Τράπεζες στις ΗΠΑ: «Αντοχή» στα κέρδη και ανησυχίες για τα επιτόκια από την Fed

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τράπεζες στις ΗΠΑ: «Αντοχή» στα κέρδη και ανησυχίες για τα επιτόκια από την Fed
Το υψηλότερο κόστος δανεισμού που προκύπτει από την αύξηση των επιτοκίων της Fed ενδέχεται να επιβαρύνει περισσότερο τα αμερικανικά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Την «αντοχή» της κερδοφορίας αλλά και τις ανησυχίες για τις επόμενες κινήσεις της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) στο «μέτωπο» της νομισματικής της πολιτικής υπογραμμίζουν τα αποτελέσματα των μεγάλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας για το β' τρίμηνο, που «έριξαν αυλαία» την Τετάρτη με τα σχετικά στοιχεία από την Goldman Sachs.

Οι ανακοινώσεις των τραπεζών απέδειξαν πως η αμερικανική οικονομία παραμένει σε «φόρμα» παρά τις ανησυχίες που είχαν εκφραστεί από μερίδα αναλυτών για το ότι οι αυξήσεις των βασικών επιτοκίων της Fed θα μπορούσαν να φέρνουν πιο κοντά το ενδεχόμενο ύφεσης στις ΗΠΑ.

Σε αυτό το πλαίσιο και με τις προσδοκίες για το ότι η Fed δεν θα προχωρήσει σε περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων της μέχρι το τέλος του 2023 -τουλάχιστον όχι σε σημαντικό βαθμό-, κερδίζει έδαφος το σενάριο για το ότι θα ξεπεραστούν οι ανησυχίες για την πορεία της οικονομίας και κυρίως για τη διάθεση των επιχειρηματικών συμφωνιών και deals.

Κρίσιμες οι αναφορές της Fed την ερχόμενη εβδομάδα

Από την άλλη, το υψηλότερο κόστος δανεισμού που προκύπτει από την αύξηση των επιτοκίων της Fed ενδέχεται να επιβαρύνει περισσότερο τα αμερικανικά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις για το υπόλοιπο του 2023, γεγονός που θα μπορούσε να επηρεάσει σημαντικά τη ζήτηση δανείων από τις τράπεζες.

Σημεώνεται πως οι αγορές αναμένουν την τελευταία συνεδρίαση της νομισματικής επιτροπή της Fed (FOMC) για το καλοκαίρι, την επόμενη εβδομάδα, στις 25 και 26 Ιουλίου. Οι αναλυτές δίνουν 99,8% πιθανότητες για μια αύξηση των επιτοκίων της τράπεζας κατά 25 μονάδες βάσης, σύμφωνα με το FedWatch του CME Group.

Στο επίκεντρο για την FOMC θα βρεθούν αναφορές για το κατά πόσο η Fed σκοπεύει να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια της από το φθινόπωρο και μετά, στο πλαίσιο των κινήσεων της για την επαναφορά του πληθωρισμού στις ΗΠΑ στα επίπεδα του 2%.

Τα αποτελέσματα των τραπεζών

JP Morgan

Τα κέρδη της JP Morgan ανήλθαν σε 14,47 δισ. δολάρια ή 4,75 δολάρια ανά μετοχή έναντι 8,65 δισ. ή 2,76 δολαρίων ανά μετοχή στο β' τρίμηνο του 2022. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του FactSet ανέμεναν κέρδη 3,97 δολαρίων ανά μετοχή.

Τα συνολικά έσοδα έφτασαν τα 41,30 δισ. δολάρια έναντι 30,71 δισ. στο β' τρίμηνο του 2022 και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν έσοδα στα 38,63 δισ. δολάρια. Οι προβλέψεις για ζημίες πίστωσης έφτασαν ρα 2,89 δισ. δολαρία έναντι των 1,1 δισ. στο β΄τρίμηνο του 2022.

Bank of America

Τα συνολικά έσοδα της BofA έφτασαντ τα 25,2 δισ. δολάρια, αυξημένα κατά 11% σε σχέση με το β' τρίμηνο του 2022 ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του FactSet ανέμεναν έσοδα 24,98 δισ. δολαρίων. Τα καθαρά έσοδα από τόκους διαμορφώθηκανσ ε 14,16 δισ. δολάρια, ενισχυμένα κατά 14% σε ετήσιο επίπεδο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να φτάσουν τα 14,24 δισ. δολάρια.

Τα κέρδη ανά μετοχή έφτασαν τα 88 σεντ έναντι 73 σεντ στο β' τρίμηνο του 2022 και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη στα 84 σεντ ανά μετοχή. Η διοίκηση της τράπεζας ανακοίνωσε πως έθεσε στην άκρη 1,1 δισ. δολάρια για προβλέψεις από πιστωστικές ζημιές, ποσό αυξημένο κατά 121% σε σχέση με το β' τρίμηνο του 2022.

Goldman Sachs

Τα κέρδη της GS έφτασαν τα 1,07 δισ. δολάρια ή 3,08 δολάρια ανά μετοχή έναντι 2,79 δισ. δολαρίων ή 7,73 δολαρίων ανά μετοχή στο β' τρίμηνο του 2022.

Τα συνολικά έσοδα της τράπεζας έφτασαν τα 10,90 δισ. δολάρια, μειωμένα κατά 8,2% σε ετήσιο επίπεδο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του FactSet ανέμενα έσοδα 10,61 δισ. δολάρια.

Wells Fargo

Τα έσοδα από τόκους της Wells Fargo αυξήθηκαν κατά 29% στα 13,16 δισ. δολάρια το δεύτερο τρίμηνο. Τα καθαρά κέρδη της αμερικανικής τράπεζας αυξήθηκαν στα 4,94 δισεκατομμύρια δολάρια, ή 1,25 δολάρια ανά μετοχή, για το τρίμηνο που έληξε στις 30 Ιουνίου με «άλμα» 57%, σε σύγκριση με 3,14 δισεκατομμύρια δολάρια ή 0,75 δολάρια ανά μετοχή, το αντίστοιχο διάστημα του 2022.

Η εκτιμά πως τα έσοδά της για το 2023 θα είναι 14% υψηλότερα από τα 45 δισεκατομμύρια δολάρια του περασμένου έτους. «Η οικονομία των ΗΠΑ συνεχίζει να έχει καλύτερες επιδόσεις από ό,τι περίμεναν πολλοί, και παρόλο που πιθανότατα θα συνεχιστεί η οικονομική επιβράδυνση και ενώ η αβεβαιότητα παραμένει, είναι πολύ πιθανό να συνεχιστεί η θετική πορεία τα επόμενα τρίμηνα», υπογράμμισε ο CEO, Τσάρλι Σαρφ.

Citi

Τα καθαρά κέρδη της Citigroup έφτασαν τα 2,92 δισ. δολάρια ή 1,33 δολάρια ανά μετοχή έναντι 4,55 δισ. δολαρίων ή 2,19 δολαρίων ανά μετοχή στο β' τρίμηνο του 2022, σε μια πτώση της τάξης του 36%. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του FactSet ανέμεναν κέρδη στα 1,31 δολάρια ανά μετοχή.

Τα συνολικά έσοδα της Citi έφτασαν τα 19,44 δισ. δολάρια, μειωμένα κατά 1,1% σε ετήσια βάση. Οι αναλυτές περίμεναν έσοδα 19,34 δισ. δολαρίων.

Morgan Stanley

Τα κέρδη που αναλογούν στους κοινούς μετόχους της MS διαμορφώθηκαν στα 2,05 δισ. δολάρια ή 1,24 ανά απομειωμένη μετοχή, έναντι κερδών 2,39 δισ. δολαρίων ή 1,39 δολαρίων ανά μετοχή στο β' τρίμηνο του 2022.

Τα συνολικά έσοδα της τράπεζας έφτασαν τα 13,46 δισ. δολάρια, αυξημένα κατά 2,5% σε ετήσια βάση. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του FactSet ανέμεναν έσοδα στα 13,02 δισ. δολάρια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πληθωρισμός: Επιβράδυνση στο 2,8% τον Ιούνιο στην Ελλάδα - Η 5η καλύτερη επίδοση στην ΕΕ

Ευρωαγορές: «Πάλη» μεταξύ των πληθωρισμών από την Ευρωζώνη και τη Βρετανία

gazzetta
gazzetta reader insider insider