Πώς ο πόλεμος στην Ουκρανία ενισχύει την Πολωνία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς ο πόλεμος στην Ουκρανία ενισχύει την Πολωνία
Παρ' όλες τις διαμάχες με τις Βρυξέλλες, η Πολωνία κερδίζει μεγάλη βαρύτητα στην Ευρώπη ως «γέφυρα» προς την Ανατολή παρά τη ρωσική επιθετικότητα, σημειώνει η Handelsblatt. Μάλιστα είναι τέτοια η ανάπτυξη που σε ορισμένους οικονομολόγους δημιουργεί το ερώτημα αν θα μπορούσε να ξεπεράσει τη γερμανική οικονμομία  μέχρι το 2040.

Παρ' όλες τις διαμάχες με τις Βρυξέλλες, η Πολωνία κερδίζει μεγάλη βαρύτητα στην Ευρώπη ως «γέφυρα» προς την Ανατολή παρά τη ρωσική επιθετικότητα, σημειώνει η Handelsblatt. Μάλιστα είναι τέτοια η ανάπτυξη που σε ορισμένους οικονομολόγους δημιουργεί το ερώτημα αν θα μπορούσε να ξεπεράσει τη γερμανική οικονμομία μέχρι το 2040.

Ως ευρωπαϊκός τόπος επενδύσεων, η Πολωνία βρίσκεται πλέον σε πορεία ρεκόρ, όπως δείχνουν τα τρέχοντα στοιχεία της EY European Investment Monitor (EIM). Μόνο το 2022, οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην πρώην χώρα του ανατολικού μπλοκ αυξήθηκαν κατά 23%. Σύμφωνα με την Εθνική Τράπεζα της Πολωνίας (NBP), έφθασαν σε όγκο πάνω από 42 δισ. ευρώ.

Από οικονομική άποψη, η Πολωνία αποτελεί πρότυπο μαθητή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά από την άποψη του κράτους δικαίου είναι ενοχλητική, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα. Δεν υπάρχει μόνο μια διαμάχη στις Βρυξέλλες σχετικά με τις αμφιλεγόμενες δικαστικές μεταρρυθμίσεις του εθνικοσυντηρητικού κυβερνητικού κόμματος PiS (Νόμος και Δικαιοσύνη). Υπάρχουν επίσης προβλήματα σχετικά με το σύμφωνο για το προσφυγικό. Και έπειτα υπάρχει η αυστηρή πολιτική της κυβέρνησης για τις αμβλώσεις, η οποία διχάζει την πολωνική κοινωνία. Ειδικά πριν από τις βουλευτικές εκλογές του φθινοπώρου, το βαθύ ρήγμα μεταξύ δεξιών συντηρητικών και φιλελευθέρων γίνεται εμφανές. Μόλις τον Ιούνιο, μαζικές διαδηλώσεις κατά του αυστηρού νόμου περί αμβλώσεων είχαν φουντώσει το κλίμα στη χώρα.

Αλλά ενώ η χώρα αγωνίζεται στο εσωτερικό της να βρει το δρόμο της προς το μέλλον, η έκτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης γράφει το οικονομικό της success story. Προς το παρόν, είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία, από όλα τα πράγματα, που αυξάνει τη σημασία της Πολωνίας. Οι προσπάθειες της Δύσης να καταστήσει τις αλυσίδες εφοδιασμού της πιο ακίνδυνες -και άρα πιο περιφερειακές- από ό,τι πριν, ενόψει της πανδημίας και της οικονομικής σύγκρουσης με την Κίνα, ενισχύουν επίσης την οικονομία της χώρας.

Κανείς στην ΕΕ δεν επωφελείται τόσο πολύ από τις μεταβαλλόμενες παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού όσο ο ανατολικός γείτονας της Γερμανίας. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι η χώρα εξελίσσεται σε προγεφύρωμα μεταξύ Ανατολής και Δύσης- οι Βρυξέλλες αποδίδουν εδώ και καιρό στη χώρα ρόλο-κλειδί στην αναδιαμόρφωση της Ευρώπης μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η Πολωνία επωφελείται, μεταξύ άλλων, από το γεγονός ότι η Ρωσία έχει σχεδόν εξαλειφθεί ως τόπος επενδύσεων και οι εταιρείες αναζητούν εναλλακτικές λύσεις. «Επί του παρόντος, σχεδόν κάθε τέταρτη ευρωπαϊκή εταιρεία αποφασίζει να μεταφέρει την παραγωγή της στην Πολωνία», λένε από το Πολωνικό Ινστιτούτο Οικονομικών (PIE), Piotr Arak.

Η τοποθεσία δεν παρουσιάζει ενδιαφέρον μόνο λόγω της πρόσβασής της στην ευρωπαϊκή εσωτερική αγορά και της εγγύτητάς της στην ισχυρότερη ευρωπαϊκή οικονομία, τη Γερμανία. Είναι επίσης ελκυστική επειδή τα ποσοστά παραγωγικότητας είναι υψηλά και το κόστος εργασίας χαμηλό. Επιπλέον, υπάρχουν συγκριτικά πολλοί ειδικευμένοι εργαζόμενοι και μια καλά αναπτυγμένη υποδομή.

Τα τελευταία χρόνια, οι επενδύσεις προέρχονται ιδίως από το Λουξεμβούργο, τη Γερμανία, τις Κάτω Χώρες και τη Γαλλία. Η Εθνική Τράπεζα της Πολωνίας επισημαίνει ότι οι ξένες εταιρείες συχνά επανεπενδύουν αμέσως τα κέρδη που παράγουν στην Πολωνία, επιταχύνοντας έτσι περαιτέρω την άνθηση - έναν οικονομικό σφόνδυλο.

Αλλά δεν είναι μόνο οι ευρωπαϊκές εταιρείες που ανακαλύπτουν τη χώρα με τα 38 εκατομμύρια κατοίκους ως τόπο εγκατάστασης. Η αμερικανική εταιρεία τσιπ Intel, για παράδειγμα, θέλει να κατασκευάσει ένα εργοστάσιο τσιπ στο Βρότσλαβ της Πολωνίας, όπου θα συναρμολογούνται και θα δοκιμάζονται μικροεπεξεργαστές. Ο όγκος επένδυσης ανέρχεται σε 4,2 δισ. ευρώ.

Περίπου 2000 θέσεις εργασίας πρόκειται να δημιουργηθούν στο ίδιο το εργοστάσιο μέχρι το 2027. Η Intel αναμένει επίσης ότι θα δημιουργηθούν έμμεσα αρκετές χιλιάδες ακόμη θέσεις εργασίας, εκτός από τις πιθανές νέες προσλήψεις σε προμηθευτές.

Η απόφαση για τη χωροθέτηση του Βρότσλαβ ελήφθη αθόρυβα πριν από μερικές εβδομάδες, ενώ στη Γερμανία εξακολουθούσε να υπάρχει διαμάχη σχετικά με το ύψος των επιδοτήσεων για ένα εργοστάσιο της Intel στο Μαγδεμβούργο.

Κάθε δέκατος επενδυτής στην Πολωνία προέρχεται από τη Λευκορωσία ή την Ουκρανία

Από το Πολωνικό Ινστιτούτο Οικονομικών είναι πεπεισμένοι ότι «το μερίδιο των ξένων επενδύσεων στην Πολωνία θα συνεχίσει να αυξάνεται». Ενόψει της εμπλοκής παγκόσμιων παικτών όπως η Intel και η Mercedes-Benz, λέει, συχνά παραβλέπεται ότι πρόκειται κυρίως για μεσαίες επιχειρήσεις.

Κάθε δέκατος επενδυτής προέρχεται πλέον από τις γειτονικές χώρες της Λευκορωσίας ή της Ουκρανίας. Από την έναρξη της εκστρατείας της Ρωσίας, όλο και περισσότερες ουκρανικές εταιρείες εγκαθίστανται στην Πολωνία, 22.000 μόνο πέρυσι.
Μεταξύ αυτών και η ουκρανική εταιρεία εφοδιαστικής Nova Poszta, η οποία διαθέτει πλέον 8500 υποκαταστήματα στη χώρα καταγωγής της για την αποστολή επιστολών και δεμάτων. «Τον Οκτώβριο του 2022 ξεκινήσαμε τις δραστηριότητές μας στην Ευρώπη», λέει εκπρόσωπος της Nova Poszta. Αρχικά επέλεξαν την Πολωνία, λέει. «Υπάρχουν τώρα 20 υποκαταστήματα σε μεγάλες πολωνικές πόλεις», ενώ πρόσφατα επεκτάθηκαν και στη Λιθουανία, λέει.

Εκατομμύρια εργαζόμενοι από την Ουκρανία

Και για τις ουκρανικές επιχειρήσεις franchising, η Πολωνία γίνεται όλο και περισσότερο το προγεφύρωμα προς την αγορά της ΕΕ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Halia Baluvana, ουκρανική παραγωγός ζυμαρικών, γνωστή στην Πολωνία ως «Wesola Pani». Η εταιρεία πωλεί στα καταστήματά της κατεψυγμένα ζυμαρικά που προηγουμένως έχουν ψηθεί φρεσκοψημένα στα καταστήματα.

Το 2021, η ουκρανική εταιρεία αποφάσισε να επεκταθεί προς την Πολωνία. Ενθαρρυμένη από το επιτυχημένο ξεκίνημα εκεί, η εταιρεία θέλει τώρα να είναι παρούσα και στη Δυτική Ευρώπη, αρχικά στην Ολλανδία.

Δεν υπάρχει έλλειψη εργατικού δυναμικού. Οι οικονομολόγοι επισημαίνουν ότι η εισροή προσφύγων από την Ουκρανία προκαλεί τεράστιο κοινωνικό κόστος, αλλά ταυτόχρονα παρέχει στη χώρα εκατοντάδες χιλιάδες εξειδικευμένους εργαζόμενους. Σχεδόν 13 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν καταφύγει μέχρι στιγμής στην Πολωνία για να γλιτώσουν από τη ρωσική επίθεση. Περίπου 1,4 εκατομμύρια Ουκρανοί βρήκαν μόνιμη στέγη στην Πολωνία και απέκτησαν πρόσβαση στην αγορά εργασίας και στο κοινωνικό σύστημα.

Η Λευκορωσία διαδραματίζει επίσης ολοένα και μεγαλύτερο ρόλο στην καθημερινή ζωή των Πολωνών. Από το 2020, ο αριθμός των επενδύσεων από εκεί αυξάνεται ραγδαία. Μόλις ένα χρόνο αργότερα, αντιστοιχούσαν στο 7,2% του συνόλου των ξένων δεσμεύσεων. Ως απάντηση στη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων στη Λευκορωσία, η πολωνική κυβέρνηση είχε προωθήσει συστηματικά την εγκατάσταση ειδικών της πληροφορικής, νεοφυών επιχειρήσεων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων με το πρόγραμμα στήριξης «Poland Business Harbour».

Ο αριθμός των εταιρειών που έχουν εγγραφεί στην Πολωνία με λευκορωσικό κεφάλαιο αυξάνεται πλέον με ταχείς ρυθμούς - μεταξύ 2013 και 2022, υπήρχαν κατά μέσο όρο μόνο 500 εταιρείες ετησίως, ενώ το 2022 καταγράφηκε αριθμός ρεκόρ 1733 εταιρειών.

«Η μετατόπιση σχετίζεται σαφώς με την καταστολή και τη δύσκολη οικονομική κατάσταση στη Λευκορωσία», λέει η πληρεξούσια κυβερνητική εκπρόσωπος για την πολωνο-ουκρανική αναπτυξιακή συνεργασία,η οποία συμμετείχε σημαντικά στην ανάπτυξη του προγράμματος στήριξης.

Εν τω μεταξύ, το «Poland Business Harbour» έχει επεκταθεί και είναι ανοικτό σε επιχειρηματίες από την Αρμενία, τη Γεωργία, τη Μολδαβία, τη Ρωσία και την Ουκρανία. Μετά τον πόλεμο, η οικονομική δυναμική θα πρέπει επομένως να αυξηθεί και πάλι μαζικά, λένε από το Πολωνικό Ινστιτούτο Οικονομικών. «Οι εταιρείες σχεδιάζουν να επεκταθούν μετά τον πόλεμο, να αυξήσουν τη συνεργασία με τους Πολωνούς εταίρους και να συμμετάσχουν στη μελλοντική ανοικοδόμηση της Ουκρανίας».

Ο βαθμός στον οποίο οι ουκρανικές εταιρείες θα μεταφέρουν πράγματι τα εργοστάσιά τους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πόσο γρήγορα θα δημιουργηθούν σταθερές οικονομικές συνθήκες στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα. Ακριβώς η επιτάχυνση της ανοικοδόμησης θα ενισχύσει το ρόλο της Πολωνίας στην Ευρώπη, λένε οι ίδιες πηγές. "Η Πολωνία είναι μια φυσική γέφυρα για τις επενδύσεις της ΕΕ στην Ουκρανία", τονίζει ο επικεφαλής του Πολωνικού Ινστιτούτου Οικονομικών.

Σε κάθε περίπτωση, οι μεσοπρόθεσμες προβλέψεις είναι ελπιδοφόρες, ακόμη και αν η πολωνική οικονομία θα κάνει ένα διάλειμμα φέτος και θα αναπτυχθεί μόνο κατά 0,4%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurostat.

Ενόψει των καλών μακροπρόθεσμων προβλέψεων, ο ηγέτης του εθνικοσυντηρητικού κόμματος PiS (Νόμος και Δικαιοσύνη) και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάροσλαβ Κατσίνσκι είχε ήδη επικαλεστεί τον ανταγωνισμό με τη Γερμανία λίγο πριν από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία. Μέχρι το 2033 η Πολωνία θα έφτανε τον μέσο όρο της ΕΕ όσον αφορά το κατά κεφαλήν ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) και το αργότερο μέχρι το 2040 θα έφτανε τον μεγάλο δυτικό της γείτονα.

Η Πολωνία απέχει ακόμη πολύ από αυτό. Το 2022, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Γερμανίας ήταν 3,87 τρισεκατομμύρια ευρώ, ενώ της Πολωνίας μόνο 657 δισεκατομμύρια ευρώ. Όμως η ευρεία επίθεση του Κατσίνσκι κατά του μεγάλου δυτικού γείτονα βρήκε μεγάλη απήχηση στην Πολωνία.

Οι οικονομολόγοι, ωστόσο, θεωρούν αυτό το σενάριο υπερβολικό παρά τις λαμπρές προοπτικές και επισημαίνουν τις πολιτικά εγκλωβισμένες δομές, τα δημοκρατικά ελλείμματα, τον ξεπερασμένο ενεργειακό εφοδιασμό που βασίζεται στον άνθρακα - και το γεγονός ότι το οικονομικό θαύμα της Πολωνίας μετά την είσοδό της στην ΕΕ το 2004 τροφοδοτήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τις επιδοτήσεις των Βρυξελλών.

«Σε κάποιο βαθμό, οι δηλώσεις αυτές είναι πολιτική ρητορική προς την κατεύθυνση των ψηφοφόρων του PiS», δήλωσε ο οικονομολόγος Αλεξάντερ Λάσεκ στην Deutsche Welle (DW). Ο στόχος της επίτευξης του μέσου όρου της ΕΕ έως το 2033 θα είναι δύσκολος χωρίς πολιτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά εφικτός «με λίγη τύχη», πρόσθεσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της δεξαμενής σκέψης Civil Development Forum με έδρα τη Βαρσοβία. «Αλλά να φτάσουμε τη Γερμανία; Αυτό δεν είναι εφικτό».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Άνοιγμα στον... τουρισμό πολυτελείας κάνει η εφαρμογή quick commerce Pop Market

Τα κίνητρα και τα εμπόδια για την ανακύκλωση στους δήμους

Τράπεζες: Έσοδα ρεκόρ, ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια και ρευστότητα έδειξαν τα αποτελέσματα α' εξαμήνου

gazzetta
gazzetta reader insider insider