Ρεύμα: Θετικές προβλέψεις για την επάρκεια τη χειμερινή περίοδο

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρεύμα: Θετικές προβλέψεις για την επάρκεια τη χειμερινή περίοδο
Το ηλεκτροπαραγωγικό δυναμικό και οι δυνατότητες εισαγωγών επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες για ηλεκτρική ενέργεια, υπό την προϋπόθεση πως δεν υπάρξουν διαταραχές στην προμήθεια αερίου, σημειώνει σε έκθεσή του ο ευρωπαϊκός σύνδεσμος ENTSO-E (ο οποίος αντιπροσωπεύει 42 Διαχειριστές Συστημάτων Μεταφοράς από 35 χώρες της «Γηραιάς Ηπείρου»).

«Ανθεκτικότητα» του ελληνικού ηλεκτρικού συστήματος, για τη διασφάλιση επάρκειας τροφοδοσίας της χώρας μας με ηλεκτρική ενέργεια κατά την επικείμενη χειμερινή περίοδο, διαβλέπει σε μελέτη του ο ευρωπαϊκός σύνδεσμος ENTSO-E, ο οποίος αντιπροσωπεύει 42 Διαχειριστές Συστημάτων Μεταφοράς από 35 χώρες της «Γηραιάς Ηπείρου».

Σύμφωνα με το Winter Outlook 2023-2024, που εξέδωσε ο σύνδεσμος, το ηλεκτροπαραγωγικό δυναμικό και οι δυνατότητες εισαγωγών επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες για ηλεκτρική ενέργεια.

Προϋπόθεση ωστόσο για αυτό αποτελεί να μην υπάρξει κάποια αιφνίδια διαταραχή στην προμήθεια φυσικού αερίου. Σε μία τέτοια περίπτωση, στις περιόδους υψηλής ζήτησης για ρεύμα, η Ελλάδα θα βρεθεί εξαρτημένη σε σημαντικό βαθμό από τις εισαγωγές ηλεκτρισμού.

Δύο επιπλέον μονάδες

Ο ENTSO-E εκτιμά πως η εγχώρια κατανάλωση ρεύματος θα είναι μεγαλύτερη αυτό τον χειμώνα, σε σχέση με την περσινή χειμερινή περίοδο. Κι αυτό γιατί ο προηγούμενος χειμώνας ήταν εξαιρετικά ήπιος, ενώ εφαρμόστηκαν σε διεθνές επίπεδο μέτρα για την ενεργειακή εξοικονόμηση.

Πάντως, στα θετικά της φετινής χειμερινής περιόδου περιλαμβάνεται η έναρξη λειτουργίας δύο ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων, της Πτολεμαΐδα 5 της ΔΕΗ και του νέου CCGT της Mytilineos. Παράλληλα, φέτος δεν προβλέπεται νέες αποσύρσεις μονάδων, όπως έγινε πέρυσι.

Επίσης, πλέον έχει τεθεί σε λειτουργία και η νέα διασύνδεση με τη Βουλγαρία, η οποία επιτρέπει ακόμη μεγαλύτερες εισαγωγές – εξαγωγές ενέργειας ανάμεσα στις δύο αγορές. Την ίδια στιγμή, κατά τους χειμερινούς μήνες δεν είναι προγραμματισμένη η συντήρηση κάποιας από τις διεθνείς διασυνδέσεις της χώρας μας, ούτε προβλέπεται ο περιορισμός της δυναμικότητάς τους για οποιονδήποτε λόγο.

Θετική εικόνα

Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ο σύνδεσμος επισημαίνει πως η εικόνα για την επάρκεια τροφοδοσίας είναι πιο αισιόδοξη συγκριτικά με το προηγούμενο έτος, παρά τις επιμέρους απειλές που υπάρχουν. Όπως επισημαίνεται στο Winter Outlook 2023-2024, για τον επικείμενο χειμώνα όλοι οι κίνδυνοι που έχουν εντοπιστεί για τον ενεργειακό εφοδιασμό οφείλονται στις καιρικές συνθήκες.

Επιμέρους κίνδυνοι εμφανίζονται στην Ιρλανδία, λόγω της παλαιότητας ορισμένων μονάδων αερίου. Σε περίπτωση που υπάρξουν πολλές απρογραμμάτιστες διακοπές αυτών των μονάδων, η επάρκεια θα εξαρτηθεί από τη διαθεσιμότητα αιολικής παραγωγής. Κίνδυνοι παρατηρούνται επίσης στη Μάλτα και την Κύπρο, όπου υπάρχει περιορισμένη ή καθόλου διασύνδεση με το ηπειρωτικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης.

Για το ευρωπαϊκό ηλεκτρικό σύστημα στο σύνολό του, είναι θετικό το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές αποθήκες αερίου έχουν πληρότητα κατά 100%, σε αντίθεση με πέρυσι. Επίσης, σε όλη τη «Γηραιά Ήπειρο» έχει προστεθεί ένας σημαντικός αριθμός έργων ΑΠΕ στο διάστημα που μεσολάβησε, γεγονός που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μικρότερη εξάρτηση από τις εισαγωγές αερίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρεύμα: Υπό εξέταση νέα διορία για μεταφορά στο «πράσινο» τιμολόγιο – Ανατροπή για «ενεργειακό τουρισμό»

Ρεύμα: Τα 4 μέτωπα που θα καθορίσουν τις τιμές τον χειμώνα

Ρεύμα: 7 μέτρα για μείωση του ενεργειακού κόστους - Τι ισχύει με τα νέα τιμολόγια

gazzetta
gazzetta reader insider insider