ΕΣΠΑ: Προθεσμία 30 ημερών για τα 350 εκατ. ευρώ στους νέους επιχειρηματίες – Νέα προγράμματα για τις επιχειρήσεις

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΣΠΑ: Προθεσμία 30 ημερών για τα 350 εκατ. ευρώ στους νέους επιχειρηματίες – Νέα προγράμματα για τις επιχειρήσεις
Στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για τους νέους επαγγελματίες και επιχειρήσεις που αναζητούν… ζεστό χρήμα από το ΕΣΠΑ 2021-2027. Το «Αλλάζω συσκευή για τις επιχειρήσεις» και οι άλλες δράσεις που «τρέχουν».

Στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για τους νέους επαγγελματίες και επιχειρήσεις σκοπεύουν να διεκδικήσουν επιδότηση των επενδυτικών τους σχεδίων έως και 50% από τα δύο προγράμματα για την ενίσχυση της ίδρυσης και λειτουργίας νέων μικρομεσαίων επιχειρήσεων του νέου ΕΣΠΑ, συνολικού προϋπολογισμού 350 εκατ. ευρώ.

Πρόσφατα δόθηκε παράταση μέχρι τις 22 Μαρτίου 2023 για την υποβολή των αιτήσεων επιδότησης, μετά από πολλά αιτήματα του επιχειρηματικού κόσμου και φορέων όπως το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος και η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, λόγω καθυστερήσεων στο πληροφοριακό σύστημα. Όμως, πρόθεση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών όπως έχει δηλώσει ο αναπληρωτής υπουργός, Νίκος Παπαθανάσης, στόχος είναι να μην δίνονται γενικά και συνεχόμενα παρατάσεις, αφενός για να προχωρά απρόσκοπτα ο προγραμματισμός των δράσεων και αφετέρου για να υπάρχει δίκαιη αντιμετώπιση σε όσους είναι έτοιμοι πιο νωρίς.

Έτσι, οι νέοι επαγγελματίες και οι νέες και υπό σύσταση επιχειρήσεις που σχεδιάζουν να υποβάλλουν αίτηση επιδότησης έχουν στη διάθεσή τους 30 ημέρες για να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για τα δύο προγράμματα που έχουν αυστηρές προϋποθέσεις. Και αυτό γιατί βάσει των προκηρύξεων των προγραμμάτων οι νέες ΜμΕ θα βαθμολογηθούν βάσει της ωριμότητας των επενδυτικών σχεδίων αλλά και της εξασφάλισης της οικονομικής βιωσιμότητάς τους.

Αυτό σημαίνει μεταξύ άλλων, πως θα πρέπει στις αιτήσεις να υποβάλλονται και πολλά δικαιολογητικά που χρειάζονται αρκετό χρόνο για να συγκεντρωθούν όπως οι βεβαιώσεις Χρήσης Γης, και οι οικοδομικές άδειες αν η επένδυση περιλαμβάνει και την αγορά ακινήτου ή και την κατασκευή/ανακαίνιση χώρων. Ακόμη θα πρέπει να αποδεικνύεται και η οικονομική δυνατότητα της νέας επιχείρησης να υλοποίησει το επενδυτικό της σχέδιο, πέρα της επιδότησης, με ίδια κεφάλαια και με εξασφαλισμένο τραπεζικό δανεισμό.

Υπενθυμίζεται ότι τα προγράμματα «Ενίσχυση της ίδρυσης και λειτουργίας νέων μικρομεσαίων επιχειρήσεων» με προϋπολογισμό 190 εκατ. ευρώ και «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Μικρομεσαίων Τουριστικών Επιχειρήσεων» με προϋπολογισμό 160 εκατ. ευρώ, επιδοτούν μέχρι και το 50% επενδυτικών σχεδίων έως 400.000 ευρώ από υπό ίδρυση και νεοσύστατες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Επιλέξιμες βασικές κατηγορίες δαπανών και στις δύο δράσεις είναι οι ακόλουθες:

  • Κτίρια, εγκαταστάσεις και περιβάλλον χώρος.
  • Μηχανήματα - Εξοπλισμός
  • Ψηφιακός Εξοπλισμός - λογισμικό και υπηρεσίες λογισμικού.

Συμπληρωματικά, ενδεικτικά ενισχύονται δαπάνες για:

  1. Πιστοποίηση Συστημάτων Διασφάλισης Ποιότητας, Περιβαλλοντικής Διαχείρισης σύμφωνα με εθνικά, εναρμονισμένα καθώς και λοιπά ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα
  2. προβολή εξωστρέφεια και διεθνοποίηση
  3. μεταφορικά μέσα
  4. μελέτες και συμβουλευτικές υπηρεσίες
  5. έμμεσες δαπάνες

Μετά τη λήξη της περιόδου υποβολής στις 22 Μαρτίου, θα ακολουθήσει η συγκριτική αξιολόγηση όλων των αιτήσεων και οι εντάξεις στα προγράμματα με σειρά βαθμολογίας μέχρι την εξάντληση του προϋπολογισμού ανά πρόγραμμα και ανά Περιφέρεια.

Άλλες ευκαιρίες επιδοτήσεων

Τα προγράμματα επιδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων νέων αλλά και υφιστάμενων επιχειρήσεων συνεχίζονται, καθώς ο προγραμματισμός του ΥΠΕΘΟ για το 2024 προβλέπει προσκλήσεις προγραμμάτων ΕΣΠΑ που θα προσεγγίσουν τα 4 δισ. ευρώ στο σύνολο της χρονιάς.

Σήμερα άνοιξαν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα «Αλλάζω συσκευή για τις επιχειρήσεις», συνολικού προϋπολογισμού 105,6 εκατ. ευρώ. Οι επιδοτήσεις φτάνουν έως το 50% των επιλέξιμων δαπανών με ανώτατο όριο τις 10.000 ευρώ και οι αιτήσεις θα εξετάζονται με σειρά προτεραιότητας μέχρι την εξάντληση του προϋπολογισμού.

Οι ωφελούμενες επιχειρήσεις ενισχύονται με σκοπό την εγκατάσταση ενεργειακά αποδοτικού εξοπλισμού. Σ’ αυτόν συμπεριλαμβάνονται -μεταξύ άλλων- συστήματα θέρμανσης με χρήση αντλιών θερμότητας, αλλά και συστήματα ηλιακής θέρμανσης, αντικατάσταση ενεργοβόρων μηχανημάτων και ειδών εξοπλισμού επιχειρήσεων κ.λπ. Παράλληλα, καλύπτονται δαπάνες που αφορούν σε σχετικές υπηρεσίες, π.χ. το κόστος μεταφοράς, εγκατάστασης, παραμετροποίησης του νέου εξοπλισμού, ο ενεργειακός έλεγχος, κ.ά.

Παράλληλα τρέχουν δράσεις προϋπολογισμού 280 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση υφιστάμενων, νέων και υπό σύσταση ΜμΕ και Μεγάλων Επιχειρήσεων, σε περιοχές της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, στο σύνολο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και στους Δήμους Μεγαλόπολης, Οιχαλίας, Γορτυνίας και Τρίπολης της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Ακόμη, παίρνουν μπρος και οι δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας στα περιφερειακά προγράμματα όπως η δράση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας «Μετάβαση στην καινοτομική, εξωστρεφή και έξυπνη εξειδίκευση στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας» για τη στήριξη υφιστάμενων, πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων με προϋπολογισμό 65 εκατ. ευρώ. Η δράση επιδοτεί με 45% επενδυτικά σχέδια από 60.000 έως 400.000 ευρώ σε τομείς όπως η καινοτομία και οι ψηφιακές τεχνολογίες, το περιβάλλον, η αειφόρος ενέργεια και η κυκλική οικονομία, ο τουρισμός και ο πολιτισμός, οι οπτικοακουστικές παραγωγές και η κινηματογραφική βιομηχανία, οι μεταφορές και η εφοδιαστική αλυσίδα, η αγροδιατροφή, τα φάρμακα και οι βιοεπιστήμες.

Στα σκαριά βρίσκεται και η προκήρυξη του μεγάλου προγράμματος «Ερευνώ – Καινοτομώ» προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ, με τις τέσσερις δράσεις που περιλαμβάνει να ενεργοποιούνται όλες μαζί, πιθανότατα εντός του Μαρτίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κομισιόν για ελληνικό Ταμείο Ανάκαμψης: Πάει καλά η υλοποίηση – Διασφαλίστε την επάρκεια της δημόσιας διοίκησης

Πολυετής προϋπολογισμός: Έκρηξη δημοσίων επενδύσεων, έως τα 15 δισ. το 2026 – Αυξάνονται οι δαπάνες φέτος

Ακρίβεια: Αυξήσεις «φωτιά» σε ελαιόλαδο, φρέσκα φρούτα και λαχανικά – Αλλαγές στα μέτρα για τις προσφορές 

gazzetta
gazzetta reader insider insider