Στασιμοπληθωρισμός, ο νέος «μπαμπούλας» - Μνήμες από τη δεκαετία του 1970

Χρήστος Δοντάς
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στασιμοπληθωρισμός, ο νέος «μπαμπούλας» - Μνήμες από τη δεκαετία του 1970
Στο «νέο» περιβάλλον που διαμορφώνεται, με το ράλι στις πετρελαϊκές τιμές, που εκτινάσσονται στο χείλος των 100 δολαρίων το βαρέλι, με τον κολλώδη «πυρήνα», που υποχωρεί βραδύτερα από όσο αναμένονταν ευρέως αλλά και την είσοδο ισχυρών οικονομιών σε ύφεση, οι κίνδυνοι για «στασιμοπληθωρισμό» επανέρχονται δυναμικά στο προσκήνιο

Μέχρι πριν από λίγους μήνες, κυβερνήσεις, τραπεζίτες και επενδυτές ήταν καθησυχαστικοί και συγκρατημένα αισιόδοξοι μπροστά στο ενδεχόμενο στασιμότητας της οικονομικής δραστηριότητας διεθνώς, εν μέσω των πιέσεων που ασκεί η πληθωριστική λαίλαπα και οι ραγδαίες αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως.

Ωστόσο, στο «νέο» περιβάλλον που διαμορφώνεται, με το ράλι στις πετρελαϊκές τιμές, που εκτινάσσονται στο χείλος των 100 δολαρίων το βαρέλι, με τον κολλώδη «πυρήνα», που υποχωρεί βραδύτερα από όσο αναμένονταν ευρέως αλλά και την είσοδο ισχυρών οικονομιών σε ύφεση, οι κίνδυνοι για «στασιμοπληθωρισμό» επανέρχονται δυναμικά στο προσκήνιο.

«Νομίζω ότι ο μεγάλος μπαμπούλας εκεί έξω είναι ο στασιμοπληθωρισμός, ότι μπαίνουμε σε αυτό το πνεύμα υψηλού πληθωρισμού και χαμηλής ανάπτυξης», προειδοποίησε η Μελ Λαγκομασίνο, Διευθύνουσα Σύμβουλος της WE Family, επικαλούμενη σχόλια του επικεφαλής της Fed στη Mινεάπολης, Νιλ Κασκάρι, ο οποίος διεμήνυσε πως τα επιτόκια στις ΗΠΑ πρέπει να ανέβουν «ουσιαστικά υψηλότερα» για να καταπολεμήσουν τις επίμονες πληθωριστικές πιέσεις.

«Φαίνεται ότι τα επιτόκια πρέπει όχι απλώς να είναι μείνουν στα ύψη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αλλά να αυξηθούν έτι περαιτέρω» υποστήριξε η CEO της We Family, επιβεβαιώνοντας το «τραπεζικό δόγμα» του «higher for longer», ενώ παράλληλα, πιστεύει ότι η ύφεση είναι «σίγουρα» στον ορίζοντα για την αμερικανική οικονομία. Ο στασιμοπληθωρισμός αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1970, όταν ένα πετρελαϊκό σοκ προκάλεσε μια παρατεταμένη περίοδο υψηλότερων τιμών αλλά απότομη πτώση της οικονομικής ανάπτυξης.

Το φαινόμενο χαρακτηρίζεται από αργή ανάπτυξη, υψηλή ανεργία και εκτίναξη του πληθωρισμού. Το ένα συστατικό που λείπει αυτή τη στιγμή είναι η υψηλή ανεργία, που εξακολουθεί να είναι σχετικά χαμηλή στο 3,8% — αν και υπάρχουν φόβοι ότι οι εντεινόμενες απολύσεις θα αλλάξουν το εργασιακό τοπίο. Ταυτόχρονα, ισχυροί παίκτες και παράγοντες της αγοράς, ανησυχούν ότι η άνοδος των τιμών του πετρελαίου θα μπορούσε να διατηρήσει τις τιμές αυξημένες για μεγάλο διάστημα, ενισχύοντας τον κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent έχουν εκτιναχθεί πάνω από 20 δολάρια το βαρέλι το τελευταίο τρίμηνο, σε ένα ράλι που έχει βάλει ως στόχο του την επιστροφή στα 100 δολάρια, ενώ το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate ενισχύεται κατά 1,4% στα 92,96 δολάρια, ελέω των ήδη μειωμένων προσφορών από Σαουδική Αραβία, ηγέτιδας του ΟΠΕΚ, και Ρωσία, οι οποίες δεν αποκλείουν νέο μεγάλο «ψαλίδι» στα παγκόσμια αποθέματα «μαύρου χρυσού».

«Μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού, οι επενδυτές έμοιαζαν όλο και πιο σίγουροι ότι η παγκόσμια οικονομία ξέφευγε από τη μάστιγα του στασιμοπληθωρισμού», ανέφεραν αναλυτές της Generali Investments, ωστόσο, ενόψει του τέταρτου τριμήνου, διαπιστώνουν ότι η άνοδος της τιμής του πετρελαίου «είναι ανεπιθύμητη επενδυτικά», επειδή συμπαρασύρει ανοδικά τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, βλάπτοντας την οικονομική ανάπτυξη.

«Η πίεση των τιμών αντανακλά την έλλειψη προσφοράς, μετά τη μείωση των στόχων παραγωγής του ΟΠΕΚ+, υπό την ηγεσία του Ριάντ και της Μόσχας. Αυτή η εξέλιξη εντάσσεται στο πλαίσιο ενός διαρκώς μεταβαλλόμενου γεωπολιτικού περιβάλλοντος, μετά και την διαφαινόμενη σαουδαραβική ένταξη στους BRICS», πρόσθεσαν. Ο συνασπισμός -που αποτελείται μέχρι στιγμής από τις Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική- προσκάλεσε τις κυβερνήσεις της Αργεντινής, της Αιγύπτου, της Αιθιοπίας, του Ιράν, της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων να συμμετέχουν στη συμμαχία ως πλήρη μέλη από την 1η Ιανουαρίου του 2024.

Από την πλευρά του, ο Πολ Γκαμπλς, συνιδρυτής της MBMG Family Office Group, επίσης διακατέχεται από την πεποίθηση ότι η αύξηση των τιμών του πετρελαίου θα μπορούσε να αποτελέσει «λάδι» στην πληθωριστική «φωτιά», ωστόσο, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είναι αποφασισμένοι να αποτρέψουν τους στασιμοπληθωριστικούς κινδύνους.

«Η τιμή του πετρελαίου εξακολουθεί να είναι πραγματικά μπαλαντέρ. Και αυτό που βλέπουμε τώρα είναι ότι μπορούμε να βρεθούμε σε μια κατάσταση όπου και με πιο ήπια ζήτηση για πετρέλαιο, οι τιμές θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν υψηλότερα λόγω του γεγονότος ότι υπάρχει αυτή η δυνατότητα για περιορισμένη προσφορά» επεσήμανε και έφερε την «ατμομηχανή» της Ευρώπης, τη Γερμανία ως ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα όπου ο συνδυασμός υψηλού πληθωρισμού και χαμηλής ανάπτυξης κυριαρχεί.

«Η Γερμανία μοιάζει να βρίσκεται στον γκρεμό μιας πραγματικά σημαντικής επιβράδυνσης σε συνδυασμό με μια πιθανή άνοδο του πληθωρισμού λόγω των τιμών της ενέργειας. Αν κοιτάξετε τα ασφάλιστρα για το αμερικανικό πετρέλαιο που αποστέλλεται στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή λόγω των χαμηλών αποθεμάτων στις ΗΠΑ, τότε θα καταλάβετε ότι καλλιεργούνται προοπτικές για στασιμοπληθωρισμό. Και αυτό είναι πραγματικό ανησυχητικό» ανέφερε καταληκτικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ξανά με γραμμή... «λιτότητας» η Ευρωζώνη

Αποκαλυπτήρια «δημιουργικής λογιστικής» στο έλλειμμα και το χρέος της Γερμανίας

Η Γερμανία με... μεγαλύτερο χρέος από την Ελλάδα; Έτσι λένε στο Βερολίνο

gazzetta
gazzetta reader insider insider