Ντάιμον (JPMorgan): Στο 7% το επιτόκιο της Fed - Ο κόσμος δεν είναι προετοιμασμένος για αυτό

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ντάιμον (JPMorgan): Στο 7% το επιτόκιο της Fed - Ο κόσμος δεν είναι προετοιμασμένος για αυτό
Κανείς δεν είναι προετοιμασμένος για το χειρότερο σενάριο που θέλει το επιτόκιο της Federal Reserve να φτάνει στο 7%, μαζί με τον στασιμοπληθωρισμό, ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase.

Κανείς δεν είναι προετοιμασμένος για το χειρότερο σενάριο που θέλει το επιτόκιο της Federal Reserve να φτάνει στο 7%, μαζί με τον στασιμοπληθωρισμό, ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase, Τζέιμι Ντάιμον, σε συνέντευξή του στους Times of India.

«Εάν πρόκειται να έχουμε χαμηλότερους όγκους και υψηλότερα επιτόκια, θα δημιουργηθεί πίεση στο σύστημα», δήλωσε ο Dimon κατά την επίσκεψή του στη Βομβάη για ένα επενδυτικό συνέδριο της JPMorgan. «Ο Γουόρεν Μπάφετ λέει ότι ανακαλύπτεις ποιος κολυμπά γυμνός όταν σταματήσει η παλίρροια».

Ο Ντάιμον, ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ της περαιτέρω αύξησης των επιτοκίων για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, επεσήμανε πως η διαφορά μεταξύ 5% και 7% θα είναι πολύ πιο επώδυνη για την οικονομία από ό,τι η μετάβαση από το 3% στο 5%.

Τα σχόλιά του έρχονται σε αντίθεση με τις εκτιμήσεις ότι η Fed έχει ολοκληρώσει τον κύκλο των αυξήσεων μετά από 5,25 ποσοστιαίες μονάδες που οδήγησαν το επιτόκιο στο 5,5% — το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 22 ετών.

Αν το επιτόκιο σκαρφαλώσει στο 7%, θα υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις τόσο στις αμερικανικές επιχειρήσεις όσο και στους καταναλωτές. Σύμφωνα με οικονομολόγους, η πιθανότητα ύφεσης στις ΗΠΑ τους επόμενους 12 μήνες ανέρχεται πλέον στο 60%, με το Bloomberg Economics ωστόσο να κάνει μια πιο απαισιόδοξη πρόβλεψη μιλώντας για ύφεση φέτος.

«Η αύξηση από το 0 στο 2% ήταν σχεδόν σαν καμία αύξηση. Η μετάβαση από 0 στο 5% ξάφνιασε αρκετούς αλλά επίσης αρκετοί ήταν και εκείνοι που θεωρούσαν ένα επιτόκιο στο 5% ως πιθανό», ανέφερε ο επικεφαλής της JPMorgan. «Ωστόσο, δεν είμαι σίγουρος αν ο κόσμος είναι προετοιμασμένος για το 7%», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Φωτογραφία: AP

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Goldman Sachs: Στις 4.500 μονάδες ο S&P 500 μέχρι τα τέλη του έτους - Προς νέα υψηλά το 2024

Ο Μακρόν σπρώχνει την Ευρώπη σε ένα πόλεμο 900 δισ. δολ. με την Κίνα

Η Blue Origin του Τζεφ Μπέζος αντικαθιστά τον CEO με στέλεχος της Amazon

gazzetta
gazzetta reader insider insider