Νέες επιδοτήσεις τουριστικών επιχειρήσεων - Αναλυτικά τα νέα προγράμματα από το Ταμείο Ανάκαμψης

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέες επιδοτήσεις τουριστικών επιχειρήσεων - Αναλυτικά τα νέα προγράμματα από το Ταμείο Ανάκαμψης
Νέες ευκαιρίες για αναβαθμίσεις τουριστικών επιχειρήσεων μέσω του Ελλάδα 2.0. Χιονοδρομικά κέντρα, ορειβατικά καταφύγια, τουριστικοί λιμένες αλλά και η προσβασιμότητα στις παραλίες είναι τα πεδία στόχευσης των νέων επιδοτήσων μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Τέσσερις νέες δράσεις για επιδοτήσεις επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο τουριστικό τομέα με κοινοτικό χρήμα δρομολογούνται μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Είναι μέρος του πακέτου του 1,5 δισ. ευρώ επιδοτήσεων μικρομεσαίων επιχειρήσεων που περιλαμβάνει το Ταμείο. Θα τρέξουν παράλληλα με την επιδότηση νέων τουριστικών επιχειρήσεων από το νέο ΕΣΠΑ που επίσης δρομολογείται.

Πρόκειται για προγράμματα που αφορούν σε χιονοδρομικά κέντρα και ορεινά καταφύγια, προσβασιμότητα σε παραλίες και σε τουριστικούς λιμένες με τον συνολικό τους προϋπολογισμό να ξεπερνά τα 200 εκατ. ευρώ, ενώ υπενθυμίζεται πως πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0, με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και NextGeneration EU.

Ακολουθούν αναλυτικά οι προσκλήσεις για τα προγράμματα:

Αναβάθμιση των εγκαταστάσεων χιονοδρομικών κέντρων

Απευθύνεται σε: Φορείς (Υπουργεία, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ κ.α), Επιχειρήσεις
Απευθύνεται ειδικά σε: Όλα τα νομικά πρόσωπα που αποτελούν ιδιοκτήτες και φορείς δραστηριότητας (παραχωρησιούχοι) των χιονοδρομικών κέντρων της χώρας

Αντικείμενο/στόχος:

Το πρόγραμμα αφορά στη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων με στόχο την προώθηση του ορεινού τουρισμού στην Ελλάδα, παράλληλα με την επίτευξη περιβαλλοντικών στόχων και την ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας.

Επιμέρους στόχοι του προγράμματος αποτελούν:

  • Η βελτίωση του τουριστικού προϊόντος προκειμένου να καταστεί η Ελλάδα ελκυστικός προορισμός για χειμερινές και ορεινές δραστηριότητες συγκλίνοντας προς άλλους ευρωπαϊκούς προορισμούς.
  • Η αναβάθμιση των υποδομών των υφισταμένων χιονοδρομικών κέντρων υψηλού επιπέδου που θα προσελκύουν περισσότερους επισκέπτες και θα συμβάλλουν στην αύξηση του τοπικού ΑΕΠ.
  • Η επίτευξη μεγαλύτερης χειμερινής τουριστικής περιόδου και πιο ελκυστικές ευκαιρίες για ορεινό τουρισμό που θα είναι επωφελής για ολόκληρη την περιοχή.
  • Η βιώσιμη τοπική ανάπτυξη και η αποδοτικότερη διαχείριση των φυσικών πόρων με σκοπό την λειτουργία των εγκαταστάσεων με μικρότερο αποτύπωμα ρύπων και λιγότερη κατανάλωση ενέργειας.

Επιλέξιμα προς ένταξη χιονοδρομικά κέντρα, αποτελούν τα χιονοδρομικά κέντρα που διέπονται από τις διατάξεις της υπ’ αριθ. 14807/22.07.2022 κ.υ.α. «Καθορισμός διαδικασίας χορήγησης έγκρισης λειτουργίας της δραστηριότητας Χιονοδρομικών Κέντρων» (Β΄ 4134).

Ο ανώτατος προϋπολογισμός ανά επενδυτικό σχέδιο ορίζεται στα δέκα εκατομμύρια ευρώ (10.000.000,00 €).

Είδος ενίσχυσης: Επιχορήγηση/Επιδότηση
Τι ενισχύεται:
Επιλέξιμες κατηγορίες δαπανών είναι οι ακόλουθες:

  • Η κατασκευή, η επέκταση, ο εκσυγχρονισμός κτιριακών εγκαταστάσεων και ειδικών και βοηθητικών εγκαταστάσεων των κτιρίων και οι κατασκευές για τη διασφάλιση της προσβασιμότητας στα άτομα με αναπηρία, καθώς και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου στα οποία περιλαμβάνονται και οι δαπάνες έκδοσης οικοδομικής άδειας
  • Κτιριακές εγκαταστάσεις για την επίτευξη υψηλότερου συντελεστή ενεργειακής απόδοσης
  • Επενδύσεις σε εξοπλισμό αθλητικών και πολυλειτουργικών ψυχαγωγικών υποδομών
  • Η/Μ εξοπλισμός και δίκτυα ηλεκτροκίνησης οχημάτων
  • Επενδύσεις σε ΑΠΕ
  • Επενδύσεις σε προμήθεια ηλεκτροκίνητου και μη εξοπλισμού για την αντιμετώπιση παγίων αναγκών, τη συγκομιδή απορριμμάτων και καθαρισμού
  • Δράσεις εξοικονόμησης ύδατος
  • Δράσεις Ψηφιοποίησης
  • Δαπάνες που συνίστανται στο κόστος των συμβουλευτικών υπηρεσιών που παρέχονται από εξωτερικούς συμβούλους.

Συνολικός Προϋπολογισμός: €53.692.000,00
Προϋπολογισμός Ταμείου: €43.300.000,00

Έναρξη Υποβολής Αιτήσεων: 25/10/2023
Λήξη Υποβολής Αιτήσεων: 31/03/2024

Γεωγραφική Περιοχή: Όλη η Ελλάδα
Ιστοσελίδα Δημοσίευσης Πρόσκλησης: https://tourism.development.mintour.gov.gr/

Υποβολή αιτήσεων: Η υποβολή των αιτήσεων πραγματοποιείται ηλεκτρονικά. Οι δυνητικοί δικαιούχοι δύνανται να υποβάλλουν περισσότερες της μίας αιτήσεις ενίσχυσης ανά ΑΦΜ. Η επιλογή και ένταξη των δικαιούχων θα γίνει με άμεση αξιολόγηση σύμφωνα με την οποία οι αιτήσεις ενίσχυσης αξιολογούνται αυτοτελώς και εγκρίνονται με βάση τη χρονική σειρά υποβολής τους, όπως αυτή πιστοποιείται από τον αριθμό πρωτοκόλλου που εκδίδεται από το Πληροφοριακό Σύστημα Υποβολής των Αιτήσεων (ΠΣ) και μέχρι εξαντλήσεως των πιστώσεων όπως ορίζονται στην πρόσκληση. https://tourism.development.mintour.gov.gr/

Αναβάθμιση Τουριστικών Λιμένων

Απευθύνεται σε: Φορείς (Υπουργεία, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ κ.α), Επιχειρήσεις
Απευθύνεται ειδικά σε: Φορείς διαχείρισης τουριστικού λιμένα ή φορείς εκμετάλλευσης τουριστικού λιμένα όπως αυτοί ορίζονται στο ρυθμιστικό πλαίσιο (Ν. 2160/1993, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει). Ενδεικτικά επιλέξιμος είναι ο ΚΑΔ: 52.22.11.05 Υπηρεσίες τουριστικών λιμανιών (μαρίνων)

Αντικείμενο/στόχος:

Το πρόγραμμα αφορά στη χρηματοδότηση επενδύσεων σε τουριστικούς λιμένες της χώρας, για:

  • Αναβάθμιση της υποδομής των υφιστάμενων τουριστικών λιμένων για την κάλυψη των προηγμένων απαιτήσεων της αγοράς και τη συμμετοχή στη διεθνή ανταγωνιστικότητα του σχετικού τουριστικού προϊόντος καθώς και νέων τουριστικών λιμένων εφ΄ όσον πληρούν προδιαγραφές ωριμότητας οι οποίες εξειδικεύονται στον Οδηγό Εφαρμογής της παρούσας πρόσκλησης.
  • Εστίαση στην ενεργειακή/πράσινη αναβάθμιση των υποδομών, συμπεριλαμβανομένης της ενσωμάτωσης/χορήγησης πιστοποίησης πράσινων τουριστικών λιμένων βάσει διεθνών προτύπων.
  • Ψηφιοποίηση των εγκαταστάσεων/υπηρεσιών των τουριστικών λιμενικών
  • Κατασκευή/αναβάθμιση υφιστάμενων εγκαταστάσεων ώστε να είναι προσβάσιμες σε όλους τους επισκέπτες.

Επιλέξιμοι προς ένταξη τουριστικοί λιμένες σκαφών αναψυχής, αποτελούν οι ειδικές τουριστικές λιμενικές υποδομές και εγκαταστάσεις που διέπονται από τις διατάξεις του ν.2160/93, διακρινόμενες σε μαρίνες, καταφύγια και αγκυροβόλια, ανεξαρτήτως χρόνου και καθεστώτος δημιουργίας τους (προ και μετά του ν.2160/93), υπό την προϋπόθεση ότι είτε συνιστούν αθλητική υποδομή, υπό την έννοια ότι φιλοξενούν αθλητικά σωματεία είτε πολυλειτουργικές υποδομές υπό την έννοια ότι προσφέρουν περισσότερες της μιας υπηρεσίες , εξαιρουμένων των πάρκων αναψυχής και των ξενοδοχείων (πχ. δραστηριότητες αθλητισμού, πολιτισμού, τουρισμού).

Το συνολικό ποσό των επενδυτικών σχεδίων θα μπορεί να κυμαίνεται από πεντακόσιες χιλιάδες ευρώ (500.000 €) έως δέκα εκατομμύρια ευρώ (10.000.000 €) με διαβαθμίσεις ανά κατηγορία τουριστικού λιμένα (μαρίνα, καταφύγια και αγκυροβόλια).

Πιο αναλυτικά το συνολικό ποσό των επενδυτικών σχεδίων για:

– Μαρίνες, κυμαίνεται από πεντακόσιες χιλιάδες ευρώ (500.000 €) έως δέκα εκατομμύρια ευρώ (10.000.000 €),
– Καταφύγια, κυμαίνεται από πεντακόσιες χιλιάδες ευρώ (500.000 €) έως έξι εκατομμύρια ευρώ (6.000.000 €) και
– Αγκυροβόλια, κυμαίνεται από πεντακόσιες χιλιάδες ευρώ (500.000 €) έως τρία εκατομμύρια ευρώ (3.000.000 €).

Επενδυτικά Σχέδια με προϋπολογισμό μικρότερο ή μεγαλύτερο των ως άνω ορίων δεν κρίνονται επιλέξιμα.

Είδος ενίσχυσης: Επιχορήγηση/Επιδότηση
Τι ενισχύεται:
Επιλέξιμες κατηγορίες δαπανών είναι οι ακόλουθες:

  • Η κατασκευή, η επέκταση, ο εκσυγχρονισμός κτιριακών εγκαταστάσεων και ειδικών και βοηθητικών εγκαταστάσεων των κτιρίων, που εξυπηρετούν τις ανάγκες του τουριστικού λιμένα καθώς και είτε της αθλητικής ή της πολυλειτουργικής δραστηριότητας και οι κατασκευές για τη διασφάλιση της προσβασιμότητας στα άτομα με αναπηρία καθώς και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου στα οποία περιλαμβάνονται και οι δαπάνες έκδοσης οικοδομικής άδειας
  • Κτιριακές εγκαταστάσεις για την επίτευξη υψηλότερου συντελεστή ενεργειακής απόδοσης
  • Δίκτυα ηλεκτροκίνησης οχημάτων
  • Επενδύσεις σε ΑΠΕ (σημειώνεται ότι η παραγόμενη ενέργεια πρέπει να κατευθύνεται στην κάλυψη των αναγκών της υποδομής και μόνο, ήτοι να προορίζεται αποκλειστικά για ιδιοκατανάλωση)
  • Δράσεις εξοικονόμησης ύδατος με συστήματα αφαλάτωσης/ώσμωσης κλπ
  • Δράσεις Ψηφιοποίησης
  • Δαπάνες που συνίστανται στο κόστος των συμβουλευτικών υπηρεσιών που παρέχονται από εξωτερικούς συμβούλους, με την επιφύλαξη της παρ.4 του αρ. 18 του ΓΑΚ

Συνολικός Προϋπολογισμός: €139.090.800,00
Προϋπολογισμός Ταμείου: €112.170.000,00

Έναρξη Υποβολής Αιτήσεων: 25/10/2023
Λήξη Υποβολής Αιτήσεων: 27/12/2023

Γεωγραφική Περιοχή: Όλη η Ελλάδα
Ιστοσελίδα Δημοσίευσης Πρόσκλησης: https://tourism.development.mintour.gov.gr/

Υποβολή αιτήσεων: Η υποβολή αιτήσεων πραγματοποιείται ηλεκτρονικά. Η επιλογή και ένταξη των δικαιούχων θα γίνει με άμεση αξιολόγηση σύμφωνα με την οποία οι αιτήσεις ενίσχυσης αξιολογούνται αυτοτελώς και εγκρίνονται με βάση τη χρονική σειρά υποβολής τους, όπως αυτή πιστοποιείται από τον αριθμό πρωτοκόλλου που εκδίδεται από το Πληροφοριακό Σύστημα Υποβολής των Αιτήσεων (ΠΣ) και μέχρι εξαντλήσεως των πιστώσεων όπως ορίζονται στην πρόσκληση. https://tourism.development.mintour.gov.gr/

Βελτίωση και τροποποίηση της προσβασιμότητας στις ελληνικές παραλίες

Απευθύνεται σε: Φορείς (Υπουργεία, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ κ.α), Επιχειρήσεις
Απευθύνεται ειδικά σε: Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), ΟΤΑ α’ βαθμού (Δήμοι), Επιχειρήσεις (Α.Ε., Ο.Ε./Ε.Ε, Ι.Κ.Ε, ΕΠΕ)

Αντικείμενο/στόχος:

Το πρόγραμμα στοχεύει στη βελτίωση και τροποποίηση της προσβασιμότητας στις ελληνικές παραλίες και των συναφών με αυτές εγκαταστάσεων, ώστε να εξασφαλίζεται η ασφαλής και εύκολη πρόσβαση από όλους τους επισκέπτες στον προορισμό.

Για το σκοπό αυτό, χρηματοδοτεί την ανάπτυξη παρεμβάσεων ημι-μόνιμων υποδομών σε παραλίες της χώρας, προκειμένου να βελτιωθεί η προσβασιμότητα ατόμων με κινητικά προβλήματα ή εμποδιζομένων ατόμων γενικότερα.

Επιμέρους στόχοι του προγράμματος αποτελούν:

  • Συμβολή στην ανάπτυξη τουρισμού ειδικών απαιτήσεων στις παραθαλάσσιες περιοχές της χώρας
  • Προσέλκυση επισκεπτών-ατόμων με αναπηρίες, καθώς και άλλων κατηγοριών εμποδιζόμενων ατόμων
  • Κατασκευή/ αναβάθμιση υφιστάμενων εγκαταστάσεων ώστε να είναι προσβάσιμες σε όλους τους επισκέπτες.

Επιλέξιμες προς ένταξη παραλίες, αποτελούν οι παραλίες που δεν έχουν ενισχυθεί από άλλο συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα. Παραλίες οι οποίες έχουν λάβει σχετική ενίσχυση από άλλο αντίστοιχο πρόγραμμα δεν δύναται να επιχορηγηθούν από το παρόν έργο για τις ίδιες δαπάνες.

Ο ανώτατος αιτούμενος επιλέξιμος προϋπολογισμός ανέρχεται σε εβδομήντα χιλιάδες ευρώ (70.000 €) ανά παραλία.

Είδος ενίσχυσης: Επιχορήγηση/Επιδότηση
Τι ενισχύεται:
Επιλέξιμες κατηγορίες δαπανών είναι οι ακόλουθες:

  • Η κατασκευή μη μόνιμων ραμπών πρόσβασης στην παραλία για τη διασφάλιση της προσβασιμότητας στα άτομα με αναπηρία
  • Κτιριακές εγκαταστάσεις για την επίτευξη υψηλότερου συντελεστή ενεργειακής απόδοσης
  • Προμήθεια μη μόνιμων βοηθητικών εγκαταστάσεων όπως: λυόμενα αποδυτήρια, φορητοί χώροι υγιεινής , διάδρομοι αποτελούμενοι από τμήματα κατάλληλου μήκους για εύκολη μεταφορά και αποθήκευση την χειμερινή περίοδο
  • Χώροι σκίασης/προστασίας των λουόμενων
  • Προμήθεια πακέτου τηλεμετρίας και συσκευών συναγερμού
  • Ειδική σήμανση στις προσβάσιμες παραλίες κ.ά.

Σε κάθε περίπτωση, οι κατηγορίες δαπανών που αναφέρονται παραπάνω είναι ενδεικτικές και όχι περιοριστικές. Κάθε δικαιούχος οφείλει να μεριμνήσει για την εξασφάλιση της πρόσβασης από το οδικό δίκτυο σε κάθε σημείο παρέμβασης/παραλία που περιλαμβάνεται στην αίτηση χρηματοδότησής του.

Έργα που αφορούν οικονομική και εμπορική εκμετάλλευση υπηρεσιών (παρεμβάσεις σε παραλίες στις οποίες η πρόσβαση προσφέρεται έναντι τιμήματος), εφόσον η δημιουργία των υποδομών παρέχει πρόσθετα οικονομικά οφέλη, θα εξετάζονται σύμφωνα με τα οριζόμενα στο κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο των κρατικών ενισχύσεων (Κανονισμός De Minimis). Ο υποψήφιος δικαιούχος θα υποβάλει προς αξιολόγηση Υπεύθυνη Δήλωση σχετικά με την σώρευση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας.

Συνολικός Προϋπολογισμός: €17.136.800,00
Προϋπολογισμός Ταμείου: €13.820.000,00

Έναρξη Υποβολής Αιτήσεων: 25/10/2023
Λήξη Υποβολής Αιτήσεων: 25/01/2024 Η περίοδος υποβολής των προτάσεων δύναται να λήξει σε χρόνο ενωρίτερο της ανωτέρω προσδιοριζόμενης ημερομηνίας, σε περίπτωση εξάντλησης των διαθέσιμων πόρων.

Γεωγραφική Περιοχή: Όλη η Ελλάδα
Ιστοσελίδα Δημοσίευσης Πρόσκλησης: https://tourism.development.mintour.gov.gr/

Υποβολή αιτήσεων: Η υποβολή των αιτήσεων πραγματοποιείται ηλεκτρονικά. Η επιλογή και ένταξη των δικαιούχων θα γίνει με άμεση αξιολόγηση σύμφωνα με την οποία οι αιτήσεις ενίσχυσης αξιολογούνται αυτοτελώς και εγκρίνονται με βάση τη χρονική σειρά υποβολής τους, όπως αυτή πιστοποιείται από τον αριθμό πρωτοκόλλου που εκδίδεται από το Πληροφοριακό Σύστημα Υποβολής των Αιτήσεων (ΠΣ) και μέχρι εξαντλήσεως των πιστώσεων όπως ορίζονται στην πρόσκληση. https://tourism.development.mintour.gov.gr/

Αναβάθμιση των εγκαταστάσεων ορειβατικών καταφυγίων

Απευθύνεται σε: Φορείς (Υπουργεία, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ κ.α), Επιχειρήσεις
Απευθύνεται ειδικά σε: Όλα τα νομικά πρόσωπα που αποτελούν ιδιοκτήτες και φορείς διαχείρισης (παραχωρησιούχοι) των ορειβατικών καταφυγίων της χώρας (άρθρο 3 ΚΥΑ 549/2019 (ΦΕΚ B’ 100/24.01.2019).

Αντικείμενο/στόχος:

Το πρόγραμμα αφορά στη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων για την αναβάθμιση των υποδομών των ορειβατικών καταφυγίων, με στόχο την επίτευξη μικρότερου αποτυπώματος ρύπων και χαμηλότερης ενεργειακής κατανάλωσης, καθώς και επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου σε 12 μήνες το χρόνο, διαμορφώνοντας ένα νέο τουριστικό προϊόν.

Επιμέρους στόχοι του προγράμματος αποτελούν :

  • Η αναβάθμιση των υποδομών των ορειβατικών καταφυγίων που θα προσελκύουν περισσότερους επισκέπτες και θα συμβάλλουν στην αύξηση του τοπικού ΑΕΠ.
  • Η επίτευξη μεγαλύτερης χειμερινής τουριστικής περιόδου και πιο ελκυστικών ευκαιριών για ορεινό τουρισμό που θα είναι επωφελής για ολόκληρη την περιοχή.
  • Η βιώσιμη τοπική ανάπτυξη και η αποδοτικότερη διαχείριση των φυσικών πόρων με σκοπό την λειτουργία των εγκαταστάσεων, με μικρότερο αποτύπωμα ρύπων και λιγότερη κατανάλωση ενέργειας.

Επιλέξιμα προς ένταξη ορειβατικά καταφύγια, αποτελούν τα ορειβατικά καταφύγια που διέπονται από τις διατάξεις της υπ’ αριθ. 9918/16.05.2023 κ.υ.α. «Καθορισμός τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφών ορειβατικών καταφυγίων, διαδικασία χορήγησης Ειδικού Σήματος Λειτουργίας και Κανονισμός Λειτουργίας» (Β΄ 3307).

Ο ανώτατος προϋπολογισμός ανά επενδυτικό σχέδιο ορίζεται στις διακόσιες πενήντα χιλιάδες ευρώ (250.000 €).

Τι ενισχύεται:
Επιλέξιμες κατηγορίες δαπανών είναι οι ακόλουθες:

  • Η κατασκευή, η επέκταση, ο εκσυγχρονισμός κτιριακών εγκαταστάσεων και ειδικών και βοηθητικών εγκαταστάσεων των κτιρίων και οι κατασκευές για τη διασφάλιση της προσβασιμότητας στα άτομα με αναπηρία, καθώς και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου στα οποία περιλαμβάνονται και οι δαπάνες έκδοσης οικοδομικής άδειας
  • Η αγορά και εγκατάσταση καινούργιων σύγχρονων μηχανημάτων και λοιπού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων των τεχνικών εγκαταστάσεων.
  • Κτιριακές εγκαταστάσεις για την επίτευξη υψηλότερου συντελεστή ενεργειακής απόδοσης
  • Δράσεις εξοικονόμησης ύδατος
  • Δράσεις Ψηφιοποίησης
  • Δαπάνες που συνίστανται στο κόστος των συμβουλευτικών υπηρεσιών που παρέχονται από εξωτερικούς συμβούλους.

Συνολικός Προϋπολογισμός: €1.240.000,00
Προϋπολογισμός Ταμείου: €1.000.000,00

Έναρξη Υποβολής Αιτήσεων: 25/10/2023
Λήξη Υποβολής Αιτήσεων: 31/03/2024

Γεωγραφική Περιοχή: Όλη η Ελλάδα
Ιστοσελίδα Δημοσίευσης Πρόσκλησης: https://tourism.development.mintour.gov.gr/

Υποβολή αιτήσεων: Η υποβολή των αιτήσεων πραγματοποιείται ηλεκτρονικά. Η επιλογή και ένταξη των δικαιούχων θα γίνει με άμεση αξιολόγηση σύμφωνα με την οποία οι αιτήσεις ενίσχυσης αξιολογούνται αυτοτελώς και εγκρίνονται με βάση τη χρονική σειρά υποβολής τους, όπως αυτή πιστοποιείται από τον αριθμό πρωτοκόλλου που εκδίδεται από το Πληροφοριακό Σύστημα Υποβολής των Αιτήσεων (ΠΣ) και μέχρι εξαντλήσεως των πιστώσεων όπως ορίζονται στην πρόσκληση. https://tourism.development.mintour.gov.gr/

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Φοροδιαφυγή: Παράθυρο για «μερεμέτια» στο ν/σ μετά τη διαβούλευση - Γραμμένες στην «πέτρα» οι παρεμβάσεις για Ελεύθερους Επαγγελματίες

Χατζηδάκης σε Κύκλο Ιδεών: Πλεόνασμα 1,1% φέτος παρά τον πόλεμο - Οριακές τροποποιήσεις στο προσχέδιο προϋπολογισμού

Μυλωνάς (Εθνική): Με «δύναμη πυρός» 7,4 δισ. ευρώ η επιβράβευση των μετόχων - Έτοιμη για βελτίωση του guidance για το 2025

gazzetta
gazzetta reader insider insider