Λαγκάρντ (Νταβός): Πιθανά το καλοκαίρι οι μειώσεις επιτοκίων - «Περιμένουμε και βλέπουμε»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Λαγκάρντ (Νταβός): Πιθανά το καλοκαίρι οι μειώσεις επιτοκίων - «Περιμένουμε και βλέπουμε»
Μιλώντας στο Bloomberg, παρατήρησε ότι οι αξιωματούχοι βρίσκονται «στο σωστό δρόμο» στον αγώνα τους να ελέγξουν τις τιμές καταναλωτή, αλλά ότι τα στοιχήματα των επενδυτών αποσπούν την προσοχή.

Τα επιθετικά στοιχήματα στις χρηματοπιστωτικές αγορές για μειώσεις των επιτοκίων δεν βοηθούν την ΕΚΤ στο έργο της, δήλωσε από το Νταβός η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, αν και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ξεκινήσει η διαδικασία το καλοκαίρι.

Μιλώντας στο Bloomberg, παρατήρησε ότι οι αξιωματούχοι βρίσκονται «στο σωστό δρόμο» στον αγώνα τους να ελέγξουν τις τιμές καταναλωτή, αλλά ότι τα στοιχήματα των επενδυτών αποσπούν την προσοχή.

«Δεν βοηθάει στην καταπολέμηση του πληθωρισμού, αν οι προσδοκίες είναι τέτοιες που είναι πολύ υψηλές σε σύγκριση με αυτό που είναι πιθανό να συμβεί», εξήγησε η Λαγκάρντ.

Αναλυτές εκτιμούν πως αν δεν υπάρξει ανατροπή στο μέτωπο του πληθωρισμού, μια πιθανή πρώτη μείωση μπορεί να πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο παράλληλα με τις Ευρωεκλογές. Σε κάθε περίπτωση, κάνουν λόγο για συντηρητικές κινήσεις της τάξης του 0,25%, ενώ μπορούν να πραγματοποιηθούν πέντε κινήσεις μέσα στο έτος έως ότου τα επιτόκια «κατηφορίσουν» στο 2,75%.

Μόλις μια μέρα πριν από την έναρξη της λεγόμενης «περιόδου» ησυχίας που προηγείται των συνεδριάσεων της ΕΚΤ για τη νομισματική πολιτική, η πρόεδρος συντονίζεται με πολλούς από τους συναδέλφους της στην προσπάθειά της να αμβλύνει τις προσδοκίες για επικείμενη χαλάρωση.

«Είμαστε στο σωστό δρόμο, είμαστε σε κατεύθυνση προς το 2%, αλλά εκτός εάν και μέχρι να είμαστε σίγουροι ότι είναι βιώσιμο στο 2% -μεσοπρόθεσμα- και έχουμε τα δεδομένα για να το υποστηρίξουμε, δεν πρόκειται να φωνάξω νίκη», ξεκαθάρισε. «Οχι ακόμα».

Ο πρόεδρος της Bundesbank Γιοακίμ Νάγκελ δήλωσε ότι το καλοκαίρι μπορεί να είναι μια κατάλληλη συγκυρία για να αρχίσουμε να εξετάζουμε το ενδεχόμενο μείωσης του κόστους δανεισμού, λέγοντας ότι είναι πρόωρο να συζητηθεί κάτι τέτοιο τώρα. Ο Αυστριακός Ρόμπερτ Χόλτσμαν, εν τω μεταξύ, προειδοποίησε ότι οι περικοπές δεν είναι καθόλου εγγυημένες το 2024, επικαλούμενος τους κινδύνους που πηγάζουν από τις εντάσεις στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ωστόσο, οι αγορές παρέμειναν σταθερές, συνεχίζοντας να ποντάρουν σε μειώσεις περίπου έξι τετάρτων της ποσοστιαίας μονάδας φέτος, ξεκινώντας από τον Απρίλιο. Οι οικονομολόγοι υπολογίζουν ότι οι περικοπές θα ξεκινήσουν τον Ιούνιο και θα είναι μόνο τέσσερις.

Η εξέλιξη στους μισθούς θεωρείται κρίσιμη για την προοπτική των τιμών. Ο πληθωρισμός στους G20 επιταχύνθηκε ξανά στο 2,9% από πέρυσι τον Δεκέμβριο από 2,4%, μετά από απότομη πτώση στο υπόλοιπο του 2023. Αν και η ανάκαμψη θεωρείται προσωρινή, η ΕΚΤ αναμένει ότι η αποπληθωριστική τάση θα είναι πιο αργή φέτος.

«Περιμένετε και βλέπουμε», είπε η Λαγκάρντ σχετικά με τον μισθολογικό κίνδυνο. «Προσπαθούμε να περιορίσουμε κάθε στοιχείο που κινείται, αν θέλετε».

Photo: @AssociatedPress

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κίνα: Ετήσια αύξηση 24,1% στις πωλήσεις κινεζικών επιβατικών οχημάτων το 2023

Γερμανικό think tank για Κίνα: H ανάπτυξη άλλων τομέων -πλην των ακινήτων- θα αυξήσει τις «τριβές» με τη Δύση 

Βρετανία: Αναπάντεχο πληθωριστικό «άλμα» στο 4% τον Δεκέμβριο

gazzetta
gazzetta reader insider insider