουν δυνάμεις για τυχόν αναζωπυρώσεις

21:28

Οριακή πτώση για τον χρυσό καθώς ενισχύεται το δολάριο - Στο επίκεντρο ο PCE

21:12

35% λιγότεροι μάνατζερ στη Google - Το σχέδιο Pichai για αποδοτικότητα

21:08

ΕΕ: Εξετάζει δευτερογενείς κυρώσεις για να σταματήσει την «πολεμική μηχανή» της Ρωσίας

20:58

Ισραήλ: Η κυβέρνηση απαιτεί την απόσυρση της έκθεσης που κηρύσσει κατάσταση λιμού στη Γάζα

20:49

Ρωσία: Παρατείνει την ισχύ της απαγόρευσης στις εξαγωγές βενζίνης

20:31

ΟΠΕΚΕΠΕ: Παράταση για υποβολή ΑΤΑΚ έως 30 Σεπτεμβρίου

20:24

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο σε 4 περιφέρειες της χώρας

20:10

Ο Τραμπ ζητά τη δίωξη του Σόρος και του γιου του: «Προκάλεσαν τεράστιες ζημιές στη χώρα μας!»

20:09

Η κρίση της Γαλλίας στρέφει τους «προβολείς» στο… Βερολίνο

19:57

OHE: Νέα αντιπαράθεση για την έρευνα των εκρήξεων Nord Stream - H Ρωσία ζητεί λογοδοσία

19:50

Υπ. Υποδομών: Τοποθετούνται απινιδωτές σε μετρό και ταξί

19:36

Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές με το βλέμμα σε Γαλλία, κόντρα Τραμπ-Fed και δασμούς

19:26

ΗΠΑ: Το 62% των Αμερικανών υποστηρίζει τις κυρώσεις στους εμπορικούς συμμάχους της Ρωσίας

19:18

Σιτάρι: Σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση σε διάστημα 3 εβδομάδων

19:13

Ουκρανοί αξιωματούχοι επισκέφθηκαν το Ριάντ για την ειρήνη στην Ουκρανία - Στις ΗΠΑ εντός της εβδομάδας

19:03

Cambricon: Άλμα 4000% στα έσοδα και έξτρα κεφαλαιοποίηση 40 δισ. δολ. για την ανταγωνίστρια της Nvidia

18:56

Φωτιά τώρα στα Καλύβια Ηλείας - Ενεργά δύο μέτωπα, στη μάχη και εναέρια μέσα

18:48

Στη Θεσσαλονίκη την Πέμπτη ο Κ. Μητσοτάκης ενόψει της ΔΕΘ

18:38

Το Παρίσι σε κρίση. Ξανά

18:37

Ένοπλη επίθεση σε σχολείο στη Μινεσότα: Τρεις νεκροί και 20 τραυματίες, μεταξύ τους παιδιά

18:24

Μελόνι: Η ΕΕ διατρέχει τον κίνδυνο να γίνει «γεωπολιτικά ασήμαντη»

gazzetta
gazzetta reader insider insider