Intralot: «Κλειδώνει» το retail bond – Τι «παίζει» στο χρηματιστηριακό ταμπλό

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Intralot: «Κλειδώνει» το retail bond – Τι «παίζει» στο χρηματιστηριακό ταμπλό
Ποια χρονοδιαγράμματα ακούγονται στην αγορά. Τα οφέλη της αναδιάρθρωσης και η κίνηση της μετοχής.

Σχεδόν «κλεισμένη» και «κλειδωμένη» για μέσα στον μήνα πρέπει να θεωρείται η έκδοση του νέου εταιρικού ομολόγου της Intralot, ύψους 130 εκατ. ευρώ, το οποίο θα διαπραγματεύεται στην αγορά τίτλων σταθερού εισοδήματος του ΧΑ. Η διαδικασία έτσι κι αλλιώς, όπως είχαμε αναφέρει, είχε μεταφερθεί για τις αρχές του 2024, ενώ, δεδομένου ότι επισπεύσθηκε το IPO του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ήδη από χτες έγινε το ντεμπούτο της μετοχής στο Χρηματιστήριο Αθηνών), ο «δρόμος» για την Intralot έδειχνε πλέον προς τον Φεβρουάριο.

Όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, μέσα στην επόμενη εβδομάδα, κατά τις 15 Φεβρουαρίου αναμένεται η σχετική έγκριση του ενημερωτικού δελτίου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ώστε λίγο αργότερα, μάλλον μετά τις 21 Φεβρουαρίου, να εκκινήσει και η δημόσια προσφορά που συνήθως κρατάει 3 ημέρες (21-23/02). Βέβαια, πάντα τα χρονοδιαγράμματα είναι σχετικά. Η έκδοση του retail bond, όπως έχουμε αναφέρει, θα «ξεκλειδώσει» και τις διαδικασίες για το «κλεισμένο» κοινοπρακτικό δάνειο περί τα 100 εκατ. ευρώ, που θα έρθουν μετά το ομόλογο αμέσως.

Ποια είναι τα οφέλη από την χρηματοοικονομική/κεφαλαιακή αναδιάρθρωση

Όπως έχουμε αναφέρει, με την ομολογιακή έκδοση η Intralot σκοπεύει να αντλήσει περί τα 130 εκατ. ευρώ με χαμηλό επιτόκιο, προκειμένου να αποπληρώσει ακριβότερο δανεισμό. Σε κάθε περίπτωση με την τριπλή κίνηση Κόκκαλη (μαζί με την ΑΜΚ που έχει υλοποιηθεί) ο όμιλος πετυχαίνει την απόσυρση του ευρωομολόγου με σαφώς χαμηλότερο κόστος για την Intralot. Όπως έχει αναφέρει ο αναπληρωτής CEO της Intralot, Χρυσόστομος Σφάτος, με τα κεφάλαια που θα συγκεντρωθούν από τις παραπάνω κινήσεις θα αποπληρωθούν οι ομολογίες με λήξη το 2024 που πλέον φτάνουν σχεδόν τα 230 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι έχει προηγηθεί και πρόωρη αποπληρωμή, ύψους 126 εκατ., του ομολογιακού δανείου 356 εκατ. ευρώ, με επιτόκιο 5,25%, που λήγει τον Σεπτέμβριο του 2024. Μετά την ολοκλήρωση των παραπάνω διαδικασιών, ο καθαρός δανεισμός θα υποχωρήσει στα 340 εκατ. ευρώ και η σχέση καθαρού χρέους προς EBITDA θα διαμορφωθεί στο 2,3x, από τις καλύτερες σχέσεις μεταξύ των διεθνών παρόχων τεχνολογίας για τυχερά παιχνίδια.

Επίσης, οι ροές του 2023 και του 2024 θα κατευθυνθούν για την περαιτέρω μείωση του καθαρού δανεισμού, ώστε στο τέλος του 2024 να υποχωρήσει κάτω από 300 εκατ. ευρώ, ενώ η εταιρεία διατηρεί και ρευστότητα 80 εκατ. ευρώ για να χρηματοδοτήσει τα επιχειρηματικά της σχέδια. Η εταιρεία, ανακεφαλαιοποιημένη, χωρίς να πιέζεται από λήξεις δανείων, θα αναπτύξει απερίσπαστη την εμπορική της στρατηγική, που επικεντρώνεται στον παροχή εξοπλισμού για λοταρίες και στα συστήματα ελέγχου για παιγνιομηχανήματα (VLTs) σε ανεπτυγμένες αγορές, οι οποίες έχουν και τα καλύτερα περιθώρια κέρδους.

Το ταμπλό

Πρόσφατα, η Ambrosia Capital ξεκίνησε την κάλυψη της μετοχής με σύσταση αγοράς (Buy) και τιμή-στόχο το επόμενο δωδεκάμηνο στα 1,55 ευρώ, αναδεικνύοντας τα νέα συμβόλαια μαζί με την αποδεδειγμένη δυναμική ανάπτυξης του πυρήνα των δραστηριοτήτων για αύξηση των εσόδων, τις βελτιστοποιημένες δραστηριότητες για τη συνέχιση της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και της ενίσχυσης των περιθωρίων κέρδους, την απομόχλευση του ισολογισμού που μπορεί να οδηγήσει σε επαναξιολόγησης.

Στο χρηματιστηριακό ταμπλό η μετοχή της Intralot έχει βρεθεί πρόσφατα στα υψηλά της, άνω των 1,2-1,22 ευρώ, όπου και για την ώρα σταμάτησε η ανοδική κίνηση καθώς γύρισε λίγο χαμηλότερα. Πρέπει, βέβαια, να σημειωθεί ότι η μετοχή βρίσκονταν κάπου στα 0,6 ευρώ προ 6μήνου, ήτοι η άνοδος είναι ήδη σημαντική, αν και για κάποιους στην αγορά η περιοχή άνω του 1 ευρώ θεωρείται ως «σκαλοπάτι», εν όψει ενός re-rating, απόρροια των κινήσεων εξυγίανσης. Πλην όμως, αυτά πρέπει να επιβεβαιωθούν και στην πράξη πέρα από το να αποτελούν εκτιμήσεις αναλυτών και επενδυτών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Τι φέρνει η «πράσινη» ενεργειακή αυτονομία σε υποδομές μεταφορών – Οι πωλήσεις προϊόντων και το μέλλον

Μετρό Αθήνας: Τι έρχεται για την επέκταση της Γραμμής 2 προς Ίλιον, ύψους 550 εκατ. ευρώ

ΔΕΗ: Πολύς χαμός για το τίποτα - Οι πυλώνες ανάπτυξης της Alpha Bank - Μια μεγάλη εισαγωγή στο ΧΑ

gazzetta
gazzetta readerinsiderinsider