Deutsche Bank: «Στάση για ανάσες» στις μετοχές πριν την επόμενη μεγάλη ανοδική κίνηση

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Deutsche Bank: «Στάση για ανάσες» στις μετοχές πριν την επόμενη μεγάλη ανοδική κίνηση
«Ουδέτερότητα» με μια «στάση για ανάσες» είναι η θέση που προτείνει στους πελάτες της, η Deutsche Bank, αναφορικά με τις προοπτικές των μετοχών, μετά το ισχυρό ράλι που καταγράφηκε από τα τέλη Οκτωβρίου μέχρι τα τέλη του έτους.

«Ουδέτερότητα» με μια «στάση για ανάσες» είναι η θέση που προτείνει (σε τακτική βάση) στους πελάτες της, η Deutsche Bank, αναφορικά με τις προοπτικές των μετοχών, μετά το ισχυρό ράλι που καταγράφηκε από τα τέλη Οκτωβρίου μέχρι τα τέλη του έτους.

Όπως αναφέρει ο Maximilian Uleer, επικεφαλής στρατηγικής για τις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών του γερμανικού οίκου, «είχαμε θέσει μια «overweight» σύσταση για τις μετοχές με long θέσεις στο τέταρτο τρίμηνο του 2023, καθώς αναμέναμε ένα «year end rally» και μια απότομη πτώση των αποδόσεων των ομολόγων – και τα δύο υλοποιήθηκαν».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ισχυρή ανοδική κίνηση που καταγράφηκε, διαμορφώνει ένα στενό και περιοσμένο περιθώριο μιας περαιτέρω ανοδικής κίνησης σε βραχυπρόθεσμη βάση. Ωστόσο, η Deutsche Bank συνεχίζει να αναμένει τόσο από την ΕΚΤ όσο και από τη Fed μια ταχύτερη και «επιθετικότερη» μείωση των επιτοκίων από ό,τι τιμολογούν οι αγορές αυτήν τη στιγμή, αλλά επισημαίνει πως ίσως χρειαστεί ένα σαφέστερο επικοινωνιακό πλαίσιο σχετικά με τον προγραμματισμό των κινήσεων των κεντρικών τραπεζών ώστε να επιστρέψουν οι αγορές σε μια «επιθετικότερη» τιμολόγηση.

«Με την αυξημένη τοποθέτηση των επενδυτών και τις λιγότερες θετικές εκπλήξεις από το μέτωπο της οικονομίας, ειδικά στις ΗΠΑ, αναμένουμε ότι οι αγορές θα βρεθούν κάπως εγκλωβισμένες κατά τις επόμενες εβδομάδες, με μια πλαγιοπτωτική κίνηση (ένα πιθανό pullback της τάξεως του 5% κυρίως σε τμήματα των αγορών που είχαν τις μεγαλύτερες εισροές στο τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους). Σε λιγότερο τακτική βάση, συνιστούμε στα χαρτοφυλάκια να παραμείνουν «overweight» για τις μετοχές, καθώς οι προοπτικές για το 2024 παραμένουν εποικοδομητικές. Αναμένουμε αύξηση της κερδοφορίας κατά 5% και ενίσχυση των δεικτών P/E κατά 0,5 μονάδες για τις ευρωπαϊκές μετοχές, με τα ανοδικά περιθώρια να φτάνουν στο 8% για το 2024 (Stoxx 600 στις 510 μονάδες). Παρά αυτές τις λιγότερο φιλόδοξες παραδοχές, κινούμαστε υψηλότερα από το consensus, με έναν πιο εποικοδομητικό στόχο για το τέλος του έτους (άνοδος 8% έναντι 1% του consensus), όπως συνέβη και το 2023», αναφέρει στην ανάλυσή της η Deutsche Bank.

Deutsche Bank

Ο γερμανικός οίκος συνεχίζει να προτιμά τις ευρωπαϊκές μετοχές καθώς εκτιμά πως θα υπεραποδώσουν έναντι των αμερικανικών κατά το πρώτο εξάμηνο λόγω μιας δυνητικά καλύτερης οικονομικής αναπτυξιακής τάσης (σχετικής, όχι απόλυτης), των φθηνών αποτιμήσεων και των (πολύ) χαμηλών προσδοκιών του consensus για τα επίπεδα κερδοφορίας των ευρωπαϊκών εταιρειών. Σε κλαδικό επίπεδο, κλείνει τη θέση προτίμησης στο κομμάτι των υπηρεσιών έναντι των αγαθών, αλλάζοντας και αναλογικά τις προτιμήσεις της σε κλάδους (υποβάθμιση σε «ουδέτερη» σύσταση για τον κλάδο των ταξιδιών και των υπηρεσιών αναψυχής, αναβάθμιση σε «overweight» για τον κλάδο των μετοχών των βασικών καταναλωτικών αγαθών, σε «ουδέτερη» των καταναλωτικών προϊόντων, με «overweight» σύσταση για τις μετοχές του κλάδου των χημικών, «underweight» για τον κλάδο της βιομηχανίας και «overweight» για τις τηλεπικοινωνίες. Παράλληλα, αρχίζει να βλέπει καλύτερες προοπτικές για τις μετοχές του κλάδου της ενέργειας και των εμπορευμάτων, αναμένοντας πιο ορατά σημάδια ανάκαμψης της κινεζικής ζήτησης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider