Τα μηνύματα (για την Αθήνα) από τον νέο Προϋπολογισμό του Βερολίνου

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Στο Γενικό Λογιστήριο ολοκληρώνουν τον νέο πολυετή προϋπολογισμό που πρέπει να καταθέσουν στις Βρυξέλλες έως το τέλος του μήνα, όπως όλα τα κράτη – μέλη με βάση τους… απερχόμενους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ. Κάποια κράτη έχουν ήδη στείλει τον σχεδιασμό τους, ανάμεσα σε αυτά και η Γερμανία. Προβλέπει λοιπόν πως τελικά (και φέτος) η γερμανική οικονομία θα δεχθεί πιέσεις που θα οδηγήσουν σε οριακή ανάπτυξη κατά 0,2%, έναντι ύφεσης 0,3% το 2023 και σε άνοδο του ΑΕΠ 1% το 2025 και 0,7% την τριετία 2026-2028. Η κατανάλωση και οι εισαγωγές της (που μειώθηκαν πέρυσι) θα αυξηθούν οριακά κυρίως λόγω της ενίσχυσης των μισθών στον ιδιωτικό τομέα και άρα των εισοδημάτων. Όλα αυτά στο «κανονικό» σενάριο γιατί όπως αναφέρεται «το επίπεδο αβεβαιότητας γύρω από τις οικονομικές προβλέψεις παραμένει υψηλό. Υπάρχουν καθοδικοί κίνδυνοι που προκύπτουν κυρίως από γεωπολιτικούς παράγοντες».

Αυτά από το Βερολίνο, γιατί από τις Βρυξέλλες, στην έκθεση για τις μακροοικονομικές ανισορροπίες της Ελλάδας (που συντάσσεται ετησίως με βάση τους κανόνες της ΕΕ) αναφέρεται πως η μεγάλη διασύνδεση «με τις οικονομίες της Γερμανίας, της Ιταλίας και ορισμένων κρατών εκτός της ΕΕ καθιστά την Ελλάδα ευάλωτη σε επιπτώσεις που προκύπτουν από τις οικονομικές εξελίξεις σε αυτές τις οικονομίες» Λέει πως η χώρα μας εξαρτάται ιδιαίτερα από γερμανικά και ιταλικά αγαθά και υπηρεσίες, ενώ η Γερμανία και η Ιταλία είναι κύριοι προορισμοί για τις εξαγωγές της Ελλάδας», βάζοντας μάλιστα στο «κάδρο» και τη διασύνδεση με Κίνα και Ρωσία. 

Με άλλα λόγια, το διεθνές περιβάλλον φέτος δεν αναμένεται «ρόδινο». Κάθε άλλο. Ειδικά  σε κράτη από τα οποία η Ελλάδα περιμένει πολλά. Όχι μόνο για να αυξηθούν οι εξαγωγές μας αλλά και για να διασφαλισθούν οι – εξαιρετικά κρίσιμοι  – τουριστικοί στόχοι της χρονιάς.

Και καλά η Γερμανία, δηλώνει πως θα πορευθεί με οριακά ελλείμματα έως το 2028, καθώς…. μπορεί (λόγω χαμηλού χρέους). Θα έχει ελλείμματα για να τροφοδοτήσει το τεράστιο πρόγραμμα επενδύσεων – παραγωγικών και αμυντικών -  που σχεδιάζει. Η Ελλάδα θα πρέπει όμως να παράγει υψηλά πλεονάσματα και έχει πολύ μεγάλες ανάγκες (και επενδυτικά και κοινωνικά) να καλύψει για να κλείσει τις πληγές της πολυετούς κρίσης και για να ακολουθήσει τις ταχύτατες αλλαγές σε διάφορα πεδία (τεχνολογίας, κλίματος, άμυνας κλπ).

Προφανώς τα κονδύλια της ΕΕ είναι μία πηγή που πρέπει να αξιοποιηθεί πλήρως (ταμείο ανάκαμψης, ΕΣΠΑ κλπ). Αλλά πρέπει να βρεθούν και άλλα χρήματα. Και εδώ το σημείο κλειδί είναι στη βέλτιστη αξιοποίηση των κρατικών δαπανών αλλά και το να υπάρχουν επιπλέον έσοδα. Όχι από φόρους, αλλά από αυτά που δεν…. φτάνουν στα κρατικά ταμεία.

Στο 21% περίπου είναι η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα λέει η Κομισιόν στην ίδια έκθεση και η πάταξή της (και με την έμφαση στις ηλεκτρονικές συναλλαγές που  δρομολογείται) είναι μία πολύ κρίσιμη μάχη. Όχι μόνο για να υπάρχουν λεφτά για επενδύσεις, αλλά και για να στηριχθεί το διαθέσιμο εισόδημα με τη μείωση των «βαρών», φορολογικών και ασφαλιστικών που επωμίζονται όσοι είναι «ορατοί», για να μπορεί να ασκηθεί ισχυρότερη κοινωνική πολιτική και για να διασφαλισθεί η ίδια η λειτουργία της αγοράς μέσω μίας υγιούς εγχώριας κατανάλωσης. Γιατί είπαμε, τα μηνύματα από Γερμανία δεν είναι και πολύ ευοίωνα. 

Όλες οι ειδήσεις

21:49

Στον Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών η ΟΝΥΞ Τουριστική

21:36

Πετραλιάς: «Η Ελλάδα επιτυχημένο παράδειγμα δημοσιονομικής πολιτικής»

21:24

Τραμπ για Στενά του Ορμούζ: Θα ανοίξουν για όλους, δεν θα τα ελέγχει κανείς - Νέα προειδοποίηση στο Ιράν

21:12

Σε χαμηλό δύο μηνών ο χρυσός υπό τον φόβο πληθωρισμού και επιτοκίων

21:00

Αγορές ξεκομμένες από την πραγματική οικονομία: Το ράλι της ΑΙ και οι κίνδυνοι

20:50

Πέθανε ο πρόεδρος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ Γεώργιος Δριτσάκος

20:40

Προαστιακός: Πλήρης αποκατάσταση των καθυστερήσεων στα δρομολόγια στο ύψος Δουκίσσης Πλακεντίας

20:30

Απειλές Γκιουλέρ για Αιγαίο και Κύπρο - Τι απαντούν πηγές ΥΠΕΘΑ

20:20

Πάνω από 900 ύποπτα κρούσματα Έμπολα στο Κονγκό - Πού δίνει προτεραιότητα ο ΠΟΥ;

20:16

Κομισιόν: Νέα πρόταση για κινητές δορυφορικές υπηρεσίες στην ΕΕ

20:08

Μητσοτάκης: Στην υπογραφή μνημονίου κατανόησης μεταξύ κυβέρνησης και ElevenLabs την Πέμπτη

19:56

ΕΛΑΣ: Οι εκπρόσωποι Τύπου του νέου κόμματος του Αλέξη Τσίπρα

19:53

Ισχνή άνοδος στις ευρωαγορές με «όχημα» την αυτοκινητοβιομηχανία

19:52

Μιχαηλίδου: «Κάνουμε την ψηφιακή γνώση εργαλείο αυτονομίας και ισότιμης πρόσβασης»

19:40

Cenergy Holdings: Αύξηση 81% στα καθαρά κέρδη το α' τρίμηνο

19:33

Νέα απειλή Τραμπ: «Καμία άρση κυρώσεων στο Ιράν - Ή συμφωνία ή θα τελειώσουμε τη δουλειά»

19:24

Παρουσιάστηκε το νέο ψηφιακό πρόσωπο του e-ΕΦΚΑ

19:10

Κυκλοφορία βιβλίου Μιχάλη Σάλλα: «Τι πήγε λάθος στην Ελλάδα …και τι θα μπορούσε να διορθωθεί»

19:03

Επ. Κεφαλαιαγοράς: Εγκρίθηκε το Πληροφοριακό της Alpha Bank για Alpha Trust

19:01

Ο Πούτιν είναι ανοιχτός σε διαπραγματεύσεις με την Ευρώπη

19:01

Στον πάτο της ΕΕ σε ειδικούς νέων τεχνολογιών η Ελλάδα

18:50

ΟΠΕΚΑ: Καταβάλλονται την Παρασκευή τα επιδόματα Μαΐου

18:40

Γεωργιάδης: Σήμερα το ΕΣΥ είναι σε όλους τους δείκτες στην καλύτερη θέση που ήταν ποτέ

18:37

ΕΤΑΔ: Η Otus ΙΚΕ οριστικός πλειοδότης για το «Ξενία Βυτίνας»

18:34

ΥΠΑΑΤ: Στόχος ένα πιο αξιόπιστο, διαφανές και αποτελεσματικό σύστημα πιστοποίησης για τα βιολογικά προϊόντα

18:27

Alter Ego Media: Στροφή σε MME και ψυχαγωγία με στόχο EBITDA 67 εκατ. ευρώ το 2026

18:20

Κρι-Κρι: Στα 89,9 εκατ. ευρώ ο κύκλος εργασιών με άνοδο 35,4%

18:02

Αύξηση 293% στα καθαρά κέρδη της Motor Oil το α' τρίμηνο

17:56

Χρηματιστήριο Αθηνών: Σε «απόσταση βολής» για νέα υψηλά ο Γενικός Δείκτης

17:51

Φυσικές Καταστροφές 2026-2030: Συνεδριάζει η Κυβερνητική Επιτροπή Κρατικής Αρωγής


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider