ΕΣΠΑ: Οι τρεις ευκαιρίες για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έρχονται τον Οκτώβριο

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΣΠΑ: Οι τρεις ευκαιρίες για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έρχονται τον Οκτώβριο
Στην ενίσχυση παλαιών και νέων μικρομεσαίων επιχειρήσεων στις περιοχές της απολιγνιτοποίησης (Δ. Μακεδονία και Μεγαλόπολη) στοχεύουν οι δύο νέες δράσεις, προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ, που θα ξεκινήσουν μέσα στον επόμενο μήνα.

Στην προδημοσίευση δύο δράσεων για την ενίσχυση παλαιών και νέων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, συνολικού προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ, στις περιοχές της απολιγνιτοποίησης (Δ. Μακεδονία και Μεγαλόπολη) προχώρησε η Διαχειριστική Αρχή του Προγράμματος «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση» 2021-2027.

Όπως ανέφερε σε δήλωσή του ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, «προχωρούμε σε νέες δράσεις που αφορούν στις περιοχές μετάβασης, για την έγκαιρη προετοιμασία των εν λόγω επιχειρήσεων». Όπως δήλωσε το Σάββατο ο κ. Παπαθανάσης τα προγράμματα αυτά θα αρχίσουν να τρέχουν στις αρχές Οκτωβρίου, ενώ μέσα στον επόμενο μήνα θα ξεκινήσει και το πρόγραμμα ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων για όλη τη χώρα.

Η πρώτη δράση αφορά την «Ενίσχυση Υφιστάμενων ΜμΕ στις περιοχές των Εδαφικών Σχεδίων Δίκαιης Μετάβασης Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας & Μεγαλόπολης», με προϋπολογισμό 30.000.000 ευρώ (21 εκατ. ευρώ στη Δ. Μακεδονία και 9 εκατ. ευρώ στη Πελοπόννησο) και δικαιούχους Μεσαίες, Μικρές και Πολύ μικρές επιχειρήσεις με τουλάχιστον δύο κλεισμένες χρήσεις.

Η δεύτερη δράση με τίτλο «Ίδρυση Επιχειρήσεων & Ενίσχυση Νέων ΜμΕ στις περιοχές των Εδαφικών Σχεδίων Δίκαιης Μετάβασης Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας & Μεγαλόπολης» με προϋπολογισμό 20 εκατ. ευρώ (14 εκατ. ευρώ σε Δ. Μακεδονία και 6 εκατ. ευρώ στη Πελοπόννησο) αφορά νέες Υφιστάμενες Μεσαίες, Μικρές και Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις και Υπό Σύσταση Επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τις προδημοσιεύσεις το ποσοστό ενίσχυσης για το σύνολο των επενδυτικών σχεδίων και για όλες τις δαπάνες, που περιλαμβάνονται σε αυτό, ανέρχεται σε 70%. Τα επενδυτικά σχέδια θα αφορούν επιχορηγούμενο προϋπολογισμό από 20.000 ευρώ έως 100.000 ευρώ.

Στις επιλέξιμες δαπάνες των Δράσεων περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων: κτίρια, εγκαταστάσεις και περιβάλλον χώρος, εξοπλισμός και ηλεκτρικά μεταφορικά μέσα, πιστοποίηση προϊόντων, ψηφιακός εξοπλισμός και λογισμικό, δαπάνες marketing, δαπάνες προσωπικού καθώς και δαπάνες για την βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και εξοικονόμησης ενέργειας.

Εντός Οκτωβρίου και το πρόγραμμα για όλη τη χώρα

Σε ό,τι αφορά την προκήρυξη της δράσης «Ενίσχυση της ίδρυσης και λειτουργίας νέων μικρομεσαίων επιχειρήσεων» για το σύνολο της χώρας, με προϋπολογισμό 200 εκατ. ευρώ και αυτή αναμένεται να ξεκινήσει εντός του Οκτωβρίου, σύμφωνα με τον κ. Παπαθανάση. Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε επενδυτικού σχεδίου θα κυμαίνεται από 30.000 ευρώ έως 400.000 ευρώ στο τομέα της μεταποίησης και από 15.000 ευρώ έως 100.000 ευρώ στο τομέα του εμπορίου και των υπηρεσιών. Θα ακολουθήσει και το αντίστοιχο πρόγραμμα για τις τουριστικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις με προϋπολογισμό 150 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μπαταρίες: Αλλάζουν οι επενδυτικές στρατηγικές – Θέμα ημερών το «σήμα» του ΥΠΕΝ για περισσότερα έργα

Εργασιακός νόμος: Τι αλλάζει από σήμερα σε μισθούς, συμβάσεις, απολύσεις, συνδικαλιστικά δικαιώματα

Για ποια μέτρα στήριξης ψάχνει χρήματα η κυβέρνηση - Προτεραιότητα οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ

gazzetta
gazzetta reader insider insider