Ευρωζώνη: Ανέκαμψε οριακά η επιχειρηματική δραστηριότητα τον Ιανουάριο - Σε υψηλά 10 μηνών η μεταποίηση

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωζώνη: Ανέκαμψε οριακά η επιχειρηματική δραστηριότητα τον Ιανουάριο - Σε υψηλά 10 μηνών η μεταποίηση
Ελαφρά ανοδικά κινήθηκε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Ιανουάριο, όπως δείχνουν τα προκαταρκτικά στοιχεία της S&P Global.  

Ελαφρά ανοδικά κινήθηκε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Ιανουάριο, όπως δείχνουν τα προκαταρκτικά στοιχεία της S&P Global. Οι επιχειρήσεις της ευρωζώνης αντιμετώπισαν ένα δύσκολο ξεκίνημα για το 2024 με τη δραστηριότητα στις υπηρεσίες να συρρικνώνεται ξανά τον Ιανουάριο, καθώς η ζήτηση συνέχισε να μειώνεται ενώ οι πιέσεις στις τιμές αυξήθηκαν λόγω των εντάσεων στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ο σύνθετος δείκτης PMI που καταρτίζει η S&P Global αυξήθηκε στις 47,9 μονάδες τον Ιανουάριο από 47,6 τον Δεκέμβριο, οριακά χαμηλότερα από τις προσδοκίες για αύξηση στις 48 μονάδες, όπως ανέμεναν αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters. Ωστόσο, ο σύνθετος PMI βρέθηκε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι μηνών, αν και συνεχίζει για όγδοο μήνα να παραμένει κάτω από το 50 το οποίο αποτελεί το όριο μεταξύ της συρρίκνωσης και της ανάπτυξης,.

Ο δείκτης PMI για τον κλάδο των υπηρεσιών διαμορφώθηκε διαμορφώθηκε σε χαμηλά τριών μηνών και στις 48,4 μονάδες τον Ιανουάριο από 48,8 τον προηγούμενο μήνα.

Στον αντίποδα, στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δέκα μηνών διαμορφώθηκε ο μεταποιητικός PMI, καθώς τον Ιανουάριο βρέθηκε στις 46,6 μονάδες από 44,4 μονάδες τον Δεκέμβριο. Ο δείκτης για την παραγωγή διαμορφώθηκε σε υψηλό εννέα μηνών, επίσης στο 46,6 από 44,4 τον προηγούμενο μήνα.

Τέλος, η αισιοδοξία για το επόμενο έτος βελτιώθηκε και ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών εκτινάχθηκε στο 59,8 από 58,3, στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάιο.

«Τα σημερινά στοιχεία επιβεβαιώνουν την άποψή μας ότι η οικονομική αδυναμία στη ζώνη του ευρώ θα διαρκέσει περισσότερο από ό,τι αναμενόταν από την πλειοψηφία των οικονομολόγων και της ΕΚΤ», δήλωσε ο Christoph Weil στην Commerzbank.

Η Γερμανία και η Γαλλία, οι μεγαλύτερες οικονομίες της νομισματικής ένωσης των 20 χωρών, είδαν και οι δύο βελτίωση στους PMI μεταποίησης αλλά επιδείνωση των υπηρεσιών τους.

Οι βρετανικές εταιρείες υπηρεσιών είδαν άλλη μια ανάκαμψη στην ανάπτυξη αυτόν τον μήνα, ενισχύοντας τα σημάδια μιας μέτριας ανάκαμψης της υποτονικής οικονομίας, αν και τα εργοστάσια που αντιμετωπίζουν προβλήματα πλήττονται τώρα από τον πληθωριστικό αντίκτυπο των εντάσεων στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider