Τουρισμός: Δυναμικά κλείνει το 2023 - Θετικές οι ενδείξεις και για το 2024

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τουρισμός: Δυναμικά κλείνει το 2023 - Θετικές οι ενδείξεις και για το 2024
Πώς θα κινηθεί ο Νοέμβριος στην Αθήνα. Τι λένε τα πρώτα μηνύματα από την Διεθνή Έκθεση τουρισμού, World Travel Market, που πραγματοποιείται στο Λονδίνο.

Θερμό παραμένει το κλίμα για τον ελληνικό τουρισμό παρότι η σεζόν βαίνει σταδιακά στο τέλος της. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες ενδείξεις η χρονιά, ειδικά για την Αθήνα, αναμένεται να κλείσει δυναμικά ενώ θετικά είναι και τα πρώτα δείγματα για την επόμενη σεζόν, όπως τουλάχιστον αποτυπώνονται στη μεγάλη τουριστική έκθεση που πραγματοποιείται αυτή την περίοδο στην Μ. Βρετανία.

Στα επίπεδα του 2019 ο Νοέμβριος στον ΔΔΑ

Το δυνατό φινίς του ελληνικού τουρισμού προοικονομούν τα στοιχεία του Ελ. Βενιζέλος, σύμφωνα με τα οποία και ο Νοέμβριος κινείται σε υψηλά για την εποχή επίπεδα. Σύμφωνα με πληροφορίες και με σύμμαχο τον καλό καιρό, η κίνηση αναμένεται υψηλότερη από τον αντίστοιχο μήνα του 2022 ενώ εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει και τα επίπεδα της «χρυσής» χρονιάς του 2019.

Να θυμίσουμε ότι πέρυσι τον Νοέμβριο ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών είχε υποδεχθεί 1.596.906 επιβάτες 31,1% περισσότερους από το 2021 αλλά -4,2% λιγότερους από το 2019. Το προπανδημικό έτος δε, η επιβατική κίνηση τον προτελευταίο μήνα του έτους είχε φτάσει τους 1.666.654 επιβάτες.

Αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος»: Συναγερμός για βόμβα σε αεροσκάφος από το Τελ Αβίβ

Το θετικό πρόσημο του Νοεμβρίου θα συνεχίσει το ανοδικό σερί όλων των προηγούμενων μηνών του ΔΑΑ, το οποίο οδήγησε σε θεαματικές επιδόσεις σε επίπεδο δεκαμήνου. Σημειωτέον ότι συνολικά, κατά τους δέκα πρώτους μήνες του έτους, η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου ανήλθε σε 24,42 εκατ., αυξημένη κατά 24,9% σε σύγκριση με το 2022, αλλά και κατά 9,6% σε σύγκριση με το 2019. Ο Οκτώβριος μάλιστα αποτέλεσε τον καλύτερο Οκτώβριο όλων των εποχών στην ιστορία του Αεροδρομίου, με το Ελ. Βενιζέλος να υποδέχεται 2,74 εκατ. επιβάτες, 19,5% περισσότερους από το 2022 αλλά και 18,9% περισσότερους από τον αντίστοιχο μήνα του 2019.

Με μετριοπαθείς προβλέψεις το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, εκτιμάται ότι για φέτος μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και τους 28 εκατ. επιβάτες, με ότι αυτό συνεπάγεται για τον τουρισμό της πρωτεύουσας. Η εκτίμηση δε, φαντάζει αρκετά ρεαλιστική αν σκεφτεί κανείς ότι μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου είχαν διακινηθεί από το αεροδρόμιο 24,42 εκατ. επιβάτες ενώ το Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2019 διακινήθηκαν αθροιστικά 3,3 εκατ. επιβάτες.

Θετικά τα μηνύματα για τη νέα χρονιά

Οι καλές ενδείξεις βέβαια δεν σταματούν εκεί. Θετικά είναι σύμφωνα με πληροφορίες και τα πρώτα μηνύματα για την επόμενη χρονιά, από τη μεγάλη τουριστική έκθεση World Travel Market που πραγματοποιείται αυτή την περίοδο στο Λονδίνο. Οι συμφωνίες με tour operators προχωρούν ενώ η χώρα φαίνεται να βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση, προσελκύοντας και τουρίστες που θα επισκέπτονταν γειτονικούς προορισμούς, αν δεν είχε ξεσπάσει ο πόλεμος στο Ισραήλ.

Να σημειωθεί ότι την εν λόγω έκθεση έχει επισκεφτεί και η υπουργός Τουρισμού, κα Όλγα Κεφαλογιάννη, με στόχο να πραγματοποιήσει συναντήσεις εργασίας με φορείς και παράγοντες της αγοράς και να προωθήσει το εγχώριο τουριστικό προϊόν στους εκπροσώπους διεθνών μέσων ενημέρωσης. Σε αυτό το πλαίσιο η Ελληνίδα υπουργός συναντήθηκε με τον Βρετανό ομόλογό της κ. John Whittingdale και με τον Κύπριο υφυπουργό Τουρισμού κ. Κώστα Κουμή, με τους επικεφαλής της Jet2, τον κ. Edwar Weggelaar, επικεφαλής του ταξιδιωτικού Οργανισμού Queer Destinations και με το προεδρείο της A.B.T.A. ενώ παρουσίασε τη νέα στρατηγική που χαράσει το υπουργείο σε Έλληνες ανταποκριτές στο Λονδίνο αλλά και σε δημοσιογράφους από ξένα Μέσα Ενημέρωσης.

Στο πλαίσιο της συνέντευξής της μάλιστα στην Διεθνή Έκθεση Τουρισμού του Λονδίνου, τόνισε ότι «η Ελλάδα είναι τώρα έτοιμη για μία νέα σελίδα στην τουριστική της στρατηγική, για έναν νέο κύκλο ανάπτυξης και κυρίως για την ουσιαστική στροφή προς τη βιωσιμότητα και την ανάδειξη αξιών όπως η προστασία της φύσης, ο σεβασμός προς τις τοπικές κοινωνίες και τον ανθρώπινο παράγοντα. Η ανάδειξη όλων αυτών των ιδιαίτερων αξιών θα καταστήσει την Ελλάδα για μία ακόμα φορά πρωταγωνίστρια στην διεθνή κατάταξη των τουριστικών προορισμών και εμπειριών».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Απογειώθηκε» τον Σεπτέμβριο η επιβατική κίνηση στο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Τουρισμός: Επιπλέον 1,9 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις πέτυχε η Ελλάδα στο διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου

Τουρισμός: Στο φουλ οι μηχανές και τον Οκτώβριο - Οι προσδοκίες και ο αστερίσκος του πολέμου στο Ισραήλ

gazzetta
gazzetta reader insider insider