ΥΠΕΘΟ: Ενισχύεται ο ανταγωνισμός στις τράπεζες - Αυξάνει η πρόσβαση στη ρευστότητα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΥΠΕΘΟ: Ενισχύεται ο ανταγωνισμός στις τράπεζες - Αυξάνει η πρόσβαση στη ρευστότητα
Στην ενίσχυση του ανταγωνισμού στο τραπεζικό σύστημα με απώτερο σκοπό το όφελος των καταναλωτών αλλά στην μεγαλύτερη διαθεσιμότητα της ρευστότητας με την βελτίωση της πρόσβασης επιχειρήσεων και ιδιωτών στο τραπεζικό σύστημα, στοχεύουν τα νέα μέτρα του ΥΠΕΘΟ.

Στην ενίσχυση του ανταγωνισμού στο τραπεζικό σύστημα με απώτερο σκοπό το όφελος των καταναλωτών αλλά και στην μεγαλύτερη διαθεσιμότητα της ρευστότητας με την βελτίωση της πρόσβασης επιχειρήσεων και ιδιωτών στο τραπεζικό σύστημα, στοχεύουν τα νέα μέτρα του ΥΠΕΘΟ που παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου το οικονομικό επιτελείο, σε συνέχεια των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Μιλώντας για το τραπεζικό σύστημα, ο υπουργός προανήγγειλε τη διεύρυνση του πεδίου των μικροχρηματοδοτήσεων έτσι ώστε να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός και να επωφεληθούν όλο και περισσότεροι, καθώς όπως αποκάλυψε το insider.gr, η διεύρυνση αυτή θα περιλαμβάνει και τα στεγαστικά δάνεια.

Επιπλέον αλλάζει το πλαίσιο λειτουργίας των servicers με κυρώσεις να προβλέπονται για όσους δεν συμμορφώνονται, ενώ ο Ηρακλής θα χρησιμοποιηθεί εκ νέου για την αντιμετώπιση των όποιων εκκρεμοτήτων και την περαιτέρω εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών.

Σε άλλο σημείο, ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στη χρήση του προγράμματος Ηρακλής εκτός από τις συστημικές τράπεζες και στον λεγόμενο 5ο πυλώνα, ενώ εξήγησε πως η κυβέρνηση βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με τα ευρωπαϊκά όργανα και εντός μικρού διαστήματος θα υπάρξουν ανακοινώσεις.

Ιδιαίτερη έμφαση αποδίδουν τα νέα μέτρα και στο σύστημα IRIS, το οποίο έχει δημιουργηθεί από τις ίδιες τις τράπεζες και το οποίο επιτρέπει τις διατραπεζικές συναλλαγές χωρίς προμήθεια, και είναι κάτι το οποίο προωθεί η κυβέρνηση σχεδιάζοντας να επιβάλλει την χρήση του στους ελεύθερους επαγγελματίες.

Αναλυτικά, οι παρεμβάσεις στο τραπεζικό σύστημα αφορούν σε:

  • χρήση του επιτυχημένου προγράμματος Ηρακλής για την αντιμετώπιση των όποιων εκκρεμοτήτων και την περαιτέρω εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών.
  • ενίσχυση του ανταγωνισμού στο τραπεζικό σύστημα, με στόχο τη μείωση της ψαλίδας μεταξύ των επιτοκίων χορηγήσεων και των επιτοκίων καταθέσεων. Βασικό εργαλείο στην κατεύθυνση αυτή θα είναι η δυνατότητα χορήγησης στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων και από μη τραπεζικά ιδρύματα – υπό την εποπτεία πάντοτε της Τράπεζας της Ελλάδος – που θα υλοποιηθεί με την προώθηση σχετικής νομοθεσίας.
  • Στήριξη της υπηρεσίας IRIS, η οποία δίνει τη δυνατότητα αποστολής χρημάτων -μέσω κινητού, χωρίς να απαιτείται το IBAN και χωρίς καμία χρέωση και καμία προμήθεια- από μία τράπεζα σε μία άλλη (μέχρι τα 500 ευρώ ημερησίως).
  • Αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τις συστημικές τράπεζες, η οποία θα προχωρήσει χωρίς καθυστερήσεις και θα φέρει νέα κεφάλαια στη χώρα.
  • Αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων με θέσπιση νέου πλαισίου κανόνων, υποχρεώσεων και ποινών για τους servicers και προστασία των πραγματικά ευάλωτων δανειοληπτών και όχι εκείνων που παριστάνουν τους ευάλωτους, αποκρύπτοντας για διάφορους λόγους την περιουσία τους και τα εισοδήματά τους. Έτσι θα διασφαλιστεί ότι το νέο πλαίσιο θα γίνει αποδεκτό - όχι μόνο από τους ευάλωτους δανειολήπτες - αλλά και από όσους, παρά τις δυσκολίες, εξακολουθούν να πληρώνουν τα δάνειά τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Θεοχάρης: Ενισχύονται οι παρεμβάσεις για την βραχυχρόνια μίσθωση

ΥΠΕΘΟ: Η εξειδίκευση των οικονομικών μέτρων της ΔΕΘ - Βίντεο

Χατζηδάκης: Νέες πρωτοβουλίες σε 4 άξονες - Ρευστότητα, φοροδιαφυγή, εισοδηματική σύγκλιση και πρόληψη από κλιματική κρίση

gazzetta
gazzetta reader insider insider