Πάουελ: Ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει αλλά παραμένει υψηλός - Τα επιτόκια είναι στο peak τους

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πάουελ: Ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει αλλά παραμένει υψηλός - Τα επιτόκια είναι στο peak τους
«Ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός, η συνεχής πρόοδος για την μείωσή του δεν είναι εξασφαλισμένη και η πορεία προς τα εμπρός είναι αβέβαιη» τόνισε ο επικεφαλής της Fed.

Το γεγονός πως οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) παραμένουν «πιστοί» στο πλάνο για να μειώσουν τα επιτόκια πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους με την προϋπόθεση πως οι κρίσιμοι δείκτες (πληθωρισμός, ανάπτυξη, ανεργία) θα παραμείνουν εντός των στόχων που έχουν τεθεί επανέλαβε ο επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ανακοίνωση της Τράπεζας, που διατηρεί αμετάβλητα τα βασικά της επιτόκια για πέμπτη διαδοχική συνεδρίαση.

«Πιστεύουμε ότι το βασικό μας επιτόκιο βρίσκεται στο peak του για αυτόν τον κύκλο», ανέφερε ο Τζερόμ Πάουελ, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως «εάν η οικονομία εξελιχθεί όπως αναμένεται, τότε πιθανότατα θα είναι σκόπιμο να αρχίσουμε να μειώνουμε τα επιτόκια κάποια στιγμή φέτος», ενώ επανέλαβε πως η Fed διατηρεί την εμπιστοσύνη της πως ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον στόχο του 2%.

Ωστόσο προειδοποίησε πως «ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός, η συνεχής πρόοδος για την μείωσή του δεν είναι εξασφαλισμένη και η πορεία προς τα εμπρός είναι αβέβαιη». Αναφορικά με τα στοιχεία που έδειξαν ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, ο Πάουελ ανέφερε πως το γεγονός αυτό αποτελεί «απλώς μια ακόμη απόδειξη της μη γραμμικής καθοδικής πορείας του πληθωρισμού».

«Πιστεύω ότι τα στοιχεία αυτά δεν έχουν αλλάξει πραγματικά την ουσία, η οποία είναι αυτή της σταδιακής πτώσης του πληθωρισμού σε έναν μερικές φορές ανώμαλο δρόμο προς το 2%. Δεν πρόκειται να αντιδράσουμε υπερβολικά σε αυτούς τους δύο μήνες δεδομένων, ούτε θα τους αγνοήσουμε». είπε ο Πάουελ.

Ο επικεφαλής της Fed ανέφερε ακόμα ότι η κεντρική τράπεζα δεν έχει ακόμη καταλήξει σε κάποια απόφαση για το πώς θα μεταβάλλει τον ρυθμό μείωσης του ισολογισμού της, αλλά σημείωσε ότι μια προσαρμογή δεν απέχει πολύ ακόμα.

«Η γενική αίσθηση της επιτροπής είναι ότι θα είναι σκόπιμο να επιβραδυνθεί ο ρυθμός του δεύτερου γύρου αρκετά σύντομα, σύμφωνα με τα σχέδια που έχουμε εκδώσει προηγουμένως», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός Κεντρικός Τραπεζίτης. «Η αποκατάσταση των τιμών είναι απαραίτητη για μια βιώσιμα ισχυρή αγορά εργασίας που ωφελεί όλους» πρόσθεσε ο ίδιος.

Αναφερόμενος στην αγορά εργασίας, ο Πάουελ έκανε λόγο για «συνεχιζόμενη ισχύ», κάτι που δεν συνιστά λόγο να σταματήσει η πορεία για τη μείωση των επιτοκίων. «Η εικόνα των προσλήψεων η από μόνη της δεν θα ήταν λόγος να σταματήσουμε τις μειώσεις επιτοκίων», είπε, προσθέτοντας ότι η αγορά εργασίας από μόνη της δεν προκαλεί ανησυχία για τον πληθωρισμό. Νωρίτερα, ο Πάουελ είπε ότι «μια απροσδόκητη αποδυνάμωση στην αγορά εργασίας θα μπορούσε επίσης να δικαιολογήσει μια απάντηση πολιτικής».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Λαγκάρντ (ΕΚΤ) για επιτόκια: Δεν μπορούμε να δεσμευτούμε για περαιτέρω μειώσεις πέραν του Ιουνίου

Στο 3,4% αποκλιμακώθηκε ο πληθωρισμός στη Βρετανία

Αμετάβλητα για 5η διαδοχική φορά τα επιτόκια της Fed - Τρεις μειώσεις μέσα στο 2024

gazzetta
gazzetta reader insider insider