Κίνα: Αύξηση - έκπληξη για τις λιανικές πωλήσεις, «αγκάθι» ο κλάδος των ακινήτων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κίνα: Αύξηση - έκπληξη για τις λιανικές πωλήσεις, «αγκάθι» ο κλάδος των ακινήτων
Αύξηση μεγαλύτερη των προσδοκιών εμφάνισαν οι λιανικές πωλήσεις και η βιομηχανική παραγωγή της Κίνας τον Αύγουστο.

Αύξηση μεγαλύτερη των προσδοκιών εμφάνισαν οι λιανικές πωλήσεις και η βιομηχανική παραγωγή της Κίνας τον Αύγουστο, σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Γραφείου Στατιστικής.

Συγκεκριμένα, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 4,6% τον Αύγουστο σε σχέση με πέρυσι, ξεπερνώντας τις προσδοκίες για ανάπτυξη 3% που προέβλεπε δημοσκόπηση του Reuters. Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 4,5% από πέρυσι, υψηλότερα από την εκτίμηση 3,9% και ταχύτερη από την αύξηση 3,7% του Ιουλίου.

Αντίθετα, οι επενδύσεις σε πάγια στοιχεία, αυξήθηκαν μόλις κατά 3,2% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο, διαψεύδοντας τις προσδοκίες για αύξηση 3,3%. «Αγκάθι» οι επενδύσεις σε ακίνητα και σε υποδομές. Μόνο η μεταποίηση είδε τον ρυθμό των επενδύσεων να αυξάνεται.

Ο εκπρόσωπος του Γραφείου Στατιστικής, Fu Linghui, δήλωσε ότι η αγορά ακινήτων βρίσκεται ακόμη σε μια περίοδο «προσαρμογής».

Το ποσοστό ανεργίας στις πόλεις άλλαξε διαμορφώθηκε στο 5,2%, ενώ δεν ανακοινώθηκε το ποσοστό ανεργίας για τους νέους ηλικίας 16 έως 24 ετών. Τον περασμένο μήνα η Κίνα αποφάσισε να σταματήσει τη δημοσιοποίησή του, καθώς επανεξετάζει τη μεθοδολογία.

Η οικονομική ανάκαμψη της Κίνας από την πανδημία έχει επιβραδυνθεί από το δεύτερο τρίμηνο, κυρίως εξαιτίας της ύφεσης στον κλάδο των ακινήτων. Οι εξαγωγές, ένας άλλος βασικός μοχλός της οικονομίας της Κίνας, έχουν επίσης μειωθεί καθώς η παγκόσμια ζήτηση για κινεζικά προϊόντα συρρικνώνεται.

Η ανακοίνωση της στατιστικής υπηρεσίας περιέγραψε τα στοιχεία του Αυγούστου ως «οριακή βελτίωση».

Σε καθοδική αναθεώρηση της προοπτικής του αξιόχρεου του τομέα των ακινήτων της Κίνας, από «σταθερή» σε «αρνητική», προχώρησε η Moody’s, επικαλούμενη τον αντίκτυπο της επιβράδυνσης της ανάπτυξης στις πωλήσεις.

Ο οίκος αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας εκτιμά πως οι πωλήσεις θα συρρικνωθούν κατά 5% κατά τη διάρκεια των έξι ως δώδεκα επόμενων μηνών, προβλέποντας πως τα μέτρα στήριξης της αγοράς ακινήτων που ανακοίνωσε η κινεζική κυβέρνηση δεν θα έχουν παρά «βραχεία διάρκεια».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Καμπανάκι» Γερμανών βιομηχάνων: Χαμηλότερη από την αναμενόμενη η ώθηση από το παγκόσμιο εμπόριο

gazzetta
gazzetta reader insider insider