Αμετάβλητα για 5η διαδοχική φορά τα επιτόκια της Fed - Τρεις μειώσεις μέσα στο 2024

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αμετάβλητα για 5η διαδοχική φορά τα επιτόκια της Fed - Τρεις μειώσεις μέσα στο 2024
Αμετάβλητα για πέμπτη διαδοχική συνεδρίαση διατήρησε τα βασικά της επιτόκια η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), όπως ανακοινώθηκε την Πέμπτη μετά τη λήξη της διήμερης συνεδρίασης της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής (FOMC).

Αμετάβλητα για πέμπτη διαδοχική συνεδρίαση -όπως ήταν αναμενόμενο- διατήρησε τα βασικά της επιτόκια η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), όπως ανακοινώθηκε την Πέμπτη μετά τη λήξη της διήμερης συνεδρίασης της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής (FOMC) στην Ουάσινγκτον.

Τα βασικά επιτόκια της Fed παραμένουν σε υψηλά δύο δεκαετιών, με το εύρος να κυμαίνεται μεταξύ 5,25% - 5,5%, όπως είχαν διαμορφωθεί από τον περασμένο Ιούλιο κατά τον τελευταίο κύκλο σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής.

Μετά το τέλος της διήμερης συνεδρίασης, η Fed ανέφερε ότι δεν αναμένει μειώσεις στα επιτόκια μέχρι να αποκτήσει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς τον στόχο του 2%. «Ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει το τελευταίο έτος, αλλά παραμένει αυξημένος», αναφέρεται στην ανακοίνωση της FOMC.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι αξιωματούχοι της Fed προσανατολίζονται σε τρεις μειώσεις επιτοκίων μέσα στο 2024, όπως «μαρτυρά» το dot plot της Fed, που καταρτίζεται με βάση τους 19 αξιωματούχους που αποτελούν την Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής.

Ακολούθως, το 2025 αναμένονται ακόμα τρεις μειώσεις στα επιτόκια - μία λιγότερη συγκριτικά με την προηγούμενη εκτίμηση- και ακόμα τρεις μειώσεις το 2026. Στόχος το βασικό επιτόκιο να διαμορφωθεί περίπου στο 2,6%, γεγονός που απαιτεί ακόμα δύο μειώσεις μετά το 2026.

Οι αξιωματούχοι της Τράπεζας, αναβάθμισαν ακόμα τις προβλέψεις τους για την αύξηση του ΑΕΠ φέτος και τώρα προβλέπουν την οικονομία να «τρέχει» με ετήσιο ρυθμό 2,1%, από την εκτίμηση 1,4% τον Δεκέμβριο.

Η πρόβλεψη για το ποσοστό ανεργίας κινήθηκε ελαφρώς χαμηλότερα από την προηγούμενη εκτίμηση στο 4%, ενώ η πρόβλεψη για τον πυρήνα του πληθωρισμού, όπως μετράται από τις προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες, αυξήθηκε στο 2,6%, αυξημένη κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες από πριν, αλλά ελαφρώς κάτω από το πιο πρόσφατο επίπεδο του 2,8%. Το ποσοστό ανεργίας τον Φεβρουάριο ήταν 3,9%.

Οι προοπτικές για το ΑΕΠ αυξήθηκαν επίσης σταδιακά για τα επόμενα δύο χρόνια. Ο βασικός πληθωρισμός PCE αναμένεται να επιστρέψει στον στόχο έως το 2026, όπως και τον Δεκέμβριο.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ανακοίνωση της FOMC μετά τη συνεδρίαση του Μαρτίου ήταν σχεδόν πανομοιότυπη με αυτή που δόθηκε στην τελευταία συνεδρίασή του τον Ιανουάριο, εκτός από την αναβάθμιση της αξιολόγησης της αύξησης των θέσεων εργασίας σε «ισχυρή» από τον χαρακτηρισμό του Ιανουαρίου ότι τα κέρδη είχαν «μειωθεί». Η απόφαση να τηρηθούν τα επιτόκια εγκρίθηκε ομόφωνα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Λαγκάρντ (ΕΚΤ) για επιτόκια: Δεν μπορούμε να δεσμευτούμε για περαιτέρω μειώσεις πέραν του Ιουνίου

Στο 3,4% αποκλιμακώθηκε ο πληθωρισμός στη Βρετανία

gazzetta
gazzetta reader insider insider