To «καμπανάκι» Γκεοργκίεβα (ΔΝΤ) για Fed και επιτόκια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
To «καμπανάκι» Γκεοργκίεβα (ΔΝΤ) για Fed και επιτόκια
«Μην το κρατάς σφιχτά αν δεν χρειάζεται. Κοιτάξτε τα δεδομένα, ενεργήστε με βάση τα στοιχεία» προέτρεξε τους υπεύθυνους χάραξης νομισματικής πολιτικής.

H Fed και άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες διατρέχουν περισσότερους κινδύνους με τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής πολύ νωρίς, παρά πολύ αργά, σύμφωνα με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, η οποία επεσήμανε πως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δεν πρέπει να διστάσει να μειώσει τα επιτόκια όταν τα στοιχεία λένε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή.

«Οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να καθοδηγούνται από δεδομένα και όχι από τις προσδοκίες των αγορών», δήλωσε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, προσθέτοντας πως στη δεδομένη στιγμή του τρέχοντος κύκλου σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής, υπάρχει ορατός ο κίνδυνος μιας πρόωρης χαλάρωσης με εν δυνάμει σοβαρές συνέπειες.

Παράλληλα, εκτίμησε πως είναι πιθανότατα «θέμα μηνών» για την Fed έως ότου ξεκινήσει να περικόπτει τα επιτόκια και επανέλαβε πως οι κίνδυνοι είναι υψηλότεροι από την πρόωρη χαλάρωση αντί από μια ελαφρά καθυστέρηση, καθώς στην πρώτη περίπτωση ενδέχεται να χαθούν τα κεκτημένα οφέλη από την καταπολέμηση των πληθωριστικών πιέσεων. Ταυτόχρονα, προειδοποίησε πως οι προσδοκίες των καταναλωτών για μελλοντικές πιέσεις στις τιμές, μπορεί να επιβαρύνουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Ωστόσο, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το λεγόμενο δόγμα higher for longer, που αυξάνει εκθετικά τους κινδύνους τόσο να επιβραδύνει υπερβολικά την οικονομία των ΗΠΑ όσο και να βλάψει τις αναδυόμενες αγορές που ψαλιδίζουν τα επιτόκια επηρεάζοντας τα νομίσματά τους «κάπως αρνητικά». «Μην το κρατάς σφιχτά αν δεν χρειάζεται. Κοιτάξτε τα δεδομένα, ενεργήστε με βάση τα στοιχεία» προέτρεξε τους υπεύθυνους χάραξης νομισματικής πολιτικής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Πράσινο 4x4» για τον χρυσό και φλερτ με υψηλό 1 μήνα

«Έσπασε τα κοντέρ» η ζήτηση για το IPO του Ελ. Βενιζέλος

Δημοσκόπηση Pulse: Υπέρ των αγροτών το 68% της ελληνικής κοινωνίας - Μπροστά με 19 μονάδες η ΝΔ

gazzetta
gazzetta reader insider insider