Bloomberg για αποεπένδυση ΤΧΣ από Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα: Eπιστροφή στην κανονικότητα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Bloomberg για αποεπένδυση ΤΧΣ από Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα: Eπιστροφή στην κανονικότητα
Η Αθήνα προχωράει με το σχέδιο πώλησης των μετοχών που κατέχει στις ελληνικές τράπεζες, σηματοδοτώντας ότι ο χρηματοπιστωτικός κλάδος επιστρέφει στην κανονικότητα έπειτα από μια δεκαετή κρίση χρέους

Η Αθήνα προχωράει με το σχέδιο πώλησης των μετοχών που κατέχει στις ελληνικές τράπεζες, σηματοδοτώντας ότι ο χρηματοπιστωτικός κλάδος επιστρέφει στην κανονικότητα έπειτα από μια δεκαετή κρίση χρέους, σχολιάζει το Bloomberg αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις.

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας συμφώνησε να πουλήσει μερίδιο 9% της Alpha Bank στην UniCredit, ενώ ξεκινά και η διαδικασία για τη δημόσια προσφορά στην Ελλάδα μετοχών της Εθνικής Τράπεζας κυριότητας του ΤΧΣ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το ΤΧΣ έχει δηλώσει ότι θέλει να προχωρήσει με την αποεπένδυσή του από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα μέχρι το τέλος του 2025. Διαθέτει επίσης μερίδια συμμετοχής στην Τράπεζα Πειραιώς και την Attica Bank.

Η κίνηση αυτή έρχεται μετά την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας σε ΒΒΒ- με σταθερό outlook (από BB+ με θετικό outlook προηγουμένως) από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s, έπειτα από περισσότερο από μια δεκαετία.

Ταυτόχρονα, οι ελληνικές τράπεζες μείωσαν σημαντικά το ποσό των επισφαλών δανείων που συσσωρεύτηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους, η οποία συρρίκνωσε κατά 1/4 περίπου το ΑΕΠ της χώρας. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αποτελούν πλέον το 5,7% του πιστωτικού χαρτοφυλακίου των μεγαλύτερων τραπεζών της Ελλάδας συνολικά, από 33% πριν από τρία χρόνια.

Οι εξελίξεις που διαδραματίζονται τώρα ακολουθούν την αποεπένδυση από την Eurobank τον περασμένο μήνα, με την τράπεζα να επαναγοράζει τις μετοχές από το Δημόσιο, καταλήγει το Bloomberg.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ψάλτης: Η Alpha Bank καθίσταται και πάλι 100% ιδιωτική, με την είσοδο ενός στρατηγικού επενδυτή πρώτης γραμμής

Optima Bank: Στα 73,6 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη στο εννεάμηνο - Ενισχύθηκαν 65% οι καταθέσεις

Morgan Stanley: Θέμα χρόνου η αναβάθμιση της Ελλάδας από Fitch - Moody's, Υπεραπόδοση της οικονομίας μέχρι και το 2025

gazzetta
gazzetta reader insider insider