Deutsche Bank: Το δολάριο θα παραμείνει ισχυρό ακόμα κι αν η Fed μειώσει τα επιτόκια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Deutsche Bank: Το δολάριο θα παραμείνει ισχυρό ακόμα κι αν η Fed μειώσει τα επιτόκια
Το δολάριο πρόκειται να ενισχυθεί καθώς η ανθεκτικότητα της οικονομίας των ΗΠΑ επιτρέπει στους αξιωματούχους της Fed να μειώσουν τα επιτόκια με πιο αργό ρυθμό από άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες

Το δολάριο πρόκειται να ενισχυθεί καθώς η ανθεκτικότητα της οικονομίας των ΗΠΑ επιτρέπει στους αξιωματούχους της Fed να μειώσουν τα επιτόκια με πιο αργό ρυθμό από άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες. Αυτή είναι η άποψη, τουλάχιστον, του Γιώργου Σαραβέλου, παγκόσμιος επικεφαλής έρευνας συναλλάγματος της Deutsche Bank, ο οποίος αναμένει πως το τέλος της χρονιάς θα βρει το δολάριο ανάμεσα στις τρεις κορυφαίες αποδόσεις στον κόσμο.

Οι δείκτες ανάπτυξης και πληθωρισμού δείχνουν πως η ευρωζώνη και η Σουηδία είναι πιο πιθανό να απαιτήσουν πιο γρήγορους άξονες πολιτικής, έγραψε ο Σαραβέλος. «Οι ΗΠΑ δεν επιδεικνύουν τέτοια επείγουσα ανάγκη», έγραψε σε σημείωμα του την Πέμπτη, και επισημαίνει το Bloomberg.

Η Fed εκτιμάται ότι θα είναι η πιο "dovish" κεντρική τράπεζα τα επόμενα δύο χρόνια, δεδομένου του υψηλότερου σημείου εκκίνησης των επιτοκίων, αλλά υπάρχουν λόγοι να αμφιβάλλουμε ότι αυτό θα υλοποιηθεί άμεσα».

Η οικονομία των ΗΠΑ έδειξε ανθεκτικότητα απέναντι στην πιο επιθετική εκστρατεία αύξησης επιτοκίων της Fed εδώ και δεκαετίες, με τον πληθωρισμό να επιταχύνεται στα τέλη του 2023. Αυτό αμφισβητεί τις απόψεις ορισμένων στη Wall Street που περίμεναν ότι η Fed θα αρχίσει να μειώνει το ενδιαφέρον τιμές μόλις τον Μάρτιο.

Οι αναλυτές της Deutsche Bank αναμένουν ότι το ευρώ θα αποδυναμωθεί στα 1,05 δολάρια τους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους, υποδηλώνοντας μία περίπου πτώση της τάξης του 4% από τα τρέχοντα επίπεδα. Τους αρέσει επίσης να αγοράζουν το δολάριο έναντι του γιεν, καθώς το ιαπωνικό νόμισμα πρόκειται να αποδυναμωθεί έναντι του δολαρίου τους επόμενους μήνες.

Για τον Σαραβέλο, το δολάριο υποστηρίζεται επίσης από την παρατεταμένη αβεβαιότητα γύρω από τις μεγάλες παγκόσμιες εκλογές — συγκεκριμένα, την προεδρική αναμέτρηση που πλησιάζει στις ΗΠΑ. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να γίνουν γνωστοί μέχρι τον Μάρτιο και, σε αντίθεση με το 2016, το κόστος της προοπτικής μιας νίκης του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ είναι πιθανό να φανεί προκαταβολικά, όπως σημειώνει.

«Η αγορά είναι πολύ πιθανό να επικεντρωθεί στην εξωτερική πολιτική και τις εμπορικές προτεραιότητες του Τραμπ, οι οποίες περιλαμβάνουν γενικό δασμό 10% στις εισαγωγές», έγραψε. «Μια τέτοια πολιτική είναι πιθανό να είναι θετική για το δολάριο και με πολύ μικρούς κινδύνους».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βούιτσιτς (ΕΚΤ): Οπαδός των μειώσεων επιτοκίων κατά 25 μ.β. άπαξ και ξεκινήσει η νομισματική χαλάρωση

ΗΠΑ: Επιτάχυνε ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο - Αύξηση 3,4% σε ετήσια βάση

Βρετανία: Αυξήθηκαν τα νοικοκυριά που αδυνατούν να πληρώσουν τον λογαριασμό ρεύματος

gazzetta
gazzetta reader insider insider