Ιταλοί Μαφιόζοι: Από «νονοί» της νύχτας, γίνονται «ευυπόληπτοι» επιχειρηματίες

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ιταλοί Μαφιόζοι: Από «νονοί» της νύχτας, γίνονται «ευυπόληπτοι» επιχειρηματίες
Νάπολη / Πηγή Φωτογραφίας: Shutterstock
Η Μαφία της Ιταλίας δεν θυμίζει τις θρυλικές κινηματογραφικές φιγούρες σε ταινίες όπως στο «Godfather», ειδικά στην Νάπολη. Η στροφή της Καμόρα και οι 3 ομάδες.

Η Μαφία της Ιταλίας, έχει πάψει να θυμίζει τις θρυλικές κινηματογραφικές φιγούρες που έχουμε λατρέψει σε ταινίες όπως στο «Godfather» και ειδικά στην Νάπολη, που παραμένει «προπύργιo» του οργανωμένου εγκλήματος στη γειτονική χώρα, οι «Νονοί της Νύχτας» έχουν μετατραπεί σε... «ευυπόληπτους» επιχειρηματίες, που ξεπλένουν χρήμα μέσα από τις νόμιμες εταιρίες τους.

Τα εστιατόρια στο Quartieri Spagnoli, μια διαβόητη γειτονιά με πλακόστρωτα σοκάκια στην καρδιά της Νάπολης, όπου, μέχρι πρόσφατα, ήταν «no go» ζώνη για τους ξένους τουρίστες, καθώς «άνθιζαν» οι πορτοφολάδες, οι τσαντάκηδες και οι μικροκλοπές, που επέτρεπαν «παρακλάδια» της Καμόρα, της ναπολιτάνικης μαφίας, είναι πλέον προσιτά.

Το άνοιγμα του Quartieri και άλλων παραδοσιακά εγκληματικών συνοικιών είναι αποτέλεσμα βαθιών τομών στο εγκληματικό τοπίο της πόλης. Το 2023 σημειώθηκαν 10 δολοφονίες από συμμορίες, σε σύγκριση με 34 πριν από μια δεκαετία. Οι απόπειρες ανθρωποκτονίας που αποδίδονται στην Καμόρα μειώθηκαν την ίδια περίοδο από 17 σε μόλις 4.

Εν μέρει, αυτό οφείλεται στην επιτυχία της αστυνομίας, ενώ οι περισσότεροι από τους παλιούς «εγκεφάλους» έχουν απομακρυνθεί από την ενεργό δράση. Και στις 29 Μαρτίου ένας από τους πιο ισχυρούς μαφιόζους, ο Φραντσέσκο Σιαβόνε, γνωστός και ως Σάντοκαν, που ηγήθηκε της οργάνωσης που ενέπνευσε το best seller του Ρομπέρτο Σιαβάνο «Gomorrah», έχει γίνει... συνώνυμο της νομιμότητας.

Ωστόσο, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές που εξειδικεύονται στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος σε εθνικό επίπεδο, η Νάπολη, μαζί με την κοντινή Καζέρτα, εξακολουθούν να έχουν τη μεγαλύτερη διείσδυση της μαφίας σε όλη την Ιταλία. Η Ρόζα Βόλπε, η γενική εισαγγελέας κατά της μαφίας, προειδοποιεί πως «το οργανωμένο έγκλημα στη Νάπολη δεν έχει μειωθεί», αλλά «έχει εξελιχθεί».

Σύμφωνα με πληροφορίες των καραμπινιέρι, υπάρχουν 46 συμμορίες στη Νάπολη και άλλες 24 στην ευρύτερη περιοχή, πολλοί εκ των οποίων έχουν αποκομίσει τεράστια κέρδη, ιδίως από την εισαγωγή και την διακίνηση κοκαΐνης. Η πιο αξιόπιστη εκτίμηση του ετήσιου τζίρου της Καμόρα έγινε το 2014, όταν υπολογίστηκε σε περίπου 3,3 δισ. ευρώ. Οι μεμονωμένοι έμποροι ναρκωτικών έγιναν επίσης ακραία πλούσιοι. Ο Ραφαέλε Ιμπεριάλε, η δίκη του οποίου πρόκειται να ολοκληρωθεί αυτόν τον μήνα, είχε δύο κλεμμένα έργα τέχνης του Βαν Γκονγκ και ένα νησί στα ανοιχτά του Ντουμπάι. Μετά τη σύλληψή του το 2021 διαπιστώθηκε ότι ξόδεψε σχεδόν 7 εκατομμύρια ευρώ το πρώτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Οι «θυγατρικές» της Καμόρα χωρίζονται σε τρεις αλληλοϋποστηριζόμενες ομάδες. Στην πρώτη ανήκουν όσοι εξακολουθούν να ελέγχουν συγκεκριμένες περιοχές της πόλης και βγάζουν τα χρήματά τους από εκβιασμούς, εμπόριο ναρκωτικών και άλλες εγκληματικές δραστηριότητες, αλλά έχουν περιοριστεί σταδιακά τα τελευταία 20 χρόνια μετά τη φυλάκιση πολλών εκ των μεγάλων «κεφαλιών». Η δεύτερη αφορά τις «αμούστακες» συμμορίες: νεαροί εγκληματίες του δρόμου, σε πολλές περιπτώσεις γιοι φυλακισμένων που προχωρούν σε μικροκλοπές και απειλές. Η τρίτη ομάδα αποτελείται από όσους έχουν μέχρι στιγμής έχουν γλυτώσει τη σύλληψη και κυκλοφορούν ελεύθεροι, στοχεύοντας σε επενδύσεις και ξέπλυμα μαύρου χρήματος από τη διακίνηση ναρκωτικών, πολλοί εκ των οποίων δεν βρίσκονται πλέον στην Ιταλία.

Έχει συσταθεί μια μεγάλη, ειδική ομάδα για τον εντοπισμό ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, ωστόσο σύμφωνα με έναν επιχειρηματία με οικογενειακούς δεσμούς με την Καμόρα, μεγάλο μέρος της επενδύσεων από μαφιόζους έγινε σε μικρές επιχειρήσεις, καφέ, μπαρ, εστιατόρια και διαμερίσματα κατάλληλα για βραχυπρόθεσμη μίσθωση- που προσφέρουν κάλυψη. «Αν αγοράσεις ένα ξενοδοχείο και κατασχεθεί, χάνεις τα πάντα. Αν αγοράσεις δέκα ράβδους και κατασχεθούν δύο, έχεις ακόμα οκτώ» εξήγησε χαρακτηριστικά.

Η νέα τακτική συμβάλλει επίσης στην κατανόηση των σαρωτικών αλλαγών στο κέντρο της Νάπολης: τα εγκλήματα στη μέση δρόμου είναι κακά για τις businesss και οι επιχειρήσεις αναβαθμίζονται όλο και περισσότερο ώστε να μην δίνουν στόχο, ωστόσο πολλοί παραμένουν ενεργοί στη διακίνηση ναρκωτικών.

Όσοι έχουν προσωπική εμπειρία από τον κόσμο της Καμόρα υποστηρίζουν ότι οι μαφιόζοι που ξεπλένουν χρήματα, έχουν έννομο συμφέρον να κάνουν «δουλειές» νόμιμα. Αυτό μπορεί να ακούγεται σαν καλά νέα, αλλά οι αρμόδιες αρχές δεν έχουν πειστεί, σε καμία των περιπτώσεων. «Ο κίνδυνος μόλυνσης του νόμιμου επιχειρηματικού συστήματος της πόλης είναι μεγάλος», τονίζουν δικαστικές πηγές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Mega πληρωμή σε μητέρες στις 30 Απριλίου - Αιτήσεις από την Τετάρτη και για το επίδομα μητρότητας

Apple: Βυθίστηκαν οι πωλήσεις smartphones το α' τρίμηνο - Επανήλθε στην κορυφή η Samsung

Oxfam: Οι εισοδηματικές ανισότητες αυξάνονται στις χώρες που δανείζει το ΔΝΤ

gazzetta
gazzetta reader insider insider