Λέιν: Απίθανη μία βαθιά ή παρατεταμένη ύφεση στην Ευρωζώνη τα επόμενα χρόνια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Λέιν: Απίθανη μία βαθιά ή παρατεταμένη ύφεση στην Ευρωζώνη τα επόμενα χρόνια
Απίθανο θεωρεί το ενδεχόμενο μίας βαθιάς ή παρατεταμένης ύφεσης στην ευρωπαϊκή οικονομία τα επόμενα χρόνια ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Φίλιπ Λέιν.

Απίθανο θεωρεί το ενδεχόμενο μίας βαθιάς ή παρατεταμένης ύφεσης στην ευρωπαϊκή οικονομία τα επόμενα χρόνια ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Φίλιπ Λέιν.

«H ευρωπαϊκή οικονομία θα αναπτυχθεί τα επόμενα δύο χρόνια και υπάρχουν πολλοί λόγοι για να το πιστεύουμε αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Λέιν μιλώντας σε podcast, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, τονίζοντας πως ένα από τα βασικά επιχειρήματα είναι το γεγονός πως η οικονομία δεν έχει ακόμα επιστρέψει στην τάση που είχε πριν το ξέσπασμα της πανδημίας και σε αυτό το πλαίσιο η διαδικασία της ανάκαμψης θα συνεχίσει να δίνει ώθηση στην Ευρωζώνη. «Βρισκόμαστε πολύ πιο χαμηλά από το επίπεδο που θα ήταν η οικονομία αν δεν είχε ξεσπάσει η πανδημία», ανέφερε ο Λέιν.

Την ίδια στιγμή, οι τιμές στην ενέργεια έχουν υποχωρήσει πολύ σημαντικά από τα επίπεδα που ήταν τους πρώτους μήνες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και αυτό αναμένεται να περάσει σταδιακά και στους καταναλωτές, ενισχύοντας το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, όπως αναφέρει ο αξιωματούχος. «Σταδιακά, τα νοικοκυριά αναμένεται να είναι σε καλύτερη οικονομική θέση», επισημαίνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Από το καλοκαίρι του 2022 η ΕΚΤ πραγματοποιεί συνεχείς αυξήσεις των επιτοκίων της στο πλαίσιο της προσπάθειας της να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον επίσημο στόχο του 2%. Ο Λέιν σημειώνει πάντως ότι στόχος της κεντρικής τράπεζας δεν είναι να οδηγήσει τη ζήτηση «σε βαθιά αρνητικά επίπεδα» και ο στόχος είναι απλά η ζήτηση να αναπτύσσεται με βραδύτερο ρυθμό από την προσφορά.

Η οικονομία της Ευρωζώνης έχει παραμείνει σε γενικές γραμμές στάσιμη τα τελευταία τρία τρίμηνα καθώς ο κλάδος της μεταποίησης έχει διολισθήσει σε ύφεση και οι αναλυτές δεν βλέπουν να ανακάμπτει φέτος, κάτι που δείχνει ότι το ΑΕΠ θα καταγράψει οριακή θετική ανάπτυξη το 2023.

Σημειώνεται πως οι αναλυτές εκτιμούν πως η οικονομία της Ευρωζώνης θα αναπτυχθεί με ρυθμό 0,9% αυτό το έτος και στη συνέχεια με ρυθμό 1,5% το 2024 και 1,6% το 2025, αν και κάποιοι αναλυτές εκτιμούν ότι οι προβλέψεις αυτές είναι πολύ αισιόδοξες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Reuters: Η Fed τελείωσε με τις αυξήσεις επιτοκίων, λένε οι οικονομολόγοι - Πότε «βλέπουν» μείωση

Corriere della Sera: Η ΕΚΤ ετοιμάζει επιστολή στην Ιταλία για τον τραπεζικό φόρο

Ομόλογα: Οι υψηλές πτήσεις των αποδόσεων, νέα «κανονικότητα»; - Καμπανάκι από αναλυτές

gazzetta
gazzetta reader insider insider