Γκεοργκίεβα: Η Κίνα χρειάζεται «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» για να «σώσει» τους ρυθμούς ανάπτυξης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γκεοργκίεβα: Η Κίνα χρειάζεται «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» για να «σώσει» τους ρυθμούς ανάπτυξης
Τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με τον κίνδυνο σημαντικής μείωσης του ρυθμού ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας έκρουσε από το Νταβός της Ελβετίας η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα

Τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με τον κίνδυνο σημαντικής μείωσης του ρυθμού ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας έκρουσε από το Νταβός της Ελβετίας η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, επισημαίνοντας πως η δεύτερη ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη χρειάζεται άμεσα διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ώστε να αντιμετωπίσει τις βραχυπρόθεσμες και τις μακροπρόθεσμες προκλήσεις που ενδέχεται να παρουσιάστούν.

Πιο αναλυτικά, μιλώντας στο δίκτυο CNBC στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, η επικεφαλής του ΔΝΤ ανέφερε πως σε βραχυπρόθεσμη κλίμακα, διαρθρωτικές κινήσεις απαιτούνται στον κλάδο του real estate αλλά και στο πεδίο του χρέους της τοπικής αυτοδιοίκησης, το οποίο βρίσκεται σε αρκετά υψηλά επίπεδα.

Σε μακροπρόθεσμη βάση, η κ. Γκεοργκίεβα στάθηκε σε ζητήματα που μπορεί να ανακύψουν τόσο στο δημογραφικό όσο και στο πεδίο της εμπιστοσύνης των πολιτών και των επιχειρήσεων στην κινεζική οικονομία.

«Σε τελική ανάλυση, αυτό που χρειάζεται η Κίνα είναι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να συνεχίσει να επεκτείνει την οικονομία, να στρέψει το αναπτυξιακό μοντέλο περισσότερο προς την εγχώρια κατανάλωση, κάτι που μπορεί να ερμηνευθεί ως καλλιέργεια περισσότερης εμπιστοσύνης στους πολίτες, ώστε να μην αποταμιεύουν και ξοδεύουν περισσότερα», ανέφερε χαρακτηριστικά η επικεφαλής του Ταμείου.

«Όλα τα παραπάνω θα βοηθούσαν την Κίνα να αντιμετωπίσει την πτώση του ρυθμού ανάπτυξης κάτω από το 4%, όπως προβλέπει το Ταμείο σε περίπτωση που δεν προχωρήσουν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», συμπλήρωσε η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Υπενθυμίζεται πως οι αναλυτές εκτιμούν πως η κινεζική οικονομία αναπτύχθηκε κατά περίπου 5% στην διάρκεια του 2023, καθώς οι πιέσεις από την μείωση των εξαγωγών αλλά και από τους κλυδωνισμούς στην αγορά ακινήτων συνέβαλαν σε μία «υποτονική ανάπτυξη» κατά το προηγούμενο έτος.

Το Ταμείο εκτιμά πως η κινεζική οικονομία «έκλεισε» το 2023 με ρυθμό 5,4%, ενώ προβλέπει πως ο ρυθμός ανάπτυξης θα επιβραδυνθεί στο 4,6% το 2024, προειδοποιώντας παράλληλα για επιδείνωση της κατάστασης στον κλάδο του real estate.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κίνα: «Eντελώς αντίθετη» σε οποιαδήποτε επίσημη συναλλαγή μεταξύ Ταϊβάν - ΗΠΑ

ΔΝΤ: Σχεδόν το 40% των θέσεων εργασίας παγκοσμίως θα επηρεαστεί από την τεχνητή νοημοσύνη

Ελβετία και Κίνα υπέγραψαν διακήρυξη με το βλέμμα στη διεύρυνση των εμπορικών σχέσεων

gazzetta
gazzetta reader insider insider