ΕΣΠΑ: Τα SOS των προγραμμάτων επιδότησης νέων επιχειρήσεων με 350 εκατ. – Τι να προσέξετε

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΣΠΑ: Τα SOS των προγραμμάτων επιδότησης νέων επιχειρήσεων με 350 εκατ. – Τι να προσέξετε
Με αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις έρχονται τα δύο νέα χρηματοδοτικά προγράμματα των 350 εκατ. ευρώ για νέες επιχειρήσεις. Η ταυτότητα των δύο δράσεων. 

Με αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις έρχονται τα δύο νέα χρηματοδοτικά προγράμματα του ΕΣΠΑ για την ενίσχυση των νέων και υπό σύσταση επιχειρήσεων συνολικού προϋπολογισμού 350 εκατ. ευρώ.

Μεταξύ άλλων οι νέοι επιχειρηματίες θα πρέπει να αποδείξουν ότι έχουν εξασφαλίσει την ιδιωτική συμμετοχή του επενδυτικού τους σχεδίου με ίδια κεφάλαια ή και δανεισμό, να έχουν την γη και τα ακίνητα και τις απαραίτητες άδειες. Ακόμη, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να δραστηριοποιούνται αποκλειστικά σε επιλέξιμους ΚΑΔ, ενώ μέχρι και την αποπληρωμή του επενδυτικού σχεδίου δεν επιτρέπεται καμία μεταβολή στη μετοχική σύνθεση.

Οι αυστηροί όροι κρίθηκαν επιβεβλημένοι για να αποφευχθούν κακές πρακτικές του παρελθόντος, από την ένταξη επενδύσεων σε αντίστοιχα προγράμματα που δεν ήταν αρκετά ώριμες και λίμναζαν για χρόνια ή δεν υλοποιήθηκαν ποτέ, έως και πρακτικές όπως η προσυμφωνημένη μεταβίβαση επιχειρήσεων μετά από την ένταξη σε πρόγραμμα, ή και η αλλαγή της δραστηριότητας της επιχείρησης.

Πηγές της αγοράς πάντως σημειώνουν στο insider.gr πως ορισμένοι από τους όρους των νέων δράσεων θα κάνουν πολύ δύσκολη την συμμετοχή ορισμένων επιχειρηματικών σχημάτων, καθώς δημιουργούν πολλές περιπλοκές. Αναφέρουν για παράδειγμα πως μια νέα επιχείρηση για διάστημα 2 ετών δεν θα μπορεί να έχει κάποιον νέο επενδυτή, ή να προχωρήσει σε επέκτασή του σκοπού της καθώς δεν θα μπορέσει να προσθέσει νέο ΚΑΔ αν αυτός δεν είναι επιλέξιμος.

Η «ταυτότητα» των δύο δράσεων

Ο συνολικός προϋπολογισμός της δράσης «Ενίσχυση της ίδρυσης και λειτουργίας νέων μικρομεσαίων επιχειρήσεων» ανέρχεται στα 190 εκατ. ευρώ. Για τις Περιφέρειες Αττικής και Νοτίου Αιγαίου έχουν προϋπολογιστεί ενισχύσεις 41,8 εκατ. ευρώ και για όλες τις υπόλοιπες περιφέρειες 148,2 εκατ. ευρώ.

Δικαιούχοι είναι υπό ίδρυση επιχειρήσεις, καθώς και επιχειρήσεις που δεν είχαν κλείσει 12μήνο λειτουργίας έως τις 18/12/2023. Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε επενδυτικού σχεδίου κυμαίνεται από 30.000 έως και 400.000 ευρώ.

Το ποσοστό ενίσχυσης των αιτήσεων χρηματοδότησης είναι ενιαίο για όλες τις επιλέξιμες δαπάνες, των επενδυτικών σχεδίων και ανέρχεται στο 45% του επιχορηγούμενου προϋπολογισμού. Το ποσοστό αυτό μπορεί να αυξηθεί κατά 5% και να φτάσει το 50% εφόσον δημιουργείται τουλάχιστον μία θέση πλήρους απασχόλησης. Μπορεί να προστεθεί ένα ακόμη 10% αν η επένδυση γίνεται σε απομακρυσμένη ή πυρόπληκτη ή πλημμυροπαθή περιοχή.

Ο συνολικός προϋπολογισμός της δράσης «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Μικρομεσαίων Τουριστικών Επιχειρήσεων» ανέρχεται στα 160 εκατ. ευρώ. Για τις Περιφέρειες Αττικής και Νοτίου Αιγαίου έχουν προϋπολογιστεί ενισχύσεις 35,2 εκατ. ευρώ και για όλες τις υπόλοιπες περιφέρειες 124,8 εκατ. ευρώ. Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε επενδυτικού σχεδίου κυμαίνεται από 80.000 έως και 400.000 ευρώ.

Και στις δύο δράσεις το ποσοστό ενίσχυσης των αιτήσεων χρηματοδότησης είναι ενιαίο για όλες τις επιλέξιμες δαπάνες, των επενδυτικών σχεδίων και ανέρχεται στο 45% του επιχορηγούμενου προϋπολογισμού. Το ποσοστό αυτό μπορεί να αυξηθεί κατά 5% και να φτάσει το 50% εφόσον δημιουργείται τουλάχιστον μία θέση πλήρους απασχόλησης για το γενικό πρόγραμμα και τουλάχιστον 0,2 ΕΜΕ για τις επιχειρήσεις του τουρισμού. Και στις δύο περιπτώσεις μπορεί να προστεθεί ένα ακόμη 10% αν η επένδυση γίνεται σε απομακρυσμένη ή πυρόπληκτη ή πλημμυροπαθή περιοχή.

Σημειώνεται πως η ενίσχυση δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 200.000 ευρώ που είναι και το ανώτατο όριο των de minimis ενισχύσεων της ΕΕ.

Οι επιλέξιμες δαπάνες

Επιλέξιμες βασικές κατηγορίες δαπανών και στις δύο δράσεις είναι οι ακόλουθες:

  • Κτίρια, εγκαταστάσεις και περιβάλλον χώρος.
  • Μηχανήματα - Εξοπλισμός
  • Ψηφιακός Εξοπλισμός - λογισμικό και υπηρεσίες λογισμικού.

Συμπληρωματικά, ενδεικτικά ενισχύονται δαπάνες για: α) Πιστοποίηση Συστημάτων Διασφάλισης Ποιότητας, Περιβαλλοντικής Διαχείρισης σύμφωνα με εθνικά, εναρμονισμένα καθώς και λοιπά ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα, β) προβολή εξωστρέφεια και διεθνοποίηση, γ) μεταφορικά μέσα δ)μελέτες και συμβουλευτικές υπηρεσίες, ε) έμμεσες δαπάνες.

Εξασφάλιση της ιδιωτικής συμμετοχής

Για κάθε πρόγραμμα θα πρέπει να τεκμηριώνεται η κάλυψη της Ιδιωτικής Συμμετοχής του επενδυτικού σχεδίου σε ποσοστό 60% του συνολικού προϋπολογισμού με τους εξής τρόπους:

  • Καταβολή αρχικού κεφαλαίου ή/και η αύξηση του εταιρικού/μετοχικού κεφαλαίου με νέες σε μετρητά εισφορές των εταίρων/μετόχων.
  • Εξωτερική χρηματοδότηση / Τραπεζικός δανεισμός.

Απαραίτητες οι άδειες

Στις απαραίτητες προϋποθέσεις επιλεξιμότητας των επενδύσεων περιλαμβάνεται και η προσκόμιση εγκεκριμένης οικοδομική άδεια σε ισχύ, ή αίτηση έκδοση αυτής ή προέγκριση οικοδομικής άδειας ή βεβαίωση όρων δόμησης ή κατ’ ελάχιστον κατατεθειμένη αίτηση προέγκρισης οικοδομικής άδειας ή βεβαίωσης όρων δόμησης, στην περίπτωση που απαιτείται έκδοση οικοδομικής άδειας, κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.

Στην περίπτωση που στο επενδυτικό σχέδιο προβλέπονται δαπάνες για κτιριακές και λοιπές εγκαταστάσεις, για τις οποίες δεν απαιτείται η έκδοση οικοδομικής άδειας θα πρέπει να υποβάλλεται Υπεύθυνη Δήλωση του Νόμιμου Εκπροσώπου, όπου θα βεβαιώνεται ότι δεν απαιτείται η έκδοση οικοδομικής άδειας με σχετική αναλυτική αιτιολόγηση.

Ακόμη με την αίτηση θα πρέπει να προσκομιστούν: Βεβαίωση χρήσης γης, στοιχεία των δικαιωμάτων χρήσης (κυριότητα, επικαρπία, χρήση/μίσθωση σε ισχύ) που κατέχουν επί του ακινήτου για χρονικό διάστημα τουλάχιστον έξι ετών, από την ημερομηνία προκήρυξης της δράσης. Αν περιλαμβάνεται και ανέγερση κτιρίου το μισθωτήριο πρέπει να έχει διάρκεια τουλάχιστον δώδεκα ετών από την ημερομηνία προκήρυξης της δράσης.

Οι αλλαγές που δεν επιτρέπονται

Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπονται: α) η αλλαγή του τόπου υλοποίησης της επένδυσης εκτός της εγκεκριμένης Περιφέρειας. Β) η αλλαγή της εταιρικής /μετοχικής σύνθεσης και νομικής μορφής της επιχείρησης κατά την υλοποίηση, μέχρι την ολοκλήρωση του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου και την αποπληρωμή της επένδυσης. Γ) η δραστηριοποίηση σε μη επιλέξιμο ΚΑΔ καθ’όλη τη διάρκεια υλοποίησης και μέχρι την αποπληρωμή του επενδυτικού σχεδίου.

Οι προθεσμίες και η αξιολόγηση

Αιτήσεις και στις δύο δράσεις υποβάλλονται μέχρι την Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024 και ώρα 15:00. Μετά θα ακολουθήσει η αξιολόγηση όλων των αιτήσεων και οι εντάξεις με σειρά βαθμολογίας μέχρι την εξάντληση των προϋπολογισμών. Για να οριστικοποιηθούν οι αιτήσεις θα πρέπει κατά την αυτοαξιολόγηση να παίρνουν βαθμό τουλάχιστον 70.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τέλη κυκλοφορίας 2024: Τα σενάρια για ολιγοήμερη παράταση και οι προθεσμίες πληρωμής

Σιάμισιης: Δεν αλλάζει ο έλεγχος της Helleniq Energy με το placement – Εξελίξεις σε 3 με 6 μήνες για ΔΕΠΑ Εμπορίας

Φορέας Ακινήτων: Τον Ιανουάριο ανοίγουν τα χαρτιά τους οι επενδυτές – Με ποιες αλλαγές επανεκκινεί ο διάλογος 

gazzetta
gazzetta reader insider insider