Συμφωνία ΕΕ για την παροχή επιπλέον 50 δισ. ευρώ στην Ουκρανία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συμφωνία ΕΕ για την παροχή επιπλέον 50 δισ. ευρώ στην Ουκρανία
«Με αυτό κλειδώνει σταθερή, μακροπρόθεσμη, προβλέψιμη χρηματοδότηση της Ουκρανίας», ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Τελευταία ενημέρωση 14:40

Οι 27 χώρες μέλη της ΕΕ κατέληξαν σήμερα σε συμφωνία για την παροχή επιπλέον βοήθειας ύψους 50 δισ. ευρώ στην Ουκρανία, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στην πλατφόρμα Χ.

«Και οι 27 ηγέτες συμφώνησαν σε ένα επιπλέον πακέτο στήριξης 50 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ουκρανία στο πλαίσιο του προϋπολογισμού της ΕΕ. Αυτό κλειδώνει σταθερή, μακροπρόθεσμη, προβλέψιμη χρηματοδότηση για την Ουκρανία. Η ΕΕ αναλαμβάνει την ηγεσία και την ευθύνη για την υποστήριξη της Ουκρανίας. Ξέρουμε τι διακυβεύεται», ανέφερε στην ανάρτησή του.

Σημειώνεται πως η συμφωνία επιτεύχθηκε έπειτα από εβδομάδες διαπραγματεύσεων με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν, ο οποίος είχε ασκήσει βέτο στο πακέτο βοήθειας τον Δεκέμβριο. Νωρίτερα, μάλιστα, είχε συνάντηση με τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς, τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι, την Πρόεδρο της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Ωστόσο, προς το παρόν, δεν είναι σαφές τι έλαβε ο Όρμπαν ως αντάλλαγμα για να άρει τις αντιστάσεις του.

Ο Όρμπαν ζητούσε να του δίνεται ετησίως η ευκαιρία να ασκεί βέτο στην εκταμίευση χρημάτων στην Ουκρανία, αλλά αυτό απορρίφθηκε. Αντ'αυτού, οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν σε μια τακτική επανεξέταση του τρόπου με τον οποίο δαπανώνται τα χρήματα, για να αμβλύνουν τις ανησυχίες για εκτροπή ή διαφθορά, λένε Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Το κείμενο των συμπερασμάτων, πάντως, αναφέρει το εξής:

«Με βάση την ετήσια έκθεση της Επιτροπής για την εφαρμογή του μηχανισμού Διευκόλυνσης της Ουκρανίας, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα διεξάγει κάθε χρόνο συζήτηση σχετικά με την εφαρμογή της Διευκόλυνσης με σκοπό την παροχή καθοδήγησης. Εάν χρειαστεί, σε δύο χρόνια το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα καλέσει την Επιτροπή να υποβάλει πρόταση για επανεξέταση στο πλαίσιο του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου».

Ζελένσκι: Η συμφωνία απόδειξη της ισχυρής ενότητας των «27»

Η συμφωνία των «27» για μια βοήθεια 50 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία «αποδεικνύει γι' άλλη μια φορά την ισχυρή ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε από την πλευρά του ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Είναι πολύ σημαντικό ότι η απόφαση ελήφθη [και] από τους 27 ηγέτες, κάτι που αποδεικνύει γι' άλλη μια φορά την ισχυρή ενότητα της ΕΕ», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος στο X (πρώην Twitter). Η βοήθεια αυτή «θα ενισχύσει την οικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα μακροπρόθεσμα, κάτι που δεν είναι λιγότερο σημαντικό από τη στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο απέναντι στη ρωσική εισβολή», πρόσθεσε.

Χαιρετίζει την απόφαση το Κίεβο

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμιχάλ χαιρέτισε την απόφαση της ΕΕ, κάνοντας λόγο για «συνεισφορά» στην «κοινή νίκη» απέναντι στη Ρωσία.

«Οι χώρες μέλη της ΕΕ για μία ακόμη φορά έδειξαν στην πράξη την αλληλεγγύη και την ενότητά τους βοηθώντας τον ουκρανικό λαό να αντέξει τον πόλεμο», έγραψε ο Σμιχάλ στο Χ. «Κάθε μία από τις ψήφους σας αποτελεί σημαντική συνεισφορά στην κοινή μας νίκη», τόνισε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σολτς: Τώρα είναι η ώρα για να επιτευχθεί απόφαση για την Ουκρανία - Τουσκ: Δεν υπάρχει «plan Β»

Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Εξαρχής υπέρ της παύσης στο καθεστώς της αγρανάπαυσης η Ελλάδα

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Το ουγγρικό «αγκάθι» στη χρηματοδότηση του Κιέβου, τα σενάρια «παράκαμψης» του και οι συνέπειες για τη Βουδαπέστη

gazzetta
gazzetta reader insider insider