Η Fitch ανοίγει ορθάνοιχτη την πόρτα της Ελλάδας στους μεγάλους διεθνείς επενδυτές – Εθνική επιτυχία η κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Fitch ανοίγει ορθάνοιχτη την πόρτα της Ελλάδας στους μεγάλους διεθνείς επενδυτές – Εθνική επιτυχία η κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας
Η επισφράγιση της προόδου που έχει καταγράψει η χώρα με την απονομή επενδυτικής βαθμίδας και από τον τρίτο, από τους τέσσερις αναγνωρισμένους από την ΕΚΤ, οίκο αξιολόγησης θα οδηγήσει σε πολύ ευνοϊκότερη χρηματοδότηση της χώρας και σε εισροές επενδύσεων που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη και στην αύξηση της απασχόλησης και των εισοδημάτων.

Την πόρτα στους μεγάλους διεθνείς μακροπρόθεσμους επενδυτές για τοποθετήσεις στα ελληνικά κρατικά ομόλογα από 1/1/2024, ανοίγει η χθεσινή αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου από την Fitch στην επενδυτική βαθμίδα. Η Fitch αναβάθμισε την ελληνική οικονομία, από ΒΒ+, στο «BBB-» με σταθερές προοπτικές, προβλέποντας μείωση του χρέους στο 160,8% του ΑΕΠ φέτος και στο 141,2% το 2027, από 171,4% το 2022, πρωτογενές πλεόνασμα αυξημένο στο 1,1% του ΑΕΠ το 2023 και κατά μέσο όρο στο 2,2% το 2024-2025 και ρυθμό ανάπτυξης 2,4% το 2023 (ελαφρά ανοδική αναθεώρηση από την προηγούμενη εκτίμηση του οίκου) και παρόμοιο το 2024 – 2025.

Η επισφράγιση της προόδου που έχει καταγράψει η χώρα με την απονομή επενδυτικής βαθμίδας και από τον τρίτο, από τους τέσσερις αναγνωρισμένους από την ΕΚΤ, οίκο αξιολόγησης θα οδηγήσει σε πολύ ευνοϊκότερη χρηματοδότηση της χώρας και σε εισροές επενδύσεων που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη και στην αύξηση της απασχόλησης και των εισοδημάτων. Πρόκειται, έτσι, για γεγονός με θετικό αντίκτυπο που θα καρπωθεί το σύνολο της ελληνικής οικονομίας και των Ελλήνων πολιτών, καθώς η Ελλάδα βγαίνει επισήμως από το περιθώριο των αγορών στο οποίο βρισκόταν επί 13 χρόνια, οπότε κατατασσόταν στις οικονομίες junk.

Σημειώνεται ότι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας είχε τεθεί από την κυβέρνηση και προσωπικά από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ως εθνικός στόχος και η κατάκτησή της συνιστά μεγάλη εθνική επιτυχία. Ως εθνική επιτυχία την χαρακτήρισε και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, επισημαίνοντας ότι πιστοποιεί την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας και τις ακόμη πιο θετικές προοπτικές που διανοίγονται με την εφαρμογή της πολιτικής της κυβέρνησης, ενώ παράλληλα. δημιουργεί τις προϋποθέσεις για περαιτέρω ενίσχυση της εισροής επενδύσεων, καλύτερες συνθήκες χρηματοδότησης της οικονομίας, ανάπτυξη και αύξηση της απασχόλησης. Όπως τόνισε ο ΥΠΕΘΟ, η επενδυτική βαθμίδα είναι ένα σημαντικό σκαλοπάτι που οδηγεί τη χώρα μας ακόμα πιο ψηλά, με τη συνέχιση του συνδυασμού δημοσιονομικής σοβαρότητας με την κοινωνική ευαισθησία».

Σχολιάζοντας από την πλευρά του το investment grade από την Fitch, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης δήλωσε ότι είναι το αποτέλεσμα της συστηματικής δουλειάς που γίνεται από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και ενισχύει περαιτέρω τη διεθνή ψήφο εμπιστοσύνης στη μεταρρυθμιστική πολιτική που ακολουθείται. Όπως πρόσθεσε, η επενδυτική βαθμίδα που κατακτά η Ελλάδα, μετά από 13 χρόνια, ενισχύει την αξιοπιστία της χώρας. Το δημόσιο χρέος αποκλιμακώνεται και καθιστά τους ελληνικούς τίτλους πιο ορατούς από θεσμικούς μακροπρόθεσμους επενδυτές διεθνώς. Προκαλεί νέα μείωση του κόστους δανεισμού. Μεγεθύνει τις προοπτικές περαιτέρω αυξήσεων των εισοδημάτων για όλους, πρωτίστως για τις νέες και τους νέους.

Σημειώνεται ότι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και από την Fitch είχε προεξοφληθεί σε μεγάλο βαθμό από τις αγορές, καθώς είχαν προηγηθεί τα investment grade άλλων οίκων αξιολόγησης, αλλά και η θεαματική ψήφος των επενδυτών στο placement της Εθνικής Τράπεζας. Στο road show του ελληνικού Χρηματιστηρίου από τη Morgan Stanley στις αρχές αυτής της εβδομάδας στο Λονδίνο, με την παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, τα μηνύματα των ξένων επενδυτών «έδειχναν» επίσης την επενδυτική βαθμίδα και από την Fitch, αναδεικνύοντας τον καταλυτικό ρόλο της πολιτικής σταθερότητας στην Ελλάδα και της δυνατότητας που δίνεται στην ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει απρόσκοπτα στην υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.

Υπενθυμίζεται ότι τον δρόμο για το investment grade άρχισε να ανοίγει ο ιαπωνικός οίκος Ρ&Ι (o οποίος δεν είναι αναγνωρισμένος από την ΕΚΤ) με την αξιολόγησή του στις 20 Ιουλίου. Ακολούθησε η Scope Ratings στις 4 Αυγούστου (επίσης μη αναγνωρισμένος τότε οίκος από την ΕΚΤ, ο οποίος αναγνωρίστηκε στις 10 Νοεμβρίου). Στις 8 Σεπτεμβρίου ήρθε η πρώτη αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα από αναγνωρισμένο οίκο από την ΕΚΤ, τον καναδικό DBRS και στις 15 Σεπτεμβρίου η Moody’s έκανε διπλή αναβάθμιση στην Ελλάδα (από Βa1 σε Baa2), ανεβάζοντας τη χώρα ένα σκαλοπάτι μακριά από την επενδυτική βαθμίδα. Στις 20 Οκτωβρίου την επενδυτική βαθμίδα μάς έδωσε και η Standard & Poor’s.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αναβάθμιση της Ελλάδας από τη Fitch - Επενδυτική βαθμίδα με ανάπτυξη στο 2,4% φέτος

gazzetta
gazzetta reader insider insider