Μπορεί οι μειώσεις επιτοκίων της Fed να μην είναι 3 φέτος, λέει ο πρώην αντιπρόεδρος

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μπορεί οι μειώσεις επιτοκίων της Fed να μην είναι 3 φέτος, λέει ο πρώην αντιπρόεδρος
Ο υψηλός πληθωρισμός επιμένει και αυτό θα μπορούσε να κάνει την Fed πιο επιφυλακτική φέτος όσον αφορά τις μειώσεις των επιτοκίων, εκτιμά ο πρώην αντιπρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Κλαρίντα.

Ο υψηλός πληθωρισμός επιμένει και αυτό θα μπορούσε να κάνει την Fed πιο επιφυλακτική φέτος όσον αφορά τις μειώσεις των επιτοκίων, εκτιμά ο πρώην αντιπρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Κλαρίντα.

Ο Κλαρίντα ο οποίος διετέλεσε διοικητής της Fed μέχρι τον Ιανουάριο του 2022 και τώρα είναι παγκόσμιος οικονομικός σύμβουλος στον κολοσσό διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων Pimco, είπε ότι οι πρώην συνάδελφοί του πρέπει να είναι σε εγρήγορση για τις επίμονες τιμές, καθώς θα μπορούσαν να παρακωλύσουν τα σχέδια χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής φέτος.

Στη συνεδρίασή της νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς για τον καθορισμό των επιτοκίων (FOMC) ανέφερε ότι πιθανότατα θα μειώσει τα επιτόκια τρεις φορές φέτος, υποθέτοντας μειώσεις της τάξης του 0,25%. Ο πρόεδρος Τζερόμ Πάουελ είπε ότι η υποχώρηση του πληθωρισμού και η ισχυρή οικονομία δίνει στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής περιθώριο για μειώσεις.

«Αυτό μπορεί να είναι περισσότερο μια ελπίδα παρά μια πρόβλεψη», σχολίασε ο Κλαρίντα κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στο «Squawk Box» του CNBC. «Ελπίζω η Fed να κινηθεί σε συνάρτηση με τα εισερχόμενα δεδομένα, γιατί μπορεί κάλλιστα ο επίμονος πληθωρισμός να αναβάλει τα σχέδιά της για τρεις περικοπές φέτος».

Οι αγορές αναμένουν επίσης τρεις μειώσεις φέτος, αν και αυτή η εκτίμηση έχει αποδυναμωθεί μετά τα πρώτα στοιχεία του έτους για τον πληθωρισμού που έδειξαν υψηλότερο ρυθμό από τον αναμενόμενο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ξεκίνησε το γαϊτανάκι των επιτοκιακών μειώσεων - Ο ρόλος της Fed, τι θα κρίνει τις επόμενες κινήσεις

Οι αγορές πήραν την επιβεβαίωση που ήθελαν από την Fed - Τα μηνύματα που έστειλε ο Πάουελ

gazzetta
gazzetta reader insider insider