Νέα Golden Visa από 31 Μαρτίου: Τα 3 κλιμάκια, οι εξαιρέσεις για διατηρητέα, εξ αδιαιρέτου, βιομηχανικά κτήρια  

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέα Golden Visa από 31 Μαρτίου: Τα 3 κλιμάκια, οι εξαιρέσεις για διατηρητέα, εξ αδιαιρέτου, βιομηχανικά κτήρια  
Αττική Θεσσαλονίκη, Μύκονος Σαντορίνη και τα Νησιά με πάνω από 3.100 κατοίκους αυξάνονται στα 800.000 ευρώ. Μεταβατική περίοδος έως 30/9. Κατώτατο όριο τα 120 τ.μ., στα 5 έτη η διάρκεια, «έξωση» στα Airbnb, δεν επιτρέπεται η χρήση για υποκατάστημα επιχείρησης

Την αύξηση των ορίων ελάχιστης επένδυσης αγοράς ακινήτου για την απόκτηση άδειας διαμονής αλλά και την εισαγωγή νέων όρων όπως η ελάχιστη επιφάνεια των 120 τ.μ. και η απαγόρευσης χρήσης του ακινήτου για βραχυχρόνια μίσθωση, περιλαμβάνει η νέα διάταξη για τις Golden Visa που παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.

Οι βασικές αλλαγές που έρχονται με τις νέες διατάξεις έχουν ως εξής:

Για τη χορήγηση άδειας διαμονής από 31 Μαρτίου -εφόσον η διάταξη ψηφιστεί την ερχόμενη εβδομάδα- ισχύουν οι εξής προϋποθέσεις:

Στην Περιφέρεια Αττικής, τις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Μυκόνου και Σαντορίνης και στα νησιά με πληθυσμό πάνω από 3.100 κατοίκους, η αξία της ακίνητης περιουσίας που πρέπει να κατέχει ο ενδιαφερόμενος αυξάνεται στις 800.000 ευρώ. Στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας η αξία της ακίνητης περιουσίας διαμορφώνεται στις 400.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση η επένδυση πρέπει να γίνει σε ένα ακίνητο (όχι σε περισσότερα ακίνητα μικρότερης αξίας) επιφάνειας τουλάχιστον 120 τ.μ. Επιτρέπεται η αγορά ποσοστού εξ αδιαιρέτου συγκυριότητας ακινήτου, η ελάχιστη αξία του οποίου διαμορφώνεται αντίστοιχα στις 800.000 και 400.000 ευρώ.

Για κτίρια που έχουν σήμερα διαφορετική χρήση και μετατρέπονται σε κατοικίες, το ελάχιστο ύψος επένδυσης διαμορφώνεται στις 250.000 ευρώ. Η μετατροπή της χρήσης πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν από την υποβολή του αιτήματος για τη χορήγηση της άδειας διαμονής.

Στις 250.000 ευρώ καθορίζεται επίσης το όριο αν πρόκειται για επένδυση σε διατηρητέο κτίριο που είναι προς αποκατάσταση.

Οι άδειες διαμονής μπορούν να ανανεώνονται για το ίδιο χρονικό διάστημα (πέντε χρόνια) εφόσον η ακίνητη περιουσία παραμένει στην ιδιοκτησία του επενδυτή. Αν πρόκειται για επένδυση σε διατηρητέο κτίριο, πρόσθετη προϋπόθεση για την ανανέωση της άδειας διαμονής είναι να έχει ολοκληρωθεί η αποκατάσταση του κτιρίου. Αν ο επενδυτής πουλήσει το ακίνητο τότε η άδεια διαμονής του ανακαλείται και ο αγοραστής αποκτά δικαίωμα να αποκτήσει άδεια διαμονής.

Οι επενδυτές μπορούν να εκμισθώνουν τα κτίρια που αποκτούν, δεν επιτρέπεται όμως η διάθεσή τους μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων, ενώ στις περιπτώσεις μετατροπής σε κατοικία απαγορεύεται και η χρήση τους ως έδρα ή υποκατάστημα επιχείρησης. Σε περίπτωση παράβασης η άδεια διαμονής ανακαλείται και επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 50.000 ευρώ.

Εκτός από την αγορά ακινήτων οι πολίτες τρίτων χωρών αποκτούν άδεια διαμονής και με την σύναψη μακροχρόνιας σύμβασης σύνθετου τουριστικού καταλύματος ή σύμβαση χρονομεριστικής μίσθωσης τουριστικού καταλύματος, αντίστοιχης ανά περιοχή αξίας (800.000 ευρώ σε Αττική κλπ., 400.000 ευρώ στην υπόλοιπη χώρα κ.ο.κ.).

Μεταβατική περίοδος

Όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης προβλέπεται μεταβατική περίοδος με τις εξής προϋποθέσεις:

Πολίτες τρίτων χωρών οι οποίοι θα εξοφλήσουν το τίμημα ή θα καταβάλουν προκαταβολή 10%, ή θα υπογράψουν προσύμφωνο ή ιδιωτικό συμφωνητικό αγοράς, αποδεικνύοντας τις σχετικές πιστώσεις μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2024 μπορούν να ολοκληρώσουν την επένδυσή τους μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2024 με τις προϋποθέσεις που ίσχυαν έως τώρα . Στις περιπτώσεις αυτές, αν δεν ολοκληρωθεί η αγορά του ακινήτου, ο αγοραστής μπορεί να ολοκληρώσει την επένδυσή του σε άλλο ακίνητο πάντα με τις προϋποθέσεις που ίσχυαν έως τώρα αλλά πάντως όχι μετά τις 30 Απριλίου 2025.

Όπως είπε ο υπουργός, οι τιμές των ακινήτων έχουν ανέβει πάνω από τον πληθωρισμό. Πρέπει να βρεθεί ένα σημείο ισορροπίας. Ήδη η κυβέρνηση έχει παρέμβει με ρυθμίσεις στην αγορά Airbnb για όσους έχουν πάνω από τρία ακίνητα. Τον Σεπτέμβριο θα δούμε ποια είναι τα αποτελέσματα και θα τοποθετηθούμε εκ νέου.

«Η Golden Visa συμμετέχει στην αγορά ακινήτων με ένα ποσοστό 7%. Δεν είναι ο βασικός λόγος διαμόρφωσης των τιμών ακινήτων στο ύψος που βρίσκονται σήμερα, αλλά είναι ένας παράγοντας και τα μέτρα που ανακοινώνουμε εντάσσονται στο ευρύτερο πρόγραμμα στεγαστικής πολιτικής της κυβέρνησης», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης.

Οι βασικές διατάξεις του νέου νομοσχεδίου

Ο υπουργός παρουσίασε σήμερα και το νομοσχέδιο για τον νέο κώδικα φορολογικής διαδικασίας που θα τεθεί σε διαβούλευση μέχρι αύριο το βράδυ. Για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε σε ορισμένες βασικές διατάξεις:

-1η διάταξη είναι οι προσυμπληρωμένες δηλώσεις: Μέχρι τώρα δεν ίσχυε η αυτόματη οριστικοποίηση της δήλωσης, τώρα νομοθετείται και αυτό.

-2η διάταξη είναι η κατάργηση προσκόμισης βιβλίων από επιχειρήσεις: Οι επιχειρήσεις με απλογραφικό σύστημα απαλλάσσονται από την υποχρέωση εφόσον όλα τα σχετικά στοιχεία καταχωρούνται στο Mydata.

-3η διάταξη είναι η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών και της επικοινωνίας πολιτών με την ΑΑΔΕ. Καταργείται ουσιαστικά η ταχυδρομική αλληλογραφία και πλέον η επικοινωνία της ΑΑΔΕ με τους ενδιαφερόμενους θα γίνεται αποκλειστικά ψηφιακά, καθώς υπάρχουν τρόποι επικοινωνίας με την ΑΑΔΕ από υπολογιστές και κινητά μέσω του myAADEapp.

-4η διάταξη αφορά την επιτάχυνση της ψηφιακής διαλειτουργικότητας της ΑΑΔΕ με άλλους φορείς με βασικό στόχο την επιτάχυνση έκδοσης της φορολογικής ενημερότητας.

Εισάγονται επίσης διατάξεις για το πλαίσιο των φορολογικών ελέγχων και την παραγραφή των οφειλών. Ενδεικτικά τίθεται ανώτατο χρονικό όριο του φορολογικού ελέγχου καταρχήν ένα έτους και με δυνατότητα παράτασης έξι μηνών συν ακόμη έξι μηνών σε εξαιρετικές περιπτώσεις.

Ακόμη, εισάγεται νέος όρος που αφορά τον ενδιάμεσο προσδιορισμό φόρου. Σχετίζεται με περιπτώσεις φορολογικής απάτης, αφορά ορισμένες εποχικές επιχειρήσεις που πληρώνουν την πρώτη δόση του ΦΠΑ αλλά δεν καταβάλλουν τις υπόλοιπες γιατί έχουν εξαφανιστεί. Το φαινόμενο αυτό έχει ενταθεί τα τελευταία χρόνια, όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης.

Στο νομοσχέδιο αποσαφηνίζονται διάφοροι όροι και καθορίζεται πως η κοινοποίηση της πράξης προσδιορισμού φόρου γίνεται εντός πενταετίας με βάση και τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

«Είναι ένα πολιτοκεντρικό και ψηφιοκεντρικό νομοθέτημα», δήλωσε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας, Χάρης Θεοχάρης εξειδικεύοντας τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου. «Αξιοποιώντας την 10ετή πλέον εμπειρία του κώδικα φορολογικής διαδικασίας εισηγούμαστε μια σειρά από βελτιώσεις στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας της Αρχής, της αύξησης της διαφάνειας λειτουργίας του οργανισμού, την μείωση της γραφειοκρατίας και της ενίσχυσης της εμπιστοσύνης με τους πολίτες», ανέφερε ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Nέο φορολογικό νομοσχέδιο: Όλες οι αλλαγές σε ελέγχους και φορολογικές δηλώσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider